Nézőpontváltó® köszöntők

"A Nézőpontváltó® csapat tevékenysége arra irányul, hogy szemléletváltásra biztasson, és abban praktikusan segítsen. Felhívják a figyelmet arra, hogy az emberek álljanak önmagukhoz másként, mint addig! Vigyázzanak arra a testre, ami az övék! Próbálják az adottságaikból a lehető legtovább a lehető legjobbat kihozni! De ha mindazok ellenére mégis megbetegednének, akkor tudják, kikhez, hova fordulhatnak támogatásért, kik nyújtanak segítő kezet.”

Dr. Borbényi Erika, Szedlacsek Emília és Sári Edina köszöntő üzenete az oldalra látogatóknak.

 

Tovább olvasom

Közkívánatra már heti négy alkalommal Chatszoba, avagy...

amit mindig is tudni szerettél volna a hospice-ról, csak nem merted megkérdezni!

Mit jelent a hospice ellátás? Mi az a palliatív orvoslás? Hol érhető el a lakóhelyem közelében? Ki jogosult rá? Nem rákbeteg vagyok, én kérhetek hospice-ellátást? Szükségszerű velejárója a betegségnek a fájdalom és más kínzó tünetek? Hogyan enyhíthető? Hogyan kérhetek ellátást? Van házhoz jövő segítség? Kell érte fizetni? Hogyan kérhetek ellátást? Van házhoz jövő segítség? Mi az a hospice ház? Mit csinálnak ott? Látogathatnak a hozzátartozók? Hívhatok papot? Kik a gondozók? Van várólista?

... és még tucatnyi kérdés, ami fel sem merül bennünk addig, amíg nem kerülünk mi sajátmagunk, vagy szerettünk olyan élethelyzetbe, amikor szükségessé válik egy szakmailag hozzáértő és emberséges életvégi ellátás.

Amikor már nem a gyógyítás a cél, hanem a szenvedés nélküli búcsú az élettől, a hozzátartozóktól.

 

Az ilyen, és ehhez hasonló kérdésekre adnak szakszerű választ a hospice orvoslásban jártas szakemberek a Nézőpontváltó Egyesület és a Magyar Hospice­–Palliatív Egyesület együttműködésében létrehozott Chatszoba konzultációs szolgáltatás keretében, amely 2017. március 13-ától elérhető, de szeptember végétől az igényeknek megfelelően időben kibővülő, ingyenes tanácsadás.

 A hosszú évek óta hospice-palliatív területen tevékenykedő szakemberek virtuális fogadóórája minden héten:

 

Hétfő   9-11 óra

Lukács Miklós            

hospice szakápoló és koordinátor

Kedd   9-12 óra

Munk Katalin

MHPE titkár, irodavezető

Szerda 8-9 óra

dr. Csikós Ágnes                    

palliatív szakorvos, családorvos

Szerda 9-11 óra

Schaffer Judit                          

egészségügyi menedzser, hospice szakápoló és koordinátor, gyógytornász

A kérdezni, konzultálni óhajtók egy rövid regisztráció után ingyenesen vehetik igénybe a szolgáltatást.

 Az orvostudomány folyamatos fejlődése és az életminőség javulása ellenére egyre nagyobb szükség van a hospice ellátásra, gondozásra.

Érdemes időben kérdezni, illetve megjegyezni a konzultáció elérhetőségét, hogy szükség esetén azonnal cselekedni lehessen az érintett beteg érdekében!

 

A csevegés megkezdése és menete

 

A honlapra látogató csak abban az esetben tud chatelni a hospice szakemberekkel (adminisztrátorokkal), ha a www.nezopontvalto.hu oldalon sikeresen regisztrált, majd a szolgáltatási időben (lásd táblázat!) bejelentkezik.

Ezután a bejelentkezett felhasználónak megjelenik egy üzenet, amely jelzi, hogy megkezdheti a valós idejű online beszélgetést.

Ekkor a felhasználónak a honlap jobb oldalán lévő oldalsávban található chat-ikonra kattintva van lehetősége kapcsolatba lépni és elkezdeni a csevegést a hospice szakemberrel.

Az ikonra kattintva felugrik a más programokból, pl. Facebook-ról jól ismert levelező ablak, ahova a felhasználó szöveget írhat és képet is csatolhat.

