Szembesítés (A karmester) - premier a Karinthyban

RONALD HARWOOD: SZEMBESÍTÉS

Dráma 2 részben

 

 

1936. Berlin. A város az olimpia lázában ég.  A játékokon horogkeresztes zászlók lengenek.

Wilhelm Furtwangler, a világhírű karmester vezényel, a náci vezérkar lelkesen ünnepli. Hívják a New York- Filharmonikusok élére, de ő marad. Így nyilatkozik: " A politikai vita számomra kellemetlen. Nem vagyok politikus, de képviselem a német zenét, amely az egész emberiségé..."

Thomas Mann, a legnagyobb német írók egyike az emigrációból lakájnak nevezi. Toscanini így nyilatkozik: "Aki a Harmadik Birodalomban vezényel, az náci."
Vajon osztoznia kell-e a náci hatalom bűnös felelősségében Wilhelm Furtwangler, a karmesternek?

Marlene Dietrich, a Kék angyal, az imádott díva elutasítja Goebbels ajánlatait és elhagyja Németországot. A háború alatt a frontokon amerikai katonáknak énekel.

1946. Berlin. A győztesek által felosztott, romokban heverő város amerikai szekciójában egy kihallgatótiszt, Steve Arnold őrnagy előtt kell a viághírű karmesternek, Wilhelm Furtwangler-nek számot adnia a náci hatalommal való kapcsolatáról. A kihallgatások során egy zene iránt közömbös amerikai átlagembernek kell ítélkeznie  a zene mágusáról. Az amerikai tiszt számára a döntés egyszerűnek látszik: aki a náciknak muzsikál, az náci. Hitler és Goebbels kedvence, náci.

A kihallgatások egy krimi izgalmával feszegetik a kérdést: mi a kötelessége a művésznek, s meddig köteles ellenállni a hatalom csábításának? Vajon a karmester  a "senki földjén" emeli fel karmesteri pálcáját?

2016. Budapest. A kérdésekkel ma is viaskodunk...

 

Szereposztás:

Steve Arnold őrnagy - Szilágyi Tibor

Wilhelm Furtwängler - Papp zoltán

Emmi Straube - Györgyi Anna

Helmuth Rode - Balázsovits Lajos

David Wills hadnagy - Baronits Gábor

Tamara Sachs - Olasz Ági

Marlene Dietrich - Dobra Mara

 

Fordította: Vajda Miklós 

Rendező Szántó Erika

Produkciós vezető: Ridzi Gábor

Művészeti vezető: Karinthy Márton

 

 Szembesítés - interjúk próba közben

 

 

Iratkozzon fel hírlevelünkre!