Szívdobbanás: Ládai Eszter

43 éves vagyok. Hét éve Budakeszin élünk. Egészségügyi Főiskola védőnő és ELTE pedagógiai szakon végeztem, később pedig mediátor képesítést szereztem. Jelenleg Budakeszi két gimnáziumában iskolai védőnőként a gyerekek testét-lelkét ápolom, illetve egészségneveléssel foglalkozom.
Amikor időm engedi, írok. A fiókomban gyűlnek haiku verseim és novelláim.
Kedvenc időtöltésem a táncolás, balettozás, olvasás, írás, túrázás, de szeretek sütni is. Kiagyalok új korszerű recepteket, melyeket megvalósítok és általában jóízűen elfogyasztjuk.
Négy gyermekünk van. Lányunk 14, utána szép sorban a fiaink 11 és ½ , 7 és ½ végül 5 évesek.

Sós mogyoró

A vírus beleszólt életünkbe. Kérdés, hogy mit kezdünk vele, hogy tekintünk a ránk kényszerített változásokra...

Nem kapok levegőt, két hónapja fedi szánkat és orrunkat maszk. A kitekintő szempárok így is sok mindent elárulnak. Figyelem az arcokat. Embereket látok magam körül, köztük sokan félnek, arra gondolok, talán egyedül élnek otthon vagy a találkozások hiánya ébreszt bennük riadalmat. Ilyenkor rászegezem tekintetem a szembejövőre, mosolyogva köszönök és amikor egymásra nézünk rájövünk mindannyiunknak jutott a nehézségből, fájdalomból, aggodalomból, de az örömből is. Pozitívan hatunk egymásra ebben a röpke pillanatban. Sokat érnek ezek nekem és remélem az ismeretlennek is.

Szolidaritás is szembeötlőbb. Összefogunk, közös a felelősségvállalás. Rádöbbenünk cselekedeteink és szokásaink másokra is hatással van, ezért idomulunk, módosítunk önmagunkon, igényeinken.

Négy gyermekem untalan zsibong otthon. Gyakran egyszerre jönnek hozzám problémájukkal és persze mindenki saját búját tartja elsődlegesnek. Klassz dolog lenne mama robottá váltózni, mindenféle csoda csomaggal beprogramozva. Azt képzelem, egy kantintással matek, másik gombnyomással nyelvtan tanárrá alakulok, és lám kisdiákjaim kitűnő bizonyítvánnyal zárnak év végén. Új alakomban sose emelem fel a hangom, helyette szelíden, higgadtan oldom meg összes problémájukat. Robotformámban főzéssel, mosással, tisztasággal és saját munkámmal is könnyűszerrel végezhetek. Tudom vágyam képtelenség, ezért önmagamban kell megváltoztatni valamiket. Szükségem van nagy fokú türelemre és rugalmasságra. Napi huszonnégy órán át – ki tudja meddig – bezárva vagyunk hatan, különféle szükségletek között. Mozgósítom belső erőforrásaimat.

Karantén elején nassoltam, a bennem levő stresszt próbáltam levezetni. Fürdőszobai mérlegünk maga nyelvén figyelmeztetett, óvakodjak a sós mogyorótól! Szót fogadok. Helyette nyers sárgarépa és alma kerül a tálkába.
Irigykedve lesem a kiposztolt aranybarna színű cipókat. Szeretek sütni, de kenyereimmel kudarcot vallok. Tucatnyi receptet kipróbálok, mind hiába, vagy cipőtalp keménységű, vagy túlsül, vagy a nyers tészta a tenyeremhez tapad. Ábránd marad a meleg, jó sok maggal megszórt ropogós vekni.

Rettenetesen hiányoznak szüleim hosszas ölelései. Szeretném arcukat két kezem közé fogni, szemükbe nézni, megpuszilni ráncos, imádni való homlokukat, átölelni őket. Szótlanul, perceken át.

És várom, hogy a rokonokkal összejöjjünk dínomdánomozni.