Az üzeneteket az ENTER gombra kattintva küldheti el a chat adminisztrátornak.

 Miután a felhasználó elküldte az üzenetet a hospice szakembernek, az azonnal megjelenik az adminisztrációs felületen. Az üzenetek érkezését egy hang effekt kíséri.

A felhasználónak lehetősége van képeket is csatolni, amelyek szintén automatikusan megjelennek a szakembereknél. A képekre kattintva a képek nagy formátumban jelennek meg.

Sikeres csevegést és a lehetőségekhez képest jó egészséget kíván a Nézőpontváltó csapat, és a Magyar Hospice-Palliatív Egyesület munkatársai!

 

 

 

Brjeska Dóra: Gyógyulónapló

A rákbetegség diagnózisa hatalmas megterhelés lehet mindenkinek, a betegnek és a hozzátartozóknak egyaránt. Jól jön, ha van valami, amire támaszkodni lehet, ami segít túljutni a legnehezebb perceken, a támogat, ha kell jókedvre derít. A Füles Odú: Gyógyulónapló pont egy ilyen különleges füzet. Saját tapasztalataim alapján készítettem. Csupa olyan dolog, ami nekem segített, megkönnyítette a vizsgálatokat, kezeléseket, és a mindennapokat.

 

Van benne egy hónapra elég megerősítő mondat, és ezzel együtt egy 30 napos kihívás, ami segít elindulni a gyógyulás útján, mert nem csak testileg kell gyógyulni a diagnózis után, hanem lelkileg is.

Egy rész a gyógyító mandalákról, a színek, formák világáról. Különleges színezhető, a borítóról már ismert mandalás kövekkel, mert színezni jó. Egy újabb kihívás, ami támogatja a szervezetet a betegség ellen. Egy fejezet a mozgás fontosságáról, és egy sportnapló, ami segít a kezelések alatt és után, hogy a mozgást is bevegyük a gyógyszerek közé. És egy újabb rész, tele színezhető rajzokkal, amiket egy csodálatos kilenc éves készített, mert szerinte ez is segít a gyógyulásban. És mert színezni tényleg jó. Végül pedig a füzet praktikus fele. Egy napló, ahova a legfontosabb adatokat, a betegséggel kapcsolatos információkat írhatjuk, ami tapasztalatból tudom, hogy hatalmas könnyebbség, ha új orvoshoz, vizsgálatra, vagy műtétekre kell menni.

 

Mandalás kövek: Szalay Adrienn, Mandala Stones

Rajzok: Forró Juli

 

Pár szó rólam: 2013-ban diagnosztizáltak négyes stádiumú mellrákkal, 32 évesen. Akkor kezdtem el blogot írni azokról a dolgokról, amikkel egy rákbeteg találkozik, amik megfordulhatnak a fejében, amiket érezhet. Azóta ebből született egy könyv is, ami összefoglalja a legfontosabb tanácsokat, praktikákat a kezelések idejére.

 

A Gyógyulónapló kapható a www.undergroundbolt.hu és a www.thepop.huwebáruházakban.

 

Ha többet szeretne tudni a blogról, itt megtalálja:

fulesodu.cafeblog.hu

www.facebook.com/fulesodu

 

Csatoltan küldök néhány képet, és egy kis betekintőt.

Köszönöm segítségüket, hogy minél több beteghez eljuthasson, és segíthessen.

 

Üdvözlettel, Brjeska Dóra

 

MáSzínház: Képmás - jótékonysági úszás

A Swimathon egy négy hetes közösségi adománygyűjtő kampány és egyben egy olyan sokszereplős és jó hangulatú, közösségi esemény, amelyet egy uszodában rendeznek meg. A kampányban olyan emberek úsznak és kérik a támogatásodat – köztük én is – akik ebben a közös játékban most egy-egy izgalmas, civil ügy „nagykövetei”. Mi nem csak úszunk majd a nagy napon egy vállalt távot és időt megcélozva, de gyűjtünk is ezeknek a programoknak a megvalósulásáért.

"A KépMás című előadást a 2017/2018-as évad (szeptembertől júniusig) során 20 alkalommal tervezzük játszani középiskolában 16-18 éves korosztálynak drámapedagógiai foglalkozással, és nyilvánosan, felnőtteknek szóló szakmai beszélgetéssel egybekötve. A projektről dokumentumfilmet forgatunk, amely kapcsán 10 alkalommal szeretnénk egyetemi kurzusok keretében előadást tartani a program módszeréről és szakmai hátteréről."

