Nézőpontváltó® köszöntők

"A Nézőpontváltó® csapat tevékenysége arra irányul, hogy szemléletváltásra biztasson, és abban praktikusan segítsen. Felhívják a figyelmet arra, hogy az emberek álljanak önmagukhoz másként, mint addig! Vigyázzanak arra a testre, ami az övék! Próbálják az adottságaikból a lehető legtovább a lehető legjobbat kihozni! De ha mindazok ellenére mégis megbetegednének, akkor tudják, kikhez, hova fordulhatnak támogatásért, kik nyújtanak segítő kezet.”

Dr. Borbényi Erika, Szedlacsek Emília és Sári Edina köszöntő üzenete az oldalra látogatóknak.

 

Tovább olvasom

Október 10-e a Lelki Egészség Világnapja

 
A Lelki Egészség Világszövetsége kezdeményezésére 1992 óta emlékeznek meg minden év október 10-én a lelki egészségről. A hangsúly a lelki egészség fejlesztésén van, melyhez fontos segítség lehet az ÍR Mentálhigiénés Szövetség 10 pontos ajánlása a lelki egészség megerősítésére:
1.Merj a „tökéletes” helyett „elég jó” lenni!
2. Szánj időt magadra!
3. Vegyél részt közösségi kezdeményezésekben!
4. Minden nap légy aktív a lehető legtöbb módon!
5. Tölts időt olyan emberekkel, akikkel jól érzed magad!
6. Nevess minden nap!
7. Aludj eleget!
8. Bátran fogadj el segítséget másoktól és kérj te magad is!
9. Jusson eszedbe, hogy a rossz sem tarthat örökké!
10. Beszélj a problémáidról!
 

Két igaz történet két nőtől...

... akik túlélték a túlélhetetlent és a rákbetegségük elmesélével másoknak akarnak erőt adni.
 
1.
Engedjétek meg hogy elmeséljem nőként, anyaként vívott harcom a daganat ellen, azzal a segítő szándékkal hogy minden probléma és fájdalom ami velünk történik nem szabad hagynunk hogy a földre terítsen, mert a lelkünk szabad és olyan erővel rendelkezik amit el sem tudunk képzelni. Vajon egy betegség az ami nézőpontváltásra ösztönöz? Az én életemben ez kellett ahhoz hogy merjek cselekedni, más gondolkodásmóddal látni. 
 
Emlékszem arra a napra, mikor az életünk fenekestül felfordult a családunkban. Reggel elvittük a gyerekeket, gyors bevásárlás majd hazaérve úgy gondoltam lepihenek, mert nagyon fájt már a hátam. Feküdtem....de már nem tudtam felállni....Szólok a férjemnek, baj van........nem tudok menni....
Azonnal kórházba indultunk, ahol gyors vizsgálat után irányítottak Nyíregyházára MRI-re. Ahogy visszaértünk a doktor már látta az eredményt. Vártam a kocsinkban, hisz a párom bement egy tolókocsiért. Teltek a percek........hol van már........ennyire nem tévedhet el az épületben........Aztán végre megláttam...........soha nem felejtem azt a tekintetett amivel közelített felém................Riadt volt, próbálta a könnyeit visszatartani........Tudtam, hogy baj van! "Egy daganat 70%ban nyomja a gerincvelőd, azonnal meg kell műteni mert ígymaradhat az állapotod, lebénúlsz!" Micsoda? 
Ez nem lehet igaz!.....Cikázni kezdtek a gondolataim......Miért én? Miért velünk történik ez? Miért most? Meg fogok halni? Mi lesz a gyermekekkel, a férjemmel, anyukámmal, tesvéreimmel? Eszembe jutott édesapám, akinek nem sikerült a harc...........Én nem kaphatom ugyan azt az utat az égiektől! Nem halhatok meg! Élni akarok! Debrecenig végig zokogtam az utat, azon imádkoztam hogy ne egy agresszív betsiával álljak szembe és ne legyenek áttéteim, mert akkor kevés az életesélyem. Aznap este sikeresen meg is műtöttek. Másnap felálltam és kis kapaszkodással de egyedül tudtam egy másik korterembe átsétálni. Pokolian fájt a friss műtét, a kezeimet is alig tudtam emelni.... Másnapra megjött a gyors, elsődleges szövettan..... Áttét..... Pfúúúú...Nagy levegő és akkor pozitívan előre és keressük a kiinduló gócot. CT, Uh vizsgálat: pozitivitás a tüdőn, vesékben, nem egyértelmű kép a hasnyálmirigyben, májnál...........padlóra kerültem..... sok az érintettség.....negatív képek sora jött a gondolataimba, zokogtam és közben néztem a gyerekeket, mi lesz ha nem leszek? Most először éreztem halálfélelmet. Anyukám és a férjem mindig kirángattak ezekből a mélylélektani helyzetekből és igyekeztem nagy levegőt venni, pozitívan indúlni tovább. 
Lassan megjött a szövettan eredménye is: Nagy diffúz b sejtes limfóma.... Örökre megjegyeztem....December végére újra hátfájdalmaim lettek és elkezdett a mozgás is gyengülni, sajnos újra lebénúltam így január 7-én azonnal elkezdték a kezelést. Nagyon jól viseltem az első kemoterápiát, elkerültek a mellékhatások sőt, megszűnt a hátfájdalmam és újra lábra álltam. A kórházban volt időm gondolkodni, kicsit befelé nézni, elcsendesedni. Segítséggel (pránanadi, pszichológus rokon) kezdtem megérteni a "betegséget", válaszokat is találtam a miértekre. Annak ellenére hogy ilyen helyzetbe kerültem, elkezdtem ragyogni...és hogy miért?
 
