Nézőpontváltó üzenet a Rákellenes Világnapra

Az International Union Against Cancer (UICC) 2000. februárjában, Párizsban tartotta az első rákellenes világkongresszust. A résztvevők február 4-én történelmi dokumentumot írtak alá, amely világméretű összefogásra szólít fel a halálos kór ellen. A Párizsi Chartát a világ minden részéről összegyűlt vezető kormányzati tisztségviselők, a legjelentősebb rákkutató társaságok és szervezetek vezetői, vezető orvosok, betegképviselő civil szervezetek és az ipar reprezentánsai látták el kézjegyükkel. Ennek emlékére a kongresszus február 4-ét Rákellenes Világnappá nyilvánította, hogy a rák ellen folytatott küzdelem eszméje „a világon élő összes ember szívében és gondolataiban éljen”.

A Világnap idei jelmondata: I am and I will, ami azt jelenti, hogy:

most ez vagyok - teszek valamit önmagamért - és az leszek.  

Természetesen ez nem azt jelenti, hogy folyamatosan a daganatos betegségre kell gondolni, hanem azt, hogy a megelőzésre fókuszálva mindenkinek tennie kell saját magáért, az egész-ségéért.

Az elsődleges megelőzés az ingyenes szűrővizsgálatok rendszeres igénybevétele, emellett az önvizsgálat. Nőknél a mell, férfiaknál a here tartozik az utóbb említett, személyesen havonta ellenőrizhető kategóriába.

 

A másodlagos betegségmegelőzés az egészségmegőrzés, ami lehet fizikai, szellemi és mentális eredetű tevékenység.

Ez folyik a csapból is, de mit is értünk alatta konkrétan?

A fizikai prevenció például a tudatosan jó étkezés, az örömmel és rendszeresen végzett testmozgás, sport – ide tartozik a szex is!

A szellemi lehet a tanulás, a munka, amivel a személyiség kiteljesedik és egész lesz, és a fel tudja venni a kesztyűt a mindennapok kihívásaival, mert egészségessé válik.

A mentális rekreáció manapság a legdivatosabb kifejezés a kikapcsolódásra.  Pedig egyszerű dolgokról van szó: gyönyörködni a gyereked-unokád játékában, háziállatot tartani, egy-egy séta a kedvessel, beülni egy moziba a barátnővel, megnézni egy meccset a fiaddal, csajos napot rendezni lustálkodással, nagy nevetésekkel a lányoddal, új receptből csodásat alkotni a konyhában, utazni, koncertre járni, beszélgetni az élet nagy dolgairól otthonos kávéillatban – tehát bármi, ami boldoggá tesz és kikapcsol a mindennapok rutinjából.

 

A Rákellenes Világnapra való tekintettel megosztjuk a Nézőpontváltó Egyesület tavaly októberben, a színházi staféta alkalmával közzétett üzenetét, ami kifejezi mindazt, amiben hiszünk:

 

Varázserő a mindennapokban

 

Gyakran kérdezik, mivel lehet megelőzni a rosszindulatú, krónikus betegségeket. Az erre adott válasszal azonban nem tudnak mit kezdeni, mert a ma embere híján van ezeknek: tiszta víz, tiszta étel, tiszta gondolatok, rendezett viszonyok. Rendszeres mozgás, örömteli munka, tisztességes emberi kapcsolatok, az önkifejezés lehetősége.

 

Amikor valaki megbetegszik, rá kell jönnie, hogy bár szeretné, de az életben varázsszerek nincsenek.

Varázspálca sincs, amivel eltüntethetné a feje felett gyülekező fekete fellegeket.

Amivel viszont biztosan rendelkezik minden földi halandó, van saját varázsereje saját maga felett.

A varázserő a fejben lakozik, az agytekervényekben bujkál, és megidézéséhez a szívüket kell megnyitni.

Az okosok ezt úgy nevezik, a tudat hatalma.

A házi patikában címkézhetik ezt akár varázserőnek, a tudat hatalmának vagy bárminek, a lényeg az, hogy életük során sokszor kell igénybe venni, mozgósítani. 

Betegség esetén az orvosi kezelések mellett az első teendők között legyen előcsalogatni a saját, külön bejáratú belső erőt!

 

Ehhez segítségül hívhatják például a színházi előadásokat, ahol egy-egy remek nevetős-sírós színdarab élvezete után, amikor az önmagukba és a jövőbe vetett hitük a katarzis miatt visszatér, erősödik az immunrendszer, és szépen csatasorba állítja a kis katonáit, hogy felvegye a harcot a betolakodó rosszindulatú támadókkal szemben.

 

Használják ki a belső erőt megmozgató színjáték varázsának különleges, gyógyító erejét, alkalmazzák gyakran, járjanak színházba ahányszor csak lehetőségük engedi!

Hallgassanak zenét, olvassanak, táncoljanak, mondjanak verset magukban vagy társaságban! A művészetek különböző területén való bolyongás felerősíti a belső tartalék mozgósítását, amikor égetően nagy szüksége van testüknek a segítségre.

Mindemellett éljenek teljes életet! Sportoljanak, törekedjenek egyensúlyra a mindennapi tevékenységekben, beszélgessenek, szeressenek!

 

És ne feledjék: járjanak rendszeresen az ingyenes rákszűrésekre és egyéb orvosi szűrővizsgálatokra!  

 

Egész-séges életerőt kíván Sári Edina, elnök és a Nézőpontváltó Csapat

 

 

Iratkozzon fel hírlevelünkre!