Nézőpontváltó® köszöntők

"A Nézőpontváltó® csapat tevékenysége arra irányul, hogy szemléletváltásra biztasson, és abban praktikusan segítsen. Felhívják a figyelmet arra, hogy az emberek álljanak önmagukhoz másként, mint addig! Vigyázzanak arra a testre, ami az övék! Próbálják az adottságaikból a lehető legtovább a lehető legjobbat kihozni! De ha mindazok ellenére mégis megbetegednének, akkor tudják, kikhez, hova fordulhatnak támogatásért, kik nyújtanak segítő kezet.”

Dr. Borbényi Erika, Szedlacsek Emília és Sári Edina köszöntő üzenete az oldalra látogatóknak.

 

Tovább olvasom

A mellrák elleni harc hőse 2019-ben: Hargitai Márta

Ő a 2019-es AVON-Marie Claire Mellrák elleni küzdelem hőseinek egyike, aki a közönség szavazataival nyerte el a címet.

Saját maga is érintett, immár hatéves túlélő – ahogyan ő fogalmaz –, így jól tudja, mit kell, mit kellene tenni azért, hogy mindenki hősként kerülhessen ki a mellrák elleni harcból.

Hargitai Mártáról írok, aki a legnagyobb közösségi oldalon „Mell-véd” közösséget épített, és tart életben.

Ahogyan ő fogalmaz: „Az én esetem üzenete, hogy az emlőszűrés után is azonnal lépnünk kell, ha bármi rendellenességet észlelünk magunkon. Fél évvel a szűrés után csupán egyetlen azonos helyen tűszúrásnyi érzésem volt. Ezzel kértem a háziorvostól soron kívüli mammográfiai beutalót. Semmi nem volt tapintható önvizsgálattal. A röntgen már mutatott rendellenességet, az ultrahang megerősítette. Biopsziára (mintavételre) került sor. Egy hét múlva mentem az eredményért, fennakadtam a rostán. Soha nem gondoltam, hogy ez nálam előfordulhat! Az eltelt évek alatt rengeteget tanultam, olvastam a mellrákról, a bejárt utamban pedig számos meg nem értéssel találkoztam, amire más úton kerestem meg a válaszokat. A diagnózisközlés óta magam találtam meg a nehéz utamon a megküzdési stratégiámat, páromtól, családtagjaimtól kaptam a legtöbb támogatást. Akkor még nem voltak mellrák túlélő közösségek, egyedül jártam a küzdő utamat. A beteg sorstársaktól tanultam a legtöbbet, igyekeztem kiszűrni, amire nekem szükségem volt. Saját tapasztalataimat, bevált stratégiáimat tudom megosztani más sorstársaimmal. Csak köszönni tudok sokaknak! A családnak, hozzátartozóknak, barátoknak, orvosoknak, ápolóknak. Mert ők is azok közé a hétköznapi hősök közé tartoznak, akik végigkísérik, segítik, menedzselik a beteg kálváriákkal teli útját a tünetmentességig és a rehabilitációig.”

 

Magyarországon elsőként írt EP képviselőinknek 2015 nyarán, hogy támogassák aláírásukkal az „Európai összefogás a mellrák ellen! (ECIBC)” kezdeményezést, annak fontosságáért. Rövid idő alatt több mellrák elleni civil szervezetet is megnyert az ügynek, akik csatlakoztak az ügy támogatásához, és újabb levelek mentek EP képviselőink felé, az ügy támogató aláírása érdekében.

A sikeres önkéntes munka eredményeként végül 2017. decemberében az EU-JRC-KKK- ECIBC-Team kérésére hozta létre a részére megküldött írásos anyagok, bannerek, fotók alapján hozta létre a magyarországi közösségi, információs felületet, amely  
ECIBC.HU-Európai összefogás a mellrák ellen!(ECIBC)program magyar közössége néven található a legnagyobb közösségi oldalon. Ez a projekt az Európai Bizottság mellrákból eredő elhalálozások csökkentését célzó programja. Célja biztosítani, hogy az Európában bárhol élő, mellrákkal érintettek azonos minőségű minőségi ellátásban részesüljenek.

Márta ezért is lobbizik helyi és országos szinten, hol több, hol kevesebb sikerrel. Leveleket írt, tárgyalást kezdeményezett és addig győzködte az illetékeseket, amíg ígéretet kapott egy munkacsoport alakítására. Amikor ennek ellenére sem történt semmi, Márta nem adta fel, ostromolta tovább azokat, akik léphettek volna az ügyben. Az EMMI munkatársaitól kérdezte a legtöbbet, hiszen ismert volt előtte, hogy a 2006-os Nemzeti rák-program alapján a 2016-os népegészségügyi nemzeti stratégia keretében készül egy új rák-elleni program, ami megfelel majd az Európai Bizottság új ajánlásainak. Az új program alkalmas lesz az Európai szintéren modellként kidolgozott CANCON program mellett érdemi továbblépésre Magyarország részéről az ECIBC programba bekapcsolódásnak is.  Erre azonban nem kerülhetett sor, mert a kormány – bár elfogadta az időközben elkészült új rákelleni programot – 2019. tavaszán halogató döntést hozott, ezzel megállt minden remény és terv.

Márta mindeközben 2016. februárjától a „Díszítsük fel az onkológiák falát!” sorstárssegítő, művészeti projekttel is lobbizott az ECIBC népszerűsítéséért és abba Magyarország bekapcsolódásának érdekében is, hiszen annak 2015. óta nemzeti kapcsolattartója is van.

Hogy mégis inkább eredményes a munkája, az bizonyítja, hogy 2019-ben ő lett az AVON kozmetikai cég mellrák elleni küzdelem hőse, a közönség szavazatos kategóriában. Ez az elismerés pénzjutalommal is jár, amiből Márta egy honlapot fejleszt, ahol szeretné egy helyre összegyűjteni a magyarországi rák-elleni civil szervezeteket, kiemelten a mellrák-elleni civil betegszervezeteket, és a rákkal foglalkozó szakmai társaságokat is. A weblap újszerű tájékoztatást kíván adni a rákbetegeknek, összefogást, a problémák feltárását és megoldási kiutat sugall a további közös cselekvésekre. A mellrákkal kapcsolatban tematikus és újszerű gondolatokkal, tudás-tárházaként szolgál majd. Az új online felület valódi összefogást, és együttműködések útján szükségességét sürgeti, az erőforrások és financiális hiányok megoldását célozva.

Márta céljai között szerepel, hogy a weblap köré felépül majd egy, vagy több erőforrás-központ, és a weblaphoz társulnak majd olyan támogatók, akik a sokéves fenntarthatóságot is segítik, hogy a kapott, jelentős tőke ne pusztán a pénz felélése legyen, hanem egy jó ügy elindítója.

Mártát 2019-ben ketten is jelölték az AVON díjra. A díjra jelölőket kérdeztem, miért tartották érdemesnek és ajánlották Hargitai Mártát a cím elnyerésére?

Dr. Borsos Terézia, fogorvos, természetgyógyász

Több mint 30 éve Magyarországon élek. Erdélyből települtem át férjemmel és két gyermekemmel 1988-ban. Egy borsodi községben találtam körzeti fogorvosi állást, ahol nyugdíjba vonulásomig húsz éven keresztül dolgoztam. Kedvelem a természetet, szeretek kirándulni.

– Miért jelölte Mártát Avon-hősnek?

Mártit tizenöt éve ismerem. Barátságos, kedves és segítőkész volt első perctől fogva. Betegségének híre szomorúsággal töltött el, de bizakodtam, hogy nem hagyja magát, túl fogja élni a kórságot. Felnézek rá, mert úgy akar kimászni a gödörből, hogy sorstársait is kifelé húzza. Márta az az ember, akinek génjeibe van kódolva a segíteni akarás. Megérdemelte a hétköznapi hős címet.

– Mi motiválja Önt, hogy részt vegyen a daganatos betegek rehabilitációjáért folytatott küzdelemben?

- Öt közeli hozzátartozómat vesztettem el a rákbetegség miatt. A munkám során is találkoztam rákos betegekkel. Mindig foglalkoztatott a kérdés, mi lehet az oka annak, hogy Magyarországon halnak meg a legtöbben rákbetegségben, és miért nem foglalkozik a magyar egészségügy komolyabban a betegtájékoztatással és a rehabilitációval?
A norvég onkológus professzor, Overlege Frode Skanke írja a rákbetegekről:

„Életveszélyes diagnózissal felszállnak egy vonatra, és kezdődik a nagy út. Bonyolult és igényes kezelésekből áll minden állomás. Útközben néha találkoznak nagy szakértelemmel rendelkező onkológussal, vagy más szakorvossal, de többnyire nem. Nincs kivel megosztaniuk a kezeléssel kapcsolatos aggodalmaikat. A kezelési folyamat végére olyan emberek lesznek, akiknek eltérő mértékű kielégítetlen igényeik vannak. A végállomáshoz érkeznek, ahol ki kell szállniuk, és akkor ki van ott?”
Magyarországon nincs ott senki. Nekem sem volt. Nem vagyok rákos beteg. Én zenészből lettem hallássérült, de nekünk sincs rehabilitáció. Nem is volt soha sem Romániában, sem Magyarországon. A szolgáltatói hálózat ki sincs építve. Hiába dolgozta ki a szakma a „Cselekvési tervet” már 2010-ben, ott vesztegel a nagy munka az EMMI valamelyik fiókjában. Ugyanez a helyzet a rákos betegekkel is. A 2006-os első Nemzeti Rák Program után – rehabilitáció vonatkozásában - nem történt semmi, és a legújabb nemzeti rákstratégia is fiókban landolt. Kiválasztottak néhány krónikus betegséget, például a szív és érrendszeri-, mozgásszervi és tüdőbetegséget. Nekik van rehabilitációs centrum, a daganatos betegeknek nincs. Elég érthetetlen.
Szeretném, ha a magyar rákbetegek tudnák, hogy miről maradnak le, mert normális körülmények közt ezt a nehéz utat, amiről a norvég professzor ír, végigkíséri az elsődleges rehabilitáció, és a végállomáson kezdődik a másodlagos szakasz, ami a betegek élete végéig tart, és ami hozzásegíti őket egy elfogadható életminőséghez. Ez erős motiváló tényező számomra.

– Mit tenne, ha egy napra Ön lenne a "miniszter", aki bármilyen hosszú távú intézkedést meghozhatna a betegérdek-érvényesítés ügyében a betegség diagnosztizálásától a rehabilitáció befejezéséig tartó időszak alatt?  

