Nézőpontváltó® köszöntők

"A Nézőpontváltó® csapat tevékenysége arra irányul, hogy szemléletváltásra biztasson, és abban praktikusan segítsen. Felhívják a figyelmet arra, hogy az emberek álljanak önmagukhoz másként, mint addig! Vigyázzanak arra a testre, ami az övék! Próbálják az adottságaikból a lehető legtovább a lehető legjobbat kihozni! De ha mindazok ellenére mégis megbetegednének, akkor tudják, kikhez, hova fordulhatnak támogatásért, kik nyújtanak segítő kezet.”

Dr. Borbényi Erika, Szedlacsek Emília és Sári Edina köszöntő üzenete az oldalra látogatóknak.

 

Tovább olvasom

Első látásra... Nem tudhatod, mi tetszene, amíg ki nem próbálod!

Milyen a Müpa - első látásra? 

Új kampánnyal, különleges videósorozattal vezeti fel új szezonját a Müpa – benne a legelső benyomások és kendőzetlenül őszinte nézői vélemények a 2017/18-as évad programjáról és fellépőiről.

A Müpa Magyarország egyik legismertebb kulturális intézményeként 2017/18-ban is számtalan műfajban hozza el a hazai és nemzetközi művészeti élet legjobbjait: a kortárs és komolyzenén túl többek között kortárs tánc, balett, világzene, könnyűzene, jazz, újcirkusz, irodalom, film és gyerekprogramok várják a nézőket. De vajon elmegy-e megnézni egy kortárs táncelőadást az, aki a komolyzene szerelmese? A régizene műfajának rajongói kedvet kapnak-e egy újcirkusz előadáshoz? Hogyan dönt, mi alapján választ programot a leendő Müpa-néző és vajon mi jár a fejében, amikor végiglapozza a programkínálatot? Valóban mindent meghatároz az első benyomás, amikor kulturális programot választunk? Az intézmény új, Müpa – első látásra kampánya egyszerre mutatja be a Müpa sokszínű programját és hozza közelebb a nézőkhöz a 2017/18-as évad előadóival, az izgalmas, új műfajokkal való első találkozás megismételhetetlen élményét.

Az augusztustól a Müpa közösségi csatornáin nyomon követhető sorozat olyan videókból áll, amelyek a nézők kendőzetlen őszinteségű reakcióit örökítik meg egy-egy műfajjal és produkcióval kapcsolatban. A kisfilmekben a legkülönbözőbb korú és érdeklődésű emberek kóstolnak bele a 2017/18-as szezon programjába: belepillantanak a Müpában a közeljövőben fellépő művészek és együttesek koncertjeibe-előadásaiba és azonnal meg is fogalmazzák az érzéseiket, gondolataikat és véleményüket, ott és akkor, a kamerák előtt.

A kampány nem titkolt célja a felfedezés élményének népszerűsítése, az olykor vicces, meglepő, máskor elgondolkodtató, megható vagy épp kíméletlenül őszinte reakciók pedig nagyszerűen mutatják, hogy érdemes kipróbálni új műfajokat és sokszor egy korábban nem ismert előadó válik új kedvenccé egy-egy váratlan találkozás, az újdonság erejével ható, magával ragadó élmény hatására.

A Müpa missziójának szerves része, hogy ne csupán gazdag és sokszínű programkínálatával, de a kommunikáció és a marketing területén hozott megoldásaival is a kulturális és kreatív szektor előremutató és innovatív szereplője legyen. Ennek eredménye több elismerő reklámszakmai díj is: a Müpa 2016-ban két kategóriában is a TOP10-ben végzett a hazai reklámpiac legkiemelkedőbb projektjeit, hirdetőit és kampányait elismerő M+listán. Rendszeresen dolgozik együtt különböző kreatív ügynökségekkel, folyamatosan fejleszti már meglévő digitális felületeit, aktívan jelen van a legfontosabb közösségi csatornákon, nagy sikerrel fut a Müpa Live Webcast, és a Müpa Playlist alkalmazása is.

Az új videósorozatot az intézmény meghívásos pályázatának nyertese, az Adamsky Budapest ügynökség készítette és a Müpa – első látásra kampány vadonatúj tartalmaival heti rendszerességgel találkozhat majd a közönség a Müpa social media felületein (YouTube, Facebook, Instagram) valamint a mupa.hu oldalon.

 

A Müpa – első látásra sorozat első, a New Orleans Swingfesztivál koncertjeihez kapcsolódó videói itt:

https://youtu.be/9hy2oJ8QCOE?list=PLRsvlU3rPtLILSiKMaTVuAdVxJFuZg41W
https://youtu.be/le1YGX5upc8?list=PLRsvlU3rPtLILSiKMaTVuAdVxJFuZg41W
https://youtu.be/72eYoVDIohc?list=PLRsvlU3rPtLILSiKMaTVuAdVxJFuZg41W

 

 

 

 New Orleans Swingfesztivál

Minden évben, így idén is sikerül újdonságokkal szolgálnia a New Orleans Swingfesztiválnak, amely immár tizenkettedik alkalommal csábítja a Müpába a műfaj kedvelőit augusztus 25-27. között.

A nyári szezon utolsó estéinek bizsergető ritmusait ezúttal is kiváló muzsikusok garantálják. Kozma Orsi és zenekara Woody Allent idézi meg, Gyárfás István mesés koncertjén régi nagy rajzfilmslágerek elevenednek meg, a 12 tagú No BS! Brass Band pedig az autentikus New Orleans-i hangulatot hozza a színpadra.

 

A fellépőkről további érdekességeket a mellékelt sajtóközleményben olvashat.

További információk: https://www.mupa.hu/programok/new-orleans-swingfesztival-2017

 

 

Woody és a swing - Kozma Orsi Quartet

 1. augusztus 25. 20:00 

Fesztivál Színház

 

Kozma Orsi Quartet: Kozma Orsi - ének; Cseke Gábor - zongora; Hárs Viktor - nagybőgő, basszusgitár; Pusztai Csaba - dob, ütőhangszerek

Közreműködők: Dennert Árpád - klarinét, szaxofon; Szalóky Béla - házigazda, trombita

Vendég: Kern András

Alkotó: Zöldi Gergely - dramaturg

További információk: https://www.mupa.hu/program/woody-es-a-swing-kozma-orsi-quartet-2017-08-25_20-00-fesztivalszinhaz 

 

Cartoon Jazz - A Gyárfás István Trió és vendégei

 1. augusztus 26. 20:00

Fesztivál Színház

 

Gyárfás István Trió: Gyárfás István - gitár; Soós Márton - nagybőgő; Cseh Balázs - dob

Vendég: Deseő Csaba - hegedű; Fekete István - trombita; Elek István - szaxofon

Közreműködik: Szalóky Béla - házigazda, trombita

További információk: https://www.mupa.hu/program/cartoon-jazz-a-gyarfas-istvan-trio-es-vendegei-2017-08-26_20-00-fesztivalszinhaz 

 

No BS! Brass Band

 1. augusztus 27. 20:00

Fesztivál Színház

 

Közreműködők: David Hood – szaxofon; Sam Koff, Marcus Tenney, Taylor Barnett, Rob Quallich – trombita; Reggie Pace, John Hulley, Reggie Chapman, Dillard Watt – harsona; Stefan Demetriadis –

tuba; Lance Koehler – dob;

Szalóky Béla - házigazda

További információk: https://www.mupa.hu/program/no-bs-brass-band-2017-08-27_20-00-fesztivalszinhaz  

