Gyógymasszőri csontkovácsolás

            “VIGYÁZZ A TESTEDRE,

MERT AZ AZ EGYETLEN HELY,

AHOL ÉLHETSZ”

                

Gyermekkorom óta szenvedek gerincferdüléssel. Ülőmunkát végzek, és a sok elfoglaltság, száguldó hétköznapok mellett kevés idő jut a rendszeres testmozgásra, ami - úgy gondolom - sokak számára ismerős. Nemzetközi statisztikák szerint az iparilag fejlett országokban a felnőtt lakosság mintegy 90 százaléka szenved életének egy periódusában nyak-, hát- vagy derékfájástól. A panaszok egy része hirtelen kezdődik (akut tünetek), máskor lappangva, fokozatosan jelentkeznek (krónikus), néha heveny szakaszba is átmehetnek. Általában a gyors testi növekedés idején jelentkezik, 7-9, illetve 12-15 éves életkorban. Tehát testünk jelzéseire nem lehet elég korán odafigyelni, hiszen ahogy a mondás is tartja: „VIGYÁZZ A TESTEDRE MERT AZ AZ EGYETLEN HELY, AHOL ÉLHETSZ!”

A minap egy olyan kezelésen voltam, amit mindig is ki akartam próbálni: a Fájdalom és Stresszoldó Központban. Amikor beléptem, Nagy Gyula fogadott, aki gyógymasszőr, reiki nagymester tanár, pszichológus konzulens, (az orvosi gyakorlat körébe nem tartozó szolgáltatások) egyéni érdemeinek elismerése alapján az ” alternatív tudományok” parabolikus doktora.

Feleségével, Nagy Judittal (természetgyógyász, kineziológus, kinesio tape terapeuta, reiki nagymester/ tanár) együtt hozták létre központjukat a belvárosban.

Mivel Gyula előtte tanácsolta, hogy menjek ortopédiára, így legfrissebb leletem átböngészésével kezdődött a találkozásunk. Ezután pár percet beszélgettünk a problémámról, majd elmagyarázta részletesen, hogy az egész testemet átmozgatja. Egyáltalán nem éreztem magam kellemetlenül, nem féltem, mert tudtam, mi fog rám várni. Elhelyezkedtem az ágyon, majd elérkezett a várva várt - sokak által „kínzás”-nak nevezett - kimozgatás, gyógymasszőri csontkovácsolás.

Sokan azt gondolják, hogy ez nagy fájdalommal jár, pedig sosem éreztem még magam ennyire kellemesen. Gyula mindig elmondta, hogy melyik kezemet vagy lábamat melyik irányba nyújtja, hogy ne érjen váratlanul egyetlen mozdulat sem.

 

A gyógymasszőri csontkovácsolás megadja a betegnek az esélyt, hogy a klasszikus gyógyszer-műtét opció helyett mást is választani tudjon, a fájdalom enyhüljön, hisz egy megműtött hátgerinc már soha sem lesz egészséges.

A fájdalom nem betegség, hanem jelzés. A csontvázunk teljes szerkezete szoros kölcsönhatásban van egymással. Egy – egy lokális tünet kialakulását szinte mindig a szimmetria elvesztése, a sok egyéb elmozdulás, elferdülés összessége okozza, ezért ameddig az egész vázrendszer teljes rendbetételével nem foglalkozunk, nem oldható meg tartósan a kialakult probléma sem. A hát- és derékfájdalmakat tartósan megszüntetni csak azok kiváltó okainak megszüntetésével, gyógyításával lehet. Nem létezik olyan gyógyszer, mely a vázrendszerben vissza tudja állítani a szimmetriát!

A gyógymasszőri csontkovácsolás, nem összetévesztendő a manuálterapeuták által végzett csontkovácsolással, ugyanis Magyarországon azt csak orvosi egyetemet végzett személy végezhet!

A kimozgatáson kívül, választhatunk még gravitációs padot, illetve köpölyözést. Hogy mi is ez?

A gravitációs pad egy orvosi vizsgálat szerint – ahol műtéti úton ültettek be nyomásérzékelőt a harmadik ágyéki csigolyához – a beteg testsúlyának hatvan százalékára van szükség ahhoz, hogy a lumbális szakaszt megfelelő intenzitással nyújtsuk meg. Ez nagyjából megfelel a gravitációs nyújtópad hatvan fokos dőlésének. Ebben a pozícióban megtapasztalhatjuk a nyújtópad előnyeit a deréktájéki fájdalmak megszüntetésében, a szalagok izmok ellazulásában, illetve a megnövekedett vérellátás tápanyagokat, oxigént juttat az agyba.

 

A köpölyözés, mint gyógymód az ókorból maradt ránk, már az ősi Egyiptomban használták. Az ókori görögöknél a neves orvosok emblémája volt a köpöly. Megjelenik a kínai gyógyászatban, és később a magyar népi gyógyászatban is elterjedt gyógymódnak számított. A köpölyözés külső, fizikális gyógymód, amelynek során a vákuum hatására, a kezelt területen, a kapillárisok kitágulnak, ez friss vér és több oxigén beáramlását teszi lehetővé, ami egyenletesen átjárja a kötőszöveteket. Az elhasznált vért, a nyirok- és anyagcsere végtermékeit a véráramba pumpálja, amelyek a vesék irányába áramlanak. Megtisztítja a szöveteket a salakanyagtól. A vákuum szívóhatásával vérbőséget okoz az adott területen, javul az itt lévő bőr, izom, valamint a területhez tartozó belső szervek vérellátása, vérkeringése, anyagcseréje, valamint a helyileg fellépő vérbőség aktivizálja a szervezet egy vagy több meridiánját, s így fokozza a bioenergia áramlását. (www.fsokozpont.hu)

 

„Észrevettem, hogy az egészségügyben az esetek nagy részében futószalagon bánnak a betegekkel és így nem lehet gyógyítani. Ezért központunkban a kezelések személyre szabottak és személy centrikusak. Nálunk a masszázs során a vendég lelkét is ápoljuk.” (Nagy Judit Judit, természetgyógyász, kineziológus, kinesio tape terapeuta, reiki nagymester/ tanár)

A kezelés után olyan érzésem volt, mintha nem lenne a saját súlyom. Könnyeden lépkedtem, nem éreztem fájdalmat, húzódást, nehézséget, teljesen kipihentem magam a másfél óra alatt. Biztosan elfogok még hozzá látogatni, így jó szívvel tudom ajánlani, de akinek van betegsége, előbb konzultáljon szakorvosával!

 

 Pintér Ibolya

Iratkozzon fel hírlevelünkre!