Nézőpontváltó® köszöntők

"A Nézőpontváltó® csapat tevékenysége arra irányul, hogy szemléletváltásra biztasson, és abban praktikusan segítsen. Felhívják a figyelmet arra, hogy az emberek álljanak önmagukhoz másként, mint addig! Vigyázzanak arra a testre, ami az övék! Próbálják az adottságaikból a lehető legtovább a lehető legjobbat kihozni! De ha mindazok ellenére mégis megbetegednének, akkor tudják, kikhez, hova fordulhatnak támogatásért, kik nyújtanak segítő kezet.”

Dr. Borbényi Erika, Szedlacsek Emília és Sári Edina köszöntő üzenete az oldalra látogatóknak.

 

Tovább olvasom

Gyász és vigasz

Ezen az estén a Nemzeti Filharmonikusok, a Nemzeti Énekkar és a kiváló magyar szólistagárda élén ifjú itáliai dirigens, Giacomo Sagripanti kalauzolja a közönséget a nagyszabású Verdi mű a Requiem világában. Sagripanti olyan muzsikus, aki a 2009-es Giuseppe Patanè Karmesterverseny győztese Bécstől Londonig a legfontosabb operaházak állandó vendége, valamint az Opera Awards alapítvány 2016-ban „az év legjobb fiatal karmestere” díjjal jutalmazott.

 

Nem is lehetne stílusosabban búcsúztatni a nyarat, mint egy komolyzenei koncerttel. A Nemzeti Filharmonikus Zenekar pedig igazán érti a módját, hogyan kell évszakhoz, hangulathoz, aktuális élethelyzethez kiválasztani a megfelelő tematikát. Nem véletlenül tűzte műsorára október 28-án Gyász és Vigasz címmel Giuseppe Verdi gyászmiséjét, amiben a fájdalom, a tragédia, a remény és a vigasztalás színei egyaránt keverednek. Ha a requiem szó jelentéséből kiindulva közelítjük meg Verdi darabját, akkor adja magát a kérdés, hogy kit vagy mit gyászol a zeneszerző? Kinek a sírfeliratát, gyászmiséjét komponálta meg 1874-ben? A mű megírásához két szomorú aktualitás adott ösztönzést: először Rossini halála 1868-ban, majd az olasz nemzeti költő, Alessandro Manzoni távozása 1873-ban. A gyász és apokalipszis képeit hét tételben négy szólóhangra álmodta meg Verdi. A Bartók Béla Nemzeti Hangversenyteremben felcsendülő feldolgozásban négy kiváló szólista szólaltatja meg a drámai szereplőket: Bakonyi Anikó (szoprán), Szántó Andrea (alt), Fekete Attila (tenor), Cser Krisztián (basszus). Ezen az estén a Nemzeti Filharmonikusok, a Nemzeti Énekkar és a kiváló magyar szólistagárda élén ifjú itáliai dirigens, Giacomo Sagripanti kalauzolja a közönséget a nagyszabású mű világában: olyan muzsikus, aki a 2009-es Giuseppe Patanè Karmesterverseny győztese Bécstől Londonig a legfontosabb operaházak állandó vendége, valamint az Opera Awards alapítvány 2016-ban „az év legjobb fiatal karmestere” díjjal jutalmazott.

 MŰPA, Bartók Béla terem, 2021. október 28. 19.00 óra

https://www.filharmonikusok.hu/koncertek/gyasz-es-vigasz/ 

 

 

ÉDES-KESERŰ

(diabetológiai ismeretterjesztő mű)

Az ötlet és szövegkönyv Dr. Károlyi Hortenzia diabetológus-belgyógyász szakorvos fejéből pattant ki, zenéjét szerezte Döme Zsolt, a darab "keresztapja" Bodrogi Gyula.

Tudományos szakértői: Prof. Dr. Halmos Tamás az MTA doktora, a MDT örökös elnöke, Dr. Blatniczky László PhD., Dr. halmos Tamásné Eszter, edukációs szaktekintély.