Amikor az ember egy próbatételt kap, valahogy a kezdeti sokk után megáll... Vesz egy nagy levegőt... Elgondolkodik. Olyan ez, mintha adnának egy tükröt, hogy nézz bele, de most inkább úgy igazán, szívből! Néztem a tükröm.... és lehetőséget láttam, egy feladatot, leckét, amit meg kell oldanom, oldanunk. A feladat nem más, mint saját magam! Nézzek önmagamba! Értsd meg a betegséged, mert ez üzenet! És én elkezdtem dolgozni magamon, mert észre kell venni mi a jó a lelkünknek.... Nem másnak, hanem önmagunknak. Minden ember egy ragyogás, így teremtettek meg bennünket, de az élet mókuskereke, a stressz, a negatív behatások beárnyékolnak minket.... Elmegyünk az élet apró örömei mellett. Nem kell hogy részletezzem, hiszen mindenki tudja, kis apróságok is mekkora boldogsággal tudnak minket feltölteni. A csoda minden nap veled, s velem van. Nyisd ki a szemed! Éld meg, éld át, s ragyogj. Ezt én is elfelejtettem. Hagytam hogy beárnyékoljanak a problémák,amiket ha visszagondolok nem is voltak azok, hisz mindig megoldottunk mindent és eltörpül egy ilyen élethelyzet mellett. Elfelejtettem a pillanatokat megélni, mert a mai világban már minden olyan természetes. Hálásnak lenni mindazért ami vagyok, amim van, amit kapot az élettől. Most pedig, csodákat élek meg! Azt a rengeteg támogatást, kedves szót, féltő érdeklődést, minden fajta segítséget amiért kimondhatatlan hálát érzek! Meg se gondolná az ember mennyien állnak mellette a bajban és ez mennyi erőt ad a harchoz! Ez a SZERETET! 
Teltek a kezelések...és én egyre több fájdalmakon mentem keresztül.... Gondolatban készítettem magam arra, hogy kihúllik a hajam, ezért már jóelőre rövidre vágattam....de amikor eljön az a pillnat, hogy csomókban a kezedben marad és jön a nullás gép.....Megtorpantam....nem mertem tükörbe nézni, féltem a látványtól és úgy éreztem ez egy stigma, már tudják ha rád néznek hogy daganatos vagy..... De sikerült ezen is túljutnom, mert a gyerekek is elég jól fogadták. Ez az út egy óriási hullámvasút és egyre többet voltam lent mint fent. A mellékhatások gyötörtek, fájdalmaim voltak és gyenge voltam. Tartani akartam magam a családom előtt, nem akartam hogy szenvedni lássanak pláne a gyerekek. Mindezek mellé társult a lelki fájdalom.....Megszűntem létezni anyának és feleségnek.... Nem lehettem a beteg gyerekeim mellett a kórház miatt, nem ápolhattam őket, nem nyújthattam biztonságot és támaszt nekik amikor szükségük volt rá. Minden a férjem és anyukám fejére szakadt. Nehéz volt megemészteni és elfogadni ezt a helyzetet, elengedni pedig pláne... Nem csak nekem volt nehéz... Egy-egy gyenge pillanatban amikor édesanyám szorította kezem, láttam tekintetében a fájdalmat és aggódást, amit könny takart el...Tartotta magát úgy ahogy szokta! A nagyobbik fiam dühös volt rám, tele volt félelemmel....vártam a beszélgetésünket mikor megkérdezi, meghalhatok e? És tudtam hogy nem fogok a kérdésére hazugsággal válaszolni, hiszen egy rettentő értelmes gyermek..... Mondtam, hogy erős anyukája van aki harcolni fog a gonosz manók ellen és tudom, hogy az angyalok és sok jó ember fog nekünk segíteni, hogy újra egészséges leszek, és addig fogok mellette maradni amíg szüksége van rám! A kicsi fiam pedig bele betegedett hogy hol vagyok hol nem....
A kezdeti ragyogás hétről hétre fakult...... Ahogy állsz a tükör előtt és látod magad, ahogy kihúllott a hajd, szempillád, a tested pedig egyre jobban aszalódik mint egy alma.... keresed a NŐT.....nem láttam szépnek magam..... a testem pedig hűen tükrözi a harcot.... Felnézek a kiakasztott fényképekre és eszembe jutnak a gyerekekkel az emlékek........Ahogy csiklandozod őket és öblös kacagásuk megtölti lelked.....ahogy szaladsz utánnuk a fogócskában..... ahogy tevékenykedtek a konyhában együtt, nem érdekelvehogy egy csatatérré változik....Ekkor tör rád a DÜH! Mikor kapom vissza a régi életem? Újra tudni szeretnék játszani, főzni, takarítani, biciklizni vagy csak egyszerűen boltba menni, JÁRNI korlátok nélkül!
Nehéz egy ilyen gödörben pozitvnak lenni,de megkell élni ezeket a nehéz pillanatokat is. Megtanúltam hogy minden ELMÚLIK! minden rossz és fájdalom után jó jön! És jött is! Megvolt az összehasonlító PET-CT. Óriási javulást mutatott! Mindenütt kitisztultam, már csak a tüdön maradt egy kis pozitivitás. Éreztem ahogy megcirógatja a fény az arcom az alagút végén. Mindgyárt vége és énmár mindnet kibírok! 
Igen..... de atestem fáradt......nem bírt már regenerálódni.....Pokoli fájdalmak jöttek az utolsó előtti kezelésnél, a faladt tudtam volna kaparni...... Annyira gyenge voltam és akkora csontfájdalmam és görcseim voltak, hogy csak a kórház segíthetett...... újból...... A kezelőorvosom, látva engem, azt mondta nem adja meg a nyolcadik kezelésem, inkább új Pet ct-t ír ki, eredmény után kiveszi a mellkasomba beépített hickman csövet....... Itthon kezdtem erősödni újra, töltődtem lelkileg.... de a szemem nem csillogott eléggé, hiába tudtam hogy vége a kezeléseknek, belülről éreztem a félelmet......megint éreztem a halálfélelmet..... hogy nem akarok több fájdalmat és nem akarok őssejt transzplantációt mert azt nem élném túl lelkileg...... erre az érzésre rátett egy lapáttal az, hogy begyulladt a mellkasomba a csövem és folyamatos magas lázat okozott, kérdéses volt a Pet ct.... kivették a csövet és a gyulladást leküzdötte a szervezetem......Mehettem Pet ctre, aminek már délután meg is lett az eredménye és mosolyogva közölte a kezelő orvosom, hogy teljes remisszióm van, azaz teljesen eltűntek a dögök a szervezetemből!!!!!!
Hihetetlen volt számomra, oly rég óta vártam ezt az eredményt! Boldogság töltött el, hogy megcsináltam........hogy kibírtam és túléltem a megpróbáltatásokat!!!!!!!! Hatalmas teher esett le a lelkemről! Úgy éreztem mintha visszakaptam volna a szárnyaimat és mint a rabságba esett kismadár, mint mikor visszakapja a szabadságát fékezhetetlenül repül a levegőben össze -vissza, boldogan, szabadon!
Eltelt egy pár hét és én napról napra erősebb vagyok,fizikálisan minden képp. Hosszú út áll még előttem (gyógytorna - izom visszaépítés) folyamatos kontroll vizsgálatok, de érzem hogy túl vagyok a nehezén, a fájdalmakon biztosan.
Talán hálás is lehetek a betegségemnek, mert sokmindent megtanított és tanít nekem.
A lassítást mindenképp.... hisz a mai világban folyton csak rohanunk.....nem akarjuk, hogy jusson idő önmagunkra.....valójában a lelkünkre....... nem figyelünk rá..........nem kényeztetjük........pedig mélyen belül igenis vágyunk erre......És ha ragyog a lelkünk, boldogok vagyunk, szárnyakat kapunk. A kisugárzásunkkal nem csak magunkat, hanem másokat is boldoggá tudunk tenni! Merjünk ragyogni! Tanuljuk meg, hogy minden rosszban igenis van valami jó, hogy bánat után igenis jön az öröm! Mosolyogj mert az élet igenis is gyönyörű, csak éld meg minden pillanatát! Mindenkiben ott a belső erő, ami segít minden gondon, csak hinni kell önmagunkban! Amit rengeteg támogatással én is felismertem! Hogy igen is, képes vagyok minden hegyet megmászni mert erős vagyok! Hogy merjek segítséget kérni ha gyenge vagyok, hogy sírjak mikor fáj, ha csak egyszerűen boldog vagyok!
Nem tudom megköszönni elégszer azt a rengeteg támogatást, pozitív üzeneteket, hívásokat amiket kaptam! Nagyon sok erőt adott nekem és segített elhinni hogy egy egyedi, értékes és csodálatos lélek vagyok! Bízok abban, hogy én is tudok segíteni a környezetemnek a csodák megélésében!
Hudákné Tóth Adrienn
 
