Életben maradni

Érdekes állatfajta az ember!

A hajnali futásból hazajövet a lépcsőházban találkoztam a szembe-szomszédasszonyommal. Maszk volt rajta, amit meg is értek, mert jóval hatvan felett van és ő így gondolja jónak védeni önmagát. Ez nem is baj, sőt, az öngondoskodás, mint az öntudatos egészségvédelem része, ritka kincs az idősebb korosztályban.

De!

1. A lakásából, amikor a függőfolyosón elhaladok előtte, mindig dől ki a cigifüst.
2. Túlsúlyos - nem kicsit.
3. Nem mozog - a tévé kékes fénye vetül ki a folyosóra délutántól késő éjszakáig az ablakából.
4. Isteni illatok, jó magyaros ételek szaga burkolja be a folyosón járókat, én is nagyokat nyelve sétálok el előtte, elképzelve, milyen finomságokat főzhet-süthet.
5. Mivel szeret sütni, ha én sütök, az illatra átjön és érdeklődik, ez most mi lesz. Amint azonban meghallja, hogy cukormentes vagy lassan felszívódó szénhidrátból, illetve gyümölcsös/zöldséges sütemény készül zabpehelyből, korpával, szárított biocsírával, rögtön visszavonulót fúj, úgy már nem is olyan érdekes.
A dohányzásról és az étkezési anomáliák okozta túlsúlyról évek, évtizedek óta tudjuk, hogy káros és hosszú időn át művelve korai (akár szív) halálhoz vezethet - persze vannak kivételek, de mint tudjuk, azok csak erősítik a szabályt.

A COVID19-ről viszont konkrétan semmit sem tudunk, csak annyit, hogy inkább az idősebb, krónikus betegeknél okoz halált.Nem tudjuk, ki a fertőző, ki hol kaphatja el a vírust, ki miért gyógyul tünetmentesen, tehát lényegében egyedül a semmire sem jó maszkok viselése az egyetlen fegyver a betegség ellen. (A korrekt módon, ténylegesen védő maszkok ára megfizethetetlen állandó hordásra és roppant kényelmetlen is. Olyanokat hordanak például a tőlünk nyugatabbra fekvő, valóban az egészségügyben dolgozókat védő országok kórházaiban az orvosok, ápolók.)

A krónikus betegségek (diabétesz, hipertónia, kórós koleszterinszint emelkedés, és idetartozik a túlsúly is!) pedig a tunya életmódból következnek, amelyek ellen lehet és tudunk prevenciósan tenni. Nem mindent lehet és tudunk kikerülni, de talán nehezebben férkőznek hozzánk a betegségek, ha előrelátóak vagyunk és teljes értékűen étkezünk, sokat és szívesen mozgunk, nem dohányzunk, kevés és jó minőségű alkoholt fogyasztunk, a gondolatainkat a pozitívabb irányba tereljük, ezen kívül erős a tartósan terhelő, stresszel való megküzdési stratégiánk - tehát, ha törekszünk a minőségi életre, ami nem egyenlő a gazdag emberek kiváltságával.

Összegezve úgy gondolom, érdemes óvatosnak lenni a "láthatatlan" vírussal szemben, de akkor már következetesen, az élet egyéb területén is szükséges az egészségünket védő, betegségmegelőző életmód folytatása.

Sári Edina

Iratkozzon fel hírlevelünkre!