Nem csak a húszéveseké a világ - Életközépi szereprulett

A Nézőpontváltó Egyesület az egészségmegőrzés alapjának tekinti a gondolatok megújítását is magában foglaló betegségmegelőzést. Egyesületünk a figyelemfelhívás és az ismeretterjesztés eszközeit segítségül hívva továbbra is támogatja az egyik legnagyobb társadalmi tabunak számító téma, nevezetesen az fizikai-, szellemi-, és mentális öregedés körüli némaság feloldását.

Az életközepi válsághoz, és általánosságban az öregedéshez kapcsolódó előítéletek, tabuk és berögzült gondolatok feloldása, és az egyének felszabadítása ezek alól fontos cél – fogalmaztuk meg közösen Molnár Erika és Molnár Judit   pszichodráma vezetőkkel. A vezetőpárossal a Nézőpontváltó Egyesület szakmai partnerségre lépett, és már két éve közösen dolgozik az öregedéssel kapcsolatos előítéletek felszámolásáért.

A többség nem szívesen gondolkodik az úgynevezett B oldalról, tabusítás, szégyen, és kilátástalanság övezi sokszor a 40-50-60+ évesek életét, pedig lehetne újrakezdésről, új távlatokról, új célokról is beszélni.

Erikáék munkájuk során arra figyeltek fel, hogy önismereti berkekben méltánytalanul kevesen foglalkoznak fókuszáltan a 40-60 közötti korosztály jellegzetes kérdéseivel, problémáival. Pedig az ebben az életkorban bekövetkező testi-lelki változások, és a speciális élethelyzet pszichés terheivel való megküzdés egy komoly önismereti folyamat is egyben.

A két pszichodráma vezető az önismereti csoportokban azt tapasztalja, hogy kevés mintánk van arra, hogy az élet derekán milyen erőforrásokat mozgósíthatunk, valamint arra is, hogy hogyan kell szépen, elfogadással, természetességgel öregedni. És arra is kevés jó példát látunk magunk körül, hogy hogyan tud minden generáció értékes részese maradni a családnak, a munkának, valamely közösségnek, és úgy általában az életnek.

Erika és Judit az újfajta szemléletnek az elősegítésére indítják 2020 őszén életre immáron másodszor az Életközép pszichodráma önismereti csoportot, amely olyan közösségben való önismereti munka és játék, ahol tabumentes környezetben keretezhetik újra a csoporttagok a gondolkodásukat, és állíthatják új pályára a következő ötven évüket.

A két szakember hisz abban, hogy a csoporttagok egyéni témája nem függetleníthető a minket körülvevő társadalmi környezettől, hiszen az egyéni döntéseket nagyban befolyásolja, hogy a társadalom milyen lehetőségeket kínál fel a 40-60 közöttiek számára, illetve milyen társadalmi szintű válaszokat és reakciókat ad a személyes választásokra, egyedi életutakra.

Erika és Judit csoportjai és szemlélete ma már ismertek és keresettek az önismeretre nyitott és egyre tudatosabb érdeklődők között.

Az Életközép önismereti csoportról és a jelentkezésről további információk az alábbi linken: Életközépi szereprulett

 

  

Iratkozzon fel hírlevelünkre!