Mentális rugalmassággal az egészségért

Az optimizmus mértékét és olyan egyéb tényezőket vizsgáltak, amelyek befolyásolhatják az optimizmus hatását a halálozási kockázatra.

Ezek a tényezők az etnikum, a magas vérnyomás, az étrend és a testmozgás.

Az American Journal of Epidemiology című lapban megjelent tanulmányhoz a kutatók 70 ezer olyan nő adatait elemezték, akik részt vettek egy hosszú távú, a nők egészségét vizsgáló kutatásban, melynek során kétévente vizsgálták egészségi állapotukat.
Az adatok a 2004 és 2012 közötti időszakra vonatkoznak.

 

Kiderült, hogy a legoptimistább nőknek 16 százalékkal kisebb esélyük van, hogy rákban haljanak meg, 38 százalékkal kevesebb, hogy szívbetegségben, 39 százalékkal kevesebb, hogy stroke-ban, 38 százalékkal kevesebb, hogy légzőszervi betegségben és 52 százalékkal kisebb az esélyük, hogy fertőzés miatt veszítsék életüket.

 

A kutatás szerint az egészséges szokások csak részben magyarázzák az optimizmus és a csökkent halálozási kockázat közötti összefüggést. A másik lehetőség, hogy a nagyobb optimizmus közvetve befolyásolja szervezetünk működését.

Kaitlin Hagan kutató szerint az optimizmus mértéke növelhető egyszerű és olcsó módszerekkel. Ilyen például, ha az emberek leírják vagy elképzelik életük különböző színtereinek a lehető legjobb végkifejletét.

"Miközben ma a legtöbb orvosi és közegészségügyi intézkedés arra összpontosít, hogy csökkentse a betegségek kialakulásának kockázatát, egyre több a bizonyíték arra, hogy a lélektani rugalmasság növelése is óriási jelentőségű" - mondta Eric Kim, a Harvard Egyetem kutatója, a tanulmány egyik szerzője. 

"Az ilyen módszerek használata a jövőben innovatív módja lehet az egészség javításának" - mondta Hagan.

 Forrás: Index
 
 

 

Iratkozzon fel hírlevelünkre!