2.
Nos a történetem onnan indult, hogy sosem éltünk nagy lábon... "Apámnak" 4 éves koromban fontosabb volt egy másik nő, mint Anyu, és én...Sokat sírtam utána nem tagadom... Volt, hogy sírva hívtam fel egy telefon fülkéből, hogy Apu gyere haza kérlek... Majd csak az ígéreteket kaptam, és a csalódást...Volt mikor velünk lakott meg arra riadtam fel, hogy nagy veszekedés, felkeltem az ágyamból, és láttam Anyut egy véres pólóba, még arra is emlékszem, hogy világos sárga volt. Apám eltörte egy régi vas vasalóval Anyum bordáit. Így maradtunk Anyuval ketten,aki megtett mindent, és felnevelt... Inkább Ő nem evett, hogy nekem legyen... Dolgozott, takarított mindenhol akinél csak lehetett... Addig vigyáztak rám a szomszédok... Akkor még nem fogtam fel, hogy Anyum szinte beleroskad abba, hogy legyen mit enni, vagy néha csak ennem... A szomszédoktól mindig kaptunk ezt-azt szerencsére... Akkor segítőkészebbek voltak az emberek. Ugrok egy "picit". Mert nem egyszerű leírni ezeket, hiszen az ember akaratlanul is átéli ezeket, és nem épp kellemes... A családomra nem lehet számítani sosem lehetett... Őszintén nem is szeretnék tudni róluk. Mert nekem ez a jobb, és lehet önzőség, de nekem ez a fontos. 2014.kiderült,hogy sajnos az anyajegy amit leszedettem nincs éppen rendben. Ezért tovább küldtek az Onkológiára. Ott újabb műtét... Kivágták nagyobb, és mélyebb helyen azt a részt ahol az anyajegy volt.
Majd megnézték a nyirokcsomóm a jobb hónaljamban volt minimális áttét, ezért biztonságosabbnak tartották, ha kiszedik a nyirokcsomóim... Megfáradva, de tovább haladva újabb műtét... Majd izgulás mi az eredmény a nyirokcsomóimról... Szerencsére mind a 13 nyirokcsomóm rendben volt hál Istennek! Majd mennem kellett volna immunterápiára, de én azt gondoltam kész minden oké jól vagyok hagyjanak békén... Tehát nem is mentem... Majd 4 évre rá 2018-ban ültem a kocsiban a hátsó ülésen... Olyan görcsösen éreztem magam... Jó jó mondom rohadtul kellemetlen, de biztos szorongok mert az szokott lenni nálam... Nem sokra rá kaptam egy epilepsziás rohamot... Elájultam... Majd a mentő vitt el... Mivel feküdtem korábban pszichiátrián mert ki voltam borulva azt hitték ez biztos pszichés... Órák múlva nagy nehezen csináltak egy CT-t. Majd egy szobában ültünk... Bejött egy hölgy... Láttam az arcán, hogy valami nagyon nem stimmelhet... Közölte, hogy egy 4,és egy 5 cm-es tumor van a fejemben... Én csak annyit kérdeztem valaki mondja meg nekem, hogy akkor ezt most hogyan dolgozzam fel... Rögtön felfektettek az osztályra... 2 hétig próbáltak picit összerakni... Addigra tolószékbe kerültem, lebénult a bal felem...felfordult az életem... Nem tudtam járni, írni, pisilni, fürdeni egyedül... Kiszolgáltatott lettem...2 hét múlva átszállítottak egy másik kórházba. Ott másnap már meg is csinálták az agyműtétem...fantasztikus Orvosom volt... Leültünk megbeszélni a részleteket... Hát eléggé sokkolt... 2 helyen felvágják a fejem átfűrészelik a koponyám... Lehet utána nem jön vissza a járásom és idő kell neki... Mondom rendben... És mi van ha nem vállalom a műtétet? Nemes egyszerűséggel, közölte az igazságot, hogy akkor meg fogok halni... Hát ezt amikor a fejébe mondják az embernek az eléggé tyűbazmeg állapot... Mondtam oké akkor hajrá a műtét... Másnap 2.voltam féltem nagyon... Kaptam szuri koktélt... Picit lazított rajtam... Majd minden ágy tologatós hangra összerezzentem...huuuu úristen itt vannak értem... És egyszer csak így is volt... Meztelenre kellett vetkőzzek... Majd ráfeküdtem az ágyra letakart a pasi... És elindultunk a műtétre... Anyuéknak oda kiabáltam, hogy szeretlek Titeket... És gurultunk tovább... Emlékszem az udvaron épp füvet nyírtak... Tisztán rémlik a frissen nyírt fűnek az illata... Annyira izgultam, féltem, hogy fel kelek-e mi lesz velem, majd kiugrott a szívem... Mondta a tolós pasi próbáljak megnyugodni mert felmegy a pulzusom és aztán nem tudnak megműteni... 3-4 órás volt a műtét... Innentől csak arra emlékszem, hogy az intenzíven ébredtem fel... És a fiatal nővérek épp Rúzsa Magdit hallgattak...nem fájt semmim... Anyuék bent voltak sokat állítólag már dirigáltam, hogy tegyek arrébb a lábam mert nem jól van innen látszott, hogy jól van egész jól vagyok... A Dokim is bejött a műtét után és kérte emeljem fel a lebénult lábam mondom Neki de hát még magamnál sem vagyok de felemeltem, és megnyugtatóan mondta, hogy ez már most sokkal jobb mint volt... Az egy este intenzív nem volt túl kellemes... Több emberrel meztelenül a melegben egy takaróval letakarva... Megfürdettek oldalra fektetve... Hát ez sem egy klassz dolog... A pisivel nem volt gond katéterem volt... Másnap CT-n keresztül kimehettem az osztályra... Másnap már gyógytornáztam... Annyi idő után a saját lábamon állni hihetetlen furcsa érzés volt... 1 hét után varratszedés volt, és végre haza jöhettem 3 hét kórház után... Azóta kontrollokra járok, volt, hogy kaptam egy abroncsot a fejemre amit 4 helyen a koponyámhoz rögzítettek...kissé fájt... Kaptam sugarat eggyet nagy dózisban... Mert voltak gócok a fejemben sajnos... Volt még egy Cyber Knife kezelésem is... Egy ct alkalmával csináltak egy maszkot, és azt a fejemre tették majd egy robot 20 percet ment körülöttem,és csinálta a dolgát... Hihetetlen kedvesek voltak még kérdezték van-e kedvenc zeném én persze esőztetőt kértem és kaptam is meg egy szép kép volt a fejem felettDe ide már úgy mentem, hogy előtte lévő nap jöttem ki a kórházból és már a gyomrom a sok idegtől nagyon ramaty volt... Beérkezünk, picit késve nagyon szeretem azt az orvost, mondom Neki hasmenésem van tegnap jöttem ki a kórházból teljesen kikészült a gyomrom... Azt mondja tartották a helyem, van nálam gyógyszer a hasmenésre? Mondom igen... Aszondja akkor szépen vegyek be abból és nincs mese menjünk kell nekem ez a kezelés minden oké lesz... Itt kaptam az esőztetőt... Szerencsére szépen eltűnt minden góc... Havonta járok kontroll vérvételre, mivel ez után kapom meg a havi adag gyógyszerem 2 féle gyógyszer ez, mert megítelte a bizottság... Sajnos van akivel együtt kezdtem,melanómás volt Ő is tavaly év végén meghalt... Utána hatalmas pánik volt rajtam... Egy részről egy fantasztikus BARÁTOT veszítettem el, aki mindig mellettem volt, más részről féltem, hogy én is meghalok... Közös volt az orvosunk, és mondtam Neki, hogy félek, hogy én is meghalok... Erre Ő : Nincs két egyforma ember, nem kell aggódnom emiatt... Ez azért picit megnyugtatott, bár a fájdalmam nem enyhült... Most is miközben írok az Ilditől kapott párna van a fejem alatt, amit akkor kaptam mikor az agyműtétem után meglátogatott... Én sírtam örömömben, Ő meg ezt a rózsaszín szivecskés párnát lóbálta, és mondta ne bőgjek már minden oké, majd hatalmas ölelés jött, és hosszan dumáltunk... Akkor láttam utoljára... Sokat tanultam...Tőle is és az életemről... Végre amennyire csak tudom megélem az életem... Természet, állatok, élmények... És igen van, hogy a fákat ölelgetem... Kedvenceim a hatalmas platán fák egy meditációba azt választottam... Próbálok nyitottabb lenni, szelektáltam az embereket az életemből, még a családtagokat is. És segítek akinek tudok persze, de mértékkel... Ha én rendben vagyok csak akkor tudok másnak segíteni... És akinek pedig feleslegesen segítek többszörösen már nem foglalkozom vele oldja meg... Nyitottabb lettem...Picit azért bátrabb is... És hiába nem egyszerű az életünk... De pl ingyen menza kaját hoznak házhoz, és nem finnyáskodok megeszem, és nem is rossz... Ha segítség kell kérek, mert ha nem kérek nem tudhatjak, hogy szükségem van rá... Ruhákat se tartottam cikinek kérni a neten, és sokat én hordok belőle, a többit tovább adtam jó helyre... Van egy fotós oldalam ott gyűjtötték össze a szemüvegemre, és a napszemüvegemre a pénzt, mivel romlott a szemem a napi 12 db gyógyszertől, és fényérzékeny a szemem... Sikerült... Van szemüvegem... Ami fájt picit... Vannak akik segíthettek volna, de sosem tették... Persze nem kötelező... A saját rokonaim nem tették meg... Sokan segítenek rászorulókon ami nagyon-nagyon szép...

Hiszen ha tudok én is segítek pedig nekem sincs sok... De kérdezem én mikor tolószék kellett hol voltak a barátok, és miért nem segített senki? Persze sokan segítettek olyanok akik vagy a fotós oldalam tagjai, vagy olyanok akikre szamíthattam... Az, hogy van, hogy jobb ruha van rajtam nem azért van mert vettem feltétlenül... Ne ítélj látszatra... Ezek a ruhák másoktól kapott ruhák amiket átnéztem, és ami jó volt rám megtartottam a többit tovább adtam nem el adtam tovább adtam! Van olyan régi ovis Társam aki külföldről segített, bevásárolt egy ismerőse és idejött vagy 15 szatyor kajával, és 2 hatalmas szatyor ruhával... Amit nem tudok elégszer megköszönni, mert néha kaja sincs úgy... Az Anyukájának is köszönöm a tortát, és a sok nasit, kaját De az emberek olyanok nem panaszkodik biztos minden oké... És igen minden nap küzdelmes... Szédülök, pánikolok... De nem adom fel... Segíteni kell a másikat, nem ítélkezni... És igen úgy lett Kutyám is, hogy a sok segítségből összegyűlt Rá a pénz. És igen Border collie. És azért mert 33 évig fogadott Kutyám volt ez pedig egy iszonyú régi álmom volt. Nem cigizek, nem iszom alkoholt, nem nyaralok, nem bulizok... Küzdök... A betegséggel, sokszor a régi sérelmekkel, a megélhetéssel... Közben veszítettem el embereket akik fontosak voltak számomra... Ilyen volt az Ildi, akit sose felejtek, és nagyon köszönök mindent, Kati néni, aki mindig segített, ha kell kaját adott, a kevés pénzéből adott kölcsön és mentem el leszedetni az anyajegyem...Pót Anyám volt... És a Kutyám Panda is csodás 17 év után elfáradt... De mindig beszélek Nekik, Panda itt van mellettem el lett hamvasztva... Amiben egy Barát segített, hogy itt legyen velem Pandusz, KÖSZÖNÖM!
Nem beszélve arról, hogy januárban megtaláltam egy fantasztikus Pszichoonkológust Zs-t, aki iszonyú sokat segít és mindig mellettem van... Terapiákat csinálok online vagy élőben Velük... Köszönöm Zs, hogy vagy... És azt is, hogy a kórházban mindig oda sodródtak mellém valakik, akik segítettek Kicsi Zsu, Zsu, Anita... És szívből hálás vagyok azoknak akik mellettem vannak, segítenek bárhogyan!!!!Segítsétek egymást!

U. I: A szolárium nem jóóó, mindig szétégettem a bőröm, és persze genetika is amitől ez volt velem, csak mert sokan nem hiszik el, én sem hittem el jártam a szoliba, és a napon is jól megégettem magam, mert huuuu de menő barna csajnak lenni... És sajna megszívtam.. Az agyamban melanóma áttétek voltak... Nem játék...
Sokat tanultam mindenből, bár ne ilyen áron kellett volna... De ahogy mondani szoktam...
NINCS MÁS HÁTRA, MINT ELŐRE!

Ja, és nem azért írtam ki, hogy sajnáljon bárki azt kifejezetten nem kedvelem, csak hátha valakinek tanulság lehet, nyugodtan osztható, nem titok.
Ferenci Detti
 
 
 

Összehangolva a Simonton-módszerrel

Ismét indul Simonton alapú csoport daganatos betegeknek!

Dr. Prezenszki Zsuzsa pszichiáter, pszichoonkológus vezetésével indul egy új, online
tréning, ahol 6+1 csoportfoglalkozás keretében a daganatos betegségben érintettek
megismerhetik a Simonton-féle gyógyító kép technikát és számos más módszert,
melyek támogatás nyújtanak a gyógyuláshoz vezető úton.

A 6+1 alkalmas tréning során elindulunk az úton, ahol felfedezzük és támogatjuk a
belső erőt, amit szervezetünk védelmi rendszerének összehangolt működése
jelent. Gyógyító technikák a meditációtól, relaxációtól, imaginációtól az egészen
egyszerű testgyakorlatokig, támogató sorstársi közösség, önismereti lehetőség, hogy
életed a valódi igényeidhez szabd – többek között ez várja a jelentkezőket. A tréning
alapvető célja, hogy kialakítson egy olyan szemlélet- és életmód váltást, amiben a
betegség passzív elszenvedőjéből az egész-ségünk alakításának cselekvő részeseivé
válunk.

Az „Összehangolva a Simonton-módszerrel” elnevezésű tréning abban
támogat, hogy szervezeted saját belső erőforrásait felfedezd.