Kérlek, ha tudod, támogasd az úszásom és ezáltal a MáSzínház nőiességről is szóló előadásának megvalósulását. Köszönöm! Balassa Gabi

 

Balassa Gabriella a Mellrákfórum - Nem vagy egyedül Alapítvány egyik alapító-vezetője a MáSzínházat támogatja úszásával.

 

Bemutatkozása:

43 éves vagyok, két gyermek édesanyja. Számomra központi kérdés a nőiesség megélése akkor, ha az ember MÁS. Én egy betegség miatt lettem MÁSképp nő – mellrákom volt, és a jobb mellem elvesztése lett a gyógyulásom ára. Tudom, hogy milyen, mikor az átlagos, a többség szerint normális emberek mondanak véleményt azokról, akik kilógnak a sorból. Engem is számtalan kritika, bírálat ért, mert nyíltan merek beszélni a mellem elvesztéséről és a nőiességről. Biztos vagyok abban, hogy ha több elfogadás és befogadás lenne az emberekben, nem kéne magyarázni, hogy akár testileg, akár lelkileg MÁS ember is érezhet nőként, szeretne anyává válni, szeretni. Hannáról sokat hallottam már az édesanyjától, és büszke vagyok arra, hogy számítanak rám és segíthetem őket az előadás megvalósításában. Bízom azokban, akik ismernek engem, és követték az utam, hogy a támogatásukkal is mellém állnak. Vállalás: 200 m és 12 perc.

 

 

Támogatás, infók, fotók:

https://2017.swimathon.hu/swimmer/balassa-gabi/

#maszinhaz
#kepmasertaswimathonon

’Mozdulj meg a hospice-ért!’ - Biciklitúra

Velencei-tó, 2017. május 27.

 

Hospice Biciklitúra MHPE Hospice Önkéntesek 2017

TEKERD VELÜNK KÖRBE A VELENCEI-TAVAT!

2017. május 27-én szeretettel várunk minden sportembert, diák önkéntest és támogatót a Velencei-tó körbebiciklizésére.

 

Rendezvényünk célja: közösségi megmozdulás a gyógyíthatatlan betegek ellátásának javításáért.

 

Indulás: 2017. május 27. 11:00 Velence, Korzó Szabadstrand. (É 47.230799' K 18.66305) Közel van a velencei vasútállomáshoz, illetve itt van lehetőség autóval parkolni is.

A túraútvonalon 3 ellenőrzési pontot biztosítunk számotokra, melyeknél önkénteseink játékos feladatokkal várnak majd minden kicsit és nagyot. A 3 pont továbbá 3 frissítőpontot és 3 távot is jelent, melyeknek mindegyike teljesíthető külön is, azok kedvéért, akik szívesen csatlakoznának, de nem éreznek elég erőt vagy kitartást magukban ahhoz, hogy megtegyék a teljes kört.

 

Mozdulj meg a hospice-ért biciklitúra MHPE Hospice Önkéntesek 2017 térkép

Kedvezményes korai regisztráció: 1500 Ft/fő, diákönkénteseknek 700 Ft/fő, 6 éves kor alatt ingyenes. Feltétele, hogy regisztráljatok legkésőbb május 23-án 17:00-ig a regisztrációs oldalon és a részvételi díjat utaljátok át a Magyar Hospice-Palliatív Egyesület 10102093-35608700-01003005 bankszámlaszámára. A megjegyzés rovatba írjátok be a neveteket és a BRINGA szót.

Helyszíni regisztráció: 10-11 óra között 1800 Ft/fő, diákönkénteseknek: 1000 Ft/fő, 6 éves kor alatt ingyenes

 

Rendezvényünk teljes bevételét a hospice ellátás fejlesztésére fordítjuk.

