A VERSENYMŰ-IRODALOM EGYIK LEGSZEBB ÉS LEGTÖBBET JÁTSZOTT ALKOTÁSA

A Nemzeti Filharmonikus Zenekar Hamar Zsolt vezényletével március 5-én fél 8-kor a Müpában a világhírű francia-kanadai zongoraművészével, Louis Lortie-val állnak a pódiumra. Ezen az estén a versenymű-irodalom egyik legszebb és legtöbbet játszott alkotását hallhatjuk tőle, Grieg a-moll zongoraversenyét, op.16. Lortie karrierje 1984-ben indult, amikor megnyerte az egyik legrangosabbnak számító, a statisztikák szerint első díjat csak minden második évben odaítélő Ferruccio Busoni Nemzetközi Zongoraversenyt. Louis Lortie különleges érzékkel tolmácsolja a zeneirodalom remekeit. Repertoárja széles spektrumot ölel át, s a műveket – amint a The Times kritikusa írta – „a csak a legnagyobb pianistákra jellemző magas fokú spontaneitással és elmélyült érettséggel” szólaltatja meg. A bolygó hollandi című Wagner-opera sodró lendületű, viharos lelkületű nyitánya szintén népszerű koncertdarab. Az est második részében felcsendülő szimfónia hosszas alkotói folyamatban, több mint két évtized leforgása alatt keletkezett; Brahms életművének mintegy felét létrehozta már, mire befejezte csodálatos ívű, a sötétségből a világosságba tartó I. szimfóniáját. A tragikus hangvételű, drámai erejű c-moll első tételt két közjátékszerű tétel követi, majd az izgalmas és mozgalmas fináléban megtörténik a csoda: a feloldozás, himnusz-dallam vezeti ki a hallgatót a fényre.

 

A bolygó hollandi komponálását Richard Wagner 1851 őszén fejezte be. Az opera nyitányában, amely utoljára készült el, megjelennek a mű legfontosabb témái, mintegy a keresztmetszetét adva a történetnek. Rögtön a kezdetén felhangzik a kürtökön a Hollandi jellegzetes fanfármotívuma, s aztán elementáris erővel tör ki a vihar. A háborgó tenger félelmetes zenéjével szemben a nagy kontrasztot a női főszereplő, Senta balladájában megszólaló „megváltás”- téma hozza, amelyet itt angolkürtön hallunk. A darabban szereplő hétköznapi emberek világát jeleníti meg a sikeres partot érést ünneplő tengerészkórus zenéje. Wagner a bemutató után a művet (mindenekelőtt a hangszerelést) többször is revideálta; utoljára, 1860-ban épp a nyitány befejezését változtatta meg: az opera utolsó tíz ütemét illesztette a végére, s így az utolsó szót immár a Hollandiért az életét feláldozó Senta hárfakíséretes „megváltás”-témája mondja ki. 

 

Edvard Hagerup Grieg, a skandináv nemzeti romantika legismertebb zeneszerzője mindössze huszonöt éves korában, 1868-ban komponálta zongoraversenyét, a romantikus versenymű-irodalom egyik legnépszerűbb darabját. A versenyművet gyakran állítják párba Robert Schumann szintén háromtételes és a-moll hangnemű zongoraversenyével. Grieg ráadásul ismerte is Schumann művét, hiszen Clara Schumann előadásában hallotta azt diákéveiben. Schumann zenéje mellett a norvég népzene is inspirálta Grieget a versenymű komponálása folyamán, norvég néptánc- és népi hangszerimitációkat is felfedezhetünk a darabban.

Grieg 1870-ben ismerkedett meg Liszt Ferenccel, s második találkozásuk alkalmával megmutatta neki zongoraversenye kéziratát. Liszt első látásra lejátszotta a művet, és még néhány hangszerelési javaslatot is adott a fiatal norvég zeneszerzőnek. A zongoraverseny már ekkor nagy hatást tett a jelenlévőkre, annak ellenére, hogy Grieg szerint Liszt túl gyorsan játszotta az első tételt.