A csoport vezetője Dr. Prezenszki Zsuzsanna pszichiáter, aki több mint 20 éve
támogatja pszichoonkológusként daganatos betegek gyógyulását. A program
szervezője az „Összehangolva- Gyógyít a képzeleted!” Alapítvány.

A tréning július 14-én indul, regisztrálni július 10-ig, vagy a létszám beteltéig lehet.
További részletek és jelentkezés: Tréningre jelentkezés

Az Összehangolva Alapítvány módszereiről és Dr. Prezenszki Zsuzsannáról további
információk pedig itt olvashatók: https://www.drprezenszki.hu/

 

Mi micsoda a „megfázás”szerű betegségekben?

 

Honnan tudjuk, hogy azonnal orvoshoz kell-e fordulnunk, vagy csak bevackolni magunkat egy jó könyvvel és egy kis csirkehúslevessel?

Jól elhatárolható különbségek vannak a különböző vírusfertőzések tünetei között, és abban is, hogy milyen gyorsan fejlődnek ki.

Az alábbi táblázat - valamint a napjainkban figyelmet keltő négy vírussal kapcsolatos részletesebb magyarázatok nem helyettesítik az orvosi diagnózist, mégis segíthetnek annak megítélésében, mivel is állunk szemben.

 

Ha kérdései vannak, aggódik, forduljon egészségügyi szakemberhez ne hagyja, hogy elmérgesedjen a helyzet!

Fontos! A vírusok a lappangás ideje alatt, a tünetek megjelenése előtt is fertőznek.

 

NÁTHA

INFLUENZA

NOROVÍRUS

COVID-19

lappangási idő

1-3 nap

1-4 nap

néhány óra

2-14 nap

tünetek jelentkezése

fokozatos

hirtelen, gyors

hirtelen, gyors

fokozatos

a betegség időtartama

7-10 nap

2-7 nap

1-2 nap

nem meghatározott

 

 

 

 

 

   

 

 TÜNETEK

 

 

torokfájás

gyakran

néha

ritkán

nem meghatározott

tüsszögés

gyakran

néha

ritkán

nem meghatározott

orrfolyás, bedugult orr

gyakran

néha

ritkán

nem meghatározott

köhögés, mellkasi fájdalom

néha

gyakran

ritkán

gyakran

fáradtság, gyengeség

néha

gyakran

néha

nem meghatározott

láz

ritkán

gyakran

néha

gyakran

fájdalom

ritkán

gyakran

néha

nem meghatározott

hidegrázás

ritkán

gyakran

néha

nem meghatározott

fejfájás

ritkán

gyakran

néha

nem meghatározott

nehéz légzés

ritkán

ritkán

ritkán

gyakran

hányinger

ritkán

ritkán

gyakran

nem meghatározott

hányás

ritkán

ritkán

gyakran

nem meghatározott

hasmenés

ritkán

ritkán

gyakran

nem meghatározott

hasi fájdalom

ritkán

ritkán

gyakran

nem meghatározott

Megjegyzés: a ritkán előforduló tünetek bizonyos esetekben bármelyik betegségnél megjelenhetnek.

 

Barkochbázz joghurttal, villával!

Preventív célból önkaranténban otthonmaradó barátok, ismerősök, gyógyuló vagy gyógyult betegek!

Az elmúlt héten sokat gondolkodtam azon, hogy íróként hogyan tudnék segíteni ebben a mindannyiunk számára ismeretlen és ezért félelmetes helyzetben.
A Nézőpontváltó Egyesület elnökeként, a Barkochba dráma és a Joghurt villával, avagy kórmagyar kisregény írójaként elhatároztam, hogy a mai naptól megosztom veletek a kisregényt.

A mai naptól minden reggel felteszek egy részletet a Joghurt villával, avagy kórmagyar című kisregényből megszámozva, hogy tudd, hol tartasz és visszanézhesd, ha lemaradtál az előző részről.

A történet nagyszerűen felkészít az orvos-beteg találkozó kényes szituációjára, másrészt remek szórakozást nyújt, hiszen a humorra és a gazdag emberi érzelmek játékára, a lélek rezdüléseire épít. Egy "hollywoodi" szál is erősíti a történetet, mert regény szerelem nélkül mit sem ér - főleg tavasszal, amikor a szívünk zsong a szeretni vágyástól, testünk pedig tombol a bezártságtól!

Tartalom: A kisregény főszereplője Dr. Hatalay György onkológus-sebészprofesszor, akinek egy rendelési napját kíséri végig a történet. A nagyüzemben fogadott, gyorsan átpörgetett és kiszórt betegek egymást követik, de a történet különös fordulatot vesz, amitől a professzor betegekhez való hozzáállása és kommunikációs stílusa megváltozik: asszertívvé válik. A kisregény második részében megismétlődik a professzor napja, ugyanazok a betegek jönnek hozzá, de már valódi, gyógyító légkörben dolgozik.

Bízom abban, hogy a néhol humoros, néhol sírnivalóan nevetséges, de mindenképpen szerethető szereplők történetét is imádni fogod, akárcsak a Barkochba fcímű dráma felolvasószínházi produkciójából készült filmünket, vagy az Életrevaló című tényregényt, illetve a MeNŐpauza-trilógia köteteit! 

Keresd mától az első részt a Barkochba FB-oldalán. Ha tetszik, keresd holnap, és azután és azután... Aztán egyszer csak véget ér. A bezártság és a kisregény is.

Vajon melyiknek lesz előbb vége?

A lehetőségekhez képest jó szórakozást, remek együttlétet kívánok saját magaddal vagy a családdal. 

Vigyázz magadra és szeretteidre, ezen kívül idegen embertársaidra is az utcán. Légy barátságos, segítőkész, de tartsd a 1,5-2 méter  távolságot!

Jó egész-séget kívánok,

 

Sári Edina

 

Kik lesznek a 2020-as Richter Anna Díj győztesei?

A Richter Anna Díj indulását övező népszerűséget látva a magyar gyógyszercég számára nem volt kérdés, hogy újra meghirdeti-e egyedülálló pályázatát. A Díjra idén is több száz projektet neveztek az oktatás, az egészségügy és a gyógyszerészet területén fejleszteni vágyó lelkes csapatok.

A meghirdetett négy kategória győzteseit a zsűri választja ki, de március 8-ig a www.richterannadij.hu oldalon elindult szavazással a közönségdíj sorsa a voksolók kezében van.

Hiánypótlónak bizonyult a Richter egyedülálló kezdeményezése

Hazánk egyik legkiemelkedőbb gyógyszercége kiírásával őrzi és továbbviszi az alapítócsalád szellemiségét, az innovációba, folyamatos fejlesztésbe vetett hitét. Méltó módon tükrözi a Richter cégfilozófiáját, társadalmi szerepvállalási elkötelezettségét a hazai oktatás, egészségügy, gyógyszerészet és mindenek előtt az ezeken a területeken dolgozó nők iránt. A zsűri tagjai, Beke Zsuzsa, a Richter Gedeon Nyrt. kommunikációs vezetője, Szily Nóra újságíró, pszichológus, Rúzsa Magdi Máté Péter-díjas énekesnő, Kertész Éva, a 21 Nő az Egészségügyért Alapítvány ügyvezetője és dr. Barna István belgyógyász főorvos, klinikai docens, a MÁESZ Szakmai Bizottságának elnöke. Mind olyan újszerű, megvalósítható ötleteket vártak a pályázóktól, amelyek az oktatás és kutatás, gyógyítás, gyógyszerészet és az egészségügy területein kreatív, innovatív módon járulnak hozzá a fejlődéséhez, illetve az adott területen dolgozók mindennapjait megkönnyítve, minőségi változást hoznak a hétköznapokba.

Főszerepben a prevenció és az edukáció

A Richter számára fontos a hazai szaktudás, a magyar munkaerő itthon tartása, így Beke Zsuzsa különösen örömmel fogadta a gyógyszerész szakma népszerűsítését, presztízsének emelését célzó projekteket, melyből többféle megközelítéssel is találkozhatunk a gyógyszerész pályázatok között. Az egyik városi sétákon keresztül mutatná be hazánk gyógyszertörténeti érdekességeit, míg egy lelkes gyógyszerész rezidensekből álló csapat országjáró roadshow keretében találkozna a gyógyszerészhallgatókkal, hogy népszerűsítsék a hiányszakmának számító klinikai gyógyszerészetet.

Dr. Barna István nap mint nap rengeteg beteg gyógyításában vesz részt, ezért teljes bizonyossággal állt a hazánkban évente 40-50 ezer embert érintő rettegett betegséghez, a stroke-hoz kapcsolódó projektek mögé. Az egyik pályamunka a stroke megelőzéséről szóló, a beteg szemszögéből készülő filmes projekt, a másik kórházi team pedig rehabilitációs szoba építését tűzte ki célul stroke-on átesett betegek részére.

Szily Nóra a modern kommunikációs eszközök lelkes híve, a színvonalas oktatás a szívügye. Nagy örömére több ilyen projekt is a döntőbe jutott. A finalisták között van egy olyan projekt, ami egy világszerte közismert tanulási módszert kíván népszerűsíteni a magyar tanárok, diákok körében. Szintén kreatív kommunikációs megoldást kínál az csapat, akik az újrahasznosításra, mérsékelt fogyasztásra hívják fel a figyelmet animációs kisfilmekkel és az azokhoz fejlesztett tananyaggal.

A 7D mozi ugyancsak a film, a mozivarázs erejével kíván hatni a nézőkre, a gyermekkori diabétesz közérthető, szerethető bemutatását tűzte ki célul az a csapat, akik a látvány mellett az ízeken, mozgáson keresztül interaktív módon ismertetnék meg a közönséggel az 1-es típusú cukorbetegséget.