– Elővetetném az EMMI fiókjaiból a nemzeti cselekvési terveket, és leporoltatnám.

Elrendelném a betegtájékoztatás megreformálását. Akkor érezzük a legjobban az információk hiányát, amikor kiszolgáltatott helyzetben vagyunk. A betegtájékoztatás a betegjogok közé tartozik. Nem elég csak deklarálni, hanem be is kell tartani. Rákos betegek esetében ez különösen nagy jelentőségű.  Minden onkológiai klinikára rendelnék egy onkopszichológust, és egy szociális ügyekért felelős megbízottat megfelelő végzettséggel. Rajtuk kívül kapcsolattartó nővért* és kurátort svéd mintára. Kórlapon legyen rögzítve a nevük, elérhetőségük, és a helyettes elérhetősége. Ezzel meg lehetne oldani a betegtájékoztatást, ugyanakkor az onkológusok is tehermentesítve lennének.
Elrendelném az Egészségügyi Nyilvántartás megreformálását dán mintára. Dániában az egészségügyi nyilvántartás egy pillanat alatt összegyűjti bárki egészségügyi adatait, így gyors hozzáférést biztosít a legújabb személyes információkhoz. Az egészségügyi nyilvántartásban különféle forrásokból származó adatok szerepelnek a beteg gyógyszereiről, a háziorvosának orvosi nyilvántartásairól, a laboratóriumi eredményekről, a kórházakban végzett kezelésekről, és minden egyéb fontos adatról.

Nem normális dolog, ami nálunk előfordulhat, hogy például a féléves felülvizsgálatok során három szakorvos háromféle fájdalomcsillapítót ír fel a betegnek. Magyarországon is elkezdtek egy dánhoz hasonló programot, de miért nem működik?

Elrendelném négy poliklinika – Mellék- és késői hatások poliklinikája rákos betegek számára – létrehozását norvég mintára. Ennek lényege a beteg utak megszervezése. Részletek lent. Norvégiában 5,3 millió lakosra 2 ilyen poliklinikát létesítettek. A magyar rákbetegeknek egy kálvária a felülvizsgálat. Mindenhová beutaló, időpontkérés, várólista, küldözgetés a szélrózsa minden irányába. Ha valaki túlélő visszament már a munkahelyére, akkor vagy a pihenőszabadságát kell feláldoznia, vagy veszélyezteti a nehezen visszaszerzett munkahelyét.

Elrendelném a HAMBURGI-MODELL bevezetését. Ez egy nagyszerű lehetőség a szakmai rehabilitációhoz. Szakaszos munkahelyi reintegrációt jelent.
Ennek előfeltétele, hogy a beteg az utolsó kemo- vagy sugárkezelés után mielőbb négy hetes munkaorientált rehabilitációs programban vegyen részt rákrehabilitációs centrumban, ahol testileg és lelkileg feltöltődik. Ezt a 4 hetet a Nyugdíjbiztosító fizeti Németországban. Kiszámították, hogy 3 havi előrehozott nyugdíj kompenzálja a rehabilitációs költségeket. Olcsóbb rehabilitálni, akit lehet, mint egy életen át rokkantnyugdíjat adni neki.

Elrendelném a Rák-rehabilitációs Hálózat kiépítését: rehabilitációs centrumok, helyi önkormányzati szinten megoldható rehabilitációs gondozó központok szakemberekkel.  
Hasonló rendelet Magyarországon is megszületett, a háziorvosokra bízták a szekundér rehabilitáció megszervezését, de a gyakorlatban kivitelezhetetlen. A személyi és tárgyi feltételeket az önkormányzatoknak kellene biztosítaniuk. A háziorvos, a kórház, a rehabilitációs centrum és az önkormányzat szoros kapcsolatban kéne álljanak egymással.

*Svédországban jól bevált módszer. A betegnek első pillanatban felajánlanak 2 ilyen kapcsolattartót. Nem kötelező elfogadniuk, ha valaki csak az orvossal akar kommunikálni megvalósítható az is, de sokat kell rá várni.

 

Csernákné dr. Riskó Ágnes, klinikai szakpszichológus, pszichoanalitikus pszichoterapeuta

  

Tapasztalataimat a HIETE Pszichiátriai és Klinikai Pszichológiai Tanszékén, majd az Országos Onkológiai Intézetben szereztem, elsősorban a betegektől és a munkatársaimtól. Munkámmal egyenrangúan fontos volt és maradt számomra a családom. Nyugdíjasként honlap és közösségi média tartalom felelőse vagyok.

– Miért jelölte Mártit Avon-hősnek?

– Hargitai Márta 7 éves, tünetmentes mellrák túlélőt, az 1200 tagot összefogó „Mell-Véd közösség az emlődaganatosokért” virtuális FB csoport megszervezőjét személyesen ismerem és jelöltem a Hétköznapi Hős cím elnyerésére és a jutalmazásra.  Beszélgetéseket folytattunk önkéntes segítői aktivitásainak motivációiról, megvalósítandó elképzeléseiről, melyeket saját élményein túl a beteg- és túlélő társaival való találkozások, együttműködések folyamán alakított ki. Megalapozott és újszerű a saját és mások rehabilitációjával kapcsolatos elképzelése. 

Márta FB csoportjának tagja vagyok, így látom, hogyan segít mások problémáinak közzétételében és megoldásának támogatásban. Holisztikus megközelítésnek tartom munkamódját, azt, hogy a két adminisztrátoron kívül egészségügyi végzettségű szakértők is tartoznak a csoporthoz. A Mell-Véd közösség nyitott az előbb említetteken túl az egészséges érdeklődőkre, családtagokra, és más civil szervezetekre.

Eddigi önkéntes tevékenységének összefoglalása: 2014-ben megszervezte a ma már 1200 tagot számláló Mell-Véd Közösséget a FB-on, 2016-ban végig vitte a „Díszítsük fel az onkológiák falát!” c. meditatív festés projektet, mellyel hangot adtak az „Európai összefogás a mellrák ellen” programnak is.  

Végül, de nem utolsósorban kezdeményezőnek, szükségesnek és kreatívnak tartom, ahogyan kialakította a nemzetközi rákszövetségekkel és szervezetekkel való kapcsolatait.

– Mi motiválja Önt, hogy részt vegyen a daganatos betegek rehabilitációjáért folytatott küzdelemben?

– Klinikai szakpszichológusként és pszichoterapeutaként sok éven keresztül dolgoztam az Országos Onkológiai Intézet egyik kemoterápiás osztályán. A betegek voltak és maradtak a legfőbb tanítóim. Az onkológiai betegek rehabilitációja, hasonlóan a mozgásszervi rehabilitációban részesülő emberekéhez, egyénre alakított, hosszú folyamat. Tapasztaltam, hogy testi betegek komplex rehabilitációjában egy multidiszciplináris team tud érdemben segíteni, és a jó tapasztalatok tettek motiválttá az aktivitásom fenntartásában. Mert jó tapasztalatok  is vannak.

– Mit tenne, ha egy napra Ön lenne a "miniszter", aki bármilyen hosszú távú intézkedést meghozhatna a betegérdek-érvényesítés ügyében a betegség diagnosztizálásától a rehabilitáció befejezéséig tartó időszak alatt?

– Sok tapasztalat után én a fiataloknak adnék meg minden segítséget ahhoz, hogy érzelmileg minél érettebb és tudásukat illetően minél sokoldalúbb felnőtté tudjanak válni. Ugyanis a betegségek megelőzésében, a szükséges kezelésekben és a rehabilitációban az érzelmileg és értelmileg érett, megfelelő társas támogatottsággal rendelkező emberek tudnak a leghatékonyabban részt venni. Konkrétabban a fiatalok komplex fejlesztését (önismeret) segíteném megszervezni, megadni. 

 

További információk:

https://www.facebook.com/groups/kronikusbetegekert/ - zárt oldal

https://www.facebook.com/mellved/ - nyílt oldal

https://nepszava.hu/3033137_egeszsegugy-hatarozottan-a-halogatas-mellett-dontott-a-kormany

http://nezopontvalto.hu/hu/articles/diszitsuk-fel-az-onkologiak-falat

http://eletigenlok.hu/lobbi-a-valtozasokert/

http://www.rakellen.hu/admin/index.php/hu/articles/lobbi-a-valtozasokert?sidebar-page=14

http://www.rakellen.hu/admin/index.php/hu/articles/muveszettel-a-valtozasokert

www.health.dk

 

Összeállította: Sári Edina, a Nézőpontváltó rákellenes színházi staféta program vezetője

www.nezopontvalto.hu

 

Richter Anna Díj 2019.

A díj története

Richter Gedeon hazánk egyik legkiemelkedőbb gyógyszercégének, a Richter Gedeon Gyógyszergyárnak az alapítója, a magyar gyógyszerészet emblematikus alakja. Munkája, kutatásai több, mint száztíz évvel ezelőtt kezdődtek a Sas Patikában, néhány évvel később Richter nevét már nemzetközileg elismert innovációk viselték. Egyedülálló szaktudása, korán túlmutató gondolkodása és kreativitása családi vállalkozásában bontakozott ki, melyben komoly szerepet vállalt felesége, Anna (lánykori nevén: Winkler Anna).

A Richter Anna Díj pályázat első alkalommal 2018 októberében került kiírásra, melyet már akkor is nagy érdeklődés övezett. A közel kétszáz beérkezett pályamű mindegyike figyelemreméltó munkáról tett tanúbizonyságot. A zsűri választása és a közönségszavazat eredményeként 2019 nyarán első ízben öt példaértékű projekt valósulhatott meg a Richter Gedeon Nyrt. 4 millió forintos támogatásával.

A Richter Anna Díj őrzi és továbbviszi az alapítócsalád szellemiségét, az innovációba, folyamatos fejlesztésbe vetett hitét. Méltó módon tükrözi a Richter Gedeon Nyrt. cégfilozófiáját, társadalmi szerepvállalási elkötelezettségét a hazai oktatás, egészségügy és mindenekelőtt az ezeken a területeken dolgozó nők iránt.
A Richter Anna Díj kreatív pályázata az oktatáshoz és egészségügyhöz kapcsolódó programok számára jött létre.

