Három évesek lettünk!

Örömmel és büszkeséggel írom le és teszem közhírré, hogy a Nézőpontváltó Egyesület három éve alakult meg tizenkét, a betegségprevencióban és rehabilitációban elkötelezett szakember koherens együttgondolkodásának eredményeképpen.

Túlnyomórészt holisztikus szemléletben gyógyító orvosok: onkológusok, pszichoonkológus, rákkutató, mellrákrehabilitációs szakember részvételével (a latin doctor szó jelentése gyógyító), de HR-szakember, szervezetfejlesztő, angolnyelvi téner és coach, szabadalmi ügyvivő, szoftverfejlesztők, újságíró, szponzor- és pályázati nyelvet beszélő marketinges tudása is gazdagítja és repíti a célok felé a csapatunkat.

Egyesületünk alapprojektje, a rákellenes színházi staféta behálózza az országot, a kétszemélyes mikroszínháztól a budapesti mainstream színiintézményekig bezárólag, pártpolitikai nézettől, játékstílustól függetlenül rengeteg színjátszóhely tűzi fel minden október első vasárnapján az összes rákbetegség elleni szimbólumot, a levendula színű szalagot.

Elterjesztettük a hitvallásunkat: a színház gyógyít!

A Nézőpontváltó rákellenes stafétát az különbözteti meg az addig megszokott rákellenes civil programoktól, hogy merőben más maga a csatorna, amin keresztül az üzenet eljut a befogadóhoz. Ez a színház. Ahova a néző nyitott szívvel, kíváncsian, új információk, ingerek befogadására alkalmas lelkiállapotban jut el, ami által könnyebben eljut hozzá a közvetíteni kívánt rákprevenciós üzenet.

Ezen kívül férfiakhoz és nőkhöz szól, valamint az összes ráktípus elleni küzdelmet képviseli és edukációs programjával egész évben, folyamatosan jelen van, igazodási pontként szolgál, és praktikus segítséget nyújt a XXI. század digitális csatornáin (ADÓ-VEVŐ modul , blog, chat, e-learning, skype, webinárium), az azokon használható eszközök igénybevételével.

Az egészségmegőrzésre, és a rákszűrések rendszeres igénybevételére való figyelemfelhívás új színtérre vitele a közönség körében is tetszést aratott. A nézők büszkék a számukra kedves színházak társadalmi felelősségvállalásának új területére, a rákellenes prevencióra, hiszen maga a betegség közvetve vagy közvetlenül egyre többüket érinti a hétköznapokban, tehát ők is belátják, hogy a jó időben elkapott felhívás akár életet is menthet.

Az elmúlt három évben számos programunkkal sok civilszervezet munkáját segítettünk és még több magánembernek nyújtottunk segítő kezet és sokszor vigaszt a betegség nehéz óráiban. 

Hisszük és tudjuk, hogy a mentális rekreáció, a kikapcsolódás ugyanolyan fontos eleme az egész-ségnek, mint a teljes értékű táplálkozás, a rendszeresen és örömmel végzett testmozgás, az aktív szellemi- és érzelmi élet, ezen kívül a hatékony stresszoldás, valamint a kiteljesedés és önmegvalósítás az élet különböző területein.

Hisszük és tapasztaljuk, hogy az emberi odafordulás, egymásra figyelés, valamint a komplementer medicina (a hagyományos orvoslást kiegészítő kezelések) ugyanolyan hasznos, mint a szakember diagnózisa és a kezelési protokoll, ezért nagyszerű, ha azok kiegészítik egymást.

Tudjuk és tapasztaljuk, hogy egészségben-betegségben nem a kor számít, hanem a prevenció, a gyógyulniakarás készsége, az orvos-beteg kommunikáció, ezért ezek hatékonyságának javítása érdekében adunk ki szórakoztató, egészségügyi edukációs könyveket és szervezünk klubnapokat. A harmadik évfordulós Nézőpontváltó-estünkre saját orvos-beteg kommunikációs színdarabbal készülünk.

Alapvetésünk, hogy a megelőzésbe fektetett energia és idő megtérül, ezért szajkózzuk rendületlenül, hogy tessék elmenni rendszeresen az ingyenesen igénybevehető szűrővizsgálatokra. Ne azért ne menjenek, mert nehogy találjanak valamit, hanem azért menjenek rendszeresen, hogy ne találhassanak semmi kóros elváltozást. Ha viszont baj van, akkor mielőbb fedezzék fel a rákmegelőző állapotot, hogy még kevés szenvedés árán tudják meggyógyítani az érintettet.

Mit is kívánhatnánk, mit kívánunk a jövőre?

Az orvosoknak kevesebb beteget, több pénzt.

A betegeknek gyors és fájdalommentes gyógyulást pihent és empatikus orvosokkal, jól felszerelt környezetben.

Az egészségeseknek további betegségmentességet és felszabadultan végeztetett szűrővizsgálatokat.

Magunknak?

Még sokszor három ilyen évet együtt.

 

A Nézőpontváltó-csapat nevében: Sári Edina, elnök

 

Iratkozzon fel hírlevelünkre!