Az Orlai Produkció szeptemberi bemutatói

Az ORLAI PRODUKCIÓS IRODA bemutatja:

 

John Patrick Shanley: A KÉTELY

 

Helyszín: Belvárosi Színház (1075 Budapest, Károly krt. 5/a)

Játszási időpontok: 2017. szeptember 11., 12., 24., október 9., 10., 20., 

 

Történet:

1964-et írunk. A bronxi St. Nicholas Egyházi Iskola igazgatónője, Aloysius nővér kemény kézzel és alapvető gyanakvással kezeli a gondjaira bízott gyerekeket. Az iskola azonban új tanítót kap Flynn atya személyében, aki modern gondolkodást és személyes odafigyelést hoz a szigorú intézménybe. Hamarosan összetűzésre kerül sor kettejük között, és amikor egy fiatal nővér elárulja, hogy a férfi különös figyelemmel viseltet az egyik diák iránt, az események váratlan fordulatot vesznek. A Pulitzer- és Tony-díjas dráma több, mint ötszázszor ment a Broadway-n, filmváltozatában, melyet maga a szerző rendezett, Meryl Streep és Philip Seymour Hoffman játszotta a főszerepeket.

 

Játsszák:

Udvaros Dorottya

Fekete Ernő

Kéri Kitty

Simkó Katalin

 

Díszlet: Kálmán Eszter

Jelmez: Ignjatovic Kristina

Zene: Vajdai Vilmos

Rendező: Pelsőczy Réka

Producer: Orlai Tibor, Kövesd Zsuzsa

 

 

 

Jonathan Maitland: TAGADJ, TAGADJ, TAGADJ!

 

Helyszín: Budapest, Hatszín Teátrum (1066 Budapest, Jókai utca 6.)

Játszási időpont: 2017. szeptember 17., október 10., 24., 19.00 óra

 

Történet: 

2026-ot írunk, vagy mégsem? Eve, az ígéretes ifjú futóbajnok nő megismerkedik a sportág egyik legjobb edzőjével, aki hamarosan új 'kiegészítő kezelést' ajánl neki. Ha vállalja, ő lehet a világ leggyorsabb futója – de vajon biztonságos, legális és etikus ez a kezelés? A cím a doppingolók kézikönyvének legfontosabb mondatát idézi: "Tagadj mindent, amíg csak képes vagy." A Londonban nagy sikert aratott színdarab leleplezően őszinte, hátborzongató képet ad a sportvilág farkastörvényeiről.

Mi az  ára egy-egy bajnoki (olimpiai) címnek?

 

Szereplők:

Lovas Rozi

Sztarenki Dóra

Ullmann Mónika

Nagy Dániel Viktor

Ficzere Béla

 

Fordította: Zöldi Gergely

Díszlet-jelmeztervező: Ondraschek Péter

Plakát: Csáfordi László

Rendező munkatársa: Szakács Zsuzsa

 

Rendező: Szabó Máté

Producer: Orlai Tibor

 

 A színdarabok Magyarországon a THEATRUM MUNDI Színházi és Irodalmi Ügynökség között létrejött megállapodás alapján kerülnek színre.

A Hymnus eredeti kézirata továbbra is az Országos Széchényi Könyvtárban marad

Ünnepélyes keretek között újul meg Kölcsey Ferenc Hymnus, a Magyar nép zivataros századéiból című költeménye kéziratának letéti szerződése

A nagyközönség előtt kevésbé ismert, hogy az Országos Széchényi Könyvtár sokmilliós gyűjteményében vannak okmányok, melyek nem a Könyvtár tulajdonát képezik. Az pedig szinte egyáltalán nem ismert, hogy egyik legnagyobb nemzeti ereklyénk, a Hymnus kézirata is ezek közé tartozik.

Kölcsey Ferenc kéziratai, halálát (1838) követően, félárva unokaöcsének, Kölcsey Kálmánnak tulajdonát képezték, ám kiskorú lévén, a kéziratok további sorsát illetően édesanyja, özv. Kölcsey Ádámné, Szukányi Josephéin járt el. Az értékes hagyaték a következő évtizedekben több részre szakadt, kerültek okmányok az Akadémia és a Széchényi Könyvtár tulajdonába, ám az értékes verskéziratok egy kötege a család tulajdonában maradt, köztük a Hymnus is.

Ez utóbbinak sorsáról a 20. század közepéig semmit sem tudott az irodalomtudomány, lappangott. Ekkor, 1944 nyarán, a megőrzés felelősségétől indíttatva helyezte el letétként Kölcsey oldalági leszármazottja, László Magda a pótolhatatlan kéziratot az Országos Széchényi Könyvtárban, ahol azóta is őrizzük.

A tulajdonos család a nemzeti ereklye megőrzése iránti felelősségtől indíttatva egykori döntését megerősíti, és 2017. július 3-án 13 órakor az Országos Széchényi Könyvtár épületében a Felek – a család képviseletében Fáy Péter, az Országos Széchényi Könyvtár képviseletében Tüske László főigazgató – ünnepélyesen aláírják a megújított Letéti szerződést.

Ez alkalommal magát a Hymnus kéziratát is megtekinthetik az érdeklődők.

 

Érték, élmény, arány - a Nemzeti Filharmonikusok 2017/18-as évad ajánlója

Mélyen tisztelt Közönségünk, kedves Zenebarátok!

 

„A tehetség nem más, mint az újrakezdés bátorsága” – írta Arthur Honegger, a kiváló svájci zeneszerző. Valóban, most bátorságra van szükség, hiszen minden idők egyik legnagyszerűbb muzsikusa távozott közülünk.

Kocsis Zoltán nem egyszerűen fantasztikus zenekarépítő karmester, zseniális pianista volt, hanem több annál.

Zeneszerző, zenetudós, orgonista, hangszerelő, egyszóval MUZSIKUS.

Igazi géniusz, aki zenei univerzumával mindegyikünk számára maga volt a minőség kérlelhetetlen mércéje, a meg nem alkuvás csillogó szimbóluma. Hiánya, a távozásával keletkezett űr nehezen pótolható.

Mi most mégis erre teszünk kísérletet.

E vállalásunkhoz erőt ad egyrészt mindaz, amit tanított nekünk zeneileg, másrészt az a filozófikus bölcsesség, mely szintén jellemezte Őt: az Életnek mindig tovább kell mennie! Nem akasztva meg a fejlődés természetes harmóniáját, a régi értékeket nem sutba dobva, de nyitottan állva az új kihívásokkal szemben. Ehhez pedig bátorság kell, az újrakezdés bátorsága.

A Nemzeti Filharmonikusok éppen ezért megújult erővel lép a 2017-18-as évadba. A tág értelemben vett hagyományainkra építve fogalmaztuk meg hármas jelszavunkat, mely ilyen módon évadunk jelmondata is: ÉRTÉK, ÉLMÉNY, ARÁNY.

 

Érték, ahogyan azt Kocsis Zoltántól megtanultuk.

Élmény, ahogyan azt Kobayashi Ken-Ichiro-tól már megszokhattuk.

Arány, a klasszikus értelemben, ahogyan azt annak idején Ferencsik János minden mozdulatával és rezdülésével közvetítette.

A Nemzeti Filharmonikus Zenekar visszatér a bérlet-rendszerhez.