A modern kommunikációs eszközök minden területen rendkívül hatékonyak, sőt akár életmentők is lehetnek. A felsőoktatásban tanulók vizsgaidőszakban, sőt a mindennapokban megjelenő szorongó, stresszes állapotára kínál megoldást egy űrorvosnak tanuló egyetemista stresszmentesítő applikációja. Szintén applikáció fejlesztésére készül egy krízis-intervenciós osztály, nemcsak a krízisben levők, de a tanácstalan, segítségre szoruló hozzátartozók számára is.

Rúzsa Magdi egykori szülésznőként és leendő édesanyaként is nagy figyelemmel fordul az édesanyákat, a gyerekszületés témáját fókuszba helyező pályázatok felé. Ezek a témák a pályázók körében is népszerűek, az egyik gyógyszerész csapat a szülés után gyakran tanácstalan, hiteles információkra szomjazó édesanyák számára készül programmal, míg az egészségügyi dolgozó kategória egyik döntőse a császármetszéssel kapcsolatban hozna létre vándorkiállítást, ahol a hiteles információkon túl fotókkal, személyes történetekkel hozná közelebb a témát az érdeklődőkhöz.

Kertész Éva könnyen tud azonosulni azzal, amit már több kutatás is alátámasztott, hogy a gyógyuláshoz a modern orvostudomány és gyógyszerek mellett a test és a lélek ápolása rendkívül fontos. Az ő egyik kedvenc döntőse az a kórház, melynek csapata az intézmény kertjében szeretne kialakítani virágoktól pompázó tereket, végtelenített sétálópályát, pergolákat kis padokkal a betegek és hozzátartozók, valamint a töltődésre vágyó dolgozók számára.

Hiánypótló ötletek a döntőben

A döntős pályaművek mindegyikéről elmondható, hogy nélkülözhetetlen területekről érkeztek, és bármelyikük lesz az öt szerencsés kiválasztott egyike, a projekt megvalósítása nem csupán az adott közösség, de rajtuk túlmutatóan az egész társadalom, mindannyiunk javát szolgálja.

A pedagógus, orvos, egészségügyi dolgozó, gyógyszerész kategória egy-egy zsűridíjasát a zsűri tagjai választják majd ki, ők döntik el, ki kapja a projekt megvalósítására fordítható négy-négy millió forintot.

A közönségdíj sorsa a szavazók kezében van.

Március 8-ig lehet megtekinteni a csapatok és projektek bemutatkozását a www.richterannadij.hu oldalon, a nagyközönség szavazhat kedvenceire, és a szavazók részt vehetnek a Richter Anna Díj nyereményjátékán. Érdemes követni a díj Facebook oldalát, ahol folyamatosan érdekes információk olvashatók és a döntős projektekhez kapcsolódó játékokban is részt lehet venni.

Március 19-én ünnepélyes gála keretében derül fény a boldog döntősök kilétére, és velük együtt örülhetünk annak, hogy a Richternek köszönhetően mindenki életére ható fantasztikus innovatív ötletek valósulnak meg.

Tartsanak velünk, hisz az egészségügy és az oktatás fejlődése nem csupán a Richter, hanem mindannyiunk szívügye!

A csoda odalent...

avagy minden, amit a női nemi szervről tudni akarsz, és amit tudnod kell, de eddig nem merted megkérdezni... Vagy nem volt kitől!

Egy blogkönyvről van szó, ami egy különleges, új műfaj. Frissebb információkat várhatunk egy ilyen könyvtől, mint egy tankönyvként szerkesztett műtől.

Két fiatal  szülész-nőgyógyász szerzőnő 2015 elején indította el blogját. Nagyon hamar kiderült, hogy ki nem elégített szükséglettel állnak szemben. Sokáig azt hitték, hogy főleg a tizenéveseket szólítják majd meg, de kiderült, hogy a testi működések sokkal több embert érdekelnek. Könyv formájában gyűjtötték össze a leggyakoribb kérdésköröket, hogy minél több nőhöz eljuthassanak az információk.

A könyv első fejezetében megismerkedhetünk a nemi szervek felépítésével. Azt gondolnánk, hogy az internet, az iskolai biológia oktatás és felvilágosítás korában erre már nincs szükség. A szerzők az interneten kapott kérdések tükrében úgy látták, hogy nagy szükség van rá. Talán azért is van ez így, mert nem trendi, sőt „égő” megkérdezni a barátnőtől, hogy hol a csikló és mi is az a szüzesség, mivel esetleg majd kicsúfolják ostobasága miatt.

A második fejezet témája a menstruáció és a hüvelyi folyások. A normális és a kezelendő közti különbségről olvasni nagy megkönnyebbülés annak, akiben bármilyen kétség felmerül. Ide tartozik a rendszeresen bő vagy fájdalmas havi vérzés is.

A 3. fejezet ír az első szexuális együttlétről. A fiatalok egymástól szereznek róla információt és arról is, hogy hogyan kell „csinálni” az előjátékot. A másik információforrásuk sokszor a pornófilm, és az így szerzett téves információk alapján olyan elvárásokat erőltethetnek a partnerükre, ami nem válik a kapcsolatuk javára.  A szexuális funkció javításában nagyon korszerű lehetőségeket vonultatnak fel a szerzők.

A negyedik fejezet rámutat, hogy a fogamzásgátlás útvesztőiben nemcsak a fiatalok vesznek el, hanem az idősebb nők is.  Vajon veszélyesek a hormonok? Vajon tényleg akkor járok legjobban, ha nem szedek hormont és a fiúm vigyáz? Melyik védekezés mennyire hatásos? Milyen mellékhatásokra számíthatok?  A szerzők arra is kitérnek, hogy mi az eljárás, ha már megtörtént a baj: a nem kívánt terhesség.

Az ötödik fejezet leírja, hogy a nőgyógyászati megbetegedések közül a policisztás petefészek és az endometriózis egyre gyakoribb diagnózis. A megbetegedésről kevés a pontos információ. A könyv helyre teszi az információkat, ami azért is fontos, mert egyesek túlságosan szoronganak, mások pedig túlságosan figyelmen kívül hagyják a fertőződés lehetőségét és annak gyógyítható és gyógyíthatatlan szövődményeit. Különösen fontos a méhnyakrák elleni küzdelem tudatosítása a fiatal és az idősebb nőkkel.

A könyv a fiatalok nyelvén szól, ami könnyebb befogadást és elfogadást tesz lehetővé. Ennek ellenére tudományos igényesség jellemző rá. Mindenképpen hiánypótló mű, ami nagyban segíti a nők testi önismeretét, a felvilágosítással foglalkozó pedagógusok és védőnők, valamint a nőgyógyászok munkáját. Nem utolsó sorban pedig azon férfiak érdeklődésére is számot tarthat a könyv, akik felelősséget éreznek párjuk egészsége iránt.

A Nézőpontváltó Egyesület ajánlásával a könyv ára:

3995 Ft helyett 20% kedvezménnyel csak 3196 Ft 

Megrendelhető: https://cserkiado.hu/

 

A mellrák elleni harc hőse 2019-ben: Hargitai Márta

Ő a 2019-es AVON-Marie Claire Mellrák elleni küzdelem hőseinek egyike, aki a közönség szavazataival nyerte el a címet.

Saját maga is érintett, immár hatéves túlélő – ahogyan ő fogalmaz –, így jól tudja, mit kell, mit kellene tenni azért, hogy mindenki hősként kerülhessen ki a mellrák elleni harcból.

Hargitai Mártáról írok, aki a legnagyobb közösségi oldalon „Mell-véd” közösséget épített, és tart életben.

Ahogyan ő fogalmaz: „Az én esetem üzenete, hogy az emlőszűrés után is azonnal lépnünk kell, ha bármi rendellenességet észlelünk magunkon. Fél évvel a szűrés után csupán egyetlen azonos helyen tűszúrásnyi érzésem volt. Ezzel kértem a háziorvostól soron kívüli mammográfiai beutalót. Semmi nem volt tapintható önvizsgálattal. A röntgen már mutatott rendellenességet, az ultrahang megerősítette. Biopsziára (mintavételre) került sor. Egy hét múlva mentem az eredményért, fennakadtam a rostán. Soha nem gondoltam, hogy ez nálam előfordulhat! Az eltelt évek alatt rengeteget tanultam, olvastam a mellrákról, a bejárt utamban pedig számos meg nem értéssel találkoztam, amire más úton kerestem meg a válaszokat. A diagnózisközlés óta magam találtam meg a nehéz utamon a megküzdési stratégiámat, páromtól, családtagjaimtól kaptam a legtöbb támogatást. Akkor még nem voltak mellrák túlélő közösségek, egyedül jártam a küzdő utamat. A beteg sorstársaktól tanultam a legtöbbet, igyekeztem kiszűrni, amire nekem szükségem volt. Saját tapasztalataimat, bevált stratégiáimat tudom megosztani más sorstársaimmal. Csak köszönni tudok sokaknak! A családnak, hozzátartozóknak, barátoknak, orvosoknak, ápolóknak. Mert ők is azok közé a hétköznapi hősök közé tartoznak, akik végigkísérik, segítik, menedzselik a beteg kálváriákkal teli útját a tünetmentességig és a rehabilitációig.”

 

Magyarországon elsőként írt EP képviselőinknek 2015 nyarán, hogy támogassák aláírásukkal az „Európai összefogás a mellrák ellen! (ECIBC)” kezdeményezést, annak fontosságáért. Rövid idő alatt több mellrák elleni civil szervezetet is megnyert az ügynek, akik csatlakoztak az ügy támogatásához, és újabb levelek mentek EP képviselőink felé, az ügy támogató aláírása érdekében.

