Őszi ARANYlás az Országos Széchenyi Könyvtárban az Örkény Színházzal

A magyar irodalom Arany-tartalékának aposztrofált, az Országos Széchenyi Könyvtár birtokában lévő Arany János kéziratokból az Örkény Színház művészeinek tolmácsolásában állt össze az Aranyozás című verses, a költőre emlékező est.

A Mácsai Pál és Ferencz Győző szerkesztette összeállításban az Arany Jánost követő költőnemzedékek írásai, versei hangoznak el Petőfitől a nyugatosok költeményein át, a kortársak – köztük Várady Szabolcs, Nádasdy Ádám, Kovács András Ferenc és Varró Dániel – szövegéig. 

Az előadás az Országos Széchényi Könyvtár Őszi ARANYlás című programsorozatának része. Az október végéig zajló rendezvények között olyan programok várhatóak mint Parti Nagy Lajos tárlatvezetése a nemzeti könyvtár Arany-kiállításán; Arany szobrásza, Stróbl Alajos leszármazottja, Stróbl Mátyás előadása; és a Toldi-trilógia kézirategyüttesének bemutatása.

Arany szellemi öröksége évfordulóktól függetlenül is eleven hagyaték: költészete és alakja minden pályatársának mérték, ösztönző példa vagy épp vitára ingerlő nagyság. Jellegzetes, nyugodt tempójú hangját nemzedékeken át seregnyi költő idézte meg tisztelgő, megrendítő, szellemes és mulatságos művekben. Petőfinek „imádott Jankó”, Babitsnak „Hunyt mestere” volt, Ady számára nem követendő, de kikerülhetetlen előd, Radnóti és Vas István nagyapjukként tekintettek rá. Sokan megszólítják, míg mások, mint például Weöres Sándor, pazar versciklusban imitálják művészetét.

A kortárs költők közül többen is játékosan komoly stílusgyakorlatokban idézik meg szellemét: átírják verseit, utánozzák, parodizálják, csúfolkodnak rajta, hogy életműve nehogy szoborrá merevüljön.

 

A szövegeket olvassák:

Bíró Kriszta, Csuja Imre, Dóra Béla, Epres Attila, Ficza István, Für Anikó, Gálffi László, Hámori Gabriella, Jéger Zsombor, Kókai Tünde, Máthé Zsolt, Nagy Zsolt, Novkov Máté, Patkós Márton, Pogány Judit, Polgár Csaba, Takács Nóra Diána, Tenki Réka, Vajda Milán, Znamenák István, Zsigmond Emőke

Zene: Kákonyi Árpád

Az est házigazdája: Mácsai Pál

Szerkesztette és válogatta: Ferencz Győző és Mácsai Pál

Rendezőasszisztens: Szabó Julcsi

Rendező: Mácsai Pál

 

 

Iratkozzon fel hírlevelünkre!