Nézőpontváltó® köszöntők

"A Nézőpontváltó® csapat tevékenysége arra irányul, hogy szemléletváltásra biztasson, és abban praktikusan segítsen. Felhívják a figyelmet arra, hogy az emberek álljanak önmagukhoz másként, mint addig! Vigyázzanak arra a testre, ami az övék! Próbálják az adottságaikból a lehető legtovább a lehető legjobbat kihozni! De ha mindazok ellenére mégis megbetegednének, akkor tudják, kikhez, hova fordulhatnak támogatásért, kik nyújtanak segítő kezet.”

Dr. Borbényi Erika, Szedlacsek Emília és Sári Edina köszöntő üzenete az oldalra látogatóknak.

 

Tovább olvasom

Mi az a Watson for Oncology?

A rosszindulatú daganatos betegségek sikeres kezelésének kulcsa az idejekorán meghozott, megalapozott döntés. Ehhez ma már a hazai szakorvosok tudásán, tapasztalatán túl a mesterséges intelligencia is rendelkezésére áll.

 

A Watson for Oncology az elmúlt évtizedben az IBM által kifejlesztett adatbázis, a mesterséges intelligencia felhasználása az onkológiai betegek optimális terápiája érdekében. A rendszert világszerte számtalan kórház és biztosítótársaság használja. A Watson for Oncology a bizonyítékokon alapuló orvoslás klasszikus példája, melyben a döntések kizárólag tudományosan megbízható adatokon alapulnak. Ezek a new yorki Memorial Sloan Kettering Cancer Center orvosai által szűrt és ellenőrzött folyóiratok és szakkönyvek oldalainak tízmillióiból tevődnek össze, melyet természetes szövegértő mesterséges intelligencia rendszerez.

 

Az egyik lehetőség, amikor a mesterséges intelligencia teljesen átveszi a hagyományos onkoteam* helyét. Erre példa az egyik szomszédos ország magánkórházlánca, ahol az onkológiai betegek adatai bekerülnek a Watson for Oncology rendszerébe, mely megadja, hogy szükséges-e még valamilyen vizsgálat, majd minden adat összegyűjtését követően terápiás javaslatot állít össze. A másik lehetőség azokban az országokban – köztük Magyarországon – kínálkozik az alkalmazására, ahol működik ugyan az onkoteamek rendszere, ám a beteg meg kíván bizonyosodni arról, hogy valóban a legjobb terápiás javaslatot kapta.

 

Az újonnan felfedezett hólyag-, női emlő-, méhnyak-, méhnyálkahártya-, vastagbél-, végbél-, nyelőcső-gyomor-, máj-, tüdő-, petefészek-, prosztata-, pajzsmirigydaganatok alkalmasak arra, hogy a Watson for Oncology segítségével onkológiai szakvélemény készüljön.

Mikor érdemes másodvéleményt kérni? 

A leggyakoribb probléma az, hogy a beteg nem a betegsége elején kér onkológiai másodvéleményt, hanem az a beteg jön hozzánk, aki akár már több terápiás próbálkozáson is túl van. Fontos, hogy a beteg a diagnózis felállításakor, de legkésőbb az onkoteam véleményének kézhezvételekor kérje tanácsunkat.

 

Személyes konzultációt követően az orvos megismeri a betegség körülményeit és az addig született leleteket. Az összes adat számítógépes rendszerbe táplálását követően a Watson for Oncology részletes terápiás javaslatot állít össze. Ebből a hosszabb, angol nyelvű anyagból születik meg egy rövid, magyar nyelvű javaslat, a hazai irányelvek, protokollok és lehetőségek figyelembevételével. Az eredeti és a magyar nyelvű javaslatot is kézhez kapja a beteg a második személyes konzultáció alkalmával, melynek során az Oncologic szakorvosa elmagyarázza az abban foglaltakat és megválaszolja az összes felmerülő kérdést.