Nem feltétlenül anyagi megfontolások vezéreltek bennünket e döntés meghozatalakor, hanem sokkal inkább művészi szempontok. Betérhetünk ugyanis egy remek étterembe és választhatunk egy nagyon ízletes ételt az étlapról, de az az élvezet nem lesz hasonlítható az élményhez, amiben akkor részesülünk, amikor egy jól megkomponált menüsort kóstolhatunk végig. Amikor az egyes fogások ízvarázsa kiegészül, harmonizál vagy éppen kontrasztál a következő fogással. Amikor összetettebb, gazdagabb élménnyel állunk fel az asztaltól a vacsora végén.

Mi is erre teszünk kísérletet.

Reményeink szerint más, mélyebb és összetettebb élményként fognak Önök emlékezni Richard Strauss Zarathustra-jára a világszerte ünnepelt karmester-sztár, Bertrand de Billy interpretációja után, ha előtte megismerik a mi Dohnányi Ernőnk káprázatos I. szimfóniáját. És izgalmasabb felismerésekkel lesznek gazdagabbak Brahms I. szimfóniáját meghallgatva, ha előtte gyönyörködtek Mahler csodálatos IV. szimfóniájában a magával ragadó tehetségű ifjú karmester, Keri-Lynn Wilson tolmácsolásában, aki egyébként hosszú idő után az első női karmester, aki a Nemzeti Filharmonikusok karmesteri dobogójára lép fel.

A hagyományos, Müpában megrendezésre kerülő Ferencsik bérlet és a régről már jól ismert zeneakadémiai Kobayashi bérlet mellett újdonság a Pesti Vigadóban megrendezésre kerülő Lukács Ervin bérlet.

Nem titkolom, büszkeséggel tölt el, hogy Lukács Ervin egykori növendékeként talán elősegíthetem azt, hogy a Tanár úr neve továbbra is velünk együtt éljen, emlékezve a sok csodálatos hangversenyre, mellyel annak idején megajándékozott bennünket.

Szintén fontos újdonság, hogy az Olasz Kultúrintézetbe meghirdetett bérletünket Kocsis Zoltánról neveztük el. A név kötelez, mondhatnánk, és valóban szeretnénk olyan hangversenyekkel tisztelegni az emléke előtt, amelyeket Ő is szívesen hallgatna. Nagyszerű muzsikus barátok lesznek ebben segítségünkre, hiszen Berkes Kálmán és Rácz Zoltán mellett Kelemen Barnabás is elfogadta a Zenekar meghívását.

Különös izgalommal állítottuk össze a Templomi bérletünket is. Nem titkolt célunk, vágyunk, hogy olyan zenehallgatókhoz is eljussunk ezekkel a hangversenyekkel, akik eddig talán nem is voltak tisztában azzal, hogy milyen csodálatos élmény egy gyönyörű templomi akusztikában felcsendülő igaz zenei hang. Kivált, ha Magyarország egyik legjobb – ha nem a legjobb – kórusa, a Nemzeti Énekkar segítségével közvetítjük ezt a mennyei harmóniát.

Megújul családi matinésorozatunk is. Operamacera címmel Dinnyés Dániel igyekszik „macerálni” a zenekart és meghívott énekes szólistáinkat, hogy könnyed, szórakoztató, gyakran humoros formában kalauzolja el fiatalabb – és nem csak fiatal – közönségünket a zene és az opera varázslatos világában.

Végezetül kérem, engedjenek meg néhány személyes mondatot. Magyar karmesterként mindig is azt gondoltam, hogy a Nemzeti Filharmonikusok élén állni olyan, mint amikor a hegymászó feljut a Himalája legmagasabb csúcsára.

Elvezérelhet engem a jó szerencsém a világ legpompázatosabb helyeire és a világ leghíresebb zenekaraihoz, nincs ahhoz fogható érzés, amikor a hazám első zenekarát vezethetem és vezényelhetem. Felelősség, de egyúttal óriási megtiszteltetés. Minden erőmmel azon leszek, hogy e felelősségnek megfelelve, alázattal szolgáljam a zene ügyét, sok-sok örömet szerezve Önöknek, a hallgatóknak, akik nekünk, előadóművészeknek a legfontosabbak.

Ehhez kívánok mindannyiunknak szép hangverseny élményeket és tartalmas zenei pillanatokat.

Üdvözlettel, Hamar Zsolt, zeneigazgató

 

Kedves Kórusrajongó Közönségünk!

A második közös évadunkhoz érkeztünk a Nemzeti Énekkarral. Az elmúlt év elsősorban az ismerkedéssel, egymás finomságainak, rejtett titkainak, képességeinek felfedezésével telt.

Sokfelé jártunk, számos nagyszerű koncerten közreműködhettünk. Ezek közül is kiemelkedik a Bartók szülőfalujában, Nagyszentmiklóson adott a cappella koncertünk, a Kocsis Zoltán vezényletével megvalósult, ritkán játszott Rachmaninov-opera előadása a Müpában, A nürnbergi mesterdalnokok felújított színpadi produkciója a Wagner Napokon, korunk egyik legnagyobb hatású komponistája, Krzystof Penderecki vezényletével előadott Jeruzsálem hét kapuja c. alkotása, vagy Felix Mendelssohn-Bartholdy általunk eddig még soha nem énekelt oratóriuma, Az első Walpurgis-éj idén januárban a Zeneakadémián.

Következő évadunk számos izgalmas és különleges feladattal hívogatja énekhang-kedvelő zenebarátainkat. Igazi meglepetésekkel szolgál az egész évadon áthúzódó Templomi bérletünk, mert három nagyszabású produkcióban is részt vehetünk.

Johannes Brahms Német requiem-jét a romantika egyik legnagyobb hatású oratorikus művét a Pozsonyi úti Református Templomban mutatjuk be. Az egyik legtipikusabb barokk egyházi művet, Johann Sebastian Bach h-moll miséjét a Mátyás-templomban énekelhetjük, s az évad megkoronázásaként pedig a népszerű XX. századi muzsikus, Leonard Bernstein nagyszabású Kaddish-szimfóniáját hallhatják előadásunkban a Dohány utcai Zsinagógában.

Fentiekhez még két ínyencség fog kapcsolódni: februárban, otthonunkban, a Müpában az operát sosem alkotó Brahms ritkán hallható, Johann Goethe szövegére komponált (eredetileg operának tervezett) férfikari kantátája a Rinaldo, majd ezt követően a népszerű operaszerző, Giacomo Puccini ifjúkori oratóriuma, a Messa di Gloria csendül fel.

Szeretettel várjuk Önöket a Nemzeti Énekkar koncertjein!

Somos Csaba

 

Hangversenyeink 10 helyszínen

 

Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterem, Müpa

Zeneakadémia

Olasz Kultúrintézet

Pesti Vigadó

Szent István Bazilika

Mátyás-templom

Pozsonyi úti Református Templom

Dohány utcai Zsinagóga

Fesztivál Színház, Müpa

Próbaterem, Müpa

 

BÉRLETEK

FERENCSIK BÉRLET

8 hangverseny a Müpa

Bartók Béla Nemzeti Hangversenytermében

„Nekem az életről a legszebbet a zene mondja el, az életem tartalmát a zene adja meg. Az én életemnek azért van értelme, mert muzsikálni tudok.” Ferencsik János

 

 1. szeptember 25. hétfő 19.30 Ferencsik bérlet 1.

HAMAR ZSOLT karmester

RÁNKI DEZSŐ zongora

KODÁLY Nyári este

LISZT Zongoraverseny A-dúr

DOHNÁNYI I. szimfónia

Nemzeti Filharmonikus Zenekar

 

 1. október 26. csütörtök 19.30 Ferencsik bérlet 2.