A sikeres önkéntes munka eredményeként végül 2017. decemberében az EU-JRC-KKK- ECIBC-Team kérésére hozta létre a részére megküldött írásos anyagok, bannerek, fotók alapján hozta létre a magyarországi közösségi, információs felületet, amely  
ECIBC.HU-Európai összefogás a mellrák ellen!(ECIBC)program magyar közössége néven található a legnagyobb közösségi oldalon. Ez a projekt az Európai Bizottság mellrákból eredő elhalálozások csökkentését célzó programja. Célja biztosítani, hogy az Európában bárhol élő, mellrákkal érintettek azonos minőségű minőségi ellátásban részesüljenek.

Márta ezért is lobbizik helyi és országos szinten, hol több, hol kevesebb sikerrel. Leveleket írt, tárgyalást kezdeményezett és addig győzködte az illetékeseket, amíg ígéretet kapott egy munkacsoport alakítására. Amikor ennek ellenére sem történt semmi, Márta nem adta fel, ostromolta tovább azokat, akik léphettek volna az ügyben. Az EMMI munkatársaitól kérdezte a legtöbbet, hiszen ismert volt előtte, hogy a 2006-os Nemzeti rák-program alapján a 2016-os népegészségügyi nemzeti stratégia keretében készül egy új rák-elleni program, ami megfelel majd az Európai Bizottság új ajánlásainak. Az új program alkalmas lesz az Európai szintéren modellként kidolgozott CANCON program mellett érdemi továbblépésre Magyarország részéről az ECIBC programba bekapcsolódásnak is.  Erre azonban nem kerülhetett sor, mert a kormány – bár elfogadta az időközben elkészült új rákelleni programot – 2019. tavaszán halogató döntést hozott, ezzel megállt minden remény és terv.

Márta mindeközben 2016. februárjától a „Díszítsük fel az onkológiák falát!” sorstárssegítő, művészeti projekttel is lobbizott az ECIBC népszerűsítéséért és abba Magyarország bekapcsolódásának érdekében is, hiszen annak 2015. óta nemzeti kapcsolattartója is van.

Hogy mégis inkább eredményes a munkája, az bizonyítja, hogy 2019-ben ő lett az AVON kozmetikai cég mellrák elleni küzdelem hőse, a közönség szavazatos kategóriában. Ez az elismerés pénzjutalommal is jár, amiből Márta egy honlapot fejleszt, ahol szeretné egy helyre összegyűjteni a magyarországi rák-elleni civil szervezeteket, kiemelten a mellrák-elleni civil betegszervezeteket, és a rákkal foglalkozó szakmai társaságokat is. A weblap újszerű tájékoztatást kíván adni a rákbetegeknek, összefogást, a problémák feltárását és megoldási kiutat sugall a további közös cselekvésekre. A mellrákkal kapcsolatban tematikus és újszerű gondolatokkal, tudás-tárházaként szolgál majd. Az új online felület valódi összefogást, és együttműködések útján szükségességét sürgeti, az erőforrások és financiális hiányok megoldását célozva.

Márta céljai között szerepel, hogy a weblap köré felépül majd egy, vagy több erőforrás-központ, és a weblaphoz társulnak majd olyan támogatók, akik a sokéves fenntarthatóságot is segítik, hogy a kapott, jelentős tőke ne pusztán a pénz felélése legyen, hanem egy jó ügy elindítója.

Mártát 2019-ben ketten is jelölték az AVON díjra. A díjra jelölőket kérdeztem, miért tartották érdemesnek és ajánlották Hargitai Mártát a cím elnyerésére?

Dr. Borsos Terézia, fogorvos, természetgyógyász

Több mint 30 éve Magyarországon élek. Erdélyből települtem át férjemmel és két gyermekemmel 1988-ban. Egy borsodi községben találtam körzeti fogorvosi állást, ahol nyugdíjba vonulásomig húsz éven keresztül dolgoztam. Kedvelem a természetet, szeretek kirándulni.

– Miért jelölte Mártát Avon-hősnek?

Mártit tizenöt éve ismerem. Barátságos, kedves és segítőkész volt első perctől fogva. Betegségének híre szomorúsággal töltött el, de bizakodtam, hogy nem hagyja magát, túl fogja élni a kórságot. Felnézek rá, mert úgy akar kimászni a gödörből, hogy sorstársait is kifelé húzza. Márta az az ember, akinek génjeibe van kódolva a segíteni akarás. Megérdemelte a hétköznapi hős címet.

– Mi motiválja Önt, hogy részt vegyen a daganatos betegek rehabilitációjáért folytatott küzdelemben?

- Öt közeli hozzátartozómat vesztettem el a rákbetegség miatt. A munkám során is találkoztam rákos betegekkel. Mindig foglalkoztatott a kérdés, mi lehet az oka annak, hogy Magyarországon halnak meg a legtöbben rákbetegségben, és miért nem foglalkozik a magyar egészségügy komolyabban a betegtájékoztatással és a rehabilitációval?
A norvég onkológus professzor, Overlege Frode Skanke írja a rákbetegekről:

„Életveszélyes diagnózissal felszállnak egy vonatra, és kezdődik a nagy út. Bonyolult és igényes kezelésekből áll minden állomás. Útközben néha találkoznak nagy szakértelemmel rendelkező onkológussal, vagy más szakorvossal, de többnyire nem. Nincs kivel megosztaniuk a kezeléssel kapcsolatos aggodalmaikat. A kezelési folyamat végére olyan emberek lesznek, akiknek eltérő mértékű kielégítetlen igényeik vannak. A végállomáshoz érkeznek, ahol ki kell szállniuk, és akkor ki van ott?”
Magyarországon nincs ott senki. Nekem sem volt. Nem vagyok rákos beteg. Én zenészből lettem hallássérült, de nekünk sincs rehabilitáció. Nem is volt soha sem Romániában, sem Magyarországon. A szolgáltatói hálózat ki sincs építve. Hiába dolgozta ki a szakma a „Cselekvési tervet” már 2010-ben, ott vesztegel a nagy munka az EMMI valamelyik fiókjában. Ugyanez a helyzet a rákos betegekkel is. A 2006-os első Nemzeti Rák Program után – rehabilitáció vonatkozásában - nem történt semmi, és a legújabb nemzeti rákstratégia is fiókban landolt. Kiválasztottak néhány krónikus betegséget, például a szív és érrendszeri-, mozgásszervi és tüdőbetegséget. Nekik van rehabilitációs centrum, a daganatos betegeknek nincs. Elég érthetetlen.
Szeretném, ha a magyar rákbetegek tudnák, hogy miről maradnak le, mert normális körülmények közt ezt a nehéz utat, amiről a norvég professzor ír, végigkíséri az elsődleges rehabilitáció, és a végállomáson kezdődik a másodlagos szakasz, ami a betegek élete végéig tart, és ami hozzásegíti őket egy elfogadható életminőséghez. Ez erős motiváló tényező számomra.

– Mit tenne, ha egy napra Ön lenne a "miniszter", aki bármilyen hosszú távú intézkedést meghozhatna a betegérdek-érvényesítés ügyében a betegség diagnosztizálásától a rehabilitáció befejezéséig tartó időszak alatt?  

– Elővetetném az EMMI fiókjaiból a nemzeti cselekvési terveket, és leporoltatnám.

Elrendelném a betegtájékoztatás megreformálását. Akkor érezzük a legjobban az információk hiányát, amikor kiszolgáltatott helyzetben vagyunk. A betegtájékoztatás a betegjogok közé tartozik. Nem elég csak deklarálni, hanem be is kell tartani. Rákos betegek esetében ez különösen nagy jelentőségű.  Minden onkológiai klinikára rendelnék egy onkopszichológust, és egy szociális ügyekért felelős megbízottat megfelelő végzettséggel. Rajtuk kívül kapcsolattartó nővért* és kurátort svéd mintára. Kórlapon legyen rögzítve a nevük, elérhetőségük, és a helyettes elérhetősége. Ezzel meg lehetne oldani a betegtájékoztatást, ugyanakkor az onkológusok is tehermentesítve lennének.
Elrendelném az Egészségügyi Nyilvántartás megreformálását dán mintára. Dániában az egészségügyi nyilvántartás egy pillanat alatt összegyűjti bárki egészségügyi adatait, így gyors hozzáférést biztosít a legújabb személyes információkhoz. Az egészségügyi nyilvántartásban különféle forrásokból származó adatok szerepelnek a beteg gyógyszereiről, a háziorvosának orvosi nyilvántartásairól, a laboratóriumi eredményekről, a kórházakban végzett kezelésekről, és minden egyéb fontos adatról.

Nem normális dolog, ami nálunk előfordulhat, hogy például a féléves felülvizsgálatok során három szakorvos háromféle fájdalomcsillapítót ír fel a betegnek. Magyarországon is elkezdtek egy dánhoz hasonló programot, de miért nem működik?

Elrendelném négy poliklinika – Mellék- és késői hatások poliklinikája rákos betegek számára – létrehozását norvég mintára. Ennek lényege a beteg utak megszervezése. Részletek lent. Norvégiában 5,3 millió lakosra 2 ilyen poliklinikát létesítettek. A magyar rákbetegeknek egy kálvária a felülvizsgálat. Mindenhová beutaló, időpontkérés, várólista, küldözgetés a szélrózsa minden irányába. Ha valaki túlélő visszament már a munkahelyére, akkor vagy a pihenőszabadságát kell feláldoznia, vagy veszélyezteti a nehezen visszaszerzett munkahelyét.