A Richter Gedeon Nyrt. kezdeményezésének keretében olyan újszerű, megvalósítható ötleteket támogat, amelyek az oktatás és kutatás, gyógyítás, gyógyszerészet, egészségügyhöz kapcsolódó ismeretterjesztés területein kreatív, innovatív módon járulnak hozzá az oktatás vagy egészségügy színvonalához, fejlődéséhez, illetve az adott területen dolgozók mindennapjait megkönnyítik, minőségi változást hoznak a hétköznapokban.

Hiszünk benne, hogy kezdeményezésünk hosszú időn át jelentős mértékben segíti az egészségügyben és az oktatásban tevékenykedők, résztvevők munkáját, példaértékűen járulva hozzá jóllétükhöz a hétköznapokban.

 

ÚJRA ITT A LEHETŐSÉG A HÚSZMILLIÓ FORINT MEGNYERÉSÉRE, INNOVATÍV ÖTLETEK
MEGVALÓSÍTÁSÁRA!

INDUL A MÁSODIK ÉVAD A RICHTER ANNA DÍJ TÖRTÉNETÉBEN

A Richter Anna Díj október 3-án megrendezett rendhagyó sajtóeseményén bemutatták az első év nyertes projektjeinek kisfilmjét és egyúttal bejelentették, hogy a Richter Anna Díj elnyerésére újra lehetőség nyílik.

A zsűri 2019. november 24-ig várja a pályázatokat, a következő kategóriákban:

orvos,

egészségügyi szakdolgozó,

gyógyszerész és

pedagógus szakterületekről.

Az idei év öt nyertes csapata, akik összesen 20 millió forint támogatást kaptak innovatív projektjeik megvalósítására, lelkesen meséltek az elmúlt félév izgalmas és munkával teli időszakáról. A projektek vezetői egyetértettek abban, hogy a Richter Anna Díj új távlatokat nyitott hivatásukban, és olyan álmuk válhatott valóra, amit a támogatás nélkül nem tudtak volna létrehozni.

Ismerjük meg közelebbről az öt projektet, amelyek innovatív módon járulnak hozzá az oktatás és egészségügy fejlődéséhez.

 

Főszerepben a hétköznapi hősök!
Az egészségügyi szakdolgozói kategória győztese: Imázsfilm az egészségügyi
szakdolgozók önbecsüléséért

A Bethesda Gyermekkórház ötszáz fős szupercsapata évente 140.000 beteg gyerekkel találkozik. Úgy érezték, eljött az idő, hogy reflektorfénybe kerüljenek a hétköznapok szuperhősei. Az osztályok tevékenységét bemutató kisfilmek célja az ott dolgozók odaadó munkájának elismerése, a kórház életének bemutatása. A projekt választ ad egy nagyon aktuális kérdésre: miért érdemes ezt a csodálatos hivatást választani a jövő generációjának?

Kemenesiné Lakatos Eszter ápolási igazgatóval Szily Nóra zsűritag beszélgetett. „Már a forgatások is sokat adtak mindenkinek, megható volt nézni, ahogy a munkatársak filmhőssé válnak. Különleges érzés volt számukra főszerepben lenni, azt gondolom, hálásak ezért. Az egészségügyben nincs forrás arra, hogy megmutassuk magunkat a külvilágnak, most a Díjnak köszönhetően közelebbről megismerhet minket mindenki” - nyilatkozta Eszter.

Bethesda Gyermekkórház projektje

 

SzeddViddVédd!
A gyógyszerész kategória győztese: A tudatos gyógyszerhasználatért

A háztartások 90%-a rendelkezik házi patikával, azonban csupán 20%-ra tehető azok száma, akik valaha hallottak arról, hogyan kell kezelni a lejárt szavatosságú gyógyszereket. A SzeddViddVédd csapata elköteleződött a tudatos gyógyszerhasználat részét képező gyógyszer-hulladékkezelés mellett. A Richter Anna Díj támogatásával piackutatást készítettek, egy országos „visszavivős napot” valósítottak meg, iskolai programokon keresztül, online és offline közösségek építésével, edukációs animációik széles körbe való eljuttatásával, valamint gyógyszertárakkal együttműködve bővítik a tudatos gyógyszerhasználók körét.

Beke Zsuzsa zsűritag, a Richter Gedeon Nyrt. kommunikációs vezetője Dr. Kulcsár Nikolett csapatvezetővel folytatott beszélgetésében háláját fejezte ki az ügy felkarolóinak, hiszen egy felelős gyógyszergyártó cég munkája nem ér véget azzal, hogy kiváló hazai készítményeket hoznak forgalomba. A gyógyszerek utánkövetése, és a környezettudatos
gyógyszerhasználat a Richter számára is rendkívül fontos.

SzeddViddVédd projekt

 

Richter Anna Tanösvény és Mezítlábas Park
A pedagógus kategória győztese: A természet az oktatásért, oktatás a természetben

A természet az oktatásért, oktatás a természetben - ez a mottója a díjról elnevezett, mindenkit magával ragadó projektnek. Lőrinciben egy többhektáros erdő közepén álló vadászkastély ad otthont az Egri SZC Március 15. Szakgimnáziumnak és Szakközépiskolának. E csodás környezet ihlette a mindenre elszánt pedagógus csapatot, hogy létrehozzanak egy tanösvényt és mezítlábas parkot az erdőben. A kreatív, diákok bevonásával működő, közösségformáló oktatási projekt kirándulási lehetőség óvodások
és iskolások számára, népszerűsíti az iskolát és öregbíti a település hírnevét.

Kocsisné Birkás Edit csillogó szemmel mesélte Kertész Éva zsűritagnak, hogy bár a tanösvény egész nyárra munkát adott a diákoknak és a tanároknak - mely közben remekül összekovácsolódtak -, a kezdetektől fogva érezhető volt, hogy a saját, kétkezi munkával létrejött erdei ösvényt mindannyian nagy becsben fogják tartani a jövőben is.

Richter Anna Tanösvény és Mezítlábas Park

 

Mi jól vagyunk! És ő hogy van?
Az orvos kategória győztese: Te magad tégy az egészségedért!

A Semmelweis Egyetem emlőrákkal foglalkozó orvosnői az emlőrák prevencióval kapcsolatban kívánták fókuszba helyezni az egészségmegőrzést, az életörömöt, a szűréseken való részvétel fontosságát. Az Európa-szerte elismert szakemberekből álló, a Richter Anna Díj presztízsét növelő csapat olyan pozitív hangvételű, széles körben terjeszthető, könnyen hozzáférhető, információkkal teli filmet alkotott és tesz közkinccsé, amelyek hitelesen tájékoztatnak a betegségről, annak lefolyásáról, kezelési módjairól. A sajtóesemény a kisfilm premierje is volt egyben, a dinamikus, kreatív alkotás nagy sikert aratott a közönség körében.

Dr. Barna István zsűritag belgyógyászként, egyetemi docensként maximálisan azonosulni tudott Prof. Dr. Dank Magdolna csapatvezetővel abban, hogy a tájékozott páciens  lényegesen többet tehet gyógyulásáért, a prevencióról történő hiteles, nagy tömegekhez eljutó információ pedig mindennek az előszobája kell, hogy legyen.

Mi jól vagyunk... projekt

 

Terápiás szabadulószoba
Közönségdíjas: Felszabadító élmények a családokért

A kényszerbeteg gyerekek és környezetük hétköznapjai komoly nehézségekkel, kihívásokkal telnek. A projektnek köszönhetően egy olyan személyre szabott terápiás „szabadulószoba” valósult meg, ahol a család a különböző játékos feladatok megoldásával teljesítheti a küldetést. A módszer feltárja és segít megszűntetni a családban kialakult feszültséget, negatív kommunikációt, újszerű terápiás megoldást kínálva a pszichés betegségekkel küzdők számára.

Rúzsa Magdi zsűritag még előtte áll annak, mekkora feladat egy gyerek gondozása, a kibővült család működtetése, abba pedig még belegondolnia is nehéz, milyen lehet pszichés betegséggel élő gyerek édesanyjának lenni. Németh Laura pszichiáternek megköszönte az egész csapat kreatív munkáját, a megszokott kereteken túlmutató módszer kidolgozását. Véleménye szerint minden eszközt meg kell ragadni, hogy a problémákkal küzdő családok
élete könnyebbé váljon.

Terápiás szabadulószoba

A kisfilmek bemutatása és a színpadi beszélgetések után minden projekt megvalósítói élményalapú, a témától függően játékos vagy éppen komoly, de mindenképp rendkívül izgalmas interaktív workshoppal és beszélgetési lehetőséggel fogadták a meghívottakat. Az érdeklődők helyben kipróbálhatták a mezítlábas park nyújtotta relaxációs élményt, valódi szakemberekkel részt vehettek egy képzelt onkoteamen, játékosan tesztelhették ismereteiket a tudatos gyógyszerhasználattal és a gyógyszerek helyes megsemmisítésével kapcsolatban, élményalapú terápiás szabadulószobában játszhattak, illetve találkozhattak a Bethesda Gyermekkórház terápiás minilovával, Vertigóval.

Az esemény csúcspontja mindenképp a második évad meghirdetése volt. Beke Zsuzsa valamennyi zsűritag egyetértésével elmondta, hogy a pilot év minden várakozást felülmúlt és bebizonyította, hogy ez egészségügyben, oktatásban, gyógyszerészetben, kutatásban dolgozók elhivatottak, tele vannak jobbnál jobb ötletekkel, melyek csak arra várnak, hogy megvalósuljanak.

A Richter Gedeon Nyrt. célja, hogy felkarolva ezeket a kezdeményezéseket olyan projektek megszületésében vegyen részt, melyek hozzájárulnak a hazai egészségügy és oktatás fejlesztéséhez, az ott dolgozók munkakörülményeinek jobbá tételéhez, össztársadalmi változásokat indítsanak el, mindannyiunk életminőségének javítását is szolgálva, minőségi változást hozva a hétköznapokba.

Pályázati felhívás!
2019. november 24-ig a pályázók a következő kategóriákban nevezhetnek a Richter Anna Díj elnyeréséért:

- Orvosnő, vagy általa képviselt, maximum 5 fős csapat
- Egészségügyi szakdolgozó nő, vagy általa képviselt, maximum 5 fős csapat
- Gyógyszerész nő, vagy általa képviselt, maximum 5 fős csapat
- Pedagógus/tanár/kutató/hallgató nő, vagy általa képviselt, maximum 5 fős csapat

A pályázatok előválogatásában és kategóriánként egy díjazott kiválasztásában a Richter
Anna Díj öttagú zsűrije aktív szerepet vállal, a nagyközönség pedig online szavazással
dönthet az ötödik díj sorsáról.
A pályázatok feltöltésének, valamint a legfontosabb információknak, híreknek a
www.richterannadij.hu felülete ad helyet.
Az érdeklődők naponta friss tartalommal találkozhatnak a facebook.com/richterannadij
közösségi oldalon.

