Tabumondatok

Tíz dolog, amit SOHA ne mondj egy daganatos betegnek a vele való beszélgetéskor:
1. Nem rákos! Daganatos betegséggel küzd. Bár az előző szó rövidebb, és könnyebb leírni, hidd el, fájdalmat okozhatsz vele. Érdemesebb megkérdezni, ő mit szeretne. Találkoztam olyannal, aki nemes egyszerűséggel Benőnek nevezte el.
2. Ne közöld vele, melyik szeretted, mikor hunyt el hasonló betegségben. Ez olyan, mintha az utolsó szalmaszálat is kirántanád a kezei közül. Maradj csendben. Komolyan.
3. Ne lásd el tanácsokkal. Se személyesen, se üzenetben, se kommentben. Hidd el, túl van már a C vitamin magas dózisán, a kurkumán, sőt, kenegette kívül és belül is. Mindennel.
4. Ha megtudod, hogy beteg az ismerősöd, ne kezdj el megosztani olyan cikkeket, amelyek arról szólnak, hogy a kemoterápia öl, és a statisztikák szerint mindenki meghal, aki ebben részesül. Egyrészt baromság, másrészt Te sem tudhatod.
5. Tudom, hogy jót akarsz, és valóban csodálod. De nem hős szeretne lenni, azok általában belehalnak a győzelembe, sokkal inkább ember szeretne lenni, olyan, aki egészséges.
6. Ha ír magáról, nem azért teszi, hogy sajnáld. Így ne sírós fejecskével jutalmazd a fájdalmát. Dobj egy szívet. Hidd el, ez rengeteget jelent.
7. Ne kezdd el, hogy a lélek egészsége majd a test gyógyulásához vezet. Hidd el, tudja. És minden erejével azon lesz, hogy átvészelje. Mert élni akar!
8. Semmiképp ne közöld vele, hogy Te ezt már régen feladtad volna, mert nem lenne ennyi erőd. Jaj dehogynem!
9. Ha megtudod, hogy meghalt egy sorstársa, ne írj neki azonnal üzenetet, és ne kezdj hosszadalmas siránkozásba! Szintén dobj egy szívet, és ismét várd meg, amíg válaszol.
10. Ha anyagilag támogattad, akkor sem várhatod el sem tőle, sem a családtagjaitól, hogy minden egyes gyógyulási szakaszról beszámoljon. Segítséget nyújtottál, és nem kilóra vetted meg. Hatalmas különbség!
Amit tehetsz, hogy nem katasztrófaturistát játszol! És ha szükség van rád, ott vagy. Mert nem fertőző és nincs olyan, hogy nem tudsz neki mit mondani. Ugyanolyan ember, mint Te, betegen. Ugyanolyan érzésekkel rendelkezik továbbra is, mint bárki más, de a félelem, a megváltozott élet sokszor felülírja ezt. Épp ezért, jobb, ha tudod, hogy ugyanúgy alszik, eszik, iszik, mint bárki más. Ugyanúgy vannak terhei, neki is érkezik a villanyszámla, kapnak beírást a gyerekei, és képes a szerelemre is. Tehát kopogj be nyugodtan, öleld át, dobj oda egy teát, és kérdezd meg tőle, hogy van.
Mert a legtöbb, amit megtehetsz, hogy érezteted vele, szükség van rá. És Te mellette állsz. Hiszen ez az életért folytatott legádázabb küzdelem, és kellenek a katonák, akikkel győzelmet arathat. Légy Te az egyik! (Todorovits Rea) #TheAcsakazértis
 
 

  

Iratkozzon fel hírlevelünkre!