Hatodik éve tapsolják vissza a "Fut a színház" váltóversenyt

A 31. SPAR Budapest Maratonon idén 28003 fő nevezett, ami abszolút rekord a magyar szabadidősport rendezvények történetében. A 6300 egyéni maratonista mellett a négy fős Flora maraton stafétában 1230 csapat is futott, köztük azok, amelyek a "Fut a színház" külön értékelt versenyében indultak.

6. évadához érkezett a "Fut a színház" elnevezésű staféta program, mely évről évre nemes vetélkedésre hívja a színházi szakma, futást kedvelő képviselőit.

Számuk folyamatosan nő, 2011-ben az induláskor nyolc csapat, idén huszonkettő futott. A vidéki színházakat két éve a Miskolci Nemzeti Színház stafétái képviselik és szintén már második éve futnak a mezőnyben a Színház és Filmművészeti Egyetem hallgatói is (köztük Faur Anna filmrendező, aki most oda jár doktori iskolába (DLA) is. 2007-es első nagyjátékfilmje a Lányok volt.)

A verseny eddigi győztesei: 2011-ben a Kolibri Színház, 2012-ben az Operaház, 2013, 2014, 2015-ben a Vígszínház, 2016-ban ismét az Operaház. Az Operaház idén is a legaktívabb volt, mert a három kategóriában (férfi, női, vegyes) összesen nyolc különböző váltóval szerepeltek. Színeikben a főigazgató helyettestől (dr. Főző Virág), az operaénekeseken (Zavaros Eszter, Cser Krisztián) át a statisztériáig szinte mindenki, összesen 32 futó indult!

Az ünnepélyes díjátadón megjelent Szedlacsek Emília, az EMMI Kultúráért felelős államtitkárság főosztályvezetője, Kocsis Árpád, a Budapest Sportiroda versenyigazgatója és Nemcsák Károly, az ünnepélyes díjkiosztó házigazdája, a József Attila Színház igazgatója.

A BSI egy külön programja a „42 év 42 km”, azaz ide tartoznak az olyan futók, akik a 42. születésnapjukra életük első maratonjával, 42 km lefutásával ajándékozzák meg magukat. Az eddigi hà ­rességek, akik így ünnepeltek: Kovács „Kokó” István, Csőre Gábor, Rippel Ferenc, Kovács Áron után idén -első nőként - Lévay Viktória, a Játékszín művésznője is beállt ebbe a sorba. Ideje: 4:39:24.  Különdíjat kapott Ónodi Eszter Jászai Mari-díjas színésznő is, a Katona József Színház tagja. Ő élete első versenyét futotta a 10 km-en.

A legkitűnőbbek a stafétában:

Férfiak:
3. helyezett: József Attila Színház
Zöld Csaba, Chajnóczki Balázs, Vaszkó Bence, Előd Álmos
A csapat tagjai közül hárman a La Mancha lovagja című darabban szerepelnek. Rutinos és kezdő futók szerencsés keveréke a csapat: Zöld Csabának és Előd Álmosnak már egyéni maratonja is van, Chajnóczki és Vaszkó újoncok.

2. helyezett: Miskolci Nemzeti Színház, Viktória, 3:26:28
Oszterman Ferenc, Ódor Kristóf, Csizmadia Péter, Molnár Sándor Tamás
A csapa t összetétele reprezentálja színházi szakma sokszínűségét, akad köztük két színész,  bútor- és kelléktárvezető és diszpécser.

1. helyezett: Operaház, Fiúk, 3:06:00
Herzog András, Horváth Ádám, Zemlényi Mihály, Herzog Tamás
A Flora Maratonstafétában összesen 1230 csapat indult, köztük az abszolút 23. helyen végzett az Operaház "Fiúk” elnevezésű váltója!

Vegyes csapatok:
3. helyezett: Játékszín I., 4:12:19
Lévay Viktória, Demeter Attila, Varga Zoltán, Petrik János
A dobogó harmadik fokáig futó csapat szép eredményét tovább ékesíti az, hogy első futójuk, Lévay Viki egyúttal élete első egyéni maratonját is teljesítette.

2. helyezett: Operaház, Varázsfutoda, 4:06:12
Zsoldos Dávid, Gyüdi Melitta, Lencsés Gábor, Jászay Tamás
A váltó a névadásban aranyérmet érdemel az ötletes Varázsfutoda elnevezéssel.

1. helyezett: Operaház, vegyes, 3:50:03
Fátrai János, Szabó Gábor, Fahídi Patrícia, Bartha János

Nemcsak a nemeket illetően vegyes a győztes staféta: Fátrai János az énekkar tagja, Szabó Gábor második kürtös, Fahídi Patrícia hegedű szólamvezető, Bartha János informatikai osztályvezető.

Nők:
3. helyezett: Operaház, művészek, 4:24:42
Kovács Emese, Avvakumovits Györgyi, Bolya-Pap Nikolett, Komódi Judit, a tagok énekkari művészek és az Operaház súgója

2. helyezett: Kolibri Színház, 4:13:35

Megyes Melinda, Vancsó Éva, Relyimelyer Dóra, Bartha Katalin
A Játékszín rendszeres résztvevője a versenynek, eddig vegyes stafétáikkal szerepeltek, most először indítottak női csapatot.

1. helyezett: Operaház, Statiszta lányok, 3:57:56
Gyenge Fruzsina, Séfel Anna, Szvetnik Katalin, Szűcs Boróka
Az elmúlt évben is ők győztek. Idén két percet m ég javítottak is tavalyi idejükön.

A színházi csapatok nevezési díjait idén is jótékonysági célra, a Bajor Gizi Színészmúzeumnak ajánlotta fel a versenyt szervező Budapest Sportiroda (BSI). Az így összegyűlt 400 000 Ft-ot az intézmény digitális akadálynemesítésére fordítják.

 

 

 

 

Iratkozzon fel hírlevelünkre!