 Dr. Szántó István, az Oncologic Kft. vezető főorvosa

A miértekről és a hogyanokról további információ az alábbi linken érhető el:

https://oncologic.hu/

 

*Párbeszéd és együttműködés – mi az onkoteam feladata és szerepe?

https://www.intima.hu/intim-magazin/mellrak-info/parbeszed-es-egyuttmukodes-mi-az-onkoteam-feladata-es-szerepe?fbclid=IwAR0p7-p2FMAMYBUa-j10fNV_hqq0H_lq6EYEJBmmvx6ioBP-pXY_OXTNufA

 

Dr. Szántó István bemutatása, elérhetősége

(forrás: www.intima.hu)

 

Jótékony Naptárlányok

December 29-én a Magyar Színházban 19:00-kor a Naptárlányok előadása előtt Prof. Dr. Dank Magdolna, a Semmelweis Egyetem Onkológiai Központjának igazgatója Zalán Jánostól átveszi azt az összeget, amelyet a színdarabban játszó színésznők által készített naptár bevételéből gyűjtöttek.   
 
A Magyar Színház több, mint egy éve mutatta be Tim Firth: Naptárlányok című színdarabját Tallós Rita rendezésében. A színdarab valós történetet dolgoz fel, az ötven- (és kicsit több) pluszos nők által létrehozott naptár és alapítvány valóban létezik. 
A kétezres évek elején ezek a többnyire decens ám nem nagyon gazdag kisvárosi angol nők tényleg meztelenül álltak modellt a nőegyleti naptárjuk elkészítéséhez, mert a környékükön működő és rossz anyagi helyzetben lévő rákkórházba szerettek volna egy kényelmes kanapé árát összegyűjteni.  A naptár világsiker lett, a bevételből egy új kórházi szárny épült és a nők történetéből hollywoodi film és világszerte játszott színdarab született.
 
Ezt a színdarabot mutatta be a Magyar Színház 2017. októberében. 
 
Ám a történet nem állt meg itt. A valódi nőkről írt szerepeket játszó színésznők elkészítették a naptár hasonmását, amelyet az előadások alatt a színház előcsarnokában működő Emléktárgyboltban megvásárolhatók. A naptár bevételét pedig a Nézőpontváltó Egyesület közvetítésével felajánlották a Semmelweis Egyetem Onkológiai Központjának.
 
A 721.000.- forintot és azt az összeget, amit majd az ez évi utolsó előadáson a naptár vásárlással tesznek hozzá a nézők december 29-én, az év utolsó Naptárlányok előadásán adja át a társulat és Zalán János igazgató Prof. Dr. Dank Magdolnának, a Semmelweis Egyetem Onkológiai Központ igazgatójának. 
 
A naptárban és a színdarabban szereplő színésznők: Hegyi Barbara, Igó Éva, Tóth Enikő, Soltész Bözse, Udvarias Anna, Bede-Fazekas Anna.
 
Fotó: Semsei Eszter

A fejre állított táplálékpiramis

A deutérium-csökkentő ketogén étrend előnyei

A korábban közellenségnek kikiáltott zsírok, növényi olajok étrendi szerepe, jelentősége az elmúlt években átértékelődött.

Ezt igazolja az is, hogy a ketogén diéta (amelyre az alacsony szénhidrát- és magas zsírbevitel jellemző) rákkezelésben való alkalmazására napjainkban (2015. június) több mint tíz klinikai vizsgálat folyik az Egyesült Államokban.

Ezt az étrendet használják az amerikai haditengerészet elit búvárjainál is, emellett világhírű sportolók felkészítésének is meghatározó eleme, olyanoké, mint például Kobe Bryant, a Los Angeles Lakers kosárlabdázója, kalóriabevitelének 50-60%-a ugyanis zsírból származik.

Az így táplálkozó sportolók jobb közérzetről, magasabb energiaszintről számolnak be (például Rippel Ferenc Guiness rekorder artista, egészségmentor).