A mű egy "kiméra" : edukációs anyag és zenés színház ötvözete. Szórakoztatva tanít. Egyszerre "kikapcsol" és informál. Könnyed zenés színházi estre ül be az ember...és  rengeteg új ismerettel, a téma iránti nagy adag kíváncsisággal távozik onnan. Aki pedig direkt érintett az ügyben, jó érzéssel, hogy nincs egyedül, értik és érzik is a problémáit.

Tartalom: Egy kamaszlány születésnapján indul a történet, amikor a hasnyálmirigye alul marad a vércukorral folytatott küzdelemben, s hirtelen az élete jelentősen megváltozik, inzulinos cukorbeteg lesz. Elkísérjük őt, családját, és barátait azon az úton, melyet bejárnak kétségbe esésen, tagadáson, lázadáson át az elfogadásig, az egyensúly kialakulásáig fizikai és lelki síkon egyaránt. Egyidejűleg a nem inzulinfüggő, kettes típusú cukorbetegség lényegével is megismerkedünk, a kissé bohókás szomszéd bácsi révén, akit Bodrogi Gyula alakít. A valós szereplőkkel olykor fiktív alakok keverednek, mint a Hasnyálmirigy szerepet alakító Csonka Andrással. Közben rég elásott titokra derül fény, s természetesen, mint minden "valamirevaló" darabban, a szerelmi szál sem marad el...

Zenés játék két felvonásban, Lendvai Zoltán rendezésében.

Főbb szerepekben:  Bencze Ilona,Bodrogi Gyula, Csonka András, Kautzky Armand, Kovács Áron,  Pásztor Virág, Varga Izabella, Voith Ági, Fehér Adrienn, Horányi Juli, Jónás Andi….

Az élményt Csontos Balázs fény-játéka, Barta Viki és Duda Éva modern koreográfiája, Horányi Juli jelmezei, Bátonyi György díszletei teszik teljessé.

S amit nem szabad elfelejtenünk: bárkivel megeshet, bárkiről szólhat ez a történet...

Bemutató: 2021. november 13. 19.00 / Helyszín: Kongresszusi Központ

Bécsi klasszika és a XXI. század

PRÓBATERMI VENDÉGSÉG A NEMZETI FILHARMONIKUSOKNÁL

A Próbatermi vendégség sorozatban – amely évek óta hagyomány a Nemzeti Filharmonikusoknál – a zenekar próbatermébe invitáljuk a közönséget. Ezek a koncertek a Nemzeti Filharmonikus Zenekar és a Nemzeti Énekkar művészei számára is különlegesek, hiszen kamaraegyüttesekben és az általuk kiválasztott művek előadóiként közvetlenebb kapcsolatot teremthetnek a közönséggel.

Október 9-én, szombaton, 18.00 órai kezdettel a Nemzeti Filharmonikusok VI. emeleti Próbatermében (Müpa) elhangzik Giovanni Bottesinitől a Duó klarinétra és nagybőgőre c. szerzeménye, Ludwig van Beethoven: Válogatott dalok, majd az Elégikus ének, op. 118., majd Georg Friedrich Händel – Johan Halvorsentől a Passacaglia hegedűre és brácsára c. műve hanzik el. Az estet Mozart Esz-dúr sinfonia concertante, K. 364 – átirat vonós szextettre c. darabja zárja.
Közreműködnek a Nemzeti Filharmonikus Zenekar és a Nemzeti Énekkar művészei. 
A program házigazdája Papp Dániel, a Nemzeti Filharmonikus Zenekar hegedűművésze
Részletes program és jegyinformáció: https://www.filharmonikusok.hu/koncertek/probatermi-vendegseg-10/  
 
Koncertajánló novemberi programjainkból
2021. november 11., csütörtök, 19:30 Pesti Vigadó
Joseph Haydn: g-moll (“Tyúk”) szimfónia, Hob. I:83
Gyöngyösi Levente: II. szimfónia
Joseph Haydn: Berenice jelenete – koncertária (Berenice, che fai?), Hob. XXIVa:10
Joseph Haydn: C-dúr (“Medve”) szimfónia, Hob. I:82
Km.: Kristóf Réka ének, Nemzeti Filharmonikus Zenekar
Vezényel: Farkas Róbert

