VIGYÁZZ MAGADRA! - A Kor Kontroll Társaság és az Országos Onkológiai Intézet nyílt napja

Oké, de hogyan!?

A legbiztonságosabb védekezés, ha szűrésekre jársz!

Főként lányoknak, hölgyeknek és persze partnereiknek szól egészségnapunk: elsősorban a tipikus női daganatos betegségekről és okaikról. Az is kiderül, hogy tényleg káros-e a mammográfia, ahogyan néhányan állítják.

A felvilágosító kampányoknak, valamint az emlőrákszűrésnek köszönhetően a daganatok korai stádiumban történő felismerésének aránya egyre növekszik, a megbetegedések kezdeti stádiumaiban a betegek meggyógyulnak.

Az országban először itt, az Országos Onkológiai Intézetben született meg az onkológia és a rekonstrukciós plasztikai sebészet házasságából az onkoplasztikai emlősebészeti centrum, ahol már arra is odafigyelnek, hogy a hölgyek melle szép, esztétikus legyen a műtét után.

A teljes mell eltávolítása sokszor okozhat szorongást, depressziót, a családi kötelékek hanyatlását, a rekonstrukció viszont helyreállítja a testképet, erősíti a vitalitást, a nőiességet, a szexualitást. 

Manapság a mellrák témája már nemcsak onkológiai, hanem a női pszichét, a családban, a szociális viszonyokban, a munkaerőpiacon, a szexualitásban betöltött női szerepet hangsúlyozó kérdéssé is vált. Az új szemléletről és az új technikáról is beszámolnak az Onkológiai Intézet emlőcentrumának orvosai.  

 

Tudtad, hogy a nők 80 százaléka találkozik élete során a HPV-vel? A fiúk és a férfiak is hordozzák a vírust, a fertőzöttség mértéke sajnos a 15-20 éves korosztályban is 25 százalékos! Kevesen tudják, hogy a HPV nem csak a nemi aktus révén, hanem a petting során is bejuthat a szervezetbe.

És, hogy ez miért fontos?

Mert a méhnyakrák kialakulásában két tényező játszik döntő szerepet: a dohányzás – különösen a fiatal lányok esetében - és az ún. humán papillomavírus (HPV) fertőzés.  Ma már létezik HPV-ellenes vakcina, az oltást azon korosztályban – a 9-10 éves lányok körében – javasolt megkezdeni, amelyik még nem folytat aktív szexuális életet.

A méhnyakrák évente még mindig 420-520 áldozatot szed, miközben ma már senkinek sem lenne szabad ebben a betegségben meghalnia, hiszen a szűrések során, a rákmegelőző stádiumban felfedezett méhnyakrák 100%-ban gyógyítható.

 

Egy másik nőgyógyászati daganattípus, a petefészekrák. Sajnos a megbetegedések 75 százalékát előrehaladott stádiumban fedezik fel, amikor már csekély a túlélés esélye, holott a korai stádiumban diagnosztizált esetek 90 százalékban gyógyíthatóak. Ezért nagyon fontos, hogy hasi panaszok és menstruációs ciklusváltozás esetén a lányok, asszonyok azonnal forduljanak orvoshoz!

 

Különleges divatbemutatóra is sor kerül az Anita Hungária modelljeinek közreműködésében, akik mellrákból gyógyult fiatal lányok és asszonyok. Ők vállalva arcukat és betegségüket, fürdőruhában és fehérneműben lépnek a rögtönzött kifutóra, hogy megmutassák: a mellműtét után is lehet vonzó és szép egy nő.

 

Házigazdák:

Király Györgyi, elnök,  Kor Kontroll Társaság, és

Dr. Kásler Miklós, főigazgató, Országos Onkológiai Intézet                  

                                                   

PROGRAM

10.00 Megnyitó és köszöntők

Fővédnök: Dr. Szentes Tamás helyettes államtitkár, Országos Tisztifőorvos

Dr. Kásler Miklós

Király Györgyi

10.10- 11.30 A női rákok új diagnosztikái és új terápiái

Levezető elnök: B. Király Györgyi és Kásler Miklós

Dr. Gödény Mária radiológus professzor

Dr. Mátrai Zoltán centrumvezető/ emlősebész

Dr. Varga Szilvia főorvos /sugárterápia

Dr. Sárosi Zsuzsanna   főorvos / nőgyógyász

Dr. Rubovszky Gábor osztályvezető főorvos / klinikai onkológia

 

11.30- 11.50

Rendhagyó divatbemutató

Vezeti: Tóth Zsuzsanna

 

12.10-13.00 Az emlősebészet XXI. századi kihívásai

Dr. Mátrai Zoltán osztályvezető főorvos

Dr. Kelemen Péter  főorvos emlősebész,

Dr. Gulyás Gusztáv professzor rekonstrukciós plasztikai sebész, a rekonstrukciós részleg vezetője

Halom Borbála  elnök Mellrákinfo Egyesület

Patay Gyöngyi emlőterápiás nővér, főnővér

 

13.00- 14.00 Ne hagyd ki a szűrést!

A méhnyakrákról és a petefészekrákról.

Dr. Kulcsár Tamás főorvos

Dr. Sárosi Zsuzsanna  főorvos

Koncz Zsuzsanna klinikai szakpszichológus

 

Helyszín: Budapest XII. Ráth György u 7-9


Időpont: 2017.november 7.

 

 

Iratkozzon fel hírlevelünkre!