Nemcsak egyéni öröm a futás, hanem gazdasági érdek is!

Az őszi szezonra készülve eddig soha nem látott számokat tett közzé a legnagyobb magyarországi futóversenyeket szervező Budapest Sportiroda (BSI) a külföldi futók budapesti tartózkodásának haszna  és a versenyek gazdasági hatása kapcsán.

A tavaszi 31. Telekom Vivicittá Városvédő Futást követően a KPMG Tanácsadó Kft elkészítette ennek a rendezvénynek is a turisztikai és gazdasági hatásvizsgálatát.

A BSI legutóbbi három nagy eseményére - 31. Telekom Vivicittá Városvédő Futás (2016), 30. Wizz Air Budapest Félmaraton (2015), 30. SPAR Budapest Maraton (2015) - a világ több mint 80 országából több mint 18000 külföldi futóturista (futók és kísérőik) érkezett hazánkba. A három verseny alkalmával 68000 éjszakát töltöttek Budapesten (főként négycsillagos szállodákban és apartmanokban). A három verseny 3,86 milliárd forintnyi közvetlen hatást generált a hazai gazdaságban, ebből a külföldi futóturisták direkt költései meghaladták a 2,8 milliárd forintot.

A közel ötven oldalas tanulmányban a futóturizmushoz köthető számok mellett az államkasszába befolyó összegek ismertetése is megtalálható.

Turisztikai szempontból is kiemelten fontosak ezek a versenyek, melyek hozzájárulnak Budapest, mint aktív turisztikai célpont általános promóciójához. A regisztrált futók száma a szóban forgó három eseményen, mint Magyarország három legnagyobb szabadidősport rendezvényén, meghaladta a 74000 főt. (Ez a szám 2010-hez képest 37000-rel, azaz a kétszeresére emelkedett!) A három budapesti futóesemény nemzetgazdasági szinten 1,14 milliárd forint adó- és járulékbevételt biztosított az államháztartás számára.

 

 

 www.futanet.hu

Iratkozzon fel hírlevelünkre!