BERTRAND DE BILLY karmester

RADOVAN VLATKOVIĆ kürt

REGER Variációk és fúga egy Mozart témára, op. 132

MOZART Kürtverseny Esz-dúr no. 3, K. 447

 1. STRAUSS Imígyen szóla Zarathustra

– szimfonikus költemény

Nemzeti Filharmonikus Zenekar2017. november 28. kedd 19.30 Ferencsik bérlet 3.

HAMAR ZSOLT karmester

SEVERIN VON ECKARDSTEIN zongora

WEBER Oberon-nyitány

SCHUMANN Zongoraverseny a-moll, op. 54

STRAVINSKY Tűzmadár – teljes balettzene,

Cakó Ferenc homok-animációjával

Nemzeti Filharmonikus Zenekar

 

 1. december 14. csütörtök 19.30 Ferencsik bérlet 4.

KERI-LYNN WILSON karmester

PENDERECKI II. szimfónia „Karácsony”

MAHLER IV. szimfónia G-dúr

Zemlényi Eszter szoprán

Nemzeti Filharmonikus Zenekar

 

 1. február 1. csütörtök 19.30 Ferencsik bérlet 5.

CARLO MONTANARO karmester

NICOLAS ALTSTAEDT gordonka

DVOŘÁK Gordonkaverseny h-moll, op. 104

DVOŘÁK IX. szimfónia e-moll „Az új világból”, op. 95

Nemzeti Filharmonikus Zenekar

 

 1. február 17. szombat 19.30 Ferencsik bérlet 6.

HAMAR ZSOLT karmester

BRAHMS Rinaldo – kantáta, op. 50

PUCCINI Messa di Gloria

Peter Sonn tenor

Benjamin Russell bariton

Honvéd Férfikar (karigazgató: Strausz Kálmán)

Nemzeti Énekkar (karigazgató: Somos Csaba)

Nemzeti Filharmonikus Zenekar

 

 1. március 5. hétfő 19.30 Ferencsik bérlet 7.

HAMAR ZSOLT karmester

LOUIS LORTIE zongora

WAGNER A bolygó hollandi – nyitány

GRIEG Zongoraverseny a-moll, op. 16

BRAHMS I. szimfónia c-moll, op. 68

Nemzeti Filharmonikus Zenekar

 

 1. május 19. szombat 19.30 Ferencsik bérlet 8.

JULIAN RACHLIN karmester és hegedű

CSAJKOVSZKIJ Polonéz az Anyegin c. operából

MENDELSSOHN Hegedűverseny e-moll, op. 64

CSAJKOVSZKIJ V. szimfónia e-moll, op. 64

Nemzeti Filharmonikus Zenekar

 

 

KOBAYASHI BÉRLET

6 hangverseny a Zeneakadémia Nagytermében

„Ha valami nagyszerűt lehet a „semmiből” létrehozni, akkor megéri, hogy egy teljes életet áldozzunk a kompozíció világának meghódítására.” Kobayashi Ken-Ichiro

 

 1. november 20. hétfő 19.30 Kobayashi bérlet 1.

HAMAR ZSOLT karmester

SUREN BAGRATUNI gordonka

WEBER A bűvös vadász - nyitány

SCHUMANN Gordonkaverseny a-moll, op. 129

GRIEG Peer Gynt – részletek a kísérőzenéből

énekes szólista

Nemzeti Énekkar (karigazgató: Somos Csaba)

Nemzeti Filharmonikus Zenekar

 

 1. január 20. szombat 19.30 Kobayashi bérlet 2.

FRANÇOIS LELEUX karmester és oboa

BEETHOVEN Coriolan-nyitány, op. 62

MOZART Oboaverseny C-dúr, K. 314

SCHUBERT IV. szimfónia c-moll „Tragikus”, D 417

Nemzeti Filharmonikus Zenekar

 

 1. február 21. szerda 19.30 Kobayashi bérlet 3.

CARLO MONTANARO karmester

DVOŘÁK Stabat Mater, op. 58

énekes szólisták

Nemzeti Énekkar (karigazgató: Somos Csaba)

Nemzeti Filharmonikus Zenekar

 

 1. március 13. kedd 19.30 Kobayashi bérlet 4.

HAMAR ZSOLT karmester

POLINA CHARNETCKAIA zongora

BIZET Az arles-i lány – részletek az I. és II. szvitből

SAINT-SAËNS V. zongoraverseny F-dúr „Egyiptomi”, op. 103

BERLIOZ Fantasztikus szimfónia, op. 14

Nemzeti Filharmonikus Zenekar

 

 1. április 18. szerda 19.30 Kobayashi bérlet 5.

KOVÁCS JÁNOS karmester

MOZART Szimfónia C-dúr „Jupiter”, K. 551

MOZART Requiem d-moll, K. 626

énekes szólisták

Nemzeti Énekkar (karigazgató: Somos Csaba)

Nemzeti Filharmonikus Zenekar

 

 1. május 6. vasárnap 19.30 Kobayashi bérlet 6.

KOBAYASHI KEN-ICHIRO karmester

KANEKO MIYUJI zongora

BEETHOVEN V. zongoraverseny Esz-dúr „Emperor”, op. 73

BEETHOVEN III. szimfónia Esz-dúr, „Eroica” op. 54

Nemzeti Filharmonikus Zenekar

 

KOCSIS ZOLTÁN BÉRLET

5 rendhagyó hangverseny az Olasz Kultúrintézetben

„Természetesen minden korszakban azt hisszük, hogy a zenének már vége van, már minden meg van írva, és nem lehet továbblépni, erre szoktam én azt mondani, hogy aztán jön egy nagy egyéniség, aki nagyon meg fog lepni bennünket.” Kocsis Zoltán

 

 1. október 4. szerda 19.30 Kocsis Zoltán bérlet 1.

HAMAR ZSOLT karmester

KOCSIS KRISZTIÁN zongora

LISZT-KOCSIS Obermann völgye

MOZART Zongoraverseny C-dúr, K. 467

KOCSIS ZOLTÁN Memento

 1. STRAUSS Metamorfózisok

Nemzeti Filharmonikus Zenekar

 

 1. november 11. szombat 19.30 Kocsis Zoltán bérlet 2.

BERKES KÁLMÁN karmester és klarinét

MOZART Szerenád c-moll, K. 388

RACHMANINOV-KOCSIS Etűd-tablók - részletek

BEETHOVEN VII. szimfónia A-dúr, op. 92

Nemzeti Filharmonikus Zenekar

 1. december 10. vasárnap 19.30 Kocsis Zoltán bérlet 3.

RÁCZ ZOLTÁN karmester és vibrafon

RAVEL Alborada del gracioso

 1. S. BACH Hegedűverseny E-dúr

– vibrafonra és zenekarra

DEBUSSY-KOCSIS Image oubliée

BERNSTEIN West Side Story – szimfonikus táncok

GERSHWIN Egy amerikai Párizsban

Nemzeti Filharmonikus Zenekar

 

 1. február 27. kedd 19.30 Kocsis Zoltán bérlet 4.

HAMAR ZSOLT karmester

RAVEL-KOCSIS Couperin sírja

HAMAR ZSOLT Három dal Petőfi Sándor verseire

RACHMANINOV Szimfonikus táncok

énekes szólista

Nemzeti Filharmonikus Zenekar

 

 1. április 11. szerda 19.30 Kocsis Zoltán bérlet 5.

