ÉDES-KESERŰ

(diabetológiai ismeretterjesztő mű)

Az ötlet és szövegkönyv Dr. Károlyi Hortenzia diabetológus-belgyógyász szakorvos fejéből pattant ki, zenéjét szerezte Döme Zsolt, a darab "keresztapja" Bodrogi Gyula.

Tudományos szakértői: Prof. Dr. Halmos Tamás az MTA doktora, a MDT örökös elnöke, Dr. Blatniczky László PhD., Dr. halmos Tamásné Eszter, edukációs szaktekintély.

A mű egy "kiméra" : edukációs anyag és zenés színház ötvözete. Szórakoztatva tanít. Egyszerre "kikapcsol" és informál. Könnyed zenés színházi estre ül be az ember...és  rengeteg új ismerettel, a téma iránti nagy adag kíváncsisággal távozik onnan. Aki pedig direkt érintett az ügyben, jó érzéssel, hogy nincs egyedül, értik és érzik is a problémáit.

Tartalom: Egy kamaszlány születésnapján indul a történet, amikor a hasnyálmirigye alul marad a vércukorral folytatott küzdelemben, s hirtelen az élete jelentősen megváltozik, inzulinos cukorbeteg lesz. Elkísérjük őt, családját, és barátait azon az úton, melyet bejárnak kétségbe esésen, tagadáson, lázadáson át az elfogadásig, az egyensúly kialakulásáig fizikai és lelki síkon egyaránt. Egyidejűleg a nem inzulinfüggő, kettes típusú cukorbetegség lényegével is megismerkedünk, a kissé bohókás szomszéd bácsi révén, akit Bodrogi Gyula alakít. A valós szereplőkkel olykor fiktív alakok keverednek, mint a Hasnyálmirigy szerepet alakító Csonka Andrással. Közben rég elásott titokra derül fény, s természetesen, mint minden "valamirevaló" darabban, a szerelmi szál sem marad el...

Zenés játék két felvonásban, Lendvai Zoltán rendezésében.

Főbb szerepekben:  Bencze Ilona,Bodrogi Gyula, Csonka András, Kautzky Armand, Kovács Áron,  Pásztor Virág, Varga Izabella, Voith Ági, Fehér Adrienn, Horányi Juli, Jónás Andi….

Az élményt Csontos Balázs fény-játéka, Barta Viki és Duda Éva modern koreográfiája, Horányi Juli jelmezei, Bátonyi György díszletei teszik teljessé.

S amit nem szabad elfelejtenünk: bárkivel megeshet, bárkiről szólhat ez a történet...

Bemutató: 2021. november 13. 19.00 / Helyszín: Kongresszusi Központ

Iratkozzon fel hírlevelünkre!