 

Beethoven tizedikje" - hamar ráragadt Brahms c-moll szimfóniájára ez az epitheton ornans. Már a nagytekintélyű karmester és zongoraművész, Hans von Bülow is így emlegette a darabot, jó okkal. A 19. század derekán, második felében sokan gondolták úgy, hogy Beethoven halála után a zenekari szimfónia műfajában nem sok érdemleges történt. Schubert szimfóniái lényegében a Beethoven-művek mellett (s nem után) keletkeztek, a jelesebb szerzők közül legfeljebb Schumann vagy Mendelssohn alkotásai számíthattak kivételnek (bár Schumann négy szimfóniája a 19. században nem volt különösebben népszerű). Berlioz, Liszt pedig más irányba haladt, a programzene megteremtése felé - amelyet egyesek az "igazi", szavak magyarázatára nem szoruló muzsika elárulásának tartottak. Most, 1876-ban végre megszületett a mű, amely méltóképp folytatja Beethoven örökségét - lelkesedhettek a programzenét elvből ellenző kritikusok. Az utolsó tételben ráadásul egy szárnyalóan szép melódia Beethoven Kilencedikjére emlékeztethette a bemutató hallgatóságát. Brahms ugyan énekes szólistákat, kórust nem alkalmaz, a fináléban azonban ugyanúgy hosszan készít elő egy himnikus dallamot, mint Beethoven az Örömódát. Az előző tételekben a Beethoven művészetével való rokonság ugyancsak kétségtelen, bár talán kevésbé nyilvánvaló. A lassú Andante sostenuto szelídebb, csendesebb, mint Beethoven lassú zenéi, a harmadik, az Allegretto grazioso pedig a régi szerenádok világát idézi fel a megszépítő messzeségből, a Beethovenre cseppet sem jellemző nosztalgiával. Mindezek a tételek néhány hónap alatt, az ihlet lázában keletkeztek, röviddel a premier előtt. Az első tétel viszont elképesztően hosszú munka során nyerte el végleges alakját. Már az ötvenes években felvázolt hozzá ötleteket a komponista. 1862-ben végig is írt egy verziót, eljátszotta Schumann özvegyének, aki lelkesedett a darabért, utóbb azonban ezt a verziót is alaposan átalakította. A meghökkentően hatásos, hatalmas energiával, fortissimo kezdődő, dobütésekkel kísért bevezető például csak a hetvenes évek közepén került a szonátaformájú tétel élére.

 

A kiváló reputációnak örvendő francia-kanadai zongoraművész, Louis Lortie különleges érzékkel tolmácsolja a zeneirodalom remekeit. Repertoárja széles spektrumot ölel át, s a műveket – amint a The Times kritikusa írta – „a csak a legnagyobb pianistákra jellemző magas fokú spontaneitással és elmélyült érettséggel” szólaltatja meg. A világszerte keresett művész 2017/2018-as programjában számos versenymű előadása szerepel európai színhelyeken: zenekari partnerei között lesz az MDR Sinfonieorchester, a berlini Deutsches Symphonie-Orchester, a BBC Philharmonic, a Nemzeti Filharmonikus Zenekar, a Bern Symphony Orchestra is. Idén készülő közös lemezfelvételén a BBC Symphony Orchestra-t Andrew Davis vezényli. Az észak-amerikai hangversenyek során zenekari partnerei a Dallas Symphony, a Minnesota Orchestra, az Utah Symphony, a San Diego Symphony, a Detroit Symphony és a Toronto Symphony. Ázsiában hagyományos partnerének számít a Shanghai Symphony, amelynek rendszeres vendégművészeként gyakorta tart kurzusokat, mesterképzéseket is. Az idei évadban Tajvan nemzeti szimfonikus zenekarával is tervez koncertet. Szólókoncertekben sincs hiány: Louis Lortie gyakori vendége a londoni Wigmore Hallnak, amelynek az idei műsorán két szólóestje is szerepel. Lortie fellép az ausztriai Raidingban (Doborjánban) sorra kerülő Liszt fesztiválon is és szólóestet ad a Chicago Symphony hangversenysorozatának keretében is. Koncertprogramjában nagyszabású olaszországi turné is szerepel. Lortie egyik alapítója és művészeti vezetője a Comoi-tónál sorra kerülő LacMus Nemzetközi Fesztiválnak, és mesteroktatója a brüsszeli The Queen Elisabeth Music Chapel elnevezésű zenei oktatóközpontnak. Állandó muzsikus partnerével, Hélène Mercier zongoraművésznővel alakították meg a Lortie-Mercier duót, amely mind a koncerttermekben, mind a megannyi, rendkívül kelendő lemezfelvételen teljesen újszerű megvilágításba helyezi a négy kézre és két zongorára írt repertoárt. Lortie gazdag diszkográfiájában mintegy 45 igen sikeres felvétel szerepel, amelyet mind a Chandos lemeztársasággal készített. A nagy tetszést aratott lemezek, Mozarttól Sztravinszkijig, a zongorairodalom széles korszakát ölelik fel. Louis Lortie Montreálban kezdte meg zenei tanulmányait Yvonne Hubert irányításával (aki a legendás Alfred Cortot tanítványa volt), majd Bécsben a Beethoven-specialista Dieter Weber, ezután pedig a Schnabel-tanítvány Leon Fleisher növendéke volt. 1984-ben első díjat nyert a Busoni versenyen és ugyancsak díjat kapott a leeds-i zenei versenyen. Louis Lortie kanadai állampolgár, de otthonának vallja Montrealt, Berlint és Olaszországot is.

