Filmcsemegék Advent időszakára a Pannonia Entertainmenttől

MOSZKVA TÉR
November 30-tól limitált vetítéssorozatban újra mozivásznon látható Török Ferenc kultikussá vált egyetemi vizsgafilmje, a Moszkva tér, amely egy 1989-ben érettségiző osztály kalandjait mutatja be jellegzetesen laza stílusban és korszak hangulatának kiváló ábrázolásával. A kultikussá vált filmet a Filmalap égisze alatt működő Magyar Nemzeti Filmarchívum digitális felújítási programjában restaurálták.

1989 tavasza. Az ország változások előtt áll...Petya, az érettségi előtt álló gimnazista épp 18. születésnapját ünnepli. Szombat esténként haverjaival, Rojállal, Kiglerrel és Csömörrel a Moszkván találkoznak az Óra alatt, hogy begyűjtsék a bulicímeket, aztán fel a hegyre, buliról bulira, majd hajnalban vissza a Moszkva térre egy jó kis reggeli hamburgerre. Ballagás, majd pár nap múlva érettségi. Az 1945 utáni történelem tételeket eltörölték, a magyar tételek kiszivárogtak, a teljes káoszban még a síkhülye Kiglert átengedik matekból. Rojál felajánlja Petyának, hogy részt vehet egy vonatjegy-hamisító bizniszben, dől a lé, csajok, buli, verdák – élükön a kultikussá vált piros Zsigulival – nyugat-európai utazás, és maga a nagybetűs élet...és természetesen feltűnik a Nagy Szerelem is.

Török Ferenc sok kézikamerás felvételt tartalmazó egyetemi vizsgafilmje szinte tökéletes pontossággal adja vissza a rendszerváltás korszakának életérzését, a kamaszélet viszontagságaival keverve. Csalamádés hamburger és egyforintos fagylalt, szombat esti házibulik és kiszivárgott érettségi tételek, miközben a tévéből a lánchídi csatáról, Kádár János haláláról, Nagy Imre újratemetéséről szólnak a hírek. A Karalyos Gábor, Balla Eszter, Pápai Erzsi, Szabó Simon, Béres Ilona és Csuja Imre főszereplésével elkészült játékfilmet a hangulatteremtés és a korrajz mellett a párbeszédek emelik igazán értékes alkotássá: szinte minden mondat egyszerre hiteles és erőlködés nélkül jópofa, ennek köszönhetően sok párbeszéd és poén vált szállóigévé. Pápai Erzsi, aki alakításával a Magyar Filmszemlén a Legjobb női epizódszereplő díját nyerte el, egy interjúban elmondta, hogy a dialógusok nagy része improvizáció volt, de a szövegkönyv hiánya csak életszerűbbé tette a filmet.

A 2001-es Magyar Filmszemlén a Legjobb első filmnek járó díjat és a Közönségdíjat is elnyert, mára kultuszfilmmé vált alkotást a Filmalap égisze alatt működő Magyar Nemzeti Filmarchívum digitális felújítási programja keretében képkockáról képkockára restaurálták. A Filmlabor szakemberei és neves operatőrök közreműködésével zajló restaurációs program célja, hogy a magyar filmművészet kincsei kiváló képi és hangminőségben, a mozivásznon kerülhessenek ismét a közönség elé. Ennek a sorozatnak első epizódja a Pannonia Entertainment által idén nyáron országos moziforgalmazásban bemutatott Vuk volt, majd Fábri Zoltán születésének 100. évfordulója alkalmából újra mozikba került legismertebb ifjúsági filmje, A Pál utcai fiúk.

A sort most a Moszkva tér folytatja: Petya, Rojál, Kigler, Csömör kalandjai november 30-tól rövid ideig újra mozivásznon láthatók. Budapesten a Toldi Moziban, az Urániában, az Art+ Cinemában a Buda Bed Cinemában és Pólus Moziban vetítik, emellett országszerte számos további helyszínen, többek között Szolnokon, Jászberényben, Visegrádon és Szombathely is bemutatják. A vetítési helyszínek teljes listája a https://www.facebook.com/PannoniaEntertainment/ címen olvasható.