Pályázati felhívás

További információ:
Beke Zsuzsa
PR és kormányzati kapcsolatok osztály – osztályvezető
Richter Gedeon Nyrt.
Telefon: 06-1-431-4888
Email: zs.beke@richter.hu

 

A ZSŰRI

 

A zsűri ötödik tagja Rúzsa Magdi, énekes előadóművész

 

Nyári haiku-versenyeredményének-kihirdetése

Véget ért haikuíró-verseny pályázatunk, eredményt hirdetünk!

 

I. helyezett: Kiskartali Judit

Vagyon az élet.

Télen alvó remények

Nyárrá olvadnak.

Díja: Sári Edina Pauza-trilógia kötetei: MeNŐpauza nőregény, MANpauza pasisztori, MűNŐpauza duplanő regény;

 

II. helyezett: Zsatkovics Edit

bukott angyalként

tiszavirágnyi nyárból

részvétlen tél lesz

Díja: Az lenne jó egymondatos retromesék felnőtteknek II. kötet + CD

 

III. helyezett: Körpöly Kornélia

Elkapott egy perc,

szem csukva, szív kitárva.

Suttogó, nyári éj.

Díja: Horgolt könyvjelzők (Cser Kiadó)

 

IV. helyezett: Balassa Gabriella

Fülledt ízeddel

Ágyamban heverve várom

nyár legyen újra 

Díja: Nézőpontváltó Egyesület: Joghurt villával című kisregényének tiszteletpéldánya

 

V. helyezett: Fábián Krisztina

Erdei tisztás

kergetőző őzpárja

hajnalcsillagok

Díja: A csoda odalent című kötet (Cser Kiadó)

 

Minden résztvevőnek gratulálunk, a nyerteseket ímélben értesítjük.

Nyereméyüket a Cser Kiadó (www.cserkiado.hu) postázza vagy átvehető a kiadó Kacskaringó Fonalboltjában: Budapest, XI. Ulászló u. 8. 10.00-18.00 óráig


 

 

 

 

 

Rákellenes Világnapi üzenet

Ebben az üzenetben megemlékezünk a tizenkilenc évvel ezelőtt, 2000. február 4-én Párizsban megrendezett Rákellenes Világkongresszuson aláírt történelmi dokumentumról, amely világméretű összefogásra szólít fel a mára krónikus betegséggé szelidített, de akkor még halálos kór ellen, egyben ezt a napot RÁKELLENES VILÁGNAP-pá nyilvánította, hogy a rák ellen folytatott küzdelem eszméje "a világon élő összes ember szívében és gondolataiban éljen".

 

A mi üzenetünkben kizárólag olyan dolgokat tudunk megfogalmazni, amit ön már jól tud, ezért most csak a legfontosabbakat vegyük át együtt!

Az egészség megőrzésénél nincs fontosabb.

A rákbetegséget nem mindenki tudja kiküszöbölni az életéből, de megnehezítheti a dolgát: Figyeljen az apró jelekre, járjon szűrésre, vigye el a barátait, felnőtt gyerekeit, vagy éppen a gyerekek figyelmeztessék a szüleiket. A nők fogják fülön a párjukat, a férfiak kísérjék el a kedveseiket az ingyenes, orvosi szűrővizsgálatokra! A szűrővizsgálatok közötti időben végezzen önvizsgálatot! Tanulja meg a párjáét is, és segítsenek egymásnak!

Ne legyen a szűrés, vagy a rákbetegség, esetleg az attól való félelem tabu. Ha beteg van a családban, beszéljenek róla!

Legyen bátor és élje meg az ön elé kerülő élményeket! Töltődjön föl, mert szükség van az erejére!

Tapasztalataink alapján a színház az egyik legjobb bioakkumulátor, ezért használja ki, és menjen a partnerével gyakran, nézzenek előadásokat, ahányszor csak tehetik!

Meglátja, egy végignevetett-sírt előadás után egy ideig úgy érzi majd, minden könnyebb lett.

 

De mivel e jeles alkalomból mégis szükség van kicsit hivatalosabb szövegre…!

 

Nézőpontváltó Rákellenes Világnapi Üzenet

 

A kikapcsolódást, lelki feltöltődést az egészségmegőrzés és betegségmegelőzés középpontjába állító Nézőpontváltó rákellenes színházi staféta program kezdeményezőiként színházi partnereink alkotóinak, művészeinek és munkatársainak nevében szemléletváltásra biztatjuk önt az egészsége megtartása érdekében.

 

A rákbetegség nem száműzhető a mindennapokból, de a korai diagnózis az ingyenes rákszűrések igénybevételével mindenkinek a saját lehetősége és felelőssége, ezért járjon el azokra akkor is, ha nem érzi szükségét a vizsgálatnak, ne várjon az intő jelekre!

 

Élje tudatosan az életét, gondolkodjon hosszútávon legfőbb értékéről, a teste egészségéről úgy, ahogyan a pénzügyi befektetéseiről: körültekintően és előrelátóan feltérképezve az értékállóság lehetőségét, továbbá cselekedjen öntevékenyen a saját- és szerettei vitalitásának, egészségének megőrzése, fejlesztése érdekében.

 

Ha krónikus beteget ápolnak a családban, akkor még inkább gondoskodjon saját szellemi- és lelki épségének fenntartásáról! Időről-időre adjon a lelkének kimenőt, biztosítson önmagának időt a feltöltődésre, aminek egyik tökéletes módja a színházba járás.

 

Amennyiben a környezetében ápolnak krónikus beteget, kérdezze meg az őt menedzselő hozzátartozótól: hogy vagy, hogy bírod? A kérdés pszichés életmentés lehet, ezért hallgassa végig figyelmesen a választ és reagáljon is arra! Már azzal hatalmas lelki tehertől szabadulhat meg a betegápoló hozzátartozó, hogy beszélhet a saját nehézségeiről, amit a családban általában nem illik elmondani.

 

Kérdezzen, hallgasson, figyeljen embertársára, váltson szemléletet önmaga, és szerettei jól-léte érdekében!  

 

 Nézőpontváltó Csapat

Az én változókorom – az én változásom 2. Pályázat!

A Nézőpontváltó® Egyesület, amelynek célja a figyelemfelhívás az egészségtudatos életvezetésre az egészségmegőrzés és a betegségmegelőzés érdekében, pályázatot ír ki  

 

Az én változókorom – az én változásom 2. címmel

magánszemélyek, és civilszerveződések (klubok) részére, amely magában foglalja a 

a társadalmi tabutémaként kezelt élet közepi válság egyik eleme, a változókor (klimax, menopauza) idején tapasztalt

testi (menstruáció rendezetlensége, hőhullám, hízás, fogyás, bőr megereszkedése, hajhullás),

lelki (hangulat- és alvászavar, dühkitörés, pánikbetegség, testképzavar),

és szellemi (feledékenység, szavak-kifejezések keresése, lassúbb gondolkodás) síkon kialakult tünetek jelentkezéséről való beszámolást, azok orvoslását – lehetőleg hormonmentes terápiák alkalmazásával az alábbiak szerint:

 

 • a változókorban megjelenő fizikai, szellemi- és lelki tünetek enyhítése
 • teljes értékű táplálkozásra való áttérés,
 • a mozgás- és sporttevékenység elkezdése,
 • a megváltozott testtudat kialakulása,
 • a gondolkodásmód-szokásrendszer megváltozásáról-megváltoztatása,
 • ezek nehézségeiről, és
 • az elért eredményekről, ezen kívül
 • a pályázó számára zavaró, testi-lelki-szellemi tüneteket enyhítő szerek használatával, vagy anélküli életmód fenntarthatóságának biztosítékairól szóló beszámolót, és
 • arról, mennyiben változtatta meg összességében – a saját magához való hozzáállását és emberi viszonyait – az egészséges életmódra való áttérés.

 

Olyan pályázók történeteit várjuk, akik önként, saját elhatározásból, vagy baráti, családi ösztönzésre fogtak bele az életmód- és szemléletváltásba a változókor idején, illetve kezdték megváltoztatni az egészségükre ártalmas szokásaik felszámolását és átalakítását.

 

Kiemelten kezeljük azon pályázóink írását, akiknél a változókorba lépés időszaka alatt diagnosztizáltak daganatos betegséget!

 

Férfiak jelentkezését is várjuk a „nem létező” férfi klimaxról való történettel! A humoros történeteket különdíjazásban is részesítjük!

 

A pályázat témája lehet:

– sújtotta-e a pályázót az élet közepi válság

– milyen klimaxos tünetei voltak

– hogyan tudta a pályázó a klimaxos tüneteket enyhíteni

– új szokásrendszer kialakítása testi-lelki-szellemi vonatkozásban a mindennapokban (étkezés, sportolás elkezdése, tanfolyamra való jelentkezés, új kedvtelésnek való hódolás, stb.)

– a család bevonása az új életmódba,

– segítő csoportokra való rátalálás (edzőterem, futóközösség, FB-csoport, stb.)

– személyes inspiráló és motiváló támogató megtalálása

 

A pályázat terjedelme: max. 10.000 karakter, 12-es betűnagysággal, másfeles sortávval.

 

A pályázat beadási határideje: 2019. április 20. éjfél

 

Beküldési cím: a pályázatot a nezopontvalto@gmail.com ímél címre várjuk.

 

Díj: a sokak számára támaszadó történetek egy antológiában jelennek meg 2019. őszén, ezen kívül a kötetbe kerülteknek ajándékcsomag.

 

Főszerkesztő:

Sári Edina, a Pauza-trilógia írója

 

Szerkesztőbizottság elnöke:

Dr. Ohár Andrea, pszichiáter, pszichoginekológus

 

Szerkesztőbizottság tagjai:

 

A rákellenes színházi staféta® csapatának külső szakértőkkel kibővült tagjai: Dr. Prezenszki Zsuzsanna pszichiáter, Dr. Tóth Lászlóné mellrák-rehabilitációs szakember, Dr. Tőkés Tímea klinikai onkológus-rákkutató, Somogyi Ildikó könyvkiadói értékesítés vezető – alapító tagok;

Továbbá. Dr. Darnói Tibor holisztikus orvos, Dr. Gyovai Gabriella szülész-nőgyógyász, Dr. Mangó Gabriella háziorvos, Kertész-Rados Marcella újságíró – a Pauza-trilógia szerkesztője, Szendi Horváth Éva újságíró;

 

A pályázó hozzájárul, hogy a pályamunkája megjelenjen a Nézőpontváltó® Egyesület honlapján, a „a SYSTEM majdnem ERROR” című antológiájában és egyéb kommunikációs felületeken.