 

Műsoron:

2018 március 5. 19:30 Müpa

WAGNER: A bolygó hollandi - nyitány

GRIEG: a-moll zongoraverseny, op. 16

BRAHMS: I. szimfónia, c-moll, op. 68

Km.: LOUIS LORTIE - zongora, és a Nemzeti Filharmonikus Zenekar

Vezényel: HAMAR ZSOLT

 

Következő hangversenyünk:

 

  1. március 13. 19.30 Zeneakadémia

 

Polina Charnetckaia zongora

Hamar Zsolt karmester

 

Bizet: Az arles-i lány – részletek az I. és II. szvitből

Saint-Saëns: V. zongoraverseny, F-dúr, „Egyiptomi”, op. 103

Berlioz: Fantasztikus szimfónia

 

Fiatal orosz zongoraművészt köszönthetünk a pódiumon: Polina Charnetckaia a híres moszkvai Gnyeszin Akadémián, majd Zürichben tanult, számos kiemelkedő versenygyőzelem és különdíj jelzi különleges tehetségét, rátermettségét, magával ragadó zeneiségét. Ezúttal egy ritkán hallható versenyművet szólaltat meg, Az állatok farsangja ciklus halhatatlan szerzőjétől. Camille Saint-Saëns öt zongoraversenyt komponált, az utolsót kedvelt téli szabadságán, Luxorban, és mint megvallotta, tengeri utazást jelenít meg benne zenei eszközökkel. A mű a zeneszerző – sőt, a romantikus zene – legegzotikusabb darabjai közé tartozik jávai, spanyol, közel-keleti zenei hatásokkal. A koncert nyitányaként Bizet közkedvelt koncertdarabja, az Arles-i lány kísérőzenéből szólalnak meg részletek; a mű keletkezéséhez érdekes adalék, hogy a megrendelő előírta a zeneszerzőnek: a bemutatónak helyt adó színház befogadóképessége miatt csak negyven zenészt foglalkoztathat. A francia romantika jelentős zeneszerzőit felvonultató hangverseny második részében a Beethovent közvetlenül követő korszak egyik legnagyobb hatású, élénk színeiből az elmúlt majdnem kétszáz év alatt mit sem veszítő, 1830-ban bemutatott szimfonikus művet hallhatjuk, amely – huszonéves szerzője feljegyzése szerint – egy szerelmes fiatal művész álomszerű látomásairól, képzeletbeli kalandjairól szól.

 

Iratkozzon fel hírlevelünkre!