Szeretettel vár mindenkit a Magyar Hospice - Palliatív Egyesület és Hospice Önkéntesei

rendezvények
 
 

Információ, regisztráció:

 
Online regisztrációs oldal: https://hospice.hu/rendezvenyek/biciklituraReg
 
 

 

A RENDEZVÉNY TÁMOGATÓJA:

Preventa logó link a honlapjához

A szavak mágikus ereje - életvégi beszélgetés

(Birtalan Balázs – Mátai Tamás: Életvégi beszélgetés)

„Hiányzik a tudás, hogy a közlések a betegben valódi változásokat idéznek elő, akár pozitív irányba, akár negatív irányba. Akár a gyógyulás útján, akár arrafelé, hogy én egy tehetetlen falevélként sodródom a szélben, és semmi kontrollom nincs afelett, hogy mi fog itt történni”
 „Amikor közölnek a beteggel egy rossz hírt – maradjunk ennél, hogy rosszindulatú daganata van, - ebben az esetben a beteg – ezt Bányai Éva a Magyar Hipnózis Egyesület örökös tiszteletbeli elnöke fogalmazta így – a beteg módosult tudatállapotba kerül.

Ez azt jelenti, hogy a szuggesztibilitása, a szuggesztiók iránti érzékenysége hihetetlen mértékben megnövekszik. Bármilyen mondat elhangzik, abban a térben ahol a beteg van, bárkitől, aki kompetens személynek tűnik, annak a mondatnak a jelentése vagy jelentősége az hatszor, nyolcszor, tízszer akkora súllyal fog beíródni a beteg tudatába.

Emlékszem, ami utólag már kicsit komikusnak tűnik, hogy fölébredtem az altatásból a kolonoszkópia után, bejött az orvos, közölte, hogy rosszindulatú daganat, „itt a papír a CT-ről, viszont látásra” – kerestem azt, aki legalább egy kicsit úgy néz ki, mintha kórházi ruhában lenne, és kérdeztem, hogy mik az esélyeim.

Aki egy kicsit úgy nézett ki, mintha kórházi ruhában lenne, az történetesen egy takarítónő volt. Tehát én a rosszindulatú daganatomról való közlés után egy kórházi takarítónőt interjúvoltam meg arról, hogy milyenek a kilátásaim, és mi fog várni a műtét során. Most ezt röhögve mondom, de ugyanakkor el is sírhatom magam rajta. Tamás ott volt velem, ő sem ma jött a hathúszassal, de azt teljesen adekvátnak tartotta ő is, hogy megkérdezzük azt, aki itt van, hogy mi fog történni. Szerencsére a kórházi takarítónő meglepően tájékozott volt a kérdésben. Kicsit empatikusnak is bizonyult, és mondta, hogy nyugodjak meg, nem lesz semmi baj. Ez nagyon jó érzés volt nekem. Jaj, de jó, megmondta nekem egy hivatalos ember a kórházban, hogy nem lesz semmi baj. Hurrá. Ezzel a tudattal mentünk haza, hogy nekünk ezt a kórházban mondták, hogy nem lesz semmi baj…”

Onkológia, élet, halál, hipnábilitás, kommunikáció, tájékoztatás, információ, orvosképzés, ápolóképzés, boldogság, párkapcsolat, módosult tudatállapot, hospice, jelenlét – ITT TALÁLOD AZ EGÉSZ FILMET nézd meg, hallgasd meg!

 

Még több pozitív attitűd formáló információ: http://pafhungary.hu/

A Bátor Tábor 1% kisokosa

Ha bármi kérdésed lenne az 1%-ról, itt nagy valószínűség szerint megtalálod a választ.

 

Miért fontos, hogy rendelkezzek az 1%-ról?
Mert számítunk rád. Mert állampolgári jogod. Mert te dönthetsz arról, hogy az állam mire fordítsa az adód egy részét. Mert jót tehetsz, könnyen, gyorsan.

Akkor is rendelkezzek, ha kevés a jövedelmem?
Persze, hiszen sok kicsi sokra megy. Tudtad, hogy egy átlag 1% felajánlásból mi egy táborozónk egészségügyi ellátását tudjuk biztosítani? Évente több mint 7 milliárd forintnyi felajánlás érkezik a civil szervezetek javára, amely jelentős segítséget jelent a működésükben.

Mire figyeljek a támogatni kívánt szervezet kiválasztásánál?
Mindenképp olyan szervezetet válassz, ami átláthatóan működik. Keress rá a szervezet nevére az interneten, nézd meg a honlapját, alapelveiket, ellenőrizd, hogy kint van-e az éves beszámolója! Figyelj, nehogy összekeverd két hasonló szervezet nevét!