Bécsi klasszika és 21. század: Joseph Haydn szimfóniái és Gyöngyösi Levente zenéje. Ez a Lukács bérlet nyitókoncertjének kínálata, no meg egy antik témát feldolgozó, drámai hangvételű, nevezetes koncertária, amely negyed órára az opera eszköztárát csempészi a hangversenyterem falai közé, színpaddá változtatva a pódiumot.
Haydn és a kortárs zene: összeillenek? Bizonyosan, hiszen az Esterházy hercegek rezidenciális muzsikusa folytonosan újított, csak éppen az újítást nála inkább úgy hívjuk: eredetiség, váratlan ötlet, meglepetés. Ezekkel tele van hatalmas életműve, erre utalnak szimfóniáinak (többnyire nem a szerzőtől származó) címei, melyek általában a zene valamely humoros fordulatára, meghatározó hangulati elemére vagy ábrázoló mozzanatára hívják fel a figyelmet. Melléknévvel ellátott Haydn-szimfónia kettő is megszólal ezúttal: a „Tyúk” nyitja, a „Medve” zárja a koncertet. De az est kortárs szerzője is illik Haydnhoz, hiszen Haydn mindig úgy újított, hogy közben kapcsolódott a hagyományhoz. Ezt teszi az 1975-ben Kolozsvárott született, 1989 óta Magyarországon élő Gyöngyösi Levente is, akinek zenéje modern, de ugyanakkor közérthető: a 2011-ben befejezett II. szimfóniában például a bemutató idején Bartók-hatást vélt felfedezni a kritika. A műsoron szereplő Haydn-koncertária előadója, Kristóf Réka a Virtuózok című televíziós tehetségkutató felfedezettje, Farkas Róbert pedig számos külföldi sikert maga mögött tudó, Németországban élő karmester, akivel mostanában a hazai közönség is egyre többször találkozik.

Madártávlat

Az Exit Generáció által bemutatott darab a családon belüli lelki abúzus korántsem ritka jelenségére szeretné felhívni a figyelmet. Egy mérgező szülő árnyékából nagyon nehéz kilépni. Többnyire rejtetten, generációkon átívelő, ismétlődő és pusztító mintázatról van szó. A bántalmazás felismerése az első lépés a láncmegszakításához.

Tartalom: Léna 17 éves. Anyukája egyedül neveli kicsi kora óta. Új lány a suliban. Utál otthon lenni, gyűlöli az iskolát, és valahogymindig bajba keveri magát. Dühös, boldogtalan kamasz. Nem elég, hogy egyetlen barátja sincs, de igazgatói utasításra tanítás után a különc, madárbolond Oszival kell együtt tanulnia, ami nem segíti a beilleszkedését. Nem is lehetne rosszabb a helyzet, amikor besétál az életébe Bazsó. Vagány,jóképű, és bejön neki Léna. Összejönnek. Miért van Lénánakmégis folyamatosan rossz érzése? Mintha nem bírna feljönni a víz alól. És minden éjjel rémálmok gyötrik. Hogy lehet, hogy csak Oszi mellett érzi magát biztonságban? Egy újonnan született barátságnak hála Léna rádöbben, hogy talán nem is vele van baj...

Írta: Hárs Anna
Látvány: Zöldy Gergely
Rendező: Farkas Ádám

Szereposztás
Léna: Nagy Katica
Eszeter: Kerekes Éva
Czibik: Terhes Sándor
Oszi: Martinkovics Máté
Bazsó: Márfi Márk
Apa: Takátsy Péter
Rendező: Farkas Ádám

Helyszín: 6SZÍN Budapest, Jókai utca 6.

Jegyvásárlás: https://6szin.jegy.hu/program/madartavlat-125720

 

Pompeji

A bűnös város története és művészete a mozivásznon

Október 14-től kerül a hazai mozikba A művészet templomai ismeretterjesztő sorozat legújabb epizódja, amely új nézőpontból vizsgálja Pompeji művészetét és történetét. A bűnös város alcímmel érkező film a vulkánkitörés okozta pusztulás helyett az eleven ókori város mindennapjaira fókuszál, aminek a romok közt fellelt műkincsek alapján elválaszthatatlan része volt a buja érzékiség és az élet élvezete.

