Nézőpontváltó-est a Szegedi Nemzeti Színházban - 2016. október 2.

A Nézőpontváltó® rákellenes színházi staféta a Pesti Magyar Színház stratégiai partnerségével, az onkológia különböző területén dolgozó szakemberek közreműködésével, a tizenegy legnagyobb magyar rákellenes civilszervezet szakmai támogatásával, és megközelítőleg hatvan színház csatlakozásával vált országos méretű, a 2016/2017-es évadtól megvalósuló programmá az Emberi Erőforrás Minisztériumának az egészségügyért, valamint a kultúráért felelős államtitkárságának közös fővédnökségével.

A Nézőpontváltó® program célja egyrészt a figyelemfelhívás az egészségtudatos életvezetésre - ezen belül a mentális rekreációra, mint a rákbetegség kockázatának csökkentésére irányuló megelőzés egyik lehetséges eszközére -, ezen kívül a rákszűréseken való részvétel fontosságára, amely szintén a betegségmegelőzés fontos eleme, másrészt a többfajta digitális csatornán történő, a XXI. század eszközein keresztül elérhető oktatás.

 

A figyelemfelhívás kiemelt eszköze a minden év október első vasárnapján megtartott Nézőpontváltó-est.

 

A 2016/17-es évad staféta-házigazdáját Kern András, Nézőpontváltó egészségnagykövet sorsolta ki a program májusi, Pesti Magyar Színházbeli bemutatkozása alkalmából.

 

A staféta legelső rendezvényére a

Szegedi Nemzeti Színházban

került sor 2016. október 2-án.

 

Gyüdi Sándor főigazgató és társulata a Spiró György magyar szövegével, Csiszár Imre rendezésében műsorra tűzött Ben Jonson komédiával, a Volponéval koronázta meg a mentális rekreáció színházi ünnepét.

 

A darab megtekintése után Dr. Borbényi Erika, a Semmelweis Egyetem onkológus főorvosa, a Nézőpontváltó® Egyesület szakmai alelnöke beszélt a betegségmegelőzésről, és a szűrővizsgálatok fontosságáról.

 

„Lassan húsz éve élem mindennapjaimat rákbetegek között.

Részese vagyok küzdelmeiknek, enyhítem szenvedéseiket, osztozom sikereikben - többedmagammal társként mellettük állok nehéz és szép pillanataikban egyaránt.

A kezdetektől kristálytisztán látszott, mennyivel egyszerűbb lenne megelőzni. Mennyivel egyszerűbb lenne korrekt ismeretekkel egészségtudatosan kivédeni, ami kivédhető, és szelídíteni, ami szelídíthető, és megharcolni azt, ami megharcolható. És igenis szerepünk van a saját egészségünk megőrzésében, és ha kell a gyógyulásunkban is.

Én hiszek a tudatosságban, és a tudásban, hiszek a művészet formáló erejében, hiszek a meditatív elmélyülés, a teljes belefeledkezés örömének harmonizáló és gyógyító erejében.

Hiszek abban, hogy egy jó színházi előadás képes arra, hogy elgondolkoztasson, sorsfordító önvizsgálatra késztessen, ezért pont egy megfelelő fórum arra, hogy váltsunk, kilépjünk a megszokottból, és másként gondolkozzunk.

És hiszek abban is, hogy mi mindannyiunk tehetünk valamit, hogy visszaszorítsuk ezt a nehéz, sok szenvedést okozó betegséget.”

 

Ezután a Szegedi Nemzeti Színház társulata aláírta a rákellenes nyilatkozatot, majd feltűzte az összes rákbetegség elleni küzdelmet szimbolizáló levendula színű szalagot.

 

Az est zárásaként a több mint kétszáz fős közönség jelenlétében

Szabó Gabi színművésznő kisorsolta a

2017/18-as évad házigazda színházát,

amely a budapesti, Perjés János alapító-igazgató nevével fémjelzett

Spirit Színház és Központ.

 

 

 

Iratkozzon fel hírlevelünkre!