 

Hogyan rendelkezhetek az 1%-omról…
A.    Ha a NAV készíti az adóbevallásom?

Ha van ügyfélkapud, a NAV eszja oldalán online is rendelkezhetsz az 1%-ról néhány kattintással május 22-ig. Ha nincs ügyfélkapud, töltsd ki az 16EGYSZA nyomtatványt és 2017. május 22-ig postázd el a területileg illetékes NAV-nak. Az adóbevallás-tervezet online javítása közben is lehetőséged van az 1%-ról rendelkezni.

B.    Ha a munkáltatóm készíti az adóbevallásom?
A 16EGYSZA nyilatkozatot legkésőbb május 10-ig lezárt borítékban átadhatod a munkáltatódnak, vagy 2017. május 22-ig papír alapon vagy ügyfélkapun keresztül elektronikusan eljuttathatod a NAV-nak.

C.    Ha egyéni vállalkozó vagyok?
Az adóbevallásod 16SZJA EGYSZA lapján február 27-ig.
Ha a február 27-ig leadott adóbevallásodban nem nyilatkoztál az 1%-ról, május 22-ig még lehetőséged van eljuttatni a nyilatkozatodat a NAV-nak a 16EGYSZA nyomtatványon ügyfélkapun keresztül elektronikusan vagy postai úton a területileg illetékes NAV-nak.

D.    Ha saját magam készítem az adóbevallásom?
Elektronikusan rendelkezhetsz a 16SZJA adóbevallás részét képező önálló EGYSZA lapon, vagy az erre a célra kialakított 16EGYSZA jelű önálló nyomtatványon akár elektronikusan, akár postai úton, önállóan megküldheted a területileg illetékes NAV-nak 2017. május 22-ig.

 

Meddig rendelkezhetek az 1%-ról?

2017-ben az adóbevallási és az 1%-ról való rendelkezési határidő május 22. Az ezt követően beküldött nyilatkozatokat a NAV nem dolgozza fel.

 

Mennyi időbe kerül rendelkezni az 1%-ról?
El sem hinnéd, hogy milyen gyorsan megy. Ha van ügyfélkapud, csak néhány perc az egész. De ha postai úton küldöd be, akkor sem vesz több időt igénybe, mint egy csekk befizetése.

 

Bárki rendelkezhet az 1%-ról?
Az 1%-ról az a magánszemély rendelkezhet, aki az előző évben fizetésből vagy egyéb bevételből származó adózott jövedelemmel rendelkezett

 

Már elkészítettem az adóbevallásom, de az 1%-ról nem rendelkeztem. Mit tehetek?
Május 22-ig még lehetőséged van eljuttatni a nyilatkozatodat a NAV-nak a 16EGYSZA nyomtatványon ügyfélkapun keresztül elektronikusan vagy postai úton a területileg illetékes NAV-nak.

 

Csak egy szervezetnek ajánlhatom fel?
Igen, egy adott évben csak egy civil szervezetnek ajánlható fel az 1%. Ha több szervezetet jelölsz meg vagy ha több nyilatkozatot töltesz ki, a NAV érvénytelennek fogja minősíteni őket.

 

Mi van akkor, ha csak a civil 1%-ról akarok rendelkezni és az egyháziról nem?
Megteheted. Ebben az esetben a nyilatkozatnak csak a civil szervezetekre vonatkozó részét töltsd ki.

 

Honnan tudom, hogy a civil szervezet megkapta az 1%-ot?                                             Ha ügyfélkapuval rendelkezel, a NAV értesítést küld arról, hogy a civil szervezet megkapta az összeget. Erre rendszerint a felajánlási évet követő év elején kerül sor.

 

Honnan tudom, hogy a civil szervezet mire használja fel az 1%-ot?
Erre jó lehetőség, ha a rendelkezési nyilatkozaton megjelölöd, hogy a civil szervezet megkaphassa a postacímedet és/vagy e-mail címedet. Ebben az esetben vissza tud jelezni az 1%-ok felhasználásáról.

 

Hogyan kaphatok visszajelzést, hogy mire használták fel az 1%-ot?
A civil szervezet csak abban az esetben kapja meg az elérhetőséged, ha ezt a rendelkező nyilatkozaton bejelölted. Ellenkező esetben a NAV semmilyen személyes adatot nem szolgáltathat a kedvezményezett szervezetnek.
Ha megadtad az adataid a nyilatkozaton, a civil szervezet be tud számolni arról, mire költötte az 1%-ból befolyt összegeket.

