Aranyosi Péter bedobta magát

Kampány indult az alumínium dobozok újrahasznosításáért. Azón kívül, hogy megvásároljuk, megisszuk belőle az italt - mennyit tudunk róla?

Egy érdekes összeállítás, egyben figyelemfelhívás a nézőpontváltás újabb területére.

Aki tudatos életvitelű és öngondoskodó, az a környezetére is figyel. Ebben segít ez a nyereményjátékkal egybekötött, társadalami szemléletváltást előidézhető, Dobd be magad! - elnevezésű program.

 

Mennyi aludobozt használunk valójában?

Mindenhol látod őket: partikon, boltokban, csoporttársaid kezében, vagy a hűtődben. Az aludobozok a modern életünk nélkülözhetetlen részét képezik, de belegondoltál már abba, hogy mennyit használunk el belőlük évente?

800-900 millió

A magyarok majdnem 800-900 millió aludobozt használnak el minden egyes évben. Ez rengeteg pénzbe kerül! Ha ezeket a dobozokat egymásra tennénk, akkor 1220 Mount Everest magasságát kapnánk.

És vajon hány százalékát hasznosítjuk újra ennek az elképesztő mennyiségnek?

50%-ot.

Más szóval csupán 610 Mount Everest magasságának megfelelő aludobozt gyűjtünk szelektíven. Ezen változtatnunk kell!

 

Megszámlálhatatlanul sok oka van az aludobozok újrahasznosításának,
lássunk néhány példát:

·         3 óra

Egyetlen aludoboz újrahasznosításával annyi energiát spórolhatsz meg, amely egy laptop 3 órás működéséhez is elegendő.

·         95%

Az világon elsődleges nyersanyagokból előállított alumíniumhoz képest az aludobozok újrahasznosításához 95%-kal kevesebb energiára van szükség.

·         Az aludobozok újrahasznosítása

Energiát és nyersanyagot spórolunk meg.

·         60 nap

Az újrahasznosított aludoboz 60 napon belül visszakerülhet a boltok polcaira.

·         Végtelenszer újrahasznosítható

Az alumínium értékes nyersanyag, mivel végtelenszer újrahasznosítható, az anyag minőségi romlása nélkül.

·         55%

Az elsődleges nyersanyagból készülő alumínium energiaigényének 55%-át vízerőművekben termelt, megújuló energiaforrásokból fedezik.

·  1kg

1 kg alumínium újrahasznosításával 4 kg bauxitot, 2 kg alumínium-oxidot és 14 kWh energiát takaríthatunk meg.

·  100%

Az aludobozok közel 100%-ban és végtelenszer újrahasznosíthatóak, az anyag minőségi romlása nélkül. Újrahasznosított alumíniumból készülhet a laptopod, vagy okostelefonod alkotórésze, de akár új aludobozként is visszatérhet az üzletek polcaira.

·  47%

Napjainkban az aludoboz körülbelül 50%-kal könnyebb, mint 30 évvel ezelőtt. Mivel ugyanabból a nyersanyag mennyiségből ma kb. 2 dobozt készíthetünk el, mint régen, ezért ezzel is nyersanyagokat takaríthatunk meg.

·  9kg

Minden újrahasznosított 1 kg alumínium megközelítőleg 9 kg-al kevesebb üvegházhatású gáz kibocsátását eredményez

 

Alunagykövet

Az aludoboz visszaváltását – 2 ft egy doboz, így gyűjteni is érdemes! - népszerűsítő egyik alunagykövet Aranyosi Péter.

Péter a tanári pálya helyett választotta inkább a kabaré világát. A diploma megszerzése után kezdő éveit a Rádió Kabarénál töltötte, majd Fábry Sándor showja indulásakor felkérte asszisztensnek. Közben megalakult a Duma Színház is, az országos ismertséget a Showder Klub hozta meg számára. Azóta már számos önálló estet is láthattunk tőle.

Tanárként és két kisgyermek apukájaként pontosan tudja, hogy a példamutatás a legfontosabb a helyes viselkedés átadásában. Ismertségét ezért is használja fel arra, hogy minél többekhez eljusson, milyen fontos a szelektív hulladékgyűjtés, környezetünk megóvása.

Mindig azt kérik tőlem, hogy mondjak valami vicceset, ez legtöbbször sikerül is. Azonban a környezetünk védelme komoly dolog, az aludobozok visszagyűjtésével sokat tehetünk, arról nem is beszélve, hogy az alumínium értékes alapanyag” – mondta Péter.

 

 

 

További információ: http://mindendoboz.hu/

Iratkozzon fel hírlevelünkre!