 

Pompeji nem egyszerűen egy ókori település, hanem egy legenda. A művészet templomai sorozat legújabb premierfilmje a titkokkal övezett város rejtélyeit kutatja, amelyek jelentős hatást gyakoroltak az egyetemes kultúra és művészet fejlődésére a neoklasszicizmustól a kortárs művészetekig. A városba látogató és azt megtapasztaló vagy éppen fantáziával újrateremtő művészek közül a képzőművészektől az irodalmi alkotókig, az ifjabb Pliniustól Picassóig, Emily Dickinsontól Jean Cocteau-ig sokakat megihlettek Pompeji titkai, köszönhetően többek között a vulkánkitörés miatt drámaian eleven régészeti leleteknek és művészeti alkotásoknak.

 

Az Isabella Rossellini (Kék bársony, Veszett a világ) narrációjával látható film különlegessége, hogy a témáról készült ismeretterjesztő alkotásokkal ellentétben nem a természeti katasztrófára helyezi a hangsúlyt, amely Pompeji megsemmisüléséhez vezetett, hanem érdeklődésének homlokterében az egykor még nyüzsgő, eleven ókori város áll. Miként élhették a város egykori polgárai a mindennapjaikat? Hogyan gyakorolhatták vallásukat? Mivel tölthették szabadidejüket, hogyan élvezhették az életet, miben élhették ki szenvedélyeiket?

Előzetes: https://www.youtube.com/watch?v=TXMyN18Czsg

 

Ilyen kérdésekre keresik a választ a filmben közreműködő neves történészek és művészeti szakértők, miközben a sorozat védjegyévé vált részletgazdag felvételeken tárulnak fel az épületek falai díszítő, nem ritkán buja jeleneteket ábrázoló freskók, szobrok, mozaikképek.

 

A film október 14-től látható Budapesten az Uránia Nemzeti Filmszínházban és október 21-től országszerte számos art moziban, eredeti nyelven, magyar felirattal, a Pannonia Entertainment forgalmazásában.

 

 

The Dissident – A szakadár

A szakadár – Oscar-díjas rendező filmje érkezik a mozikba a világot sokkoló Hasogdzsi-gyilkosságról

2018-ban az egész világot sokkolta a Washington Post újságírója, Dzsamál Hasogdzsi esete, aki nyomtalanul eltűnt, miután hivatali ügyek miatt besétált Szaúd-Arábia isztambuli nagykövetségére. A menyasszonya és a világ minden részéből a segítségére siető szaúd-arábiai kivándorlók nyomozást indítottak, ami felkavaró részleteket tárt fel a brutális gyilkosságról és a háttérben húzódó geopolitikai összefonódásokról.

Bryan Fogel rendező – aki a profi sport legsötétebb oldalát és doppingbotrányait bemutató “Icarus” c. filmjéért Oscar-díjat nyert – pattanásig feszült oknyomozó “thriller-dokumentumfilmet” készített az esetről. A “The Dissident – A szakadár” a kultikus Sundance Filmfesztiválon debütált és nemzetközi fesztiválkörútján számos szakmai elismerést kapott, többek között a hazai Cinefest Miskolci Nemzetközi Filmfesztivál versenyprogramjában is szerepelt.

A hazai mozikba október 7-től érkezik a film, eredeti nyelven, magyar felirattal, a Pannonia Entertainment forgalmazásában.

