Egy hónap múlva hagyományteremtő Nézőpontváltó-est a Szegedi Nemzeti Színházban!

2016. október 2-án, vasárnap a Szegedi Nemzeti Színház ad otthont az első Nézőpontváltó®-estnek, amely a Nézőpontváltó® rákellenes színházi staféta első, hagyományteremtő, figyelemfelhívó estje.

A színházi egészségfejlesztési program a mentális rekreációt állítja az egészségmegőrzés és a krónikus - elsődlegesen a daganatos betegségek - megelőzésének középpontjába.

A program szakemberei azt vallják, hogy a fizikai-, szellemi- és lelki rekreáció az
egészségmegőrzés szentháromsága a prevenció mellett, aminek legfontosabb eleme a rendszeres orvosi szűrővizsgálatokon való részvétel.

A Nézőpontváltó®-k alapgondolata, hogy aki színházba jár, már egy gondolattal több, mint akik nem, rájuk viszont hatással lehet a színházba járó véleménye, esetleg befolyásolhatja is a jövőbeni döntéseiket - akár ha a rákszűrésről, vagy életmód-szokásrendszer változtatásról van is szó.

A figyelemfelhívás módszere az, hogy minden év október első vasárnapján, a programhoz csatlakozott színház vezetője az aznap játszandó darab előtt röviden beszél a mentális rekreációról, mint az egészségmegőrzés, a betegségmegelőzés és a gyógyulás egyik lehetséges eszközéről, ezen kívül buzdítja a nézőket a rákszűréseken való részvételre – így kapcsolva össze a két területet, a színházba járás melletti kampányolást és az egészségfejlesztést.

Ezután a színház természetes rendje szerint a nézők megtekintik az aznapi előadást. A darab végén az abban szereplő színművészek a közönség körében, sajtó nyilvános esemény keretében

  1. feltűzik a Nézőpontváltó Rákellenes Színházi Staféta® szimbólumát, az összes ráktípust jelképező levendula színű szalagot;
  2. nyilatkozatot írnak alá, amely jelzi a színház rákellenes egészségfejlesztés melletti elkötelezettségét;
  3. ezután kerül sor arra az aktusra, ami miatt staféta a program neve: az aktuális házigazda színházban - amelyet Kern András, a program egészségnagykövete sorsolt ki -, amely idén a Szegedi Nemzeti Színház, a csatlakozott színházak közül kisorsolják a következő év Nézőpontváltó-estjének házigazdáját, akinél a figyelemfelhívás ünnepi médiaceremóniája lesz, amelyre a fővédnökök, rákellenes társszervezetek is meghívást kapnak.

 

A program jelképe a levendulavirág, amely gyönyörködtet és gyógyít is egyben, így egyesíti magában mindazt a múltbeli tudást és jelenre ható tapasztalatot, amelyet a Nézőpontváltó® munkatársai egészségmentőkként átadnak az érdeklődőknek.

Közvetlenül huszonkét szakember dolgozik egészségmentőként a Nézőpontváltó® programban a Pesti Magyar Színház stratégiai partnerségének tudatában és támogatásával, és a tágabb csapatban ott van a csatlakozott színházak alkotógárdája is, az a több száz ember, aki estéről-estére tárt kapukkal, kitárt karokkal fogadja a kikapcsolódni vágyó nézőket.

A program jószolgálati nagykövetei alfabetikus sorrendben: a remény hegedűse, Eliza Bliss mélyhegedűművész, aki a crossover műfaj fiatal mestere, a családja női tagjainak többsége a rákbetegség áldozata, ezért elkötelezett rákprevenció párti művész; Gáspár Kata, a Pesti Magyar Színház színművésze, aki az első felkérő szóra azonnal igent mondott, mert tudja, hogy jelenléte fontos és jó célt szolgál; és Kern András, a Vígszínház színművésze, aki a férfiakat képviseli a programban, amire az országos népszerűségén túl okot ad a januárban bemutatott, nagy sikerű Gondolj rám című mozifilmje.

Az ÉletmódVáltó csapat coach-a Rippel Ferenc, akinek szakmai múltja és jelene megkérdőjelezhetetlen az egészségmegőrzés világában.

A Nézőpontváltó® program fővédnökei az Emberi Erőforrás Minisztériumának az egészségügyért, és a kultúráért felelős államtitkárai, Dr. Ónodi-Szűcs Zoltán és Dr. Hoppál Péter, akik közös támogatásukkal a két terület együttműködését szimbolizálják, és szorosabb kapcsolat kialakítására biztatnak a mentális rekreáció prevenciós ügyében.

2016. október 2-án mi az egészségre, a mentális rekreációra szavazunk! Már készülnek a szalagok, amiket az aznap este játszó színművészek tűznek fel figyelemfelhívásképpen.

Menj aznap színházba és légy te is Nézőpontváltó!

Az a kis huncut mályvaszínű masni a májusi, Pesti Magyar Színházbeli bemutatkozásról settenkedett a kupac tetejére, a többi közé. Ilyet viselt például Kern András, a rákellenes színházi staféta program egészségnagykövete és Dr. Borbényi Erika, a Semmelweis Egyetem főorvosa, a program szakmai vezetője is.

Iratkozzon fel hírlevelünkre!