Könyvsarok - Mementó a budavári Sziklakórházról

 A Sziklakórház végnapjai

 

Budapest ostromát a történészek a második világháború legszörnyűbb eseményei között tartják számon. A legkegyetlenebb csata a Budai Vár környékén alakult ki.

Ide zsúfolódott össze 45 000 katona, - közülük ezer sebesült, —és rengeteg civil, akik menekülni szerettek volna a várost fojtogató ostromgyűrűből.

Hitler személyes parancsa azonban az utolsó pillanatig megtiltotta a csapatok távozását. Így a német és a magyar hadvezetés későn döntött a kitörés mellett, mely iszonyatos emberveszteséggel járt.

Flautner Lajos sebészorvos, aki egész életében az emberek megmentésén fáradozott, aki soha nem értette meg a felesleges áldozatot.

Régen foglalkoztatja Budapest ostromának története, a több tízezer katona és civil értelmetlen és kegyetlen halála. Az események miatti mélységes szomorúság arra ösztökélte, hogy megírja A sziklakórház végnapjai - Hiába menekülsz című regényét.

A könyv főszereplője, az egyetemista Zoltán történetén keresztül a szerző megismerteti az olvasóval a magyar történelemnek ezt a mindent elpusztító, apokaliptikus szeletét.

Így tiszteleg az áldozatok emléke előtt, akik sikertelenül, mégis hősiesen megpróbálták az életüket és a hazájukat megmenteni. 

/IAT Kiadó/

Szendi Horváth Éva

 

 

Iratkozzon fel hírlevelünkre!