A szakadár - ajánló

The Dissident – A Szakadár (2020)
színes feliratos amerikai film, 119 perc (16)

rendezte: Bryan FOGEL
Producer: Bryan FOGEL, Jake SWANTKO, Mark MONROE, Thor HALVORSSE
Forgatókönyvíró: Bryan FOGEL, Mark MONROE
Operatőr: Josh BRAUNREUTHER
Vágó: Scott D. HANSON, James LECHE, Wyatt ROGOWSKI, Avner SHILOAH
Szereplők: Omar ABDULAZIZ, Fahrettin ALTUN, John O. BRENNAN, Hatice CENGIZ

A Nemzeti Filharmonikus Zenekar évadnyitó hangversenye

„Egy új évad kezdete – de nem csak egy új évad, hiszen a Nemzeti Filharmonikusok a zeneélet többi résztvevőjével együtt azt is ünnepli a 2021/2022-es szezon elején, a hagyományos Bartók-műsorú nyitókoncerten, hogy ismét személyesen találkozhatnak közönségükkel. Újrakezdünk, tehát örülünk, hogy újból megtelik a nézőtér, hogy muzsikálás közben lelkes arcokra pillanthatunk, s a produkciókat követőn megint felharsan a rég hallott taps!” – olvasható Herboly Domonkos főigazgató szavai az együttes évadnyitó műsorfüzetében.

 

Szeptember 25-én, este fél 8-kor a Müpában a Nemzeti Filharmonikus Zenekar évadnyitó hangversenyével megkezdi a 2021/2022-es évadát. A Bartók Béláról hagyományosan megemlékező műsor a zeneszerző három arcát villantja fel, a pálya három szakaszába nyújtva betekintést: a Két kép a korai alkotóperiódust, a II. zongoraverseny az érett mestert képviseli, míg az amerikai években keletkezett Concerto – az emigráns hazaszeretetének és honvágyának kifejezője – a kései termés kiemelkedő darabja. A karmester, Kesselyák Gergely a magyar dirigens társadalom középnemzedékének jeles képviselője, a zongoraverseny elmélyült és virtuóz szólistája a fiatal generáció egyik legjobbja, Ránki Fülöp.

 

A kékszakállú herceg váránál egy évvel korábban, 1910-ben keletkezett Két kép első tétele, a Virágzás Debussy hatásáról árulkodik, A falu tánca című második nyers és éles, tenyeres-talpas zene, mely olykor egészen a Táncszvitig mutat előre.

II. zongoraversenyt 1930/31-ben írta Bartók: a mű számos neoklasszikus-neobarokk vonást mutat, Stravinsky és Bach zenéjére egyaránt reflektálva. Ránki Fülöp lesz az est szólistája, aki korábban már játszotta Bartók I. és III. zongoraversenyét, a II. zongoraversenyt azonban most adja elő először. Technikailag igazi kihívást jelent a zongorista számára, mint mondja, talán ezt tartják a három zongoraverseny közül a legnehezebbnek.

Concerto a maga öttételes, boltozatos nagyformájával Bartók egyik legnagyobb szabású zenekari műve. Szimfóniaszerű a tételek terjedelme, súlya, mondanivalójuk komolysága, de a barokk concerto hagyományát eleveníti fel a teljes mű valamennyi tételén végigvonuló, sok reprezentatív hangszerszóló. A művet Bartók a Bostoni Szimfonikusok karmestere, Serge Koussevitzky megrendelése nyomán, 1943 nyarán és kora őszén írta.

 

A Nemzeti Filharmonikusok sok szeretettel várja közönségét és felhívja a figyelmet, hogy a hangversenyre jegyek megvásárlása kizárólag védettségi igazolvánnyal rendelkezők részére biztosított, illetve védettségi igazolvánnyal rendelkező kísérővel érkező 18 éven aluliakat jogosít a rendezvényen való részvételre, melyet a belépéskor ellenőriznek. Bővebb információk a www.filharmonikusok.hu oldalán olvashatók.

