Magyar dalok jelnyelven

Az alábbiakban egy nagyszerű kezdeményezésről adunk hírt. Olvassátok Bihari Brigitta ötletgazda és projektvezető beszámolóját. Jó szívvel ajánljuk!

 

"Első daljelelős videómat kb. két éve tettem közzé a privát oldalamon. Az egész mókából indult: egy nagyothalló ismerősöm tett közzé a fészbukon egy hasonló videót és komment követett kommentet, végül nekem is „kellett” egy videót készítenem.

Az a videóm még hang nélkül került nyilvánosságra a technika ördöge miatt, ennek ellenére nagy sikere lett az ismerősök körében.

Ezen felbuzdulva készítettem még egyet, már hanggal. Természetesen a fények, a videó és hangminőség akkor még hagyott bőven kívánni valót maga után, amit ma férjem segédletével már igyekszünk élvezhető szintre emelni.

Aztán eltelt egy teljes év, amikor is újra elkapott a vágy, hogy alkossak. Az lett a legnézettebb videóm, így ismerősök unszolására létrehoztam a Magyar Dalok Jelnyelven facebook oldalamat, majd a YouTube csatornám -at.

Ennek épp egy éve, azóta töretlen a lelkesedésem, igyekszem kéthetente újabb videót alkotni. Sőt! Nemrégiben elkészült a bemutatkozó videóm is, nem is gondoltam, hogy ennyien kíváncsiak lesznek rá. Én magam halló vagyok, de siket családból származom, ennek köszönhetően tettem szert erre a jelnyelvi tudásra, amit a tánc iránt érzett szeretetemmel talán megfűszerezhetek. 

Ahogy ebben a videóban is elmondom, nem az a célom, hogy „hírnévre” tegyek szert, az igazi célom a jelnyelv megismertetése az emberekkel. Ugyanis szomorúan tapasztaltam, hogy főleg a fiatalok körében nagyon kevesen tudják, hogy mit jelent az ha valaki siket (nem süket!), vagy azt, hogyan is kommunikálnak a hallássérült emberek.

Így arra gondoltam, két legyet ütök egy csapásra: a halló világnak megmutatom a jelnyelv-, a hallássérült embernek a zene varázsát.

Tehát amikor a videóim megosztását kérem, azt azért teszem, mert úgy gondolom, hogy igenis szükség van arra, hogy a jelnyelv minél szélesebb körben váljék ismertté.

Visszaigazolásul pedig nagyon sok üzenetet kapok, hogy miattam kezdtek el jelnyelvet tanulni, vagy fejleszteni magukat a videóim által. 

Üdvözlettel: Bihari Brigitta"

 

Iratkozzon fel hírlevelünkre!