LÁTTASD A LÁTHATATLANT, HALLASD A HALLHATATLANT!

Akadálymentesítés az előadó-művészet területein

Lehet-e teljes értékűen befogadhatóvá tenni egy színházi előadást a fogyatékkal élő emberek számára? Mit lehet átadni a színházi látványvilágból egy látássérült nézőnek, és hogyan érzékeltetheti a jeltolmács a darab szövegének stílusát a hallássérült látogatóknak?

Akadálymentesítés az előadó-művészet területein II. - a témában október 14-én második konferenciáját tartja a Pesti Magyar Színház a Fehér Bot Nemzetközi Világnapja alkalmából.

 

„Színházunk évek óta elkötelezett az akadálymentesített színházi élmény megvalósításában, kiemelt célja, hogy a kultúrához való hozzáférést a kihívással élők számára is egyenlő mértékben tegye lehetővé – vallja Dr. Zalán János, a Pesti Magyar Színház igazgatója. – Látássérült és hallássérült nézők a számukra fenntartott helyeken bármikor részesei lehetnek a repertoáron futó nagyszínpadi előadásoknak, s ebben van segítségükre a Phonak Roger hallássegítő rendszere, a Sennheiser Mobile Connect applikációján keresztül elérhető élő audionarráció, valamint a helyszínen színpadbejárás, élő jelnyelvi tolmácsolás, és az előadásokhoz letölthető előnarráció.”

„Nagyon sok pozitív visszajelzést kapunk, az egyiket idézném: Régen nem szórakoztam ilyen felszabadultan és önállóan! Köszönöm az élményt, hogy akkor jöhetek színházba, amikor a kedvem tartja, nem kell egy-egy véletlenszerűen kitűzött akadálymentes előadásra várnom, így teljes értékű nézőnek érezhetem magam, mint bárki más! – meséli Tóth Cecília, a színház társadalmi felelősségvállalási referense, az akadálymentesítési konferencia házigazdája – Az október 14-i szakmai találkozó lehetőséget ad a tapasztalatcserére, az érintettek mellett várjuk az előadó-művészeti területeken dolgozó elszánt szakembereket is, akik különösen fontosnak és természetesnek tartják a sérült emberek művészeti élményekhez való segítését.”

 

A konferencia célja egy olyan széles körű szakmai fórum megteremtése, amelyen a téma szakemberei, érdekeltjei a tapasztalatcsere mellett megvitathatják többek között:

- a fogyatékkal élők hozzáférési lehetőségeit a színházi és egyéb előadó-művészeti produkciókhoz, 

- a speciális igénnyel jelentkezők problémáinak megoldásait, 

- az akadálymentesítési kötelezettségek aktualitásait, 

- az audionarrációs és a jelnyelvi tolmácsolás fejlesztési lehetőségeit ezen a területen. 

A konferencia meghívottjai, előadói érdekvédelmi szervezetek képviselői, audionarrátorok, jelnyelvi tolmácsok, szakmai vezetők, intézményvezetők és egyetemi hallgatók.

A konferencia fő szervezője és házigazdája: Dr. Zalán János PhD, DLA a Magyar Színház igazgatója és Tóth Cecília audionarrátor, társadalmi felelősségvállalási referens  

A részletes program itt olvasható: A tájékoztató letöltéséhez kattints ide! 

Az eseményt Fekete Péter, kultúráért felelős államtitkár nyitja meg, és előadást tart Dr. Tapolczay Gergely országgyűlési képviselő is. 

A lenti linken megtalálható a teljes program, benne az előadók neve és a szekciók témái.

Bár a regisztráció lezárult, de a helyszínen egyedi jelentkezés alapján korlátozott számban még fogadunk érdeklődőket.

A konferencia – nem kérdés – akadálymentesített. 

  

Iratkozzon fel hírlevelünkre!