 

További információk az egyesületről, a programról: www.nezopontvalto.hu; https://www.gendertrainer.com/nezopontvalto

 

Nem babra, a bőrünkre megy!

Egészségben, de főleg betegségben fontos a lehető legkevesebb mesterséges anyag bevitele a szervezetbe, ezért támogatjuk a natúr készítmények használatát és bemutatását. Most kézműves szépségápolási termékeket ajánlunk Székelyföldről.

 

"Nekünk fontos a természetes, tudatos bőrápolás parabén- és parfümmentesen! Krémeink kézzel készülnek kisüzemünkben, kis mennyiségben, így mindig frissek. Az összes termékünk megfelel az EU-s előírásoknak, biztonsági adatlappal rendelkezik és mindegyik megtalálható az Európai Unió kozmetikai nyilvántartásában, ezen kívül a megyei egészségügyi hatóságok jóváhagyásával készül.

 

Arcápoló szett A TündeNatura termékcsalád első három tagját úgy alkottuk meg, hogy együttes alkalmazásuk komplex módon segítse elő a bőr megfelelő hidratáltságát, hogy az egészséges és ápolt legyen. A három termék egymás hatását erősíti, de jótékony hatásuk természetesen külön-külön is érvényesül. Nem véletlen azonban, hogy a három termékkel egyidejűleg jelentünk meg a piacon, hiszen mindegyik hatás egyformán fontos és együttesen teszi igazán eredményessé a napi arcápolást.

 

Hidratáló arckrém.

Arckrémünk mélyhidratáló, ami azt jelenti, hogy nagyobb a zsírtartalma, emiatt hosszabb idő alatt szívódik be a bőrbe, ezzel egyidejűleg a mélyebb rétegekben is megköti a nedvességet. Vitaminokat és bio növényi olajokat tartalmaz, amelyek ápolják, és bársonyossá teszik a bőrt. Nappali krémként normál és száraz bőrűeknek ideális választás, akik zsírosabbnak érzik, azok használhatják éjszakai krémként. Télen kifejezetten javasolt a használata, jótékony hatása többszörösen érvényesül.

 

Arclemosó érzékeny bőrre

Ez a tisztító tenzidektől mentes lemosó természetes módon és gyengéden ápolja a bőrt, a benne lévő olajoknak és Aloe-vera kivonatnak köszönhetően. Mindennapos használatra alkalmas, hatékonyan eltávolítja azokat a szennyeződéseket, amelyek az arcra kerültek a nap során, ezen kívül a smink eltávolítására is alkalmas. Ne feledje, hogy a ragyogó bőr megőrzéséért mindennap kötelező lemosni a sminket lefekvés előtt!

 

Arcradír hibiszkusszal

A dörzsanyagoknak köszönhetően ez az arcradír hatékonyan eltávolítja az elhalt hámsejteket az arcbőrről, valamint a mitesszerek nagy részét is, valamint a hibiszkuszvirágpornak köszönhetően hidratálja is a bőrt. Öblítés után a bőr puha és bársonyos lesz, nem szükséges hidratáló krémet sem használni annak, akinek külön nem igényel a bőre speciális ápolást, például kemoterápia mellékhatása miatt. Használata hetente 1-2 alkalommal javasolt, túlzott alkalmazása viszont károsíthatja a bőr felső rétegét és éppen az ellenkező hatást érheti el vele.

 

További információkért látogasson el weboldalunkra, ahol személyre szabott terméket is rendelhet!

www.tundenatura.com

Bothné Jakab Tünde sminkmester

 

 

Minden, ami EGÉSZség: MEDIBON

Zajlik az élet, szokták mondani. Ebben a zajlásban egyre több kihívás elé állítjuk a testünket, lelkünket, szellemünket nap, mint nap. A stressz, a civilizációs betegségek korában az egészségmegőrzés, a megelőzés még tudatosabb odafigyelést igényel.


Egy diagnózis nem diagnózis. Ha valakinél súlyos betegséget állapítanak meg, annak érdemes máshol is kivizsgáltatnia magát a teljesebb, biztosabb kórkép érdekében. Ilyenkor az időtényező a legszűkebb keresztmetszet. Ez igaz mindenre, ami az egészségünkkel kapcsolatos.

 • Akik nem akarnak hónapokat várni egy-egy vizsgálatra,
 • Akik rendszeres szűrésekre járnak a megelőzés és tartós egészség érdekében,
 • Akik tisztában vannak azzal, genetikailag milyen kórokra hajlamosak, ezért elővigyázatosak,
 • Akik szívesebben fordulnak magán egészségügyi intézményekhez, szakorvosokhoz,

azok 2013. óta számíthatnak a Medibon.hu oldalra. Ez a weboldal lehetővé teszi látogatói számára, hogy problémáiktól függően elérhető áron (kupon-kedvezményekkel) vehessenek igénybe különböző szakorvosi, orvosi vizsgálatokat, kezeléseket. Bizalom és őszinteség jellemzi az oldalt és csapatát, akikre számíthatnak a kuponvásárlók egészségben-betegségben.

Rendelkeznek a Net-Jog biztonságos vásárló hely minősítésével, és vásárlóikat ezenfelül BARÁTSÁG-GARANCIÁval is védik. Utóbbi azt jelenti, hogy mindenki azt kapja a pénzéért, amiért fizetett, ellenkező esetben a garancia részeként visszaadják az adott szolgáltatás árát.

Azon dolgoznak, hogy az EGÉSZség mindenki számára valóban elérhető legyen.

 

 

 

Kedvezményes egészségügyi ajánlataikat itt nézheted meg: https://medibon.hu/ajanlatok 

MOVEMBER

A férfiegészség hónapja alkalmából kérjük szívünknek kedves FÉRFI társainkat, hogy szánják rá magukat (és idejüket) és kérjenek időpontot egy prosztatavizsgálatra! Ha lehet, menjenek el tüdőszűrésre és a fogorvoshoz is (akkor a szájüregirák-szűrésen is túllesznek - tú in ván)!

Röviden: Éljenek a lehetőséggel és vegyék igénybe az ingyenes szűrővizsgálatokat!

Egyúttal kérjük nőtársainkat, hogy szívüknek kedves férfijaikat fogják fülön, és kísérjék el a vizsgálatra! Vigyék el a gyermekeiket is, hogy megszokják, az öngondoskodás az egészség megőrzésére is kiterjed, nemcsak az autó szervizelésére és felelősségbiztosítására vagy a nyugdíjszámla gyarapítására!

És hogy milyen, amikor valaki először megy el urológushoz? A MeNŐpauza nőregény folytatásából, a MAN♂pauza című pasisztoriból most megtudhatod!

 

"– Ciao! Mi újság? Mikor végzel, Bandi?

Ciao, Michele! Kábé fél óra múlva.

– És mi a terved a péntek délután további részére?

– Miki hatra behozza a gyerekeket, mert bevásárolunk a hétvégi tengerpartozáshoz. Tengercipőt kell nekik venni, meg karúszót, és akarunk vásárolni egy hatszemélyes gumicsónakot is. Ti is belefértek, nagyon frankó lesz, majd meglátod!

– Az fasza lesz, de figyelj, négytől hatig ráérnél?

– Végül is igen. Miért?

– Gyere el velem prosztatavizsgálatra!

– Dehogy megyek! Megőrültél? Minek mennék? Ha hat ökör húzna is ellenállnék, hát még neked!

– Ne marháskodj haver, te már abban a korban vagy, amikor erre figyelni kell.

– Határozott nemet mondok. De egyébként miért pont ma?

– Egy egyetemi csoporttársam átnyergelt a pszichiátriáról, és az ország legjobb urológusaként végzett. Lehetetlen hozzá időpontot kapni, de összefutunk egy italra, meg kicsit dumálni, és előtte megvizsgálna téged is.

– Agyturkászból seggturkász. Ez nem elő, hanem lemenetel! De tudod komám, ha én találkozom a haverjaimmal, nincs nyúlkálás sehova! Nem vagyok előítéletes és vaskalapos sem, és mivel nézetem szerint mindenki úgy vezeti be a hétvégi lazulást, ahogy akarja, ezért azt mondom, egészségedre! Én speciel megyek Mikivel vásárolni!

– Ne legyél már puhány, nem hallottad még Nikotól, hogy el kéne menned?

– De már ezerszer, és nyilván egyszer majd el is megyek, de ez nem ma fog bekövetkezni. 

– Miért? Mibe lenne az neked? Eljössz, és pár perc alatt megvagyunk. Időd van, lehetőséged van, mire várnál? Tapsra?

– Ja, az sem rossz, de meg is kéne mosakodnom. Egész nap rohangáltam, és nem csak a légkondis irodámban ültem, hanem a gatyarohasztó csúcsban is vezettem délelőtt. Szóval, sajnos ilyen állapotban, még ha akarnék sem mehetnék orvoshoz, pláne a gatyaletologatóhoz.

– Feljöhetsz a legénylakásomba tusolni és átöltözni. Egyéb kifogás?

– Nem hagyod abba a szekálást, mi?

– Persze hogy nem, úgy ismersz?

– Na, jó, akkor találkozzunk nálad húsz perc múlva!

– Nem. Negyedóra múlva ott leszek érted, és én viszlek.

– Miért fontos ez neked ennyire, Michele? Félsz egyedül elmenni? – gúnyolódtam.

– Nem. Azért, mert a barátom vagy, és most, hogy megtaláltalak, nem akarlak idő előtt elveszíteni. Az orvosi szűrővizsgálatok életet menthetnek, mert felfedhetik a rákmegelőző állapotot, amikor még száz százalékban tudnak segíteni, ha baj van. Érted, pénzzsenikém?

– Oké, rendben van, gyere, szólj fel, ha ideérsz.

– Az az igazság, hogy már itt is vagyok, mert közben vezettem. Megvárlak a recepciónál, addio!