Elrendelném a HAMBURGI-MODELL bevezetését. Ez egy nagyszerű lehetőség a szakmai rehabilitációhoz. Szakaszos munkahelyi reintegrációt jelent.
Ennek előfeltétele, hogy a beteg az utolsó kemo- vagy sugárkezelés után mielőbb négy hetes munkaorientált rehabilitációs programban vegyen részt rákrehabilitációs centrumban, ahol testileg és lelkileg feltöltődik. Ezt a 4 hetet a Nyugdíjbiztosító fizeti Németországban. Kiszámították, hogy 3 havi előrehozott nyugdíj kompenzálja a rehabilitációs költségeket. Olcsóbb rehabilitálni, akit lehet, mint egy életen át rokkantnyugdíjat adni neki.

Elrendelném a Rák-rehabilitációs Hálózat kiépítését: rehabilitációs centrumok, helyi önkormányzati szinten megoldható rehabilitációs gondozó központok szakemberekkel.  
Hasonló rendelet Magyarországon is megszületett, a háziorvosokra bízták a szekundér rehabilitáció megszervezését, de a gyakorlatban kivitelezhetetlen. A személyi és tárgyi feltételeket az önkormányzatoknak kellene biztosítaniuk. A háziorvos, a kórház, a rehabilitációs centrum és az önkormányzat szoros kapcsolatban kéne álljanak egymással.

*Svédországban jól bevált módszer. A betegnek első pillanatban felajánlanak 2 ilyen kapcsolattartót. Nem kötelező elfogadniuk, ha valaki csak az orvossal akar kommunikálni megvalósítható az is, de sokat kell rá várni.

 

Csernákné dr. Riskó Ágnes, klinikai szakpszichológus, pszichoanalitikus pszichoterapeuta

  

Tapasztalataimat a HIETE Pszichiátriai és Klinikai Pszichológiai Tanszékén, majd az Országos Onkológiai Intézetben szereztem, elsősorban a betegektől és a munkatársaimtól. Munkámmal egyenrangúan fontos volt és maradt számomra a családom. Nyugdíjasként honlap és közösségi média tartalom felelőse vagyok.

– Miért jelölte Mártit Avon-hősnek?

– Hargitai Márta 7 éves, tünetmentes mellrák túlélőt, az 1200 tagot összefogó „Mell-Véd közösség az emlődaganatosokért” virtuális FB csoport megszervezőjét személyesen ismerem és jelöltem a Hétköznapi Hős cím elnyerésére és a jutalmazásra.  Beszélgetéseket folytattunk önkéntes segítői aktivitásainak motivációiról, megvalósítandó elképzeléseiről, melyeket saját élményein túl a beteg- és túlélő társaival való találkozások, együttműködések folyamán alakított ki. Megalapozott és újszerű a saját és mások rehabilitációjával kapcsolatos elképzelése. 

Márta FB csoportjának tagja vagyok, így látom, hogyan segít mások problémáinak közzétételében és megoldásának támogatásban. Holisztikus megközelítésnek tartom munkamódját, azt, hogy a két adminisztrátoron kívül egészségügyi végzettségű szakértők is tartoznak a csoporthoz. A Mell-Véd közösség nyitott az előbb említetteken túl az egészséges érdeklődőkre, családtagokra, és más civil szervezetekre.

Eddigi önkéntes tevékenységének összefoglalása: 2014-ben megszervezte a ma már 1200 tagot számláló Mell-Véd Közösséget a FB-on, 2016-ban végig vitte a „Díszítsük fel az onkológiák falát!” c. meditatív festés projektet, mellyel hangot adtak az „Európai összefogás a mellrák ellen” programnak is.  

Végül, de nem utolsósorban kezdeményezőnek, szükségesnek és kreatívnak tartom, ahogyan kialakította a nemzetközi rákszövetségekkel és szervezetekkel való kapcsolatait.

– Mi motiválja Önt, hogy részt vegyen a daganatos betegek rehabilitációjáért folytatott küzdelemben?

– Klinikai szakpszichológusként és pszichoterapeutaként sok éven keresztül dolgoztam az Országos Onkológiai Intézet egyik kemoterápiás osztályán. A betegek voltak és maradtak a legfőbb tanítóim. Az onkológiai betegek rehabilitációja, hasonlóan a mozgásszervi rehabilitációban részesülő emberekéhez, egyénre alakított, hosszú folyamat. Tapasztaltam, hogy testi betegek komplex rehabilitációjában egy multidiszciplináris team tud érdemben segíteni, és a jó tapasztalatok tettek motiválttá az aktivitásom fenntartásában. Mert jó tapasztalatok  is vannak.

– Mit tenne, ha egy napra Ön lenne a "miniszter", aki bármilyen hosszú távú intézkedést meghozhatna a betegérdek-érvényesítés ügyében a betegség diagnosztizálásától a rehabilitáció befejezéséig tartó időszak alatt?

– Sok tapasztalat után én a fiataloknak adnék meg minden segítséget ahhoz, hogy érzelmileg minél érettebb és tudásukat illetően minél sokoldalúbb felnőtté tudjanak válni. Ugyanis a betegségek megelőzésében, a szükséges kezelésekben és a rehabilitációban az érzelmileg és értelmileg érett, megfelelő társas támogatottsággal rendelkező emberek tudnak a leghatékonyabban részt venni. Konkrétabban a fiatalok komplex fejlesztését (önismeret) segíteném megszervezni, megadni. 

 

További információk:

https://www.facebook.com/groups/kronikusbetegekert/ - zárt oldal

https://www.facebook.com/mellved/ - nyílt oldal

https://nepszava.hu/3033137_egeszsegugy-hatarozottan-a-halogatas-mellett-dontott-a-kormany

http://nezopontvalto.hu/hu/articles/diszitsuk-fel-az-onkologiak-falat

http://eletigenlok.hu/lobbi-a-valtozasokert/

http://www.rakellen.hu/admin/index.php/hu/articles/lobbi-a-valtozasokert?sidebar-page=14

http://www.rakellen.hu/admin/index.php/hu/articles/muveszettel-a-valtozasokert

www.health.dk

 

Összeállította: Sári Edina, a Nézőpontváltó rákellenes színházi staféta program vezetője

www.nezopontvalto.hu

 

Richter Anna Díj 2019.

A díj története

Richter Gedeon hazánk egyik legkiemelkedőbb gyógyszercégének, a Richter Gedeon Gyógyszergyárnak az alapítója, a magyar gyógyszerészet emblematikus alakja. Munkája, kutatásai több, mint száztíz évvel ezelőtt kezdődtek a Sas Patikában, néhány évvel később Richter nevét már nemzetközileg elismert innovációk viselték. Egyedülálló szaktudása, korán túlmutató gondolkodása és kreativitása családi vállalkozásában bontakozott ki, melyben komoly szerepet vállalt felesége, Anna (lánykori nevén: Winkler Anna).

A Richter Anna Díj pályázat első alkalommal 2018 októberében került kiírásra, melyet már akkor is nagy érdeklődés övezett. A közel kétszáz beérkezett pályamű mindegyike figyelemreméltó munkáról tett tanúbizonyságot. A zsűri választása és a közönségszavazat eredményeként 2019 nyarán első ízben öt példaértékű projekt valósulhatott meg a Richter Gedeon Nyrt. 4 millió forintos támogatásával.

A Richter Anna Díj őrzi és továbbviszi az alapítócsalád szellemiségét, az innovációba, folyamatos fejlesztésbe vetett hitét. Méltó módon tükrözi a Richter Gedeon Nyrt. cégfilozófiáját, társadalmi szerepvállalási elkötelezettségét a hazai oktatás, egészségügy és mindenekelőtt az ezeken a területeken dolgozó nők iránt.
A Richter Anna Díj kreatív pályázata az oktatáshoz és egészségügyhöz kapcsolódó programok számára jött létre.

A Richter Gedeon Nyrt. kezdeményezésének keretében olyan újszerű, megvalósítható ötleteket támogat, amelyek az oktatás és kutatás, gyógyítás, gyógyszerészet, egészségügyhöz kapcsolódó ismeretterjesztés területein kreatív, innovatív módon járulnak hozzá az oktatás vagy egészségügy színvonalához, fejlődéséhez, illetve az adott területen dolgozók mindennapjait megkönnyítik, minőségi változást hoznak a hétköznapokban.

Hiszünk benne, hogy kezdeményezésünk hosszú időn át jelentős mértékben segíti az egészségügyben és az oktatásban tevékenykedők, résztvevők munkáját, példaértékűen járulva hozzá jóllétükhöz a hétköznapokban.

 

ÚJRA ITT A LEHETŐSÉG A HÚSZMILLIÓ FORINT MEGNYERÉSÉRE, INNOVATÍV ÖTLETEK
MEGVALÓSÍTÁSÁRA!

INDUL A MÁSODIK ÉVAD A RICHTER ANNA DÍJ TÖRTÉNETÉBEN

A Richter Anna Díj október 3-án megrendezett rendhagyó sajtóeseményén bemutatták az első év nyertes projektjeinek kisfilmjét és egyúttal bejelentették, hogy a Richter Anna Díj elnyerésére újra lehetőség nyílik.

A zsűri 2019. november 24-ig várja a pályázatokat, a következő kategóriákban:

orvos,

egészségügyi szakdolgozó,

gyógyszerész és

pedagógus szakterületekről.

Az idei év öt nyertes csapata, akik összesen 20 millió forint támogatást kaptak innovatív projektjeik megvalósítására, lelkesen meséltek az elmúlt félév izgalmas és munkával teli időszakáról. A projektek vezetői egyetértettek abban, hogy a Richter Anna Díj új távlatokat nyitott hivatásukban, és olyan álmuk válhatott valóra, amit a támogatás nélkül nem tudtak volna létrehozni.