KELEMEN BARNABÁS karmester és hegedű

LISZT-KOCSIS Ünnepi induló Goethe születésnapjára

BEETHOVEN Hegedűverseny D-dúr, op. 61

SCHUBERT V. szimfónia B-dúr, D. 485

Nemzeti Filharmonikus Zenekar

 

LUKÁCS ERVIN BÉRLET

4 hangverseny a Pesti Vigadóban

„Volt kitől tanulnunk: Kodály, Farkas, Sugár, Kókai, Viski, Szervánszky, Somogyi – hogy csak a legnagyobbakat említsem" Lukács Ervin

 

 1. január 25. csütörtök 19.30 Lukács Ervin bérlet 1.

HAMAR ZSOLT karmester

BANDA ÁDÁM hegedű

DOHNÁNYI Szimfonikus percek

DURKÓ ZSOLT Hegedűverseny

LISZT Dante-szimfónia

a Nemzeti Énekkar Nőikara (karigazgató: Somos Csaba)

Nemzeti Filharmonikus Zenekar

 

 1. április 11. szerda 19.30 Kocsis Zoltán bérlet 5.

KELEMEN BARNABÁS karmester és hegedű

LISZT-KOCSIS Ünnepi induló Goethe születésnapjára

BEETHOVEN Hegedűverseny D-dúr, op. 61

SCHUBERT V. szimfónia B-dúr, D. 485

Nemzeti Filharmonikus Zenekar

 

 1. március 22. csütörtök 19.30 Lukács Ervin bérlet 2.

MEDVECZKY ÁDÁM karmester

BOLDOCZKI GÁBOR trombita

LISZT Hungária – szimfonikus költemény

BALASSA SÁNDOR Trombitaverseny

WEINER Csongor és Tünde – szvit, op. 10/b

Nemzeti Filharmonikus Zenekar

 

 1. május 2. szerda 19.30 Lukács Ervin bérlet 3.

KOCSÁR BALÁZS karmester

BOGÁNYI BENCE fagott

KODÁLY Marosszéki táncok

KOCSÁR MIKLÓS Elégia

KODÁLY Galántai táncok

DOHNÁNYI Ruralia Hungarica op. 32/b

Nemzeti Filharmonikus Zenekar

 

 1. május 24. csütörtök 19.30 Lukács Ervin bérlet 4.

VASHEGYI GYÖRGY karmester

ROHMANN DITTA gordonka

ERKEL Hunyadi László – nyitány

DUBROVAY LÁSZLÓ Gordonkaverseny

CSÍKY BOLDIZSÁR Erdélyi rapszódia

KODÁLY Háry János – szvit

Nemzeti Filharmonikus Zenekar

 

TEMPLOMI BÉRLET

4 hangverseny 4 különböző helyszínen

„Énekelnek a dob- és citeraszóhoz, a furulya hangjára meg ujjonganak.” (Jób 21,11-12)

 

 1. október 14. szombat 20.00 Templomi bérlet 1.

Szent István Bazilika

HAMAR ZSOLT karmester

MOZART Négy templomi szonáta; C-dúr K. 336,

F-dúr K. 244, G-dúr K. 274, C-dúr K. 329

RESPIGHI Templomablakok

HONEGGER III. szimfónia „Liturgikus”

Nemzeti Filharmonikus Zenekar

 

 1. november 1. szerda 20.00 Templomi bérlet 2.

Pozsonyi úti Református Templom

HAMAR ZSOLT karmester

GÁRDONYI ZOLTÁN Dicsőítő ének a 45. zsoltár nyomán

BRAHMS Német requiem, op. 45

énekes szólisták

Nemzeti Énekkar (karigazgató: Somos Csaba)

Nemzeti Filharmonikus Zenekar

 

 1. április 23. hétfő 20.00 Templomi bérlet 3.

Mátyás-templom

HAMAR ZSOLT karmester

 1. S. BACH h-moll mise, BWV 232

énekes szólisták

Nemzeti Énekkar (karigazgató: Somos Csaba)

Nemzeti Filharmonikus Zenekar

 

 1. június 21. csütörtök 20.00 Templomi bérlet 4.

Dohány utcai Zsinagóga

HAMAR ZSOLT karmester

MILHAUD Ani maamin – kantáta

BERNSTEIN III. szimfónia „Kaddish”

narrátor énekes szólisták

Nemzeti Énekkar (karigazgató: Somos Csaba)

Nemzeti Filharmonikus Zenekar

 

PRÓBATERMI VENDÉGSÉG

3 kamarazenei hangverseny a zenekar próbatermében, a Müpában

Házigazda: Batta András

Klasszikus, romantikus, kortárs kamara- és kórusművek

a Nemzeti Filharmonikus Zenekar

és a Nemzeti Énekkar művészeinek közreműködésével

 1. február 24. szombat 18.00
 2. március 24. szombat 18.00
 3. április 14. szombat 18.00

 

OPERAMACERA a Nemzeti Filharmonikusok családi matinéi a Fesztivál Színházban

 1. december 3. vasárnap 11.00 és 15.00 Családi matiné 1.

ROSSINI A sevillai borbély

 1. január 14. vasárnap 11.00 és 15.00 Családi matiné 2.

MOZART Figaró házassága

 1. május 13. vasárnap 11.00 és 15.00 Családi matiné 3.

DONIZETTI Don Pasquale

énekes szólisták

Nemzeti Filharmonikus Zenekar

Göttinger Pál rendező

DINYÉS DÁNIEL karmester

 

BÉRLETÁRAK

Ferencsik bérlet – 8 előadás Müpa

(50 % kedvezményt tartalmaz)

 1. 20 800 Ft II. 17 200 Ft III. 14 400 Ft
 2. 11 600 Ft V. 8 400 Ft

Kobayashi bérlet – 6 előadás Zeneakadémia

(35 % kedvezményt tartalmaz)

 1. 23 400 Ft II. 17 550 Ft III. 11 700 Ft

Kocsis Zoltán bérlet – 5 előadás Olasz Kultúrintézet

(35 % kedvezményt tartalmaz)

 1. 11 375 Ft II. 8 125 Ft

Lukács Ervin bérlet – 4 előadás Pesti Vigadó

(25 % kedvezményt tartalmaz)

 1. 10 500 Ft II. 7 500 Ft

Templomi bérlet – 4 előadás 4 helyszínen

(25 % kedvezményt tartalmaz)

7 500 Ft (helyfoglalás érkezési sorrendben)

 

BÉRLETVÁSÁRLÁS ÉS KEDVEZMÉNYEK

 

BÉRLETÁRAK 2017-2018. ÉVAD

 • internetes (online) vásárlás a www.filharmonikusok.hu weboldalon a

Vásárlás menüpontban, valamint

 • személyes vásárlás a Müpa jegypénztáraiban, a Zeneakadémia és a

Pesti Vigadó jegypénztárában valamint az InterTicket országos jegyirodai hálózatában.

Az internetes vásárláskor Ön egy utalványt kap, melyet az első előadáskor a helyszínen válthat bérletre a Nemzeti Filharmonikusok pultjánál. Kérjük, hogy ezt az igazolást feltétlenül hozza magával.

A kedvezményes bérletek 2017. szeptember 25-ig vásárolhatók meg.

 

Próbatermi vendégség – 3 előadás Próbaterem

(15 % kedvezményt tartalmaz)

5 100 Ft (helyfoglalás érkezési sorrendben)

 

Operamacera, családi matiné – 3 előadás Fesztivál Színház

(15 % kedvezményt tartalmaz)

5 100 Ft

 

BÉRLETVÁSÁRLÁS ÉS KEDVEZMÉNYEK

 • internetes (online) vásárlás a www.filharmonikusok.hu weboldalon a

Vásárlás menüpontban, valamint

 • személyes vásárlás a Müpa jegypénztáraiban, a Zeneakadémia és a

Pesti Vigadó jegypénztárában valamint az InterTicket országos jegyirodai hálózatában. Az internetes vásárláskor Ön egy utalványt kap, melyet az első előadáskor a helyszínen válthat bérletre a Nemzeti Filharmonikusok pultjánál. Kérjük, hogy ezt az igazolást feltétlenül hozza magával.