Lucreziától elköszöntem, Gina tudta a hétvégére tervezett feladatait, Paolo ügyeletesként tartotta a frontot este nyolcig a bankban, ahogy szokta, így a munkám felől nyugodtan, az előttem álló vizsgálattól viszont teljesen betojva – ezért oda sem figyelve –, beléptem a liftbe.

Automatikusan megnyomtam a földszint gombot. Az ajtó záródásakor eszméltem, hogy én nem járok lifttel a múltkori beragadós, pánikos fiaskó óta. Azonnal felszökött a pulzusom, és elöntött a víz. Remegő kézzel markoltam a telefonomat, hüvelykujjamat az ismételt hívás gombon tartva, hogy rosszullét esetén rögtön segítségül tudjam hívni Michelét, aki már amúgy is tudott a pánikrohamaimról. Arról persze elfeledkeztem, hogy a gyenge térerő miatt nem tudok telefonálni.

Mélyeket lélegeztem, és elkezdtem harminctól visszafelé számolni. Úgy éreztem, talán kibírom, amíg elérek a nulláig, mert – kalkuláltam szorongva – maga az út nem lehet több fél percnél.

Nagyot zökkenve megállt a szerkezet. Megtöröltem a homlokomat, és önuralmat erőltetve magamra, lassan nyitottam ki a rácsot. A külső, veretes fémajtót megfontoltam tártam ki, hogy az árgus szemmel figyelő portás ne fedezze fel viselkedésemben a rémületet. Nem lenne szerencsés, ha híre menne, hogy a magyar főnök pánikbeteg. Még megbillenne a kényes hatalmi egyensúly, ami a fúziót övezi a két ország között.

Ciao, Bandi, máris itt? Látom, nagyon sietsz, hogy mielőbb odaérjünk a barátomhoz! – vágott hátba nevetve Michele, amitől majdnem orra buktam, mert a lábaim még mindig kissé remegtek. A férfi barátságosan csevegett, amíg a kocsijához értünk. Csak akkor vette észre, hogy valami baj lehet, amikor beülve lassan, de hosszan engedtem ki a levegőt.

– Valami baj van? Nem is szólaltál még meg! Betojtál, mi? Erre ráérsz utána, mert szó szerint be fogsz szarni. Maga a végbélen keresztül történő vizsgálat nem vészes, azért azt nagyon felfújják ám! Nem kellemes, de néha ki lehet bírni az egészséged érdekében. Egyébként én évente elmegyek prosztatarák-szűrésre. Te még sosem voltál? – kérdezte, és észrevétlenül kitapintotta a pulzusomat. – Jobban vagy? Most jövök rá, hogy lifttel jöttél le, nem gyalog. Kérsz vizet?

Bólintottam, mire elővett egy palack mentes vizet, amiből kicsit a zsebkendőjére öntött, és azzal hűsítette a tarkómat, homlokomat. Ittam.

– Most már jobb? – kérdezte együtt érzőn. – Rohamod volt?

– Nem – krákogtam –, csak bepánikoltam, hogy nehogy elkapjon. Végül is megúsztam. Visszafelé számoltam, és mélyeket lélegeztem, ahogy mondtad.

Molto bene, ügyes vagy! Ez azt jelzi, hogy kezdenek használni a beépített önsegítő rendszered elemei, amiket tudatosítottunk benned. Ezentúl nem kell szorongva várnod, majd tehetetlenül végigélned a pánikrohamot, hanem már az előérzet idején cselekedni tudsz. 

– Gondolod?

– Igen. Határozottan tudom. Megtanultad megelőzni, és kézben tartani ezt az állapotot. 

– Hát legyen neked igazad, Michele! – válaszoltam kissé tamáskodva, de lényegesen nagyobb derűlátással végighallgatva a prognózisát.

– Akkor gyerünk hozzám, aztán Stefanohoz! Az urológushoz.

– Ez aztán a tökéletes hétvégébe lazulás, baszki. Más beül sörözni a haverjával, vagy kártyázik, de nekem először befigyel egy kis pánikroham, most meg önként és dalolva tartom a seggem egy másik fickó felé, hogy turkáljon benne. Mi jöhet még?

– Fiatal még a délután, bármi megtörténhet – dudorászott megkönnyebbülten Michele, és örömmel konstatálta, hogy visszatért a humorom.

Letusoltam, és átöltöztem a legénylakásában, ahonnan gyalog sétáltunk át a barátja rendelőjéhez.

– Tudod, ki az a Mario del Monaco? – kérdezte inkább kijelentve Michele, mivel tudta, hogy Niko operarajongó, ezért ezt a jellemzőt rám is kivetítette.

– Persze, ő a huszadik század egyik legjelentősebb olasz hőstenorja, de hogy jön ez most ide, amikor épp bevagyok szarva a prosztataszűréstől? – horkantam fel.

– Úgy jön ide, hogy Stefano az ő unokája. 

– Tényleg? – ébredt fel a kíváncsiságom, ami nem teljesen, de valamennyire háttérbe szorította rettegésemet a több mint kínosnak és fájdalmasnak vélt vizsgálattól.

– Aha. Neki is jó hangja van, kisgyerekkorától énekelt a RAI énekkarában. Egyetemistaként hagyta abba a szereplést, mert választania kellett az orvos- vagy a zenetudomány között. Mindkét hivatás teljes elköteleződést kíván, és ő inkább orvos akart lenni. Azt mondja, szeret emberekkel foglalkozni. Ő a testet gyógyítja, a nagyapja a zenével a lelket.

– Kedveled őt, ugye?

– Igen. Nagyon. Bár ritkán találkozunk, mindig ott folytatjuk, ahol abbahagytuk. Jó barátom már húsz éve. Jó lenne, ha ti is összebarátkoznátok! Meg is érkeztünk, itt rendel – mondta Michele és becsengetett a díszes kovácsoltvas kapun.

Amikor a két férfi találkozott, megölelték egymást, kezet fogtak, úgy lapogatták a másikuk hátát, mintha ezer éve nem talákoztak volna, de mint kiderült, alig egy hónapja voltak együtt utoljára a SIO, az Olasz Operabarát Társaság rendes évi közgyűlésén.

Azután Michele bemutatott engem, amit Stefano nagy örömmel fogadott. Miközben bekísért a rendelőbe, elmondta, hogy a barátja már sokat mesélt rólam, ezért boldog, hogy megismerhet.

– Stefano esküszöm, én is nagyon boldog leszek, amint túljutok a vizsgálaton.

– Nem mondom Bandi, hogy nem lesz kellemetlen, de túl lehet élni.

– Ezt remélem őszintén én is. A feleségem azt mondja, neki meg félévente kell nőgyógyászhoz járnia, és ő is elviseli.

– Okos asszony lehet! Michele már mesélt róla, és bízom benne, hogy egyszer talán személyesen is  megismerhetem – válaszolta az orvos, majd feltett egy csomó kérdést az általam soha ilyen módon nem nevezett  húgy- és ivarszerveim állapotáról, esetleges eddigi megbetegedéseiről, szóval felvette az anamnézist. Ez a csevegés volt a vizsgálat előjátéka – röhögcséltem magamban. És valóban, ezután in medias res megkért, hogy feküdjek fel a vizsgálóágyra, a hátamra. Alaposan végigtapogatta a hasamat, a nemi szervemet, majd mondta, hogy forduljak az oldalamra, felhúzott térddel, neki háttal. Hallottam a gumikesztyű csattanását, miközben mondta, hogy most bekeni a kezét vazelinnel. Amikor megérintett, összeszorítottam a szememet, a fogamat, még a lábujjaim is görcsbe rándultak. Ezt a megfeszülés biztosan kiterjedhetett az alsó-belső részeimre is, mert többször, türelmesen kérte, hogy lazítsak, ami aztán sikerült annyira, hogy belülről is átvizsgált. Nem mondom, hogy a legüdítőbb élményem volt, de tényleg ki lehetett bírni. Ami talán igazán kellemetlennek bizonyult, az a sürgető székelési inger volt, ahogy kihúzta az ujját a végbelemből.

– Bandi, készen vagyunk! Az ott a toalett – értette el a rémületemet egy mellettünk lévő ajtóra mutatva Stefano – mindent találsz bent, le is mosakodhatsz! – kiáltotta utánam.

Amíg rendbeszedtem magamat, iszonyú büszkeség fogott el, hogy képes voltam erre a régen halogatott, Niko által sokszor a fülembe zsolozsmázgatott vizsgálat elvégeztetésére. Komolyan úgy éreztem, mintha átmentem volna egyfajta férfiasságpróbán. Amikor ezt elmondtam Michelének, bólintott.

– Igazad van, jó meglátás. Felelősségpróbának mondanám. Akinek kiskorú gyereke van, nem játszhat az egészségével. Ha nincs senki, aki iránt felelősséggel tartoznál, akkor a magánügyed, élsz-e a prevenció lehetőségével. De nekünk nem, mert fel kell nevelnünk a kicsiket. És nem hiszed el Bandi, a kollégáim nagy százaléka, az orvosi ismereteinek ellenére sem jár el szűrővizsgálatokra. Persze a betegeiknek ajánlgatják, de ők, érinthetetlennek érezve magukat, fütyülnek rá, és csak akkor kapnak észbe, amikor már akkora a baj, hogy időben és pénzben többe kerül a gyógyítás, mint amennyibe a megelőzés lett volna. Vagy – a legrosszabb esetben – már visszafordíthatatlan a károsodás. Mert nem mindegyik betegségnek vannak érezhető tünetei.

– Látod Michele, ezt így még sosem gondoltam végig, mert eddig mindenhonnan csak azt szajkózták, hogy el kell menni, mert ez prevenció, de hogy miért, azt logikusan nem vezették le. Mi, emberek pedig hajlamosak vagyunk a fejünket a homokba dugni, mint a strucc, hogy inkább ne lássunk, halljunk semmi rosszat, és azt hisszük, hogy akkor nem is érhet baj. Ez a struccpolitika.

– Struccpolitika? Ez valami magyar szójáték? Milyen találó kifejezés! Akkor mondjuk azt mától, hogy strucc off! Állítsuk meg a fejek homokba dugását! De előtte igyunk meg a nagy ijedtségre egy brandyt!

– Baromi jó ötlet, Michele, ez ma az első hallásra is jó ötleted, de komolyan! Bravó! Menjünk, dobjunk be egy felest! Szólok Paolonak, hogy az ügyelet végén vigye haza a robogómat a bank parkolójából. Miki meg úgyis jön hatra értem, majd ő hazavisz a vásárlás után. Giovanna ma nálunk alszik, mert Mikiék egy kilenckor kezdődő koncertre mennek a Colosseumba.