 

  1. szeptember 25., szombat, 19.30 óra – Müpa

Bartók Béla: Két kép (Virágzás, A falu tánca), BB 59, Sz 46
Bartók Béla: II. zongoraverseny, BB 101, Sz 95
Bartók Béla: Concerto, BB 123, Sz 116

Km.:

Ránki Fülöp – zongora
Nemzeti Filharmonikus Zenekar
Vezényel: Kesselyák Gergely

 

Évadnyitó koncertajánló film: https://drive.google.com/file/d/1i1atvE4APGZzC6etpmX3GHqrTeJwNIg2/view?usp=sharing

 

Következő hangversenyek:

  1. október 9., szombat, 18.00 óra – Müpa, VI. emeleti próbaterem

Próbatermi vendégség – a Nemzeti Filharmonikus Zenekar és a Nemzeti Énekkar művészeinek kamarakoncertje Bottesini, Beethoven, Händel és Mozart műveiből

Az est házigazdája Papp Dániel, a Nemzeti Filharmonikus Zenekar hegedűművésze

Részletes program: https://nfz.jegy.hu/program/probatermi-vendegseg-kamarazenei-berlet-1-123347

 

  1. október 28., csütörtök, 19.30 óra – Müpa

Gyász és vigasz
Giuseppe Verdi: Requiem
km: Bakonyi Anikó szoprán, Szántó Andrea alt, Fekete Attila tenor, Cser Krisztián basszus

a Nemzeti Énekkar (karigazgató: Somos Csaba), a Nemzeti Filharmonikus Zenekar
Vezényel: Giacomo Sagripanti

https://nfz.jegy.hu/program/gyasz-es-vigasz-kocsis-berlet-1-123349

Pásztor Erzsi 85!

Hatalmas szeretetteljes ünneplésre készül a Turay Ida Színház, ugyanis szeptember 24-én Pásztor Erzsi színművész 85 éves lesz!
Ezen a napon díszelőadást tartanak a színházban, mely után egy születésnapi köszöntésre és meglepetésekkel teli közös ünneplésre kerül sor a színpadon.
 

Varsányi Anna: Fergeteges látogatás- vígjáték 2 felvonásban

Szereposztás:

Erzsi: Pásztor Erzsi
Teri: Détár Enikő
Emma: Bodor Szabina
Milán: Babicsek Bernát

Ügyelő, rendezőasszisztens: Szeitl Zelma
Díszlet: Darvasi Ilona
Jelmez: Tóth Anita

RENDEZŐ: ROZGONYI ÁDÁM

Ajánló: https://www.youtube.com/watch?v=VZnfm0FjrBk

Tartalom: Nagymama, lány, unoka. Három korosztály, három NŐ. Mindegyik mást
akar, mindegyik másként, s főleg mással szeretné élni az életét. Teri (Détár Enikő) az ötvenéves, többszörösen elvált, dekoratív ügyvédnő például egy fiatal nem éppen magas szellemi képességekkel, de annál inkább jó fizikai adottságokkal rendelkező szeretője (Babicsek Bernát) mellett képzeli el a mindennapjait. Lánya, Emma (Bodor Szabina) egy
titokzatos kis jövevénnyel. De mit szól mindehhez a vidéki Mama (Pásztor Erzsi ),  aki “hazaival” megpakolva, váratlanul beállít a pesti lakásba?

 

Nemzeti Filharmonikusok nyitó koncertje

Vannak értékek, amit érdemes megőrizni és továbbadni. Érték az, ami köré tettre kész és elkötelezett közösség szerveződik, s ami képes összekötni a múltat és a jövőt. Talán ezek a gondolatok fogalmazódtak meg, amikor megszületett a Nemzeti Filharmonikusok új évadjának szlogenje, a „Vidd tovább a dallamot”.

A 2021-2022 évad mottója azonban nemcsak arra utal, hogy a zene érákat köt össze, hanem arra is, hogy egy-egy koncert után az elhangzott dallamok még sokáig ott maradnak az ember fülében, visszük magunkkal, mintegy útravalót. Utal arra is, hogy a tervezett hangversenyek különböző helyszíneken kerülnek megrendezésre, így a zene lágy vagy erősebb hullámai az egész várost átjárják, befonják. S végül, de nem utolsósorban jelenti azt is a szlogen, hogy a hagyományok tovább élnek az új évadban is. A klasszikus, jól ismert bérletek mellett továbbra is lesz Próbatermi vendégség és Zenemánia. Ismerve a zenekart, bizton lehet arra is számítani, hogy valamilyen ínyencséggel és 20. századi zeneművel ezúttal is készülnek.