Digitális oktatásnak köszönhetően felelevenednek ódon szagos geometriai ismereteim, fejlődik kézügyességem a rajzos feladatoktól, olvasónaplókat írok kötelező olvasmányokból. Eddig is segítettem lurkóim délutáni tanulásában, de ez több, motiválni, kitartásukat fenntartani, fotózni, elküldeni a kész leckéket naponta…! Mellette ott vannak saját feladataim is. Merül Duracell elemem. Szeretnék lazítani, kiülni egy kávézó teraszára jegeskávét inni, barátnőmmel dumcsizni.

Jómagam híve vagyok a mozgásnak. Online órákon Pilates gyakorlatokat lesek el. Naponta tornázom. Erősítek. Nyújtok. Szenvedélyem a tánc. Boldoggá tesz. Titkos vágyam, közönség előtt balettozni, a műsor végén tapsvihartól zeng a terem és a színpadot elöntik a virágcsokrok. Mostanában többet álmodozom, jót derülök, ugyan már: negyvenhárom évesen maradjak a realitás földjén. Végül is a négy falnak is öröm táncolni!
Karosszékből követjük a Szentmise eseményeit, ülünk-felállunk-térdelünk, közben gyerekeink kommentálnak, a legkisebb otthonosság érzése miatt ki-be járkál, diskurál. Soványabb a lelki táplálék, nincs Szentáldozás. Egyetlen előnye, hogy olyan papot választunk akihez a távolság miatt ideáig nem jutottunk el.

Párom a gyerekekkel egy kupacba összegyűjtötték vágyaikat, szépen lerajzolták a színhelyeket. Evidens, ami nekik örömöt okoz, az nekem is: állatkert, strand, játszótér, múzeum, mozi, színház, zsúrok, efféle programok. Érdekes, az iskola még nem került fel a lajstromra.
Hangzavar bőven van itthon. Képzeletemben letelepszem lila színű, nyugalmat árasztó Balaton-felvidéki monoszlói levendulamezőre. Atmoszférájában órákat töltök, kezembe forgatok egy puha vagy kemény fedeles borítású könyvet és elutazom az író lelkivilágába. Csend vesz körül, magamba szívom a virágok illatát, az élet csodás dolgait, hogy később tovább adjam annak aki szembe jön velem.

Remélem, hogy ezen időszak jó oldalainak maradnak nyomai.

Bakancslistám összefoglalva


1. Mosoly: szabadalmaztatom mosolyra fakasztó szérumomat, mellékhatása nincs (mint Jokernél).
2. Szolidaritás: egy zsákra valót elteszek későbbiekre, amikor már nem lesz vírus.
3. Mamarobot:: következő szülői farsangi bálra elkészítem ezüst színű anyurobot jelmezemet.
4. Répa: karantén végére fülünkből is sárgarépa fog kibújni, feltalálom a mogyoróízű zöldségeket.
5. Kenyérsütés fortélyainak elsajátítása: beiratkozom péktanfolyamra.
6. Szülők: első dolgom meglátogatni őket. Viccen kívül.
7. Rokonok meghívása: előtte takarítónőt keresek hogy lakásunk elfogadható állapotba kerüljön.
8. Jegeskávé: hetente rendszeressé teszem, az lesz a cukorforrásom, Duracell elemem feltöltője.
9. Barátnő: ugyanaz, mint az előző sor, csak cukorforrás helyett örömforrás címkét kap.
10. Tánc: folytatom hobbim, de nyilvánosság helyett férjemnek mutatom be új koreográfiámat.
11. Szentmise: mindegy melyik templom, egyetlen kikötésem, az ülőhely jó kemény legyen!
12. Férjem és gyerekek kívánságai: tizennégy rajz készült. Melyik lesz az első? Jóisten tudja.
13. Csend: Tutira megvalósítom a levendula mezős pihenőt. Vagy a lakásunkat árasztom el vele.
42. Boldognak lenni egyszerű, csak szeressünk és fejezzük is ki.

Ládai Eszter

Iratkozzon fel hírlevelünkre!