– Ez remek, szólok Stefanonak, jöjjön ő is, talán ma már nincs páciense. Ha majd mélyrehatóan megismered, ahogyan ő téged – vágott hátba röhögve –, meglátod, meg fogod kedvelni, amit nagyon szeretnék, mert mindketten fontosak vagytok nekem – vallotta be az érzelgősségre hajlamos lélekbúvár.

– Va bene, Szívesen haverkodom, mert jó fejnek tűnik, de én megállnék ebben a felszínen, nem vonz mély – érted, hogy értem! Amíg várjuk Stefanot, felhívom Nikot és eldicsekszem a hőstettemmel – és már nyomtam is a gyorshívón a gombot. Niko után Mikit hívtam, elmondtam, hol keressen, melyik presszóba ülünk be, és közben megérkezett Stefano is. Kiültünk a piazza Navonén lévő egyik kávéház teraszára, ahol Michelét maga Danilo, a tulajdonos sietett köszönteni. Danilo felesége Michele egyik páciense volt, ezért nemsokára két pincér leste a kívánságainkat, amelyek nagyon egyszerűek voltak. Brandy, kávé és béke. Hamarosan három illatozó eszpresszó, egy üveg víz, meg egy két és fél decis üveg Vecchia Romana volt az asztalunkon.

Természetesen Danilo nem tagadta meg olasz házigazda mivoltát, mert az előbbiekhez hamarosan csatlakoztatott egy vegyes ízelítő tálat a cukrászdájuk kínálatából. A tejszínhabbal és mascarponével töltött, csokoládéval áthúzott profiterolok mellett az olajban sült ostyába töltött, cukorral, kandírozott gyümölcsökkel, csokoládéval ízesített bárányricottás cannolo állt, és végső csapásként az éhhalál ellen egy-egy emberes adag tiramisut szolgáltak fel. 

– Stefano, az imént beszélgettünk a prosztataproblémákról, és nem jutottunk dűlőre a figyelmeztető tüneteket illetően. Mik azok? – kérdeztem arra gondolva, hogy az életben egyszer végighallgatom, onnantól már tudni fogom, hogy mi, merre és hány méter.

– Sì, előrelátásról tanúskodik, hogy a vizsgálat nemcsak megnyugvást okozott neked, hanem perspektívájában is látni akarod a dolgot. A tünetek… – kezdte és kettéharapott egy profiterolt, amitől a szája széle tejszínes és krémsajtos lett, az orra hegye pedig csokis. A hátam mögött erre nagy ováció tört ki, aminek az okát nem értettem, de hátrafordulva láttam, hogy négy harminc körüli nő figyel minket éhes szemmel. Stefano végigjártatta rajtuk a tekintetét, és közben érzékien lenyalt a szája széléről egy tejszíncseppet, amitől meg sóhajtozni kezdtek a csajok. Vigyorogtunk.

Az egyik nő felállt, Stefano elé guggolt, amitől az egész dekoltázsa beláthatóvá vált, a táskájából elővett egy zsebkendőt, a nyelve hegyével megnyalta, és scusi! felkiáltással letörölte a csokipöttyöt. Stefanon látszott, hogy felizgatta a közjáték, és amikor a nő mintegy véletlenül az ölébe ejtett egy névjegykártyát, azt azonnal az ingzsebébe csúsztatta, majd megcsókolta a nő kezét, felállt és visszakísérte őt az asztalához. A három másik nő az irigység villámait szórta negyedik társukra, de amint elültek a féltékenység hullámai, azonnal összeborulva csicseregni és vihogni kezdtek.

- Szóval, egy kis gyorstalpaló a prosztatamókáról. Ahogy öregszünk, a prosztata megnagyobbodása természetes folyamat, ami előrehaladottabb állapotban szövődményeket is okozhat. A statisztikák szerint a negyven körüli korosztály mintegy húsz százalékánál merül fel a prosztatanagyobbodás problémája, ezért tetted jól, Bandi, hogy eljöttél! Ahogy az előbb érezhettétek, a húgyhólyag és a végbél között elhelyezkedő, gesztenye nagyságú mirigyes szervről beszélünk, az általa termelt váladék az ondó fontos összetevője. Áthalad rajta az ondóvezeték és a húgycső, megnagyobbodása esetén ezért főképp a vizeletürítéssel és a nemi élettel kapcsolatos panaszokat okoz, mint például gyakoribb és hosszadalmasabb vizeletürítés, vagy az erekció problémák. Ennyit kell és érdemes tudnotok, amíg évente jártok szűrésre, és nem merül fel probléma.

Az egyetemen volt egy öreg professzorom, imádtuk a szókimondása miatt! Sajnos már meghalt. Évente kimegyek hozzá a Campo Veranoba, viszek a sírjára egy üveg bort. Nem tudom, ki issza meg végül, de nem is ez a fontos. Ha nem veszitek zokon, hogy terített asztalnál teszem, akkor elszavalom nektek az általános orvoslás általa okított aranyszabályát. Mert mit is kell megtudni a betegtől az első vizit alkalmával? Azt, hogy enni, inni, aludni, szarni, baszni hugyozni tud-e. Ennyi. Ebben benne van az életünket mozgató szervrendszerünk összes hatása és eredménye. Meg kell keresni, mit nem tud csinálni a beteg, és akkor már el lehet indulni a diagnózis felé.

– Stefano, ez kurva jó, megjegyeztem! – lelkesedett Michele. – Ja, és elloptam, mert ez annyira jó, hogy mától én mondtam! Nézzétek, ott jön Miki, és igen, Nardot, Benedettot és Giot is hozza! – pattant fel a nálam sasszeműbb barátom, így én csak némi fáziskéséssel rohantam utána. Amikor visszaültünk az asztalhoz a kicsikkel, a mögöttünk ülő római nőkórus konkrétan elalélt, sóhajtoztak, csókot dobáltak felénk, az egyikük még fotót is készített négyünkről. Igazuk is volt, hogy elájultak tőlünk! Négy sármos fickó három elbűvölő gyerekkel, egy forró nyári koraestén egy cukrászdában. Megkértem a négyes fogat fotózós hölgyét, hogy készítsen rólunk az én gépemmel is egy fotót, amit elküldtem Nikonak azzal a hálás üzenettel, hogy köszönöm neki, amiért észre térített, és erre cseréltette velem a kokós-piás, családtalan, kivert kutya életet. Hamarosan szívecskezápor töltötte be válaszul a mobilom képernyőjét. 

 

 

A Pauza-trilógia kötetei megvásárolhatók országszerte a könyvesboltokban, a www.cserkiado.hu oldalon vagy személyre szólóan, dedikálva kérhetők a www.nezopontvalto@gmail.com címen!

KARÁCSONYI AKCIÓ!

Kettőt fizet, hármat kap!

Aki megrendeli a trilógia mindhárom kötetét, csak két kötet árát fizeti és kap mellé egy történetet lezáró novellát 2057-ből.

A Mellrák Elleni Küzdelem Hétköznapi Hősei

Az AVON által kiírt pályázatban szereplő címre a Nézőpontváltó Egyesület

Balassa Gabriellát, a Mellrákfórum - Nem vagy egyedül! Alapítvány

vezető önkéntesét jelölte.

Gabi egyike lett a három díjazottnak.

Szívből gratulálunk!

A jelölés szövege:

"Élni és nem félni!" – ez jut róla először eszembe, és az, hogy mekkora létvággyal habzsolja az életet.
Balassa Gabriella melldaganat betegséggel közvetlenül érintett, gyógyult státuszú nő, akinek a betegsége és gyógyulása erőt ad, hogy a saját traumájából fakadóan a MellrákFórum - Nem vagy egyedül! Alapítvány vezetőségében segítse a rákellenes küzdelmet évek óta.
Két gyermeke van, egy nagyfiú és egy kamaszlány. Lili ott van minden életmódnapon, sportrendezvényen, ahol édesanyja oldalán felvilágosítást adhat minden nő legrettegettebb félelméről.
Gabi példát mutat a lányának, és azt tanítja minden hozzáforduló egészségesnek és érintettnek, hogy nem félni és megijedni kell, hanem előrelátóan cselekedni, hátha a testi-lelki szemléletváltással ki lehet cselezni a mára már krónikussá szelídített betegséget.
Fáradhatatlanul dolgozik azon, hogy minden nőt ráébresszen arra, hogy csakis egyedül saját maga felelős a saját testéért, és a saját jóllétéért.
Tanítja a mellönvizsgálatot, és buzdít arra, hogy aki megteheti, vegyen részt képalkotó prevenciós – mammográfiás vizsgálaton.
Munkája és gyermekei ellátása mellett előadásokat szervez, vidékre jár, tettrekészségével remek kis csapatot hozott össze, akik vállvetve segítik egymást a céljaik elérésében, és a hozzájuk forduló bajbajutottakat pedig végigkísérik a betegség kálváriáján.
A sorstárs érti csak igazán, min megy keresztül a hozzá hasonló betegségben, helyzetben lévő, ezért Gabi a saját praktikáival támogatja a betegségből éppen kilábalókat. Szóval, vagy tettel, de a beteg mellett áll, és nem számolgatja a segítségre fordított időt.
Először nem akarta, hogy jelöljem őt, de végül sikerült rábeszélni. Tudom, hogy nem azért dolgozik, hogy megköszönjék, vagy hogy elismerjék.
Azt is tudom, hogy a pályázat díját szívpárnákra költené, hogy ajándékba adhassák mellműtött lányoknak, asszonyoknak.
Ötezer szívpárna jönne ki a díjból, ötezer nőnek juttatna szívbéli segítséget.
Szívből ajánlom őt a Hétköznapi Hős-díjra.

Sári Edina elnök, Nézőpontváltó Egyesület

 

Én és a refluxom

Mindig azt teszem, amit mond, nem ellenkezem. Igazodom hozzá, mert elég kényeskedő, néha agresszív. Sokszor a legváratlanabb pillanatokban lep meg. Kedvére van, ha idegeskedem, vagy ha olyat eszem, ami felélénkíti. Sőt, akkor a nyomomban jár folyton folyvást. De elmondhatom, hogy győztem, illetve mindig legyőzöm, amikor felbukkan. Miért? Mert nem fog tágítani mellőlem. Bármikor lecsaphat. Évek óta mégis együtt élek vele, mert muszáj. Hogy kivel, mivel? A refluxommal.

