Találkozás a Volpone alkotóival

A Szegedi Nemzeti Színház 2016/2017-es évadának első bemutatója Ben Jonson komédiája, a Volpone, amelyet Csiszár Imre rendező állít színre.

A Shakespeare-kortárs vígjátékíró élete és halála számtalan anekdota alapjául szolgált. Első színpadi fellépése botrányba fullad, a darabot betiltják, ő maga börtönbe kerül. Szabadulása után párbajban megöli színésztársát, amiért majdnem felakasztják, de végül kegyelemet kap, mert olyan szépen olvas fel egy zsoltárt, „akár egy klerikus”.

Örök nyugalomra a Westminster Apátságba temetik, de nem a Költők Sarkába, hanem egy kevésbé előkelő helyre, s állítólag ott is állva, hogy kevesebb helyet foglaljon el.

Jonson klasszikus műveken nevelkedett, 1606-os Volponéjának szálait az újkomédiák jól ismert alaptípusa, az eszes szolga mozgatja. A gazdag Volpone betegséget színlel, szolgája segítségével elhíreszteli, hogy azt teszi meg vagyona örököséül, aki a legnagyobb ajándékkal kedveskedik neki. Özönlenek is a mohó ajándékozók, de méltó büntetésüket végül nem csak ők nyerik el.

A darabbal kapcsolatban a Somogyi-könyvtárban került sor közönségtalálkozóra a rendező, valamint a főbb szereplők Szabó Gabi, Borovics Tamás és Gömöri Krisztián részvételével.

A beszélgetőtárs Gortva Tamás magyartanár volt.

 

Iratkozzon fel hírlevelünkre!