Nézőpontváltó rákellenes színházi staféta 2017/18

Útjára indult a 2017/18-as évad Nézőpontváltó rákellenes színházi stafétája 2017. szeptember 30-án a Pesti Magyar Színházban.

 

A rákellenes staféta házigazdája idén a Magyar Színház volt, amellyel a Nézőpontváltó Egyesület stratégiai partnerségben együttműködve hívta fel a figyelmet az ingyenes orvosi rákszűréseken való részvétel, valamint az én- és testtudatos életmód fontosságára.

 

A staféta idei alapmotívuma a betegeket menedzselő családtagok, hozzátartozók munkájának és áldozatkészségének elismerése, és az ő mentális egészségük megőrzésére való figyelemfelhívás, amelyre remekül rímel a színház idei első premierjének produkciója.

 

A Tallós Rita által rendezett Naptárlányok című vígjáték eseményei valóban megtörténtek a 2000-es évek elején és annyira valóságosak a szereplők, hogy akár el is jöhetnének a Magyar Színház előadására megnézni önmagukat.

Anglia nagyjából mértani közepén található Rylstone kisváros. Ott éltek és még élnek is azok a nők, akik 1999-ben összefogtak, hogy özvegyen maradt barátnőjük ötletét megvalósítsák. Egy megfelelő kanapét akartak vásárolni a helyi kórháznak, amelyben elüldögélhetnek azok a családtagok, akik kemoterápiás kezelésre kísérik a rokonukat. A köztiszteletben álló hölgyeknek azonban nem állt rendelkezésükre a megfelelő összeg. 

A nőegyleti hölgyek jobbára ötvenpluszos, hatvanas nők voltak, akik eleinte nem is tudták, micsoda erő rejlik bennük, de amikor – szó szerint - levetkőzték a gátlásaikat, nem mindennapi tettükkel megmutatták, hogyan tud összefogni egy csapat különböző hátterű, érdeklődésű, és eltérő világnézetű nő, hogyan kovácsolódnak közösségé, meddig tudnak és hajlandók elmenni együtt közös céljuk elérésében, a jó ügyért.

Annie leukémiás férje, John kezelését volt kénytelen kivárni egy pokoli kényelmetlen és viharvert fotelben. Johnnak azonban nem maradt ideje kivárni, meghalt – ám azóta a nevét egy épületszárny őrzi a rylstone-i kórházban, mert Annie, Chris és a többiek – a helyi nőegylet tagjai – soha nem látott üzleti és világsikert arattak a saját egyleti naptárukkal, amelyben ők maguk pózoltak. Mégpedig meztelenül!

 

A produkcióhoz a naptárlányokat játszó színésznők (Hegyi Barbara, Igó Éva, Udvarias Anna, Bede-Fazekas Anna, Tóth Enikő, Soltész Bözse, és Benkő Nóra) Semsei Eszter fotóművésszel a valóságban is elkészítették a színdarabban említett naptárat, amely az előadások szünetében megvásárolható.  

 

Ezzel a naptárral és a Naptárlányok előadással a színház lehetőséget teremt arra, hogy a nézők hozzájárulhassanak a Semmelweiss Egyetem Onkológiai Központja Rehabilitációs Osztályának támogatásához.

A Nézőpontváltó esten Dr. Dank Magdolna professzor asszony, a központ igazgatója Zalán Jánostól egy naptárt vett át, amely jelképezte a Naptárlányok nézőinek jövőbeli támogatását. A befolyt összeg a tornaterem, és a meditációs szoba felszerelését gazdagítja.

 

Ezután Zalán János felolvasta az idei évad Nézőpontváltó Üzenetét, amely mindenkit arra bíztat, érezze magát jól magát a bőrében, mert boldognak tudni önmagunkat ugyannyiból áll, mint boldogtalannak.

 

Ezután került sor a 2018/19-es évad rákellenes színházi staféta házigazdájának sorsolására, amelyen Zalán János és Tallós Rita a

nyíregyházai Móricz Zsigmond Színházat

húzták ki a csatlakozottak közül.

 

 

Nézőpontváltó Üzenet

 

A lelki feltöltődést az egészségmegőrzés és betegségmegelőzés középpontjába állító Nézőpontváltó rákellenes színházi staféta program stratégiai partnereként, a Magyar Színház alkotóinak, művészeinek és munkatársainak nevében szemléletváltásra biztatom önöket az egészségük megtartása érdekében.

 

A rákbetegség réme nem száműzhető a mindennapokból, de a korai diagnózis az ingyenes rákszűrések igénybevételével mindenkinek a saját lehetősége és felelőssége, ezért járjanak el azokra akkor is, ha nem érzik szükségét, ne várjanak az intő jelekre!

Éljék tudatosan az életüket, gondolkodjanak hosszútávon legfőbb értékükről, a testük egészségéről úgy, ahogyan a pénzügyi befektetéseikről: körültekintően és előrelátóan feltérképezve az értékállóság lehetőségét, továbbá cselekedjenek öntevékenyen a saját- és szeretteik vitalitásának, egészségének megőrzése, fejlesztése érdekében.

 

Ha krónikus beteget ápolnak a családban, akkor még inkább gondoskodjanak saját szellemi- és lelki épségük fenntartásáról! Időről-időre adjanak a lelküknek kimenőt, biztosítsanak maguknak időt a feltöltődésre, aminek egyik tökéletes módja a színházba járás.

Amennyiben a környezetükben ápolnak krónikus beteget, kérdezzék meg az őt menedzselő hozzátartozótól: hogy van? A kérdés pszichés életmentés lehet, ezért hallgassák végig a választ! Már azzal hatalmas lelki tehertől szabadulhat meg a betegápoló hozzátartozó, hogy beszélhet a saját nehézségeiről, amit a családban nem illik elmondani.

Kérdezzünk, hallgassunk, figyeljünk egymásra, váltsunk nézőpontot sajátmagunk, és szeretteink jól-léte érdekében!  

 

 

Iratkozzon fel hírlevelünkre!