Életem: lételem - élelem II. rész: egészséges étel, egész-séges lélek

Alapvetésünk: minden ételt el lehet készíteni teljes értékű alapanyagokból, szükség esetén diétásan, cukor- és allergénmentesen, szénhidrát-csökkentetten, FINOMAN.

 A szezonális étkezés 

Az egészséges és tudatos táplálkozás és sporttáplálkozás egyik alapszabálya, hogy az élelmiszerek vásárlásakor részesítsük előnyben a friss, szezonális és helyi termékeket. Az egészségtudatosság útjára lépők szeretnének egészségesen és tudatosan táplálkozni, így étrendjüket általában jól átgondoltan állítják össze.

Nem elég azonban változatosan étkezni, fontos, hogy az ételek teljes értékű alapanyagait is jól válogasd össze: legyenek frissek, helyiek és szezonálisak a hozzávalók.

Szezonálisan étkezni annyit tesz, hogy összehangolódsz az évszakokkal, mint ahogy a szezonális zölségek és gyümölcsök is csak az év egy adott időszakában és adott helyen érnek.

Manapság egyre fontosabb kérdés az, hogy milyen zöldséget és gyümölcsöt fogyasztunk. Rengeteg helyről hallhatjuk a következőket: hazai bioélelmiszert vásárolni hazai termelőtől újra összekapcsol az anyafölddel. Újra az évszakokhoz lehetsz kötve, élvezheted a hagyományos ízeket, de kísérletezhetsz is valami szokatlannal.

Ez sokaknak elég meggyőző érv ahhoz, hogy szezonálisan étkezzen. A mai világban, ahol a technológia ott van mindenütt, annak gondolata, hogy étrendünk természetesebb legyen, valamint összhangban legyen az évszakokkal, nagyon is csábító. Tehát még egyszer: a szezonális étkezés azt jelenti, hogy a zöldségeket, gyümölcsöket akkor kell enni, amikor érnek, illetve télen azokat, amelyek „természetes” módon tartósíthatók, jól tárolhatók. A szezonális étkezés olyasmit tesz az étellel, amit mi - mivel állandóan csak a súlyunkra és annak csökkentésére gondolunk -, gyakran figyelmen kívül hagyunk:izgalmassá teszi azokat!

Arra jöttem rá, hogy azoknak az embereknek, akik a hagyományos étrenden felnõve most akarnak áttérni a teljes értékű táplálkozásra, nincs igazán megfelelõen összeállított útmutatójuk, to do list-jük arról, hogyan is fogjanak hozzá? Mi, ÉletmódVáltók támpontokat adunk, és támogatunk téged abban, hogy tudj és merj a felszín mögé tekinteni, tudatosítani magadban a helyes táplálkozás fontosságát, irányát, módszerét, hiszen az egészséges szervezet alapja a helyes táplálkozás.

Ha az előbbi gondolatot elfogadod, abból az következik, hogy minden betegség oka az önmérgezés. A helyes táplálkozással a méregforrások zömét csökkenteni tudjuk, illetve ki tudjuk zárni a transzzsírokat, finomított cukrot, tapadásgátló anyagokkal kezelt sót, finomított élelmiszereket, színezõ-, ízesítõ- tartósítószerekkel és adalékanyagokkal „dúsított” termékeket.

A  helyesen összeállított étrend: rostdús, magas vitamin- és ásványisó tartalmú és nagymértékben növényi eredetű étrend. 

Kedves „Útonjáró”!

A változtatás rajtad múlik, egészséged kulcsa csakis a te kezedben van!

Ne gondold, hogy aszkétává kell válnod, hiszen új ízekkel ismerkedhetsz meg, egyre inkább képes leszel érzékelni, ízlelni és élvezni az élelmiszerek, a gyümölcsök, a  növényi ételek cukrozás, sózás, erõs fûszerezés, agyonsütés-fõzés által el nem rontott, természetes, eredeti ízeit.

 

Csere Erzsébet, ÉletmódCsere programvezető

 

Iratkozzon fel hírlevelünkre!