Szívdobbanás pályázatunk III. helyezettje: Várady Aranka

Bemutatkozás: A Főváros 18. kerületében élek és 57 éves vagyok. Jelenleg a közigazgatásban dolgozom iktató munkakörben. Időnként szoktam pályázni versekkel és novellákkal is. Kedvenc elfoglaltságom ételreceptek gyűjtése és kipróbálása. Férjemmel kettesben lakunk, felnőtt lányom, férje és 2 éves fiúunokám Németországban élnek, így modern "virtuális" nagymama lettem.

 

13 + 1 karantén napi „trend” - azaz kényszerű áttérés az egészséges táplálkozásra?! 

 1. Reggel végre nem kell időre felkelni, addig alszunk, ameddig csak akarunk...  AZAZ amíg a felettünk lakó népes szomszéd család el nem kezd zajongani

 

 1. Nyugodtan és bőségesen megreggelizünk, közben meghallgatjuk a legújabb híreket a koronavírussal kapcsolatban, pl. hogy kórházi fertőzésben elhunyt az elsőként hazánkba érkezett koronavírus.

 

 1. Reggeli után indulna a home-office, de először áramszünet majd a számítógép lefagyásai akadályoz a munkában, ezért nem is érdemes hozzákezdeni, mert mindjárt ebédelünk

 

 1. Csenget valaki, de a várt ételfutár helyett a szomszéd szőke nő az és azt kérdezi, hogy kölcsön tudnám-e adni neki a szobabiciklinket. Érdeklődöm nála, hogy minek, hiszen nekik is van tudtommal. Erre azt feleli, hagy azért kéne, mert mától nemcsak a férje, hanem ő is home-office-ban van és így már nem elég egy bicikli nekik a munkába járáshoz, hiszen nem egy helyen dolgoznak.

 

 1. Késve ugyan de megérkezik a várva várt ételfutár. Az ételeket gyorsan kirakom az asztalra, mert közben csöng a telefon. Anyukám az, aki elmondja, hogy annyira hiányzunk neki, mint patikából a szájmaszk. Én is megnyugtatom Őt, hogy nekünk meg Ő úgy hiányzik, mint Drogériából a kézfertőtlenítő.

 

 1. Mire kijutok a konyhába, a kutya fent van az asztalon és éppen a mi kajánkat lefetyeli. Rákiabálok, hogy mit csinálsz?, de Ő ennek ellenére pofátlanul tovább folytatja az evést.

 

 1. Mivel az ebédünk odalett, gyorsan ki kell találnom valamit helyette. A hűtőszekrény teli van, de annál nehezebb kitalálni, minél több alapanyag van benne. Belépek a szobába és látom, hogy a férjem a kanapén hortyog, így nem tudom megkérdezni, hogy mit főzzek, így úgy döntök, hogy én is pihenek egy kicsit, és ledőlök egy könyvvel a a kezemben.

 

 1. Arra riadok fel, hogy a kutya bökdösi a kezemet. Döbbenten látom, hogy már besötétedett és gyorsan vacsorát kell adnom a kutyának. Tej ó ég, az egész délutánt átaludtuk!

 

 1. De mi lesz a mi vacsoránkkal? Gyorsan rendelnem kéne egy pizzát! De a fene egye meg, közben lemerült a mobilom. A férjem még mindig a kanapén hortyog, nem akarom zavarni.

 

 1. Újabb ötletem támad, mi lenne ha csinálnék melegszendvicset. A konzervek közt van melegszendvicskrém és sajt is van a hűtőben. Gyorsan nekiállok és beteszem őket a sütőbe.

 

 1. Közben leülök és megnézem a híradót, melyből megtudom, hogy megvan a járvány 100. áldozata, aki nem is volt fertőzött csak rádőlt a spájzban felhalmozott 50 kg liszt.

 

 1. A reklám hangos zenéje mellett valami furcsa hangot hallok, csak nem a füstjelző hangja, de mégis! Úristen a melegszendvicsek! Na most már tényleg annyi a vacsoránknak.

 

 1. Odamegyek a hűtőhöz, előveszem a tejes üveget, jól meghúzom és mérgemben lefekszem aludni, hátha holnap majd összejön a normális családi ebéd vagy vacsora.

 

13+1: Éjszaka nagyon nyugtalanul alszom, sokat forgolódom és jócskán megizzadok. Rémálmomban iskolás vagyok és felelnem kell. El kéne szavalnom Petőfi Sándor Anyám tyúkja című versét, de nem jutnak pontosan eszembe a sorok, így valamit rögtönöznöm kell és az valahogy így hangzik:

Ej mi a kő! nagyanyó, kend
Karanténban lakik itt bent?
Lám, csak jó az isten, jót ád,
Hogy fölvitte a kend dolgát!

Itt járkálgat föl és alá,
Még az ablakba is kiáll.
Ki-be mászkál a szobából,
Nem mehet ki önszántából.

Dehogy mehet, dehogy mehet!
Csak a lakásában lehet.
Pihengethet jódolgában,
A kiskirály sem él jobban.

Ezért aztán, nagyanyó, hát
Jól megbecsűlje kend magát,
Iparkodjék, ne legyen már
Szabályszegő állampolgár.

Morzsa kutyánk, hegyezd füled,
Hadd beszélek mostan veled,
Régi őrző vagy a háznál,
Mindig okosan szolgáltál.

Ezután is jó légy, Morzsa,
Vigyázz te is nagyanyóra,
Légy neki a bajban társa,
Gazdi egyetlen jószága.

Várady Aranka

 

 

Iratkozzon fel hírlevelünkre!