Raffaello, a festőfejedelem az Urániában

December 14-től országszerte mozikba kerül „A művészet templomai” című, idén ötödik évadjába lépő ismeretterjesztő mozifilm sorozat következő epizódja, amely a művészettörténet egyik legmeghatározóbb alakjának, Raffaello Sanziónak állít emléket.

Rafaellót – aki Leonardo Da Vinci és Michelangelo Buonarroti oldalán a híres reneszánsz triád tagja volt – a kortársai és a későbbi generációk is csodagyereknek tekintették.

Munkássága nemcsak a reneszánsz és a manierizmus közötti hidat jelentette, hanem a figuratív ábrázolást is példa nélküli magasságokba emelte. A hazánkban is nagy sikerű Vatikáni Múzeum 3D, Firenze és az Uffizi-képtár 3D és a Pápai bazilikák 3D alkotóinak új filmje eddig példa nélküli alapossággal mutatja be a Mester életét és művészetét: harmincnyolc Raffallo-mű és további hat, általa inspirált alkotás kerül bemutatásra, többek között a urbinói Raffaello-ház, a firenzei Uffizi-képtár és a Vatikáni Múzeum műkincseiből válogatva és nézőket olyan neves művészettörténészek kaluzolják végig ezeket a csodálatos helyszíneken, mint Vincenzo Farinella egyetemi tanár és Raffaello-szakértő, Antonio Natali, az Uffizi-képtár korábbi vezetője és Antonio Paolucci, a Vatikáni Múzeum igazgatója.

A műelemzéseket és az alkotások páratlanul részletgazdag közeli felvételeit történelmi rekonstrukciók alapján készített rövid játékfilmes betétek színesítik, amelyek betekintést nyújtanak a művész mindennapjaiba és fontos életeseményeibe.

A filmet december 14-től vetítik országszerte a mozikban, magyar szinkronnal, a színpadi produkciók moziközvetítéseire és művészeti dokumentumfilmekre specializált Pannonia Entertainment forgalmazásában.

Budapesten kizárólag az Uránia Nemzeti Filmszínházban lesz műsoron, emellett a megyeszékhelyek többségén, többek között Szombathelyen, Szolnokon, Kecskeméten, Miskolcon, Szegeden, Debrecenben és Nyíreházán is bemutatják. A vetítési helyszínek részletes listája a sorozat Facebook oldalán, a https://www.facebook.com/AMuveszetTemplomai címen olvasható.

 

 Bepillantó: Raffaello, a festőfejedelem

 

 

Iratkozzon fel hírlevelünkre!