Hogy kerül a csizma az asztalra?

Sokan kérdezték a MeNŐKlub októberi porgramleírását meglátva, hogy egy életközepi válságba toppanó változókorral foglalkozó klub miért szenteli októberi klubestjét a mellráknak.

Egyrészt alapvetően NŐklub, ahol 90%-ban nők vannak - bár a férfiak is jelentkeznek és "sokasodnak" a MeNŐKlub nevű Facebook oldalunkon! -, akiknek egyik legrettegettebb betegsége a mellrák.

Másrészt miért ne beszélnénk arról a kérdésről, ami izgatja a változókorú nőket, jelesül, hogy a klimax, MeNŐpauza beköszöntével nagyobb-e  az esélye a különböző daganatos betegségek kialakulásának. A válasz erre alapvetően: NEM. Ennél hosszabban a november 8-án megjelenő Pauza-trilógia befejező kötetében, a MűNŐpauza duplanő regényben található. 

 

Nagyon izgalmasra sikerült az október 12-én tartott MeNŐKlub-est!

Köszönöm mindenkinek, aki péntek délután időt áldozott a programra, és hozzászólt a témához. Ami igen nehéz és fontos, hiszen életről és halálról volt szó, ehhez mérten minden megszólaló szavai felelősséggel voltak átitatva. Mert igenis, mindenkit érintenek és érdekelnek a daganatos betegségekről szóló pontos információk, a szakértők részéről elhangzó javaslatok, jó tanácsok, illetve a betegségen átesett vagy éppen annak közepén lévő gyógyulók tapasztalatai.

Külön öröm volt számomra, hogy minden megjelent egybehangzó véleménye szerint szükség van a rákszűrésekre való figyelemfelhívás kommunikációjának megváltoztatására és egy egységes, pozitív kicsengésű "hívószónak" a kitalálására. Hogy ne azért ne járjunk életmentő szűrésekre, mert "jaj, még a végén kiderül valami!", hanem azért menjünk el, hogy még véletlenül se kelljen attól tartani, hogy ott kiderül valami rossz. Az egészségünk megőrzése érdekében merjünk menni és tegyünk érte, hogy a legkisebb esély legyen - például a rák - (vagy egyéb krónikus) betegség kialakulására.

A Nézőpontváltó Egyesület ezentúl is mindent megtesz az alkalmas hívószó és megfelelő hang megütésére a szűrésekre való figyelemfelhívás és az azokon való megjelenés pozitív bemutatása érdekében.

Köszönöm a Magyar Rákellenes Liga - Violetta Winkler, a Mellrákfórum - Nem vagy egyedül Alapítvány - Balassa Gabriella és Kenessey Andrea, a Pink Bolero Egyesület vezető - Aranka Pataki és Dr. Judit Désfalvi, a Semmelweis Egyetem Onkológiai Intézet-ének pszichológus - munkatársainak aktív részvételét és hozzászólásait, kiemelve Dr. Andrea Kenessey rögtönzött előadását a mellrákról, és Gabi őszinte megnyilatkozását. Jó őt hallgatni.Olyan keresetlenül beszél és egyenesen fogalmaz, hogy azt gondolom, ezzel tud nagyon sok nő józan eszére hatni rákmegelőzés- és szűrés témában.
Köszönöm Dr. Mangó Gabriella háziorvos-természetgyógyász, hétgyermekes anyukának az obligát "Mitől van manapság ennyi rákbetegség a világon?" kérdésre adott közérthető válaszát.
Köszönöm Dr. Andrea Ohár-nak a hozzáforduló melldaganatos hölgyek lelki gyógyításából eredő tapasztalatainak megosztását. Köszönöm Zita Kovács fantasztikusan bátor kiállását, amivel elmesélte a betegsége történetét! Le a kalappal, Zita!
És végül, de sosem utolsó sorban köszönöm Tóth Zsuzsa parázs vitát gerjesztő hozzászólásait, és azt, hogy mullázs segítségével érzékletesen bemutatta, hogyan tapinthatók ki a csomók a mellben.

A szilikon mellen kívül hozott plasztik herét is, amin a nők megtanulhatták kitapintani a férfiak heréjében keletkező csomókat is, amelyek nem kevésbé veszélyesek a mell-, vagy egyéb daganatos betegségnél, viszont a férfiak párja "játszi" könnyedséggel, időben felfedezheti azt.
A sörözőben megjelent négy-öt férfi a kuncogva, visítva nevető, tapogató nőket lesütött szemmel, nagy ívben kerülte ki a kezükhöz ragadt söröskorsóba bámulva.
Azért én reménykedem, hogy a viháncoló hölgyek este a párjukon bemutatták és a jövőben kitartóan gyakorolni fogják az elsajátított fogásokat!

A Csalóka csokitorta receptjének sorsolása György Biró-nek kedvezett. Sok sikert kívánunk a mindenmentes nyalánkság elkészítéséhez!

Köszönöm Éva Káli-nak, hogy ismét a Mr és Mrs Columbo Étterem Söröző Hivatalos-ben tarthattuk a rendezvényünket!

Legközelebb november 8-án 17.30-kor találkozunk a MűNŐpazua duplanő regény bemutatóján!

Sári Edina író, MeNŐKlub-vezető

Iratkozzon fel hírlevelünkre!