Bécsi klasszika és a XXI. század

PRÓBATERMI VENDÉGSÉG A NEMZETI FILHARMONIKUSOKNÁL

A Próbatermi vendégség sorozatban – amely évek óta hagyomány a Nemzeti Filharmonikusoknál – a zenekar próbatermébe invitáljuk a közönséget. Ezek a koncertek a Nemzeti Filharmonikus Zenekar és a Nemzeti Énekkar művészei számára is különlegesek, hiszen kamaraegyüttesekben és az általuk kiválasztott művek előadóiként közvetlenebb kapcsolatot teremthetnek a közönséggel.

Október 9-én, szombaton, 18.00 órai kezdettel a Nemzeti Filharmonikusok VI. emeleti Próbatermében (Müpa) elhangzik Giovanni Bottesinitől a Duó klarinétra és nagybőgőre c. szerzeménye, Ludwig van Beethoven: Válogatott dalok, majd az Elégikus ének, op. 118., majd Georg Friedrich Händel – Johan Halvorsentől a Passacaglia hegedűre és brácsára c. műve hanzik el. Az estet Mozart Esz-dúr sinfonia concertante, K. 364 – átirat vonós szextettre c. darabja zárja.
Közreműködnek a Nemzeti Filharmonikus Zenekar és a Nemzeti Énekkar művészei. 
A program házigazdája Papp Dániel, a Nemzeti Filharmonikus Zenekar hegedűművésze
Részletes program és jegyinformáció: https://www.filharmonikusok.hu/koncertek/probatermi-vendegseg-10/  
 
Koncertajánló novemberi programjainkból
2021. november 11., csütörtök, 19:30 Pesti Vigadó
Joseph Haydn: g-moll (“Tyúk”) szimfónia, Hob. I:83
Gyöngyösi Levente: II. szimfónia
Joseph Haydn: Berenice jelenete – koncertária (Berenice, che fai?), Hob. XXIVa:10
Joseph Haydn: C-dúr (“Medve”) szimfónia, Hob. I:82
Km.: Kristóf Réka ének, Nemzeti Filharmonikus Zenekar
Vezényel: Farkas Róbert

Bécsi klasszika és 21. század: Joseph Haydn szimfóniái és Gyöngyösi Levente zenéje. Ez a Lukács bérlet nyitókoncertjének kínálata, no meg egy antik témát feldolgozó, drámai hangvételű, nevezetes koncertária, amely negyed órára az opera eszköztárát csempészi a hangversenyterem falai közé, színpaddá változtatva a pódiumot.
Haydn és a kortárs zene: összeillenek? Bizonyosan, hiszen az Esterházy hercegek rezidenciális muzsikusa folytonosan újított, csak éppen az újítást nála inkább úgy hívjuk: eredetiség, váratlan ötlet, meglepetés. Ezekkel tele van hatalmas életműve, erre utalnak szimfóniáinak (többnyire nem a szerzőtől származó) címei, melyek általában a zene valamely humoros fordulatára, meghatározó hangulati elemére vagy ábrázoló mozzanatára hívják fel a figyelmet. Melléknévvel ellátott Haydn-szimfónia kettő is megszólal ezúttal: a „Tyúk” nyitja, a „Medve” zárja a koncertet. De az est kortárs szerzője is illik Haydnhoz, hiszen Haydn mindig úgy újított, hogy közben kapcsolódott a hagyományhoz. Ezt teszi az 1975-ben Kolozsvárott született, 1989 óta Magyarországon élő Gyöngyösi Levente is, akinek zenéje modern, de ugyanakkor közérthető: a 2011-ben befejezett II. szimfóniában például a bemutató idején Bartók-hatást vélt felfedezni a kritika. A műsoron szereplő Haydn-koncertária előadója, Kristóf Réka a Virtuózok című televíziós tehetségkutató felfedezettje, Farkas Róbert pedig számos külföldi sikert maga mögött tudó, Németországban élő karmester, akivel mostanában a hazai közönség is egyre többször találkozik.

Iratkozzon fel hírlevelünkre!