HPV elleni oltás fiúknak is - Székesfehérváron kampány indul

Fiúkat is veszélyeztet a HPV!

Nem csak a méhnyakrák kialakulásáért tehető felelőssé a humánpapilloma vírus, hanem számos olyan tumorért is, amely a férfiakat is érinti.

Székesfehérvár ezért ingyenessé tette számukra is az oltást.

Székesfehérvár önkormányzata úgy döntött, hogy a HPV elleni védőoltást fiúk számára is biztosítja – jelentette be egy keddi fórumon Östör Annamária egészségügyi és sporttanácsnok.

– A lányok oltása nagyon sikeres volt és elterjedt az országban, ám ma már az állam finanszírozza számukra az oltóanyagot – tette hozzá az egészségügyi tanácsnok. Így tehát az önkormányzatoknak ez a feladat már nem jár költséggel.

Ma már a tudomány azonban ott tart, hogy a fiúk számára is beadható az oltás, ezért Székesfehérvár lehetővé teszi az ingyenes oltást számukra is– emelte ki Östör Annamária, aki elárulta azt is: felvilágosító kampányt indítanak a HPV elleni oltás fontosságáról.

Az oltást 12 éves korban ajánlott beadni, amely – hangsúlyozta –, a fejlesztéseknek köszönhetően ma már nem három, hanem két oltásból áll – ezért is tudta felvállalni az önkormányzat az ezzel járó 10-13 millió forintos éves költséget.

Székesfehérváron egyébként a lányok esetében 80-90 százalékos átoltottságot sikerült elérni, a statisztikák azonban azt mutatják máshol, hogy a fiúk esetében nem tudnak annyi szülőt meggyőzni a HPV elleni oltás fontosságáról, mint a lányok esetében. Pedig – hangsúlyozta Fábián Károly urológus-onkológus főorvos –, a HPV nem csak méhnyakrákot képes okozni, hanem számos olyan tumor kialakulásáért is felelőssé tehető, amelyek férfiakat is sújthatnak.

S. Töttő Rita, feol.hu

 

Iratkozzon fel hírlevelünkre!