A bűvös négyes: idén negyedszer V4 Fesztivál És Színházi Találkozó

A Váci Dunakanyar Színház idén negyedszer rendezi meg a Dunakanyar színházi és zenei seregszemléjét, a V4 Fesztivál és Színházi Találkozót. Honnan indult a négy európai ország együttműködése, miben nyilvánul meg, és mit tesz ehhez hozzá a Váci Dunakanyar Színház igazgatója és a rendezvény ötletgazdája, Kis Domonkos Márk által megálmodott, 2013. óta megrendezett művészeti találkozó?

A Visegrádi Együttműködés történelmi előzménye: a visegrádi királytalálkozó

A visegrádi egyezmény létrejöttének apropóját egy középkori megállapodás adta. A visegrádi királyi palotában 1335 novemberében Károly Róbert magyar király kezdeményezésére tanácskozást tartottak III. Kázmér lengyel és Luxemburgi János cseh király részvételével. A három ország találkozójának célja az volt, hogy elsimítsák ellentéteiket és gazdasági-politikai együttműködésben állapodjanak meg Bécs árumegállító joga ellenében.

Új kereskedelmi utakat jelöltek ki, hogy kikerüljék a bécsi vámot. A Buda–Brünn útvonal főbb állomásai Esztergom, Nagyszombat és Holics voltak. Buda és Brünn teljes árumegállító jogot kaptak. A lengyel-orosz kereskedelem magyarországi központja Kassa lett.

Ez az együttműködés olyan sikeres volt, hogy a három királyság gazdasága ebben a korban virágkorát élte.

Az együttműködés modern kori felújítása

Ennek az együttműködésnek a felújítására került sor 1991. február 15-én. Ekkor írta alá a Visegrádi Nyilatkozatot Václav Havel, a Csehszlovák Köztársaság köztársasági elnöke, Lech Wałęsa, a Lengyel Köztársaság elnöke és Antall József, a Magyar Köztársaság miniszterelnöke. 1993-ban Csehszlovákia kettészakadásával vált négytagúvá a Visegrádi Együttműködés.

Működése

A Visegrádi Együttműködésnek nincs konkrét székvárosa vagy székháza. Az együttműködés ügyeinek intézését és összehangolását minden évben egy ország vállalja magára. Az elnökség feladatait előre meghatározzák, év végén pedig kiértékelik.

2013. júliusától Magyarország veszi át a V4 elnöklést. Az ünnepélyes nyitó rendezvénysorozatának része a V4 Fesztivál és Színházi Találkozó is.

A Visegrádi Együttműködés - avagy a Visegrádi országok, visegrádi négyek, V4-ek jelenleg - Csehország, Lengyelország, Magyarország és Szlovákia regionális szervezete.

A Cseh Köztársaság, Magyarország, Lengyelország és Szlovákia mindig is ugyanahhoz a civilizációhoz tartozott: közös kulturális és szellemi értékeket vallanak, közösek a vallási hagyományaik, amelyeket meg kívánnak őrizni és tovább kívánnak erősíteni.

A visegrádi csoport nem az összeurópai integrációs törekvések alternatívájaként jött létre, és a meglevő, működő közép-európai struktúrákkal sem próbál meg versenyezni. Tevékenységei semmiképpen nem az izolációt és a más országokkal való kötelékek lazítását szolgálják. Ellenkezőleg: a csoport célja, hogy optimális együttműködést szorgalmazzon minden országgal, elsősorban a szomszédaival, mivel legfőbb érdeke a demokratikus fejlődés Európa egészében.

A visegrádi csoport hozzá kíván járulni az európai biztonsági architektúra kiépüléséhez, amely hatékony, a feladatokat felosztó és egymást kölcsönösen segítő együttműködésen és koordináción alapul a létező európai és transzatlanti intézmények keretein belül.
A kulturális kohézió megőrzése és erősítése érdekében a visegrádi csoport fejleszteni fogja az értékek továbbadását a kultúra, oktatás, tudomány és információcsere területén.
A visegrádi csoport minden tevékenységének célja a közép-európai régió stabilitásának erősítése. A részt vevő országok az együttműködést feladatnak tekintik, a sikert pedig annak ékes bizonyítékának, hogy képesek olyan struktúrákba is integrálódni, mint pl. az Európai Unió.

A V4 FESZTIVÁL ÉS SZÍNHÁZI TALÁLKOZÓ programja: 

http://www.v4fest.eu/v4fest/programok.html 

visegrádi négyk visegrádi négyek visegrádi négyek

visegrádi négyek

Iratkozzon fel hírlevelünkre!