Könyvsarok: Karácsonyra ajánljuk

Az év természetfotói — Magyarország 2017

1993-ban volt a Hermann Ottó által alapított Magyar Madártani Intézet 100. évfordulója. A jubileum tiszteletére a Magyar Természetfotósok Szövetsége kiállítást szervezett és a részvevők képei közül a díjazta legjobbakat. 

Az  alkalomszerű rendezvénynek indult akció mára mozgalommá nőtte ki magát. Az elmúlt két és fél évtizedben a remek, érzékeny alkotóknak köszönhetően a természetfotózás világtérképére Magyarország is felkerült.

A naturArt - Magyar Természetfotósok Szövetsége ebben az évben immár 25. alkalommal hirdette meg hazánk és a térség legnagyobb természetfotós pályázatát. Rengeteg kép érkezett: 170 alkotótól mintegy 2953 fotográfia került a zsűri elé. Az évek során egyre több kategória alakult ki, az idén már tizennégyre lehetett jelentkezni.

Most a madarak viselkedése volt a legnépszerűbb kategória. A végső győzelemért nagy csata alakult Máté Bence és Daróczi Csaba közt, akik több kategóriában is helyezést értek el. Végül Máté Bence lett a „befutó”, így 2017-ben ő az Év Természetfotósa.

A díjkiosztó alkalmából a pályaművekből a Természettudományi Múzeumban kiállítás nyílt és az alkotók munkáiból az Alexandra Kiadó most is kiadott egy reprezentatív albumot. 

 

Az éden árnyékos oldalán

Liane Moriarty Hatalmas kis hazugságok című regényével az első ausztrál szerző, aki a New York Times első helyén debütált.

A pengeéles logikával megírt történet szinte az utolsó oldalig izgalomba tartja az olvasót. Valahol Ausztráliában van egy iskola, ahová a szépek és gazdagok hordják a gyerekeiket. A felső középosztály paradicsoma ez, ahol a látszat az úr, a csillogó külsőségek mögött azonban sötét titkok lappanganak. A regény fontos és fájdalmas kérdéseket feszeget.

Meddig tűrhet egy bántalmazott nő, mennyire nyomja rá a bélyegét az elszenvedett abúzus az áldozatok életére, milyen esélyei lehetnek egy egyedülálló anyának az édeninek tűnő, ám rettenetesen képmutató környezetben?

A történet másik oldalán az ártatlan gyermekek állnak. Tisztaságuk és naivitásuk miatt ők akaratlanul is visszatükrözik szüleik világát, melyet azok elrejteni igyekeznek. A könyv óriási port kavart és a HBO azonnal lecsapott a megfilmesítési jogokra.

A sorozat főszerepeire olyan neves világsztárokat kértek fel, mint Nicole Kidman, Reese Whiterspoon és Laura Dern.  Az ő színészi nagyságuk szinte garantálta a sikert. Így nem csoda, hogy a sorozat 2017-es gálán nyolc Emmy-díjat nyert. Az Alexandra Kiadó most karácsonyi ajándéként megjelentette Liane Moriarty regényét, mely bizonyára a magyar olvasók körében is nagy népszerűségre tesz majd szert.                                          

 

 

 

Iratkozzon fel hírlevelünkre!