Arra gondoltam megosztom a világgal, hogy ilyen fiatalon mi vezetett el ehhez a betegséghez, illetve hogyan küzdök meg vele. Népbetegségnek mondható, sokak életét megkeseríti a reflux. Számtalan praktika, tanács olvasható az interneten, a patikák polcai roskadoznak a savlekötő, protonpumpa-gátló tablettákkal. Ha elhanyagoljuk, komoly következményekkel számolhatunk.

 

20 évesen voltak az első tüneteim. Sőt, nem is. Már tizenévesen is éreztem néha émelygést, gyomorégést, puffadást. Mivel nem mindennapos volt, így nem tulajdonítottam neki nagy jelentőséget. 20 évesen komoly válságba került az életem. Elvesztettem a szeretteimet, csak Édesanyám maradt, anyagi gondok… Azt sem tudtam merre tovább. A gyomrom sokszor fájt, nem ettem, nem ittam, nem aludtam eleget. A patikában vény nélkül kapható készítményekkel próbálkoztam. Ideig- óráig segítettek. Aztán érkezett a kínzó hányinger reggelente és a savas, keserű hányás. Miután a 10. kilómat fogytam le, orvoshoz fordultam. Itt követtem el az első komoly hibát… Sokkal korábban kellett volna szakember segítségét kérnem. Komoly kivizsgálás vette kezdetét. Komoly életmódváltásra is szükség volt. Számtalan étel, ital lekerült a menüről. Oda kellett figyelnem a napi többszöri étkezésre.. Persze attól, hogy gyógyszert kaptam, még nem változott meg egy csapásra minden. 2017. decemberében a tünetek újra súlyosbodtak és kórházba kerültem. Sajnos a szabályokat sem igazán tartottam be, ahogy kellett volna, elblicceltem azokat. Negatív következményei is lehetnek ennek a betegségnek.

 

A reflux betegségről, szövődményeiről, megoldásairól Dr. Sümeghi László belgyógyász szakorvost kérdeztem, akinek elsők között volt magánrendelője Budapest szívében 1992-től. Rendelőjében több tízezer páciens fordult már meg.

 

“Hallottam egy kifejezést nemrégiben ezzel a betegséggel kapcsolatban: “néma reflux”. Mit jelent ez pontosan?

A reflux betegség nagyon gyakori és sokszor nem típusos tünetekkel jelentkezik. Ez a gyomorégés, savas felböfögés, amelyet mindenki az élete folyamán egyszer biztosan megtapasztal. A reflux viszont nem ezeket az általános tüneteket takarhatja, hanem olyanokat, amelyekből nem is gondolnánk, hogy ez áll a háttérben. Ezek az úgynevezett atípusos tünetek, például fogászati, fülészeti probléma, olyan mellkasi fájdalom, ami szívbetegség gyanúját kelti, köhögés. A “néma” szó ez esetben azt jelenti, amikor ezek a panaszok sincsenek, viszont ha elvégzünk szűrő jelleggel egy gyomor-nyelőcső vizsgálatot, akkor kiderülne, hogy akár előrehaladott, nyálkahártya-elváltozásokat okozó reflux betegsége van.

 

Mitől alakulhat ki a reflux?

Az általános tényezőkön kívül (stressz, helytelen életmód, dohányzás, alkoholfogyasztás stb.), sokan nem is gondolnák, de az intenzív sport, például a testépítés, súlyzózás a nagy hasüregi nyomás miatt okozhat reflux betegséget. Terhesség esetén is gyakori szintén a megnövekedett hasűri nyomás hatására kialakulhat, azonban a terhesség első trimeszterét követően általában megszűnnek a panaszok. A helytelen civilizációs szokások miatt kialakult túlsúly is nagyban hozzájárul ezen betegség kialakulásához.

 

Ha valaki tapasztalja saját magán a tüneteket és belgyógyászhoz, gasztroenterológushoz fordul, akkor milyen kivizsgálásokon fog átesni, milyen kezelésre lehet számítani?

Legfontosabb- ha jó szakemberhez kerül a páciens- a nagyon pontos kórelőzmény felvétel, ami azt jelenti, hogy meg kell hallgatni a beteg panaszait. Ha nem mond el mindent, bizonyos dolgokra rá kell kérdezni. Így az anamnézis betegvizsgálat alapján sokszor már valószínűsíthető, hogy refluxbetegséggel állunk szemben. Amennyiben nincsen úgynevezett további alarmírozó tünet (fogyás, vérszegénység, hányás során véres váladék), akkor tulajdonképpen műszeres, képalkotó, invazív vizsgálatra nincs szükség. Abban az esetben, ha mégis ilyen tünetekkel találkozunk, akkor nem szabad megelégedni, hogy ez egy reflux, hanem tovább kell lépni és konkrétan gyomor-nyelőcső tükrözésre van szükség.

 

A következő diagnosztikus teszt az, hogy elkezdjük a betegséget kezelni. Van egy adekvát, ajánlott kezelési séma erre, ami ma már egyértelműen protokollba le van írva. Elég kevés egyéni szabadságot kap az orvos. Ezek az úgynevezett evidence-based gyógyítás. Van egy ajánlás, hogyan kell csökkenteni ennek dózisát. Ha ezzel a beteg életminősége elfogadható, akkor további lépésekre nincs szükség a rendszeres felülvizsgálatokon kívül.

Mennyi ideig tart a kezelés?

Reflux esetén 2-3 hetes kezelés nem elég, ha hirtelen abbahagyjuk szedését az sem jó, mert még több sav fog termelődni, ez az úgynevezett rebound (visszacsapás). Kezdetben terápiás dózist kell alkalmazni, ez viszonylag nagy, azért hogy a tüneteket gyorsan enyhítsük, utána egy fenntartó dózis, ami a terápiás dózis fele. Ezután on demand (szükség szerinti) terápia következik, vagyis rábízzuk a betegre, hogy mikor szedje. Ha fokozódnak a panaszai, nyugodtan lehet alkalmazni. Vannak ritkán olyan esetek, hogy nem tudunk átmenni az előbb említett fenntartó dózisra sem. Ilyen esetben ki kell egészíteni másik terápiás eszközzel, például prokinetikumokkal, amely a gyomor-nyelőcső perisztaltikáját fokozzák, ezáltal a tüneteket csökkenthetjük. Amennyiben ez sem segít, felmerül a diagnózis revíziója, hogy más betegség áll a háttérben. Hogyha mégis helyes a kórkép, akkor lehet morfológiai elváltozás van a háttérben, amely már műtétre szorul.

 

Jelenleg én is protonpumpa-gátló gyógyszert szedek. Erről már bővebben olvastam korábban. Van sok érv mellette, viszont sok ellenérvet is hallottam. Ön hogyan vélekedik erről?

Mindkét véleményben van igazság. A protonpumpa-gátló nagyon hatékony gyógyszer, talán az elmúlt évtizedek legforradalmibb gyógyszere. Hosszú évtizedekig nem volt módszer a fekélybetegség, hiperacid kórkép kezelésére, csak tüneti szerek voltak, bázikus vegyületek (szódabikarbóna, Salvus víz, stb.). Először felfedezték a H2-receptor-blokkolókat, amelyek csak csökkentik a savtermelést, utána pedig a protonpumpa-gátlókat, amely teljes mértékben gátolja a savtermelést. A gyógyszernek vannak veszélyei is persze. Terhesség esetén csak indokolt esetben kaphatják, illetve savhiányos állapotot idézhet elő, ami pedig atrófiához (gyomornyálkahártya-sorvadás) vezethet, amely a gyomorrák kockázatát növeli. A felszívódási problémák, bakteriális fertőzések gyakorisága is megnő. nem könnyű megtalálni a helyes utat tehát. Ez a mai gasztroenterológia nagy kérdése. 

 

Étkezésben mire kell figyelni?

Fűszeres, csípős ételek kerülése, alkohol, kávé, szénsavas italok fogyasztásának csökkentése. Rendszeres, napi ötszöri kis volumenű étkezés az alap. Ezek közhelyek, mégsem tartják be sokan.

 

Elhanyagolt reflux esetén milyen szövődmények alakulhatnak ki?

Életminőséget megkeseríti a reflux, hiszen rossz érzés a savas hányás, gyomorégés. Okozhat garat, gége gyulladást, a fogak romlását. Felmaródhat a nyelőcső, amelyek eróziók, de lehetnek fekélyek is. Ez tulajdonképpen észrevétlenül vérzést produkálhat, amelynek tartós fennállása jelentős vérszegénységet okoz. A vashiányos vérszegénység leggyakoribb oka nőgyógyászati eredetű, a második oka a reflux. Fertőzésekre való hajlam megnő. Legnagyobb szövődmény ezeken túlmenően, hogy a nyelőcső nyálkahártyáján fekélyek jelennek meg a sav hatására, amely szintén a rákra hajlamosító állapot. Van egy nyelőcsőrákot megelőző állapot, ez a barrett oesophagus. A gyomor nyálkahártya felkúszik a nyelőcső-nyálkahártya felső szakaszára, az alsó 1-2 cm-es szakaszon egy kóros gyomor-nyálkahártya szigetek vannak.

 

A nyelőcsőrák mennyire gyakori? Mennyire gyógyítható?

A reflux-betegség hajlamosít, illetve a helytelen életmódot sem szabad kihagyni. nyelőcsőrákot. Európában 100 000 férfi közül hatnál diagnosztizálják évente, a nőknél az előfordulás ritkább. Leginkább az 50-70 év közötti férfiakra jellemzőbb. A kezelés alapja a műtét. Egyes esetekben, mikor a tumor műtéttel nem távolítható el, sugár- vagy kemoterápia hatására a daganat operációra alkalmas állapotba kerül. A kórjóslat a késői felismerés miatt nem jó, ám a korszerű terápiás lehetőségek a túlélést javítják. Korán felismert esetekben a teljes gyógyulás is elérhető.”

Jelenleg a protonpumpa-gátlók és további vizsgálatok árnyékában vagyok. Hogy miként alakul, még nem tudom. Keresem én is a megoldást és remélem mihamarabb megtalálom, hogy én és a refluxom együtt élhessünk végre úgy, ahogy én szeretném... Természetesen folytatom történetem...

További orvosi segítségért mindenképpen keresse fel http://sumeghi.hu/ oldalt. Szívből ajánljuk Dr. Sümeghi Lászlót!

 

    

Iratkozzon fel hírlevelünkre!