A kedvezményes bérletek 2017. szeptember 25-ig vásárolhatók meg.

 

Hangversenyeink helyszínei és kezdési időpontjai

 

Ebben az évadban több helyszínen lesznek koncertjeink, a kezdési időpontok eltérőek. Segítségképpen az alábbiakban összefoglaljuk a kezdési időpontokat és helyszíneket.

19.30 Müpa – Ferencsik bérlet és Bérleten kívüli hangversenyek

Zeneakadémia – Kobayashi bérlet

Olasz Kultúrintézet – Kocsis Zoltán bérlet

Pesti Vigadó – Lukács Ervin bérlet

20.00 Szent István Bazilika, Mátyás-templom,

Pozsonyi úti Református Templom,

Dohány ucai Zsinagóga – Templomi bérlet

18.00 Próbaterem; a Próbatermi vendégség kamarazenei koncertjei

Müpa – Diótörő előadások

11.00 és 15.00 Fesztivál Színház – Családi matinékoncertek

19.00 Martonvásár – Beethoven-estek

 

Hangversenyhelyszínek címei

 

Müpa – Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterem,

Fesztivál Színház és Próbaterem:

1095 Budapest Komor Marcell u. 1.

Zeneakadémia: 1061 Budapest, Liszt Ferenc tér 8.

Pesti Vigadó: 1051 Budapest Vigadó tér 2.

Olasz Kultúrintézet: 1088 Budapest, Bródy Sándor u. 8.

Szent István Bazilika: 1051 Budapest, Szent István tér 1.

Mátyás-templom: 1014 Budapest, Szentháromság tér 2

Pozsonyi úti Református Templom: 1133 Budapest, Pozsonyi út 58.

Dohány utcai Zsinagóga: 1074 Budapest, Dohány u. 2.

A Templomi bérlet és a Próbatermi vendégség koncertjeire érkezők helyeiket

az érkezés sorrendjében foglalhatják el.

 

Próbatermünket csak kísérővel lehet megközelíteni, ezért a Próbatermi vendégség kamarazenei hangversenyek előtt a Müpa előcsarnokában várjuk kedves hangverseny-látogatóinkat, ahonnan munkatársaink kísérik a csoportokat a próbaterembe. A próbaterem előterében ideiglenes ruhatárat és mozgó büfét üzemeltetünk, hogy kényelmesen és otthon érezzék magukat.

 

Késve érkezők

Hangversenyeinket, előadásainkat igyekszünk a meghirdetett időpontban pontosan kezdeni. Késve érkező vendégeink – az előadás zavartalansága érdekében – jegy szerinti helyüket csak a szünetben tudják elfoglalni. Ez alól csak bizonyos esetekben tudunk kivételt tenni. Erről minden esetben a különböző helyszíneken a jegyszedők adnak tájékoztatást.

A Próbatermi vendégség kamarazenei koncertünknél a késve érkezőknek munkatársaink segítenek abban, hogy a próbateremben helyet foglaljanak. Felhívjuk szíves figyelmüket azonban, hogy az éppen muzsikáló művészeket, a jelenlévő közönséget zavarja, figyelmét elvonja a mozgás és a zaj.

 

Parkolás

 

A Müpa parkolási rendje megváltozott. A jeggyel rendelkezők a jegyet használhatják a ki- és behajtáshoz. A mélygarázsban a parkolás továbbra is ingyenes a koncertlátogatóknak kizárólag a koncert napján. A felszíni parkoló díjfizetés ellenében vehető igénybe. A parkolás megváltozott rendje a Müpa honlapján olvasható: www.mupa.hu/kapcsolat - parkolási információ

 

A Zeneakadémia és az Akácfa60 Parkolóház együttműködésének köszönhetően

koncertjeink közönsége kedvezményesen parkolhat a Liszt Ferenc tértől két sarokra, az Akácfa utca 60. szám alatt található automata parkolóházban. (telefon: +36 70 3830 830). Az egy óra ingyenes parkolásra jogosító szelvényt a parkoló szelvény és a koncertbelépő bemutatásával, a koncert napján, legkésőbb a szünet végéig vehető át a Zeneakadémia jegypénztárában.

 

A Pesti Vigadó környékén az alábbi helyeken lehet parkolni

 • az Apáczai Csere János utcában,
 • a Vörösmarty garázsban (1051 Budapest, Vörösmarty tér 1.) a mélygarázs

a Deák Ferenc utca felől közelíthető meg.

 • Szervita parkolóház (1052 Budapest, Szervita tér 8.)
 • Aranykéz utcai parkolóház (1052 Budapest, Aranykéz utca 4-6.)
 • Intercontinental Budapest 1056 Budapest, Apáczai Csere János utca 12-14.

 

Az Olasz Kultúrintézethez legközelebb eső parkolási lehetőség a Magyar Rádió székházával szemben lévő fizető parkoló, Bródy S. u. 5-7.

További parkolóhelyek a szomszédos utcákban találhatók, a parkolóhely keresése hosszabba időt vesz igénybe, ezért kérjük hosszabb utazási idővel kalkuláljanak.

 

Kedvezmények

 

Ludwig Múzeum: hangversenyjegy birtokában ingyenesen látogatható a Ludwig Múzeum a koncert napján.

 

CD vásárlás: a koncertek szünetében lehetőség van CD-ket vásárolni a Rózsavölgyi Zeneműkiadó CD boltjában a földszinten illetve az I. emeleten, az előtérben. A Baráti Kör és a Pártoló Kör tagjai 10 % kedvezményben részesülnek tagsági kártyájuk felmutatásával.

 

Könyv: Vincze Könyvesboltban koncert előtt kedvére válogathat művészeti könyvekből. A Pártoló Kör tagjai 10 % kedvezményben részesülnek, tagsági kártyájuk felmutatásával.

 

Hírlevélre jelentkezés

Új honlapunkat 2016. novemberében indítottuk útjára, azóta folyamatosan dolgozunk új tartalmakon, tökéletesítjük a rendszer működését. Új honlapunkon regisztrálhatnak Hírlevelünkre is. A rendszeres Hírlevelet az új évadban fogjuk indítani, a tartalom kialakításához az Önök véleménye is fontos. Jelentkezzenek Hírlevelünkre a www.filharmonikusok.hu oldalon.

10 éves a Pajtaszínház!

Ha ez nem maga a szellemi és lelki rekreáció, akkor mi az?!

Gyönyörű táj, mesés programok, csodás emberek, remek étkek-itókák - mi kell még a boldogsághoz?

Mindenkit szeretettel vár az alapító, Szarvas József színművész és barátai.