2021. szeptember 25-én a Bartók Béla Nemzeti Hangversenyteremben lesz a nyitókoncert, ahol Ránki Fülöp zongoraművész Bartók II. zongoraversenyét fogja játszani.

 

Három évvel ezelőtti nyitókoncerten is fellépett a fiatal művész, akkor Bartók I. zongoraversenyével. A II. zongoraverseny arról nevezetes, hogy a frankfurti bemutatón maga a zeneszerző játszotta a zongoraszólamot. A zenei gondolatok eredetisége és a magánszólam sokoldalúsága miatt nagy kihívást jelent a háromtételes darab. Ránki Fülöp nagyon örült a felkérésnek, mert Bartók három zongoraversenye közül ezt még sohasem játszotta közönség előtt, így ezen a nyitókoncerten ő is debütál.

Az est során további két Bartók mű is felcsendül. Elhangzik a Két kép (Virágzás,  A falu tánca), valamint a szerző Amerikában írt nagyzenekari műve, a Concerto.

A Nemzeti Filharmonikus Zenekar szeptember 25-i nyitóhangversenyének karmestere Kesselyák Gergely.

Jegyvásárlás: https://nfz.jegy.hu/program/bartok-evadnyito-koncert-123346/719677

A FELESÉGEM TÖRTÉNETE

 

Romantikus film -magyar, német, olasz koprodukció, francia részvétellel

Rendezte: Enyedi Ildikó

Vezető producer: Mécs Mónika

Producerek: Mesterházy Ernő, Jonas Dornbach, Janine Jackowski, Flaminio Zadra, Pilar Saavedra

Perrotta, Stéphane Parthenay, Robin Boespflug-Vonier, Muhi András

Line producer: Tarr Erika

Forgatókönyv: Enyedi Ildikó

Fényképezte: Rév Marcell

Vágó: Szalai Károly

h.s.e.

Látványtervező: Láng Imola

Jelmeztervező: Flesch Andrea

VFX Supervisor: Klingl Béla

Zenesz

erző: Balázs Ádám

Szereplők:

Léa Seydoux, Gijs Naber, Louis Garrel, Sergio Rubini, Jasmine Trinca, Luna Wedler, Josef Hader, Ulcrich Matthes, Udo Samel, Funtek Sándor és Hajduk Károly

 

Störr Jakab holland teherhajó kapitány egy nap egy kávézóban ülve foga

dást köt, hogy elveszi feleségül az első nőt, aki belép. És besétál Lizzy...Az Arany Medve-díjas és Oscar-jelölt Testről és lélekről rendezője, Enyedi Ildikó új filmje Füst Milán több mint 20 nyelvre lefordított, irodalmi Nobel-díjra felterjesztett, azonos című regénye alapján készült. Az Ezeregyéjszaka-szerűen dús szerelmi történet álarcában, Störr kapitány szeretnivaló, fájdalmasan becsületes figuráján keresztül, elemi módon, az érzékeinken át értjük meg az élet összetettségét, titokzatosságát, törékeny szépségét, megfoghatatlan, uralhatatlan jellegét.A szenvedély labirintusába invitáló fordulatos, sodró tempójú filmben Störr kapitányt a holland Gijs Naber, feleségét, Lizzyt a James Bond-, Mission: Impossible-filmekből és a cannes-i Arany Pálmás Adéle életéből ismert világsztár, Léa Seydoux alakítja.

Fontos szerepben látható továbbá

Louis Garrel (Bernardo Bertolucci -Álmodozók),Sergio Rubini látható, továbbá Louis Garrel (Bernardo Bertolucci -Álmodozók),Sergio Rubini (Interjú), Jasmine Trinca (Fortunata), Josef Hader (Stefan Zweig -Búcsú Európától),Ulrich Matthes (Bukás), Udo Samel (Babilon Berlin), valamint Funtek Sándor és Hajduk Károly.

Forgalmazó: Mozinet

Korhatár: 16 éven aluliak számára nem ajánlott. https://www.facebook.com/AFelesegemTortenete/

Magyarországi bemutató: 2021. szeptember 23.

 

Iratkozzon fel hírlevelünkre!