 

Mikor kapja meg a civil szervezet az 1% felajánlásokat?
A NAV a rendelkezési év szeptemberében közli az adott civil szervezettel a várható 1% felajánlások összegét és rendszerint októberig átutalja a szervezetnek az összeget.

 

Ha még mindig nem találtál választ a kérdésedre, írj nekünk a

jotett@batortabor.hu

címre és mi készségesen válaszolunk.

A jelenlét élvezetének gyógyító ereje

Az "MBCR" angol rövidítés a tudatos jelenlétre épülő, a rákbetegséggel való megküzdést segítő program elnevezése, amely a pillanat, a "most" megélésére tanít.

Programunk folyamatos biztosításában kulcsfontosságú szerepet tölt be a Tarpai Emese Body-Mind Centrum, mely a Tűzmadár Alapítványon belül a tudatos jelenlét, éber figyelem fejlesztését szolgálja. A program gerincét a test és lélek egységének erősítése, a szorongás, stressz okozta terhek feldolgozása, a belső növekedést serkentő kreatív folyamatok beindítása képezi.

Eszközül hívjuk ehhez a pszichoedukációt, vagyis a rákbetegséghez és a hozzá kapcsolódó lelki-szociális problémák kezeléséhez szükséges ismereteket, valamint stresszkezelő módszereket, az érzelmek feldolgozását, az egészséget támogató életmód tervezését, kialakítását, stb.

Programunkban igyekszünk minden jelentkező számára biztosítani pszichológussal, gyógytornásszal, illetve dietetikussal folytatható konzultációkat, valamint a testi-lelki állapot felmérését szolgáló értékelő rendszereket, melyek segítségével kijelölhetők azok a kritikus területek, állapotok, melyek gyógyítást, fejlesztést igényelnek.

A program intenzív (8 héten át heti 1x3 óra), kis létszámú (maximum 10 fő) csoportokkal zajlik, és személyre szabott instrukciókkal, szoros visszacsatolással, rendszeres gyakorló anyaggal segíti a tudatos jelenléthez szükséges testi-lelki kapcsolat kialakítását. A tudatos jelenlét, éber figyelem azt jelenti, hogy az adott személy minden pillanatban tudatában van annak, mi történik vele, illetve körülötte.

Mit, miért csinál, hogyan érez a teste különböző tevékenységek során? Hogyan és mit jelez a teste, ha kimerült, feszült vagy éhes? Hogyan éli meg a feszültséget az egész teste? Az éber figyelem állapotában az ember minden pillanatban képes kapcsolatba kerülni érzelmeivel, gondolataival és kezelni tudja nyugtalanító gondolatai következményeit.

Az MBCR megtanít arra, hogy saját életünk tudatos alakítói, kontrollálói legyünk, ne pedig passzív elszenvedői.

A tanfolyamokra folyamatosan lehet jelentkezni. Kifejezetten olyanok számára javasoljuk, akik tanácstalanok abban, hogyan és mit tegyenek saját gyógyulásukért, hogyan járuljanak hozzá a betegséggel való megküzdéshez.

A programot hozzátartozók számára is ajánljuk. Nem csak a rájuk háruló feszültségek, és egyéb problémák kezelésében nyújthat segítséget, hanem a beteg hozzátartozó megfelelő támogatásában is.

Helyszín: Tűzmadár Ház
A foglalkozást vezeti: Rohánszky Magda;  Tóth Ágnes
Időtartam: 7 alkalom,  heti 1x3 óra

Csökkentett részvételi díj: 5.000Ft/tanfolyam
Szükséges eszközök: jegyzetfüzet, toll

 

 

Elérhetőség, információ: http://www.tuzmadaralapitvany.hu/kapcsolat-p-hu.html

Bemutatkozik az Esélyegyenlőségi Magazin I. rész

A Magyarországon egyedülálló Esélyegyenlőségi Magazin rádióműsor elsőként a Hobby rádió műsorában szólalhatott meg 2005-ben, Debrecenben. Mozgáskorlátozott feleségemmel hoztuk létre az információs műsort sorstársaink megsegítésére.