 

"A hely szelleme már rég velem volt itt e bukolikus térben, mi csak templomot építettünk köré, és folytattuk rég elkezdett dialógusunkat.
Csak másként és attól kezdve sűrűbben és egyre intenzívebben.
Mindenhol!
Úton, vonaton, villamoson.
Sokszor próba előtt, próba után. Próba és előadás között.
És írtam otthon, öltözőben, kocsmák pultja mellett, gyerek altatás és kutya sétáltatás között.
És visszatérve szeretett bukolikus terünkbe, mindig találtunk ott valakit.
Jöttek az angyalok. És maradtak és jönnek. Gyűlnek.
És mentünk Pórszombatra, Zsigardra, Novára, Szilvágyra, Oszkóra.
És jöttek!
Lett: tóka, kemence.
Tündérkert, benne: Tündérkert csillaga, börü, kemencekápolna és emlékoszlop Sibinger Miklós fafaragó munkája.
- Nyugodj békében Sibi !
De lett még Tárt kert közösség, és minden esztendőben Tündérkerti gondnok avató egy faluban, amely folyamatosan, megállíthatatlanul fogy. De falunk gondnokainak lesz hála, ha a jövő újra kezdheti visszatanulni hajdani, lokális gyümölcshagyaték kultúrájának természetességét, csodaként élve meg.


És lesz ünnep, és az 1 úr társat kap. Megy vele O kisasszony, hogy párban szaporodjanak, sokasodjanak.
És lesz ünnep június 10-én, és a hely szelleme megmutatkozik.
Nevet kölcsönöz templomának és lesz Kaszás Attila Pajta Színház.
De június 10-én valaki nyugdíjba megy!
Hogy kik ?
Ez derül ki ünnepünkön, Viszákon, A Kaszás Attila Pajta Színházban, 2017  június 10-én, este 7 órakor!


Ha tudsz ünnepelj velünk.
Várlak szeretettel:
Szarvas József " templom szolga"

 

 

További információk: http://www.kulturpajta.hu/

Bubamara - az utolsó Józsefvárosi west side story

„Bőröm fehér… fekete…
Ki vagyok én ki vagy te
Egy a szív, a dobbanás
Mért vagyok én mégis más…
Egy a szív, a dobbanás
Látod, nem vagyok én más…"

 

Darabtemetés május 19-én (pénteken) 19:00-kor!

Az utolsó Bubamara előadást tekinthetik meg a Turay Ida Színházban.

 

Topolcsányi Laura: BUBAMARA -musical két részben

 

Józsefvárosi West Side Story, avagy: "hídépítő" cigány-magyar zenés játék cigányoknak, magyaroknak és mindenki másnak…

Történet: Egy józsefvárosi gimnázium színjátszói gőzerővel próbálnak a közelgő bemutatóra, amikor a főszereplő lány hirtelen megbetegszik. A szerep kivételes hangot és énektudást igényel. Vivien, a csapat egyik vezéregyénisége merész lépésre szánja el magát.
Sára Bubamara valóban gyönyörűen énekel, de nem tagja az iskola közösségének, sőt, egyáltalán semmilyen iskolába nem jár.

Hogyan válhat el ennyire két testvér sorsa már a kezdetekkor?
Képes-e befogadni a tanulatlan, ámde rendkívül érzékeny és tehetséges lányt egy zárt közösség? Tud-e közéjük hidat verni néhány elszánt pedagógus?

Szerethet-e cigány lány magyar fiút? S ha igen, mit tehet egy márványbőrű szépasszony, egy doktorné, hogy fiát kijózanítsa? És a cigányságában ezerszer megbántott másik édesanyának hol ér véget a türelme?

És Báró, aki egyelőre kétes utakon keresi a boldogulást, beletörődhet-e, hogy Vivien után most másik húgát is elszakítsák tőle ezek a nagyképű fehérbőrűek?

Késpengék villanása és lágy szerelmes sóhajok között végtére is egyetlen kérdés vár válaszra: Tudunk-e, képesek vagyunk-e élni – mi több: szeretetben élni – egymás mellett?

Sára Bubamara, cigánylány: Bódi Barbara

Vivien, a húga: Szilvási Judit

Báró, a bátyja: Kurkó J. Kristóf

Margit, az anyjuk: Szabó Anikó

Cickány, Báró barátja: Boros Zoltán

Zalán, gimnazista: Sövegjártó Áron

Irén, az anyja: Hűvösvölgyi Ildikó (Kossuth-díjas)

Igazgató: Csere László (Jászai Mari-díjas)

Zerge, tornatanár: Győri Péter

Róza, drámatanárnő: Topolcsányi Laura

Jóska, gondnok: Frech Zoltán

Demi, gimnazista: Borbély Krisztina / Bende Kinga

Bambi, gimnazista: Rárósi Anita

Stefi, gimnazista: Germán Lívia

Gagarin, gimnazista: Bácsatyai Gergely

Szenyó, gimnazista: Pásztor Máté

Zeneszerző: Berkes Gábor

Korrepetítor: Félix Györgyi

Koreográfus: Borbély Krisztina

Díszlet: Kovács Yvette Alida

Jelmez: KYDI

Rendező: Kökényessy Ági

 

 

 

 

http://turayidaszinhaz.hu/portfolio/bubamara/ 

VÉNÉGY Vácott

VÉNÉGY FESZTIVÁL ÉS SZíNHÁZI TALÁLKOZÓ

A JÚLIUS 5-9. között megrendezésre kerülő Vénégy az aktuális fesztiválkínálat jolly jokere, a legnagyobb fesztiválok felhozatalával vetekszik, azok dömpingje nélkül.

A kortárs lengyel, cseh, szlovák színházi előadások mellett olyan közkedvelt hazai produkciók láthatók, mint a TÁP Színház vagy a Nylon Group, a két zenei színpad kínálata pedig kifejezetten színes és pazar; olyan népszerű hazai együttesek jönnek a VéNégy fesztiválra, mint a Punnany Massif, az Európa Kiadó, a Belga, a Blahalouisiana, az Irie Maffia, a RedRed, a Ricsárdgír, a Supernem, a Jónás Vera Experiment, a 30Y és a Hiperkarma.

 

 

EARLY BIRD JEGYEK ÉS BÉRLETEK MÁJUS 15-IG VÁLTHATÓK!

Az első 1000 db 4 napos bérlet teljes egészében lefogyasztható. A színházjegy mellé ajándék belépő jár a Duna-parti programokra, mely az előadás megtekintése után vehető át. További információ: http://v4fest.eu/

kép

 

A Karinthy Színház idei évadértékelője, és a 2017/18-as évad előzetese

Túlzás nélkül mondhatjuk, hogy a sikerek és a rekordok évadát zártuk idén.

A Karinthy Színház elmúlt 35 éve alatt mindig is híres volt a kísérletező kedvéről és bátorságáról, amelyek sokszor sikerek formájában igazolták is magukat.

Ez a 2016/2017-es évadban sem volt másképp, sőt! Az idei évad bemutatóinak egytől egyig kísérleti jelleggel és merészséggel álltunk neki, de a fogadtatás ezúttal is igazolt minket!

Rekordszámú bemutatónk sorát a Bozsik Yvette rendezte Rozsda Lovag és Fránya Frida mesemusical nyitotta meg, amelyet rögtön egy angol humorral átszőtt krimivígjáték követett, a Szajré, Böhm György rendezésében.

Igazgatónk, Karinthy Márton, Aszlányi Károly régen látott társadalmi vígjátékát rendezte meg, Péter, avagy szélhámos kerestetik... címmel.

Decemberben egy újabb fordulóponthoz érkezett színházunk: bemutattuk első musicalünket, egyenesen a Broadway-ről. A Chicago és a Kabaré szerzőinek a tollából született Nercbanda igazi sztár szereposztással került bemutatásra Korcsmáros György rendezésében.

5 évvel ezelőtt kuriózumként mutattuk be Stephen King: Tortúra című pszichothrillerünket. Akkor, a Broadway bemutató miatt a játszási jogokat világszerte, így tőlünk is visszavonták, de idén januárban - Európában elsőként - újra megkaptuk a jogot, hogy láthassák nálunk a nézők az előadást.