 

 

 

 

A táplálkozástudomány 60 éven keresztül a szénhidrátokat helyezte a táplálékpiramis alapjára, a napi kalóriabevitel felét szénhidrátokkal javasolta biztosítani, míg az állati zsírokat a piramis csúcsára, a mellőzendő kategóriába sorolta.

A WHO ajánlásai – ezzel szemben – már évek óta a napi teljes kalóriabevitel 10%-ában (50 gramm, azaz 12 teáskanál) állapítja meg a felnőttek és gyermekek ajánlott hozzáadott cukorfogyasztását.

Legújabb ajánlásában hozzáteszi, hogy az egészséges életmód megvalósításában a napi 5% alatti bevitel további előnyökkel járna. A közellenségnek kikiáltott zsírok, növényi olajok étrendi szerepe, jelentősége ezzel párhuzamosan átértékelődött az elmúlt években.

 

A ketogén étrend különböző terápiás alkalmazásairól tartott előadást a 2015. májusában lezajlott III. Nemzetközi Deutériumdepléció Konferencián Dr. Dominic D’Agostino, a Dél-Florida Egyetem docense is.

A bemutatott  eredmények különleges jelentőségét az adja a deutériummegvonás kutatása szempontjából, hogy a ketogén étrend alkalmazása szintén deutériumhiányt hoz létre a daganatos sejtekben, hasonlóan, mint a csökkentett deutériumtartalmú víz.

A konferencia másik neves előadója, Boros G. László professzor (Kaliforniai Egyetem, Los Angeles) közel 10 éve áll tudományos együttműködésben dr. Somlyai Gáborral, a deutérium biológiai, élettani jelentőségét elsőként felismerő magyar biológussal.

Kutatómunkájuk egyik legjelentősebb felismerése, hogy az egészséges sejtekben megfelelően működő mitokondrium csökkentett deutériumtartalmú anyagcserevizet termel, melynek fontos szerepe van a sejtek normál anyagcseréjének fenntartásában.  Ez a fiziológiás deutériumcsökkentés a zsírsavak oxidációján keresztül valósul meg, mivel az állati zsírok, növényi olajok alacsonyabb koncentrációban tartalmazzák a deutériumot. Az ivóvízben, illetve más tápanyagokban található deutérium hidrogénre történő cseréje ugyanazt a funkciót látja el, mint az egészséges sejtekben az ép működésű mitokondrium az alacsony deutériumtartalmú anyagcserevíz előállításával.

Boros G. László professzor az alapkutatás mellett Brett Hundley-nak, a Green Bay Packers amerikai footballcsapat új irányítójának személyre szabott felkészítését is segíti anyagcsere biomarkerek és a ketogén alapú deutériumcsökkentő eljárások alkalmazásával, a kiváló sportoló teljesítményének optimalizálására.

Brett Hundley, az NFL ligában szereplő Green Bay Packers irányítója Dr . Boros G. Lászlóval, a Kaliforniai Egyetem professzorával a laboratóriumban, ahol a sportolók személyre szabott anyagcsereprofilja készül. Az irányító is zsírban gazdag diétát alkalmaz, amelynek eredményeképpen a szervezetében természetes módon csökken a deutérium szint, ezzel hozzájárulva a sportoló teljesítményének fokozásához. Remélik, hogy ezen az úton sok Super Bowl győzelemhez segítik hozzá a sportolót, teljesítménye ugyanis az ESPN (Entertainment and Sports Programming Network) tudományos módszerével (Sport Science) mérve máris közel 100%-os

A deutériummegvonás pozitív élettani- és a teljesítőképességre gyakorolt hatását Magyarországon már több mint 10 évvel ezelőtt is vizsgálták, a sportegészségügyi vizsgálat eredményeit a kutatók 2005-ben közölték a Sportorvosi Szemlében (46/1:27-38).

A válogatott evezősök a vizsgálat ideje alatt csökkentett deutériumtartalmú ivóvizet fogyasztottak, és jobb élettani paraméterek mellett tudták teljesíteni a terheléses feladatokat.