 

Az eltelt évek alatt egyre több rádióállomás csatlakozott mozgalmunkhoz, kezdeményezésünkhöz, így műsorunk már nemcsak Magyarország területén, hanem Románia, és Ausztria magyar nyelvű adásaiban is jelen van.

 

Műsorunk célcsoportja a hátrányos helyzetű, fogyatékkal élő, és a több kisgyermeket nevelő családok.

Hallgatóink 78%-a nő, 21%-a férfi. A közvélemény kutatásból az is kiderült, hogy műsorunk a hallgatóink 25-64 éves korcsoportjában a legkedveltebb műsor.

 

Célunk az 55 perces rádióműsorral, hogy hallgatóink számára információs, tájékoztató és nem utolsósorban szórakoztató magazint készítsünk, és hogy a számukra bizonyos hiányzó információkat több értékes hír formájában tudjuk eljuttatni.

 

Rádióműsorunkhoz, ami kétheti rendszerességgel jelentkezik, egyre több helyi, és körzeti média csatlakozik a műsor terjesztésével, ezért hallhatóak vagyunk a Hobby rádió műsorában, ami hetente két alkalommal hallható. Budapesten az FM 97MHzén, az EPER Rádióban, és az FM 98MHz-en, a Civil Rádió műsorkínálatában is jelen vagyunk.

 

Az Esélyegyenlőségi Magazin Magyarország 80% területén, számos vidéki rádió frekvencián is elérhető, úgymint Ajka, Baja, Balkány, Békéscsaba, Dunaföldvár, Eger, Esztergom, Érd, Gyöngyös, Gyömrő, Győr, Hajdúböszörmény, Hódmezővásárhely, Siófok, Százhalobatta, Szentendre, Szombathely, Veresegyháza, Kapuvár, Karcag, Keszthely, Kunszentmiklós, Kerekegyháza, Kiskunfélegyháza, Kiskörös, Kistarcsa, Kisvárda, Fonyod, Pécs, Paks, Piliscsaba, Püspökladány, Makó, Miskolc, Nyíregyháza rádióállomásain.

 

A magazint tizenkét lelkes ember készíti a vezetésemmel. Ebben a tevékenységben is társam a feleségem, Bratkóné Földesi Ágota, aki hírszerkesztőként közreműködik a magazin készítésében.

 

Mivel fiatal házaspár vagyunk, ezért olyan családoknak készítjük adásainkat, akik hozzánk hasonlóan szeretnek szórakozni, és élni. Olyan helyekre, rendezvényekre invitáljuk a kedves hallgatóinkat, ahol mozgáskorlátozott feleségemmel is megfordulunk, tehát jó szívvel ajánljuk azokat sorstársainknak is.

 

Különböző rovatainkban rendszeresen beszámolunk azokról a településekről, cégekről, intézményekről, ahol törekednek a társadalmi felelősségvállalásra.

Rendszeresen bemutatunk tájvédelmi körzeteket, akadálymentes tanösvényeket, hiszen mi is szeretünk kirándulni, utazni, csak jól fel kell térképezni a helyet, mielőtt elindulunk.

Olyan eszközöket is bemutatunk, amelyek a mindennapjainkat segítik, és örömmel beszámolunk sikertörténetekről, amik a fogyatékkal élő embertársainkkal történtek.

Orvosi percek rovatunkban a minket fokozottan érdeklő és érintő betegségekről adunk hírt, próbálunk tanácsokkal segíteni.

Mivel nekünk is van segítőkutyánk, ezért rendszeresen beszámolunk azokról a helyekről, ahol a kutyát is szeretettel várják - legyen az szálláshely, étterem, múzeum vagy akár szórakozóhely.

 

Bratkó József

vezető riporter, műsorvezető

 

 

 

 

Információ, interjúkérés:

MOBIL: +3630 309-6681

WEB: www.facebook.com/eselyegyenlosegimagazin

 

Egy hozzátartozó naplója

"Nem is tudom könnyek nélkül szavakba foglalni, hogy mennyire köszönök mindent a hospice ellátásnak!

 

A hospice házba való bekerülés előtti három hétben több kórházban is sikerült tapasztalatot szereznem az ott uralkodó állapotokról. Azt láttam, hogy a nővérek és orvosok szakmaisága, segítőkészsége, hozzáállása nem tudja pótolni a feltételek hiányosságait.