Ismerjük meg közelebbről az öt projektet, amelyek innovatív módon járulnak hozzá az oktatás és egészségügy fejlődéséhez.

 

Főszerepben a hétköznapi hősök!
Az egészségügyi szakdolgozói kategória győztese: Imázsfilm az egészségügyi
szakdolgozók önbecsüléséért

A Bethesda Gyermekkórház ötszáz fős szupercsapata évente 140.000 beteg gyerekkel találkozik. Úgy érezték, eljött az idő, hogy reflektorfénybe kerüljenek a hétköznapok szuperhősei. Az osztályok tevékenységét bemutató kisfilmek célja az ott dolgozók odaadó munkájának elismerése, a kórház életének bemutatása. A projekt választ ad egy nagyon aktuális kérdésre: miért érdemes ezt a csodálatos hivatást választani a jövő generációjának?

Kemenesiné Lakatos Eszter ápolási igazgatóval Szily Nóra zsűritag beszélgetett. „Már a forgatások is sokat adtak mindenkinek, megható volt nézni, ahogy a munkatársak filmhőssé válnak. Különleges érzés volt számukra főszerepben lenni, azt gondolom, hálásak ezért. Az egészségügyben nincs forrás arra, hogy megmutassuk magunkat a külvilágnak, most a Díjnak köszönhetően közelebbről megismerhet minket mindenki” - nyilatkozta Eszter.

Bethesda Gyermekkórház projektje

 

SzeddViddVédd!
A gyógyszerész kategória győztese: A tudatos gyógyszerhasználatért

A háztartások 90%-a rendelkezik házi patikával, azonban csupán 20%-ra tehető azok száma, akik valaha hallottak arról, hogyan kell kezelni a lejárt szavatosságú gyógyszereket. A SzeddViddVédd csapata elköteleződött a tudatos gyógyszerhasználat részét képező gyógyszer-hulladékkezelés mellett. A Richter Anna Díj támogatásával piackutatást készítettek, egy országos „visszavivős napot” valósítottak meg, iskolai programokon keresztül, online és offline közösségek építésével, edukációs animációik széles körbe való eljuttatásával, valamint gyógyszertárakkal együttműködve bővítik a tudatos gyógyszerhasználók körét.

Beke Zsuzsa zsűritag, a Richter Gedeon Nyrt. kommunikációs vezetője Dr. Kulcsár Nikolett csapatvezetővel folytatott beszélgetésében háláját fejezte ki az ügy felkarolóinak, hiszen egy felelős gyógyszergyártó cég munkája nem ér véget azzal, hogy kiváló hazai készítményeket hoznak forgalomba. A gyógyszerek utánkövetése, és a környezettudatos
gyógyszerhasználat a Richter számára is rendkívül fontos.

SzeddViddVédd projekt

 

Richter Anna Tanösvény és Mezítlábas Park
A pedagógus kategória győztese: A természet az oktatásért, oktatás a természetben

A természet az oktatásért, oktatás a természetben - ez a mottója a díjról elnevezett, mindenkit magával ragadó projektnek. Lőrinciben egy többhektáros erdő közepén álló vadászkastély ad otthont az Egri SZC Március 15. Szakgimnáziumnak és Szakközépiskolának. E csodás környezet ihlette a mindenre elszánt pedagógus csapatot, hogy létrehozzanak egy tanösvényt és mezítlábas parkot az erdőben. A kreatív, diákok bevonásával működő, közösségformáló oktatási projekt kirándulási lehetőség óvodások
és iskolások számára, népszerűsíti az iskolát és öregbíti a település hírnevét.

Kocsisné Birkás Edit csillogó szemmel mesélte Kertész Éva zsűritagnak, hogy bár a tanösvény egész nyárra munkát adott a diákoknak és a tanároknak - mely közben remekül összekovácsolódtak -, a kezdetektől fogva érezhető volt, hogy a saját, kétkezi munkával létrejött erdei ösvényt mindannyian nagy becsben fogják tartani a jövőben is.

Richter Anna Tanösvény és Mezítlábas Park

 

Mi jól vagyunk! És ő hogy van?
Az orvos kategória győztese: Te magad tégy az egészségedért!

A Semmelweis Egyetem emlőrákkal foglalkozó orvosnői az emlőrák prevencióval kapcsolatban kívánták fókuszba helyezni az egészségmegőrzést, az életörömöt, a szűréseken való részvétel fontosságát. Az Európa-szerte elismert szakemberekből álló, a Richter Anna Díj presztízsét növelő csapat olyan pozitív hangvételű, széles körben terjeszthető, könnyen hozzáférhető, információkkal teli filmet alkotott és tesz közkinccsé, amelyek hitelesen tájékoztatnak a betegségről, annak lefolyásáról, kezelési módjairól. A sajtóesemény a kisfilm premierje is volt egyben, a dinamikus, kreatív alkotás nagy sikert aratott a közönség körében.

Dr. Barna István zsűritag belgyógyászként, egyetemi docensként maximálisan azonosulni tudott Prof. Dr. Dank Magdolna csapatvezetővel abban, hogy a tájékozott páciens  lényegesen többet tehet gyógyulásáért, a prevencióról történő hiteles, nagy tömegekhez eljutó információ pedig mindennek az előszobája kell, hogy legyen.

Mi jól vagyunk... projekt

 

Terápiás szabadulószoba
Közönségdíjas: Felszabadító élmények a családokért

A kényszerbeteg gyerekek és környezetük hétköznapjai komoly nehézségekkel, kihívásokkal telnek. A projektnek köszönhetően egy olyan személyre szabott terápiás „szabadulószoba” valósult meg, ahol a család a különböző játékos feladatok megoldásával teljesítheti a küldetést. A módszer feltárja és segít megszűntetni a családban kialakult feszültséget, negatív kommunikációt, újszerű terápiás megoldást kínálva a pszichés betegségekkel küzdők számára.

Rúzsa Magdi zsűritag még előtte áll annak, mekkora feladat egy gyerek gondozása, a kibővült család működtetése, abba pedig még belegondolnia is nehéz, milyen lehet pszichés betegséggel élő gyerek édesanyjának lenni. Németh Laura pszichiáternek megköszönte az egész csapat kreatív munkáját, a megszokott kereteken túlmutató módszer kidolgozását. Véleménye szerint minden eszközt meg kell ragadni, hogy a problémákkal küzdő családok
élete könnyebbé váljon.

Terápiás szabadulószoba

A kisfilmek bemutatása és a színpadi beszélgetések után minden projekt megvalósítói élményalapú, a témától függően játékos vagy éppen komoly, de mindenképp rendkívül izgalmas interaktív workshoppal és beszélgetési lehetőséggel fogadták a meghívottakat. Az érdeklődők helyben kipróbálhatták a mezítlábas park nyújtotta relaxációs élményt, valódi szakemberekkel részt vehettek egy képzelt onkoteamen, játékosan tesztelhették ismereteiket a tudatos gyógyszerhasználattal és a gyógyszerek helyes megsemmisítésével kapcsolatban, élményalapú terápiás szabadulószobában játszhattak, illetve találkozhattak a Bethesda Gyermekkórház terápiás minilovával, Vertigóval.

Az esemény csúcspontja mindenképp a második évad meghirdetése volt. Beke Zsuzsa valamennyi zsűritag egyetértésével elmondta, hogy a pilot év minden várakozást felülmúlt és bebizonyította, hogy ez egészségügyben, oktatásban, gyógyszerészetben, kutatásban dolgozók elhivatottak, tele vannak jobbnál jobb ötletekkel, melyek csak arra várnak, hogy megvalósuljanak.

A Richter Gedeon Nyrt. célja, hogy felkarolva ezeket a kezdeményezéseket olyan projektek megszületésében vegyen részt, melyek hozzájárulnak a hazai egészségügy és oktatás fejlesztéséhez, az ott dolgozók munkakörülményeinek jobbá tételéhez, össztársadalmi változásokat indítsanak el, mindannyiunk életminőségének javítását is szolgálva, minőségi változást hozva a hétköznapokba.

Pályázati felhívás!
2019. november 24-ig a pályázók a következő kategóriákban nevezhetnek a Richter Anna Díj elnyeréséért:

- Orvosnő, vagy általa képviselt, maximum 5 fős csapat
- Egészségügyi szakdolgozó nő, vagy általa képviselt, maximum 5 fős csapat
- Gyógyszerész nő, vagy általa képviselt, maximum 5 fős csapat
- Pedagógus/tanár/kutató/hallgató nő, vagy általa képviselt, maximum 5 fős csapat

A pályázatok előválogatásában és kategóriánként egy díjazott kiválasztásában a Richter
Anna Díj öttagú zsűrije aktív szerepet vállal, a nagyközönség pedig online szavazással
dönthet az ötödik díj sorsáról.
A pályázatok feltöltésének, valamint a legfontosabb információknak, híreknek a
www.richterannadij.hu felülete ad helyet.
Az érdeklődők naponta friss tartalommal találkozhatnak a facebook.com/richterannadij
közösségi oldalon.

Pályázati felhívás

További információ:
Beke Zsuzsa
PR és kormányzati kapcsolatok osztály – osztályvezető
Richter Gedeon Nyrt.
Telefon: 06-1-431-4888
Email: zs.beke@richter.hu

 

A ZSŰRI

 

A zsűri ötödik tagja Rúzsa Magdi, énekes előadóművész

 

Iratkozzon fel hírlevelünkre!