Az opera királya Budapesten!

Augusztus 10-én 20.00 órától Plácido Domingo és vendégei ingyenes koncerten lépnek fel a budapesti Szent István Bazilikánál.

Plácido Domingót, a világ egyik legismertebb operaénekesét, sokoldalú előadóként ismerhette meg a közönség pályafutása során. Ezúttal fiatal tehetségek társaságában ad elő népszerű operaáriákat, operett- és musicalrészleteket valamint zarzuelákat Budapesten, a Bazilikánál. 2016. januárjában ünnepelte 75. születésnapját, de kirobbanó energiája továbbra is töretlen.

A világhírű tenor rendkívüli énekesi és színészi képességei mellett karmesterként is elismert művész, az utóbbi években pedig a Los Angeles-i Opera főigazgatójaként kamatoztatja páratlanul gazdag tapasztalatait. 2016 januárjában ünnepelte 75. születésnapját, de kirobbanó energiája továbbra is töretlen. Domingo kiemelt figyelmet fordít a fiatal tehetségek felkutatására és támogatására, augusztus 10-i áriaestjén is ifjú művészek társaságában lép színpadra. Az általa alapított Operalia énekverseny két felfedezettje, Angel Blue és Micaëla Oeste mellett a magyar szoprán, Pasztircsák Polina, valamint Váradi Gyula hegedűs, a Virtuózok című klasszikus zenei tehetségkutató egyik idei díjazottja is meghívást kapott a mestertől. Az esten a Magyar Állami Operaház Zenekara működik közre Eugene Kohn vezényletével.

Plácido Domingo augusztus 10-i fellépése a Szent István Bazilika előtti téren, rossz idő esetén a Bazilika épületében lesz este 20.00 órától. A várható nagy érdeklődésre való tekintettel az eseményt a tér körüli utcákban kivetítőkön is lehet majd követni.

Az ingyenes állókoncertre a szervezők fél nyolctól várják az érdeklődőket.

 

A művész életrajza:

Vokális repertoárja, az opera történetében egyedülálló módon, 147 színpadi szerepet ölel fel. A lista a jelentős tenor szerepek mellett az utóbbi években olyan híres Verdi-bariton alakításokkal egészült ki, mint a Simone Boccanegra, Rigoletto, Francesco Foscari (I Due Foscari), Germont (Traviata), Nabucco, Macbeth, Giacomo (Giovanna d'Arco), Luna gróf (A trubadúr) és Don Carlos (Ernani) valamint Athanaël megformálása Massenet Thaïs-ában. Legutóbb Giacomo Puccini Gianni Schicchi-jének címszerepében debütált. Több mint száz hangfelvétel őrzi hangját a teljes operáktól, az áriaalbumokon keresztül, duettek és crossover lemezekig. Felvételeit 11-szer díjazták Grammy-vel, háromszor nyerte el a latin Grammy-díjat, a „Homage to Seville” és a MET „Silver Gala” televíziós műsorokért Emmy-díjjal is kitüntették.  Több mint ötven zenei videó mellett operafilmekben, a Carmenben, a Traviatában, az Otellóban és a Toscában szerepelt, és nevéhez fűződik az eredeti helyszínen, Mantovában forgatott Rigoletto televíziós közvetítése, amelyben a címszerepet énekelte. Emlékezetes operaelőadásokat vezényelt többek között a Metropolitan Operában, a Covent Gardenben, a Bécsi Staatsoperben és a Los Angeles-i Operában. Dirigensként olyan együttesekkel dolgozott együtt, mint a Chicagói vagy a Londoni Szimfonikusok és a Berlini Filharmonikusok. 1990-ben José Carreras-szal és Luciano Pavarottival egy spontán ötlet nyomán megalakították a Három tenor formációt, amellyel az operarajongókon kívül a szélesebb közönséget is egycsapásra meghódították.

Plácido Domingo 1941-ben született Madridban zarzuela-énekesek gyermekeként. 8 éves volt, amikor a család átköltözött Mexikóba. Zenei tanulmányait a mexikóvárosi Zeneművészeti Konzervatóriumban kezdte, eredetileg zongoristának és karmesternek készülve, de amikor felfedezték vokális adottságait, áttért az éneklésre. 18 évesen debütált a Rigoletto egyik kis szerepében a Mexikói Nemzeti Operában. Első vezető tenor szerepére 20 évesen került sor, amikor Monterreyben elénekelte Alfredo szerepét a Traviatából. Az Izraeli Nemzeti Operában eltöltött három szezonja alatt 280 előadáson tizenkét különböző szerepben tűnt fel, ezután robbant be 1965-ben a nemzetközi operavilágba, ahol azóta is állócsillagként tündököl.

Kiemelt figyelmet szentel a következő nemzedék tehetségeinek felkutatására: 1993-ban Operalia néven nemzetközi énekversenyt alapított, ahonnan azóta is évente számos ifjú énekes karrierje indul el. Az énekverseny mellett manapság jelentős szerepet játszik számos operaház Fiatal Művész Programjában az Egyesült Államokban.

Művészi és humanitárius tevékenységei miatt több állam is – Spanyolország, Mexikó, az Egyesült Államok, Franciaország, Nagy Britannia és Olaszország - a legmagasabb, művésznek adható kitüntetéssel tisztelte meg, díszdoktora lett a Harvard és a New York-i Egyetemnek, 2012 óta pedig jószolgálati nagykövetként az UNESCO-t is képviseli.

2011-ben 70. születésnapja mellett énekesi pályája kezdetének 50., Covent Garden-beli debütálásának 40. évfordulóját ünnepelte, de a lendülete továbbra is irigylésre méltó: napjainkban évente közel 100 előadáson lép fel énekesként vagy karmesterként, Bécs, New York, Santiago de Chile, Milánó, Madrid, Verona és Salzburg között ingázva arra is marad ideje, hogy a Los Angeles-i Opera főigazgatói teendőit ellássa.

Iratkozzon fel hírlevelünkre!