 

- egy fa hokedli, amiben egy 50-es évekbeli fém éjjeli edény van letakarva egy fedővel és azon egy párnahuzat - ez a szobavécé!, amit nem lehet tisztán tartani, egyáltalán nem higiénikus, az elvárható minimális kulturáltságról már nem is szólva, hiszen itt emberek vannak, akik az utolsó napjaikat töltik ezen a szép világon;

- koszos pelenka a folyosón eldobálva, amit minden látogatásom alkalmával inkább összeszedek, mert a látványtól és a szagtól is rosszul leszek, de látok sok másikat a vécében a szemetesbe kidobva, mert ugye, mit is kell vele tenni!? kérdené a hozzátartozó, de nincs kitől, és valóban, senkit nem érdekel, mert az még másnap is ugyanott marad

- ragacsos padló, ki tudja mitől, felmosó vödör, vegyszer meg sehol

- ágytálmosó – olvasom a feliratot, erre én, mint tettrekész látogató, felbuzdulok, na, itt majd biztosan minden kellék adott, hogy tisztaságot lehessen varázsolni a beteg körül, de az ajtót kinyitva egy lomtárat találtam, így maradt a mosdónál a vizes öblögetés

 

A harmadik hét után telve a kórházban uralkodó szagoktól egyszerűen öklendezés nélkül már a folyósón sem tudtam végigmenni.

Arra gondolok, még jó, hogy nyár van és majdnem minden ablak nyitva, de istenem, mi lehet itt télen!

 

Nővéreket, akik törődtek, segítettek volna a betegnek nem nagyon lehetett találni. Természetesen minden beteget becsülettel elláttak, gyógyszer, étel mindig kiosztva, rohanva, egy jó szót, mosolyt mellőzve. Persze tisztelet a kivételnek, és ez nem a nemtörődömség, hanem pusztán az idő és emberhiánynak köszönhető, saccolásom szerintem 50, azaz ötven! betegre jutott két nővér. Csengetni szinte bűn volt, így maradt, hogy a beteget a hozzátartozó etette, fürdette és pelenkázta, még jó hogy van mobil, mert amikor kellett, rohantunk.

 

A vacsora az előírás szerint pépes, valójában vagy egy szelet kenyér csupaszon, csomagolás nélkül, vagy szimpla vizes zsömle, ami két óra múlva kőkemény, egy felvágottal, aminek az állapotát el lehet képzelni negyven fokban az éjjeliszekrényen.

 

A szabadba kimenni felér egy kirándulással, csak jó erőben lévők vállalkozhatnak rá.

 

Mivel a nagynéném tüdőrákbeteg volt, többször szóba került, hogy hamarosan lesz hely a Hospice részlegen, gondoltam atyaég, ezek után mi jöhet még! - bár előzetes érdeklődésem szerint ez csak jobb lehet.

Amikor átkerült egy héttel később, nem is értettem, miért kérnek elnézést, hogy ennyit kellett várni, de amint megismertem a helyet és a körülményeket, azonnal rájöttem. És még ők kértek tőlem elnézést?!

 

Már maga a hely, a kedves fogadtatás, a friss, tisztaság illat, egyszerűen hihetetlen volt.

Hova kerültem? Egy álom, vagy tényleg van ilyen Magyaroszágon?

A többi hely és sok megpróbáltatás után ez egy OÁZIS volt! Hatalmas terasz, zöldövezeti kilátással, növények, virágok, madárkák. Kényelmes ágy, állítható magassággal, fejtámlával, színes ágyneművel.

Zökkenőmentes, azonnali pelenkacserék, minden nap fürdetés, tiszta hálóing, ágyneműcsere. Jobb, mint otthon! – örömködtem a nem várt helyzetben.

Reggeli, ebéd, vacsora: ki mit kíván, mint egy hotelben, mindent úgy, ahogy a beteg kéri, apróra felvágva, pépesen, bármit csak szólni kellett, ha nem tudott valaki egyedül enni, akkor türelmes segítséget kapott, ha később szeretné elfogyasztani, vagy csak nagyon lassan tudja megenni, akkor sem viszik el öt perc után. Az ebéd felismerhető, ráadásul jó ízű is. Hát így is lehet? – hüledeztem az átélt tapasztalatok