A film 2017-es trailere a klasszikus magyar filmek modern hangulatú, újravágott előzeteseiről ismert „Palóc Videótéka” csapat munkája: https://www.youtube.com/watch?v=hYDWobvu4SY

 

December 5. Puskin Mozi - Intimissimi on Ice Andrea Bocellivel - A szépség legendája
Jégtánc-show és dalkoncert a Veronai Aréna festői környezetében, december 5-én a Puskin Moziban és január 1-jén a Pólus Moziban
Trailer: https://youtu.be/gf2S564rAv4

December 8. Pólus Mozi - Prince: Sign O' The Time
Prince kultikus 1987-es koncertfilmje digitálisan felújítva és újrakeverve visszatér a mozikba. A Pólus Mozi december 8-i premier előtti díszvetítésére szeretettel várjuk a sajtó képviselőit is! A meghívót hamarosan küldöm egy külön emailben, de a dátumot más most érdemes felírni :) A koncertfilm január 11-től országos moziforgalmazásba kerül.
Trailer: https://youtu.be/ewjawAryx_A

December 10. Uránia Nemzeti Filmszínház - Csehov: A sirály
A moszkvai Szatirikon Színház előadása a "Stage Russia HD" színházi közvetítés-sorozatban
Részletek: http://www.urania-nf.hu/stage-russia-hd-2018/stage-russia-a-p-csehov-a-siraly

 

December 14-től országszerte:

A művészet templomai: Raffaello - A festőfejedelem 3D
Művészeti ismeretterjesztő sorozatunk következő epizódja, a hazánkban is nagy sikerű Vatikáni Múzeum 3D, Firenze és az Uffizi-képtár 3D és a Pápai bazilikák 3D alkotóinak új filmje a legkiválóbb reneszánsz mesterek egyikének, a művészettörténet egyik legmeghatározóbb alakjának, Raffaello Sanziónak állít emléket, eddig példa nélküli alapossággal bemutatja a művész életét és munkásságát.

Trailer: https://youtu.be/WkD-S2olSqw

 

A BRITISH MUSEUM KIÁLLÍTÁSAI AZ URÁNIÁBAN

December 17. 19:00, Vikingek: Élet és legenda
Részletek: http://www.urania-nf.hu/kiallitas/british-museum-vikingek-elet-es-legenda

December 18. 19:00, Hokuszai: A nagy hullámon túl
Részletek: http://www.urania-nf.hu/kiallitas/british-museum-hokuszai-a-nagy-hullamon-tul

 

KONCERTFILMEK A PÓLUS MOZIBAN

December 22. The Doors Live at the Bowl 1968
Jim Morrison és legendás zenekarának egyetlen teljes hosszában rögzített koncertje, az 1968-as Live at the Hollywood Bowl digitálisan restaurált és 5.1-ben újrakevert változata

December 27. Hungarian Rhapsody: QUEEN Live in Budapest 1986
A Queen legendás 1986-os Népstadion-koncertjéről készült film Zsombolyai János rendezésében, digitálisan felújítva és 5.1-ben újra keverve

 

KOMOLYZENEI PROGRAMOK

December 25. Puskin Mozi - Csajkovszkij: A diótörő
A londoni Royal Opera House balettelőadása felvételről, Peter Wright káprázatos koreográfiája Lev Ivanov nyomán

December 26. Puskin Mozi - Pavarotti és barátai: Duettek
Luciano Pavarotti hagyományos modenai jótékonysági koncertsorozatának legjobb pillanataiból összeállított film


December 28. Uránia Nemzeti Filmszínház: A Silbermann-varázs
Varnus Xaver koncertfilmje a világ leghíresebb barokk hangszerén, a röthai Silbermann orgonán

Január 2. Puskin Mozi: Dmitrij Hvorosztovszkij és Anna Nyetrebko koncertje a Vörös Téren
A világhírű operasztárok 2013-as moszkvai koncertjével emlékezünk a közelmúltban elhunyt legendás baritonra

 

Iratkozzon fel hírlevelünkre!