Mi éltünk is ezzel a joggal és ismételten bemutattuk újfent Balázs Andreával, aki ezúttal partnereként Árpa Attilát kapta maga mellé. Az előadás rendezője ezúttal is Iványi Árpád lett. Bár eddig is csupa újdonságot mutattunk be, de a bátorságunk itt nem torpant meg:

Februárban Szántó Erika rendezésében, Ronald Harwood: Szembesítés című drámájával folytattuk az évadunkat. Ebben az előadásban tért vissza a színpadra hosszú idő után Balázsovits Lajos, olyan partnerek mellett, mint Szilágyi Tibor, Györgyi Anna vagy a szintén rég nem látott Olasz Ági.

Az évad utolsó bemutatójával a legkisebbeknek kívántunk kedveskedni: Zsurzs Kati tollából született a Zsuzsika hangja című interaktív zenés előadás, mely a színház kulisszatitkaiba vezeti be a nézőket. Zsurzs Kati nemcsak szerzője, de az egyik szereplője sőt a rendezője is ennek a bájos játéknak.természetesen ennyi bemutató és az ezt követő sok-sok sikeres este nem jöhetett volna létre, hogyha áldozatkész kollégáink és a remek művészek nem teljesítették volna a maximumon! Ezúttal is szeretnénk nekik megköszönni a fáradozásaikat és jó pihenést kívánunk a nyárra!

Ám a kísérletező kedvünk nem állt meg ennél az évadnál. A teátrum 36-ik kapunyitásával újabb, eddig nálunk soha nem látott szerzőkkel, rendezőkkel és előadásokkal várjuk Önöket.

A bemutatók sorát Karinthy Márton nyitja meg, a Pulitzer-díjas író, Thorton Wilder: A mi kis városunk című darabjával. Még ebben az évadban színre kerül egy igazi Eisemann operett, a XIV. René. A műfajjal együtt a rendező is debütál nálunk, hiszen Csizmadia Tiborral eddig még nem volt szerencsénk együtt dolgozni.

A 2018-as év szintén egy újdonsággal indul, hiszen a Nézőművészeti Kft.-vel koprodukcióban a Rejtő-köpönyeg címen Rejtő Jenő életéről készülő előadás rendezője és egyben egyik főszereplője Scherer Péter lesz.

Karinthy Frigyes, amellett hogy a színházunk névadója, egyik legtöbbet és leghosszabban játszott előadásunk, a Tanár úr kérem szerzője is egyben. Úgy gondoltuk, hogy a remekművét az évad zárásaként megzenésítve és fiatalos lendülettel fűszerezve, Simon Kornél rendezésében újra színre visszük.

 

A Karinthy Színházat az esélyegyenlőség érdekében fizikailag akadálymentesítették, így kerekesszékes nézők is látogathatják a színházat.
 
Bővítették az akadálymentes előadások számát is:
Legközelebbi audionarraált előadásuk a május 18-án játszott Olympia lesz.
Jó hír, hogy a Falusi-Lang Egy kicsit kuplézgatunk koncerten is lesz jeltolmács.
 
 

 

Információ, jegyvásárlás: http://www.karinthyszinhaz.hu/

Szüléstörténetek – felolvasó maraton

Május 7-én 18:00-tól éjfélig szüléstörténetek felolvasó maratont tart a Magyar Színház nagyszínpadán. 

Céljuk az, hogy kiemelt figyelembe kerüljenek azok a családok, nők, akik olyan körülmények között szültek, amely mindenképpen szót érdemel. Vagy a boldogsága, vagy a traumája miatt.

 

Ami biztos, az az alapkoncepció, hogy mindenkinek joga olyan körülmények között szülni, amilyenben megbízik.

Legyen az kórház, otthon, bármi. Úgy véljük, a túlszabályozottság csak a rémületet erősíti, holott a szülés olyan természetes folyamat, amit nem lenne szabad félelmek közé szorítani.

Ezekkel a történetekkel azt szeretnénk elérni, hogy kiemelt figyelmet kapjanak azok a nők, családok, akik elég bátrak voltak választani, elég bátrak voltak a legfájdalmasabb, legpokolibb helyzetben helytállni, és elég bátrak voltak ahhoz is, hogy mindezeket leírják és most megosszák a közönséggel.

Szeretnénk, ha hallható hangja lenne az alternatív lehetőségekben is gondolkodó, önmagukat szabadnak gondoló szülőknek, akár otthon, akár kórházi keretek között akarnak szülni. Szeretnénk, ha ezeket a szülőket nem bélyegeznék meg azzal, hogy felelőtlenek, hanem megértené a közvélemény, hogy szabadnak csak az születhet, akit szabadon szülnek. Abban bízunk, hogy ha a szülők, a családok megélhetik a szülés és a születés boldogságát, akkor egyre többen vállalnak majd gyereket.

 

Ezen az estén bárki bejöhet a Magyar Színház nézőterére, leülhet, és bármennyi időt eltölthet a szövegek meghallgatásával. A belépés ingyenes.

 

A felolvasók a Magyar Színház társulata és barátai:

Ruttkay Laura, Hernádi Judit, Peremartoni Krisztina, Ráckevei Anna, Soltész Bözse, Balázsovits Edit, Bíró Kriszta, Gémes Antos, Haumann Petra, Kerekes Viktória, Papp János, Igó Éva, Fillár István, Sztankay Orsolya, Wégner Judit, Kálid Artúr, Szalay Kriszta, Benkő Nóra, Béres Ilona, Hámori Ildikó, Töreky Zsuzsa, Murányi Tünde, Szávai Viktória, Borbás Gabi, Kútvölgyi Erzsébet, Csöre Gábor, Udvarias Anna, Szabó Ildikó, Ágoston Péter. Andrádi Zsanett, Csonka András, Epres Attila, Hámori Gabriella, Nagy-Kálózy Eszter, Zsurzs Kati, Hegyi Barbara, Péter Kata, Egri Márta, Gáspár Kata, Halmágyi Sándor, Horváth Illés, Lengyel Ferenc, Móga Piroska, Simon Andrea Szatmári Attila Szűcs Sándor Ullmann Mónika, Mácsai Pál, Zalán János

A szövegek – néhány kivételtől eltekintve – nem profin megírt írói szövegek, hanem anyák, apák, szülésznők, bábák, dulák megélt történetei. 

A szövegeket, a Másállapotot a szülészetben – Emma Műhely, a Szülés.hu oldalak szerkesztőitől kaptuk és Nováky Rita szülésznőtől. Az irodalmi szövegeket Szabó Ildikótól, Péterfy-Novák Évától és Kiss Judit Ágnestől.

 

 

 

Információk: http://pestimagyarszinhaz.hu/szulestortenetek-felolvaso-maraton/

Megérkeztek a fecskék Józsefvárosba!

Egy (sereg) fecske sem csinál nyarat ugyan, de aki a Kálvária tér 6. számban található színházba belép, és megnézi az előadások bármelyikét, annak garantáltan melege lesz a sok nevetéstől, vérbő történetektől.

Jó nyarat, jó szórakozást!

 

A Turay Ida Színház nyári ajánlata

 

2017. június 17. 19.00 óra

 

 

 

2017. július 1. 19.00 óra

 

 

 

2017. július 8.19.00 óra

 

 

Jegyvásárlás, információk: http://turayidaszinhaz.hu/

Iratkozzon fel hírlevelünkre!