A fejre állított táplálékpiramis

A deutérium-csökkentő ketogén étrend előnyei

A korábban közellenségnek kikiáltott zsírok, növényi olajok étrendi szerepe, jelentősége az elmúlt években átértékelődött.

Ezt igazolja az is, hogy a ketogén diéta (amelyre az alacsony szénhidrát- és magas zsírbevitel jellemző) rákkezelésben való alkalmazására napjainkban (2015. június) több mint tíz klinikai vizsgálat folyik az Egyesült Államokban.

Ezt az étrendet használják az amerikai haditengerészet elit búvárjainál is, emellett világhírű sportolók felkészítésének is meghatározó eleme, olyanoké, mint például Kobe Bryant, a Los Angeles Lakers kosárlabdázója, kalóriabevitelének 50-60%-a ugyanis zsírból származik.

Az így táplálkozó sportolók jobb közérzetről, magasabb energiaszintről számolnak be (például Rippel Ferenc Guiness rekorder artista, egészségmentor).

 

 

 

 

A táplálkozástudomány 60 éven keresztül a szénhidrátokat helyezte a táplálékpiramis alapjára, a napi kalóriabevitel felét szénhidrátokkal javasolta biztosítani, míg az állati zsírokat a piramis csúcsára, a mellőzendő kategóriába sorolta.

A WHO ajánlásai – ezzel szemben – már évek óta a napi teljes kalóriabevitel 10%-ában (50 gramm, azaz 12 teáskanál) állapítja meg a felnőttek és gyermekek ajánlott hozzáadott cukorfogyasztását.

Legújabb ajánlásában hozzáteszi, hogy az egészséges életmód megvalósításában a napi 5% alatti bevitel további előnyökkel járna. A közellenségnek kikiáltott zsírok, növényi olajok étrendi szerepe, jelentősége ezzel párhuzamosan átértékelődött az elmúlt években.

 

A ketogén étrend különböző terápiás alkalmazásairól tartott előadást a 2015. májusában lezajlott III. Nemzetközi Deutériumdepléció Konferencián Dr. Dominic D’Agostino, a Dél-Florida Egyetem docense is.

A bemutatott  eredmények különleges jelentőségét az adja a deutériummegvonás kutatása szempontjából, hogy a ketogén étrend alkalmazása szintén deutériumhiányt hoz létre a daganatos sejtekben, hasonlóan, mint a csökkentett deutériumtartalmú víz.

A konferencia másik neves előadója, Boros G. László professzor (Kaliforniai Egyetem, Los Angeles) közel 10 éve áll tudományos együttműködésben dr. Somlyai Gáborral, a deutérium biológiai, élettani jelentőségét elsőként felismerő magyar biológussal.

Kutatómunkájuk egyik legjelentősebb felismerése, hogy az egészséges sejtekben megfelelően működő mitokondrium csökkentett deutériumtartalmú anyagcserevizet termel, melynek fontos szerepe van a sejtek normál anyagcseréjének fenntartásában.  Ez a fiziológiás deutériumcsökkentés a zsírsavak oxidációján keresztül valósul meg, mivel az állati zsírok, növényi olajok alacsonyabb koncentrációban tartalmazzák a deutériumot. Az ivóvízben, illetve más tápanyagokban található deutérium hidrogénre történő cseréje ugyanazt a funkciót látja el, mint az egészséges sejtekben az ép működésű mitokondrium az alacsony deutériumtartalmú anyagcserevíz előállításával.

Boros G. László professzor az alapkutatás mellett Brett Hundley-nak, a Green Bay Packers amerikai footballcsapat új irányítójának személyre szabott felkészítését is segíti anyagcsere biomarkerek és a ketogén alapú deutériumcsökkentő eljárások alkalmazásával, a kiváló sportoló teljesítményének optimalizálására.

Brett Hundley, az NFL ligában szereplő Green Bay Packers irányítója Dr . Boros G. Lászlóval, a Kaliforniai Egyetem professzorával a laboratóriumban, ahol a sportolók személyre szabott anyagcsereprofilja készül. Az irányító is zsírban gazdag diétát alkalmaz, amelynek eredményeképpen a szervezetében természetes módon csökken a deutérium szint, ezzel hozzájárulva a sportoló teljesítményének fokozásához. Remélik, hogy ezen az úton sok Super Bowl győzelemhez segítik hozzá a sportolót, teljesítménye ugyanis az ESPN (Entertainment and Sports Programming Network) tudományos módszerével (Sport Science) mérve máris közel 100%-os

A deutériummegvonás pozitív élettani- és a teljesítőképességre gyakorolt hatását Magyarországon már több mint 10 évvel ezelőtt is vizsgálták, a sportegészségügyi vizsgálat eredményeit a kutatók 2005-ben közölték a Sportorvosi Szemlében (46/1:27-38).

A válogatott evezősök a vizsgálat ideje alatt csökkentett deutériumtartalmú ivóvizet fogyasztottak, és jobb élettani paraméterek mellett tudták teljesíteni a terheléses feladatokat.

Az eredmények összhangban voltak a sportolók szubjektív tapasztalataival, a vízfogyasztást követően javult a teljesítményük, gyorsabban regenerálódtak, és kitartóbb fizikai leterhelésre voltak képesek.

Mindezek szintén megerősítik azokat a vizsgálati eredményeket, melyek szerint a deutériumcsökkentés a szervezet számára kedvező változásokat indít el, és ezek a fizikai igénybevétel során is megnyilvánulnak.

 

A cikk alapja a HYD Rákkutató és Gyógyszerfejlesztő Kft. (www.hyd.hu) ismertető anyaga:

A HYD Rákkutató és Gyógyszerfejlesztő Kft. 1993 óta irányítja a deutériummegvonással kapcsolatos kutatásokat és gyógyszerfejlesztést. A rákkutatás területén aktív társaság küldetésének tekinti, hogy a nemzetközi elvárásoknak megfelelően humán daganatellenes gyógyszert törzskönyveztessen a terápiás célú deutériumcsökkentés elvén. A cég másik fejlesztése az azonos elven működő Vetera-DDW-25® daganatellenes állatgyógyászati készítmény, melyet az állatgyógyászatban már 15 éve alkalmaznak.

A cég vezetője és vezető kutatója a nemzetközi tudományos és orvosi szakfolyóiratokban rendszeresen publikáló dr. Somlyai Gábor, aki a világon elsőként ismerte fel és vizsgálta a természetben található deutérium biológiai szerepét, élettani jelentőségét. Alapkutatásokkal, állatkísérletekkel és humán klinikai vizsgálatokkal bizonyította a deutériummegvonás jótékony hatását a daganatos sejtek szaporodásának gátlásában, a daganatok növekedésének megállításában és visszafordításában. A csökkentett deutériumtartalmú készítmények a világ több mint 50 országába jutottak el eddig, a magyar biológus kutatásai nyomán sikerrel folynak kutatások például az Amerikai Egyesült Államokban, Japánban, Oroszországban, Kínában, Romániában és Iránban is

 

További információ: HYD Rákkutató és Gyógyszerfejlesztő Kft. (www.hyd.hu)

 

Iratkozzon fel hírlevelünkre!