Az eredmények összhangban voltak a sportolók szubjektív tapasztalataival, a vízfogyasztást követően javult a teljesítményük, gyorsabban regenerálódtak, és kitartóbb fizikai leterhelésre voltak képesek.

Mindezek szintén megerősítik azokat a vizsgálati eredményeket, melyek szerint a deutériumcsökkentés a szervezet számára kedvező változásokat indít el, és ezek a fizikai igénybevétel során is megnyilvánulnak.

 

A cikk alapja a HYD Rákkutató és Gyógyszerfejlesztő Kft. (www.hyd.hu) ismertető anyaga:

A HYD Rákkutató és Gyógyszerfejlesztő Kft. 1993 óta irányítja a deutériummegvonással kapcsolatos kutatásokat és gyógyszerfejlesztést. A rákkutatás területén aktív társaság küldetésének tekinti, hogy a nemzetközi elvárásoknak megfelelően humán daganatellenes gyógyszert törzskönyveztessen a terápiás célú deutériumcsökkentés elvén. A cég másik fejlesztése az azonos elven működő Vetera-DDW-25® daganatellenes állatgyógyászati készítmény, melyet az állatgyógyászatban már 15 éve alkalmaznak.

A cég vezetője és vezető kutatója a nemzetközi tudományos és orvosi szakfolyóiratokban rendszeresen publikáló dr. Somlyai Gábor, aki a világon elsőként ismerte fel és vizsgálta a természetben található deutérium biológiai szerepét, élettani jelentőségét. Alapkutatásokkal, állatkísérletekkel és humán klinikai vizsgálatokkal bizonyította a deutériummegvonás jótékony hatását a daganatos sejtek szaporodásának gátlásában, a daganatok növekedésének megállításában és visszafordításában. A csökkentett deutériumtartalmú készítmények a világ több mint 50 országába jutottak el eddig, a magyar biológus kutatásai nyomán sikerrel folynak kutatások például az Amerikai Egyesült Államokban, Japánban, Oroszországban, Kínában, Romániában és Iránban is

 

További információ: HYD Rákkutató és Gyógyszerfejlesztő Kft. (www.hyd.hu)

 

Pályázati partnerünk a PAFI.HU

Az 1999. óta működő Pályázatfigyelő a hazai társadalmi szervezetek és alapítványok, intézmények, magánszemélyek, önkormányzatok, vállalkozások számára meghirdetett pályázatok gyűjteménye. 

 

 

 A Pályázatfigyelőn található témakörök:

 

Stratégiai egészségügyi kommunikációs partnerünk a Daylight Média

Az 1992. óta sikeresen működő Daylight Média kommunikációs tanácsadó cég, amely teljes körű kommunikációs szolgáltatást nyújt a vállalati kommunikációs tanácsadás, vállalati hírnévmenedzselés, fogyasztói public relations és természetesen a public affairs területein.

Specialitásunk az egészségügyi kommunikáció és a beteg-érdekcsoportok hatékony képviselete.

Jellemző ránk a kis tanácsadó cégek ügyfélközpontúsága. Azonban mi nem dolgozunk sablonokkal, nálunk az ügyfél teljes körű és csak rászabott, egyedi megoldásokat kap, így biztosítják számára, hogy valóban kiemelkedjen a versenytársai közül.

Azért dolgozunk, hogy tudásunkat, kapcsolatrendszerünket, stratégiai gondolkodási képességünket kiaknázva terveket készítsünk és azokat maradéktalanul meg is valósítsuk Megbízóink javára.

Mi nem fújunk színes lufikat, nem ringatjuk Önt hiú ábrándokban, viszont túlszárnyaljuk a legmerészebb üzleti terveit is itt a való világban. Költséghatékonyan dolgozunk, egymásra építve a média és a PR építőköveit.

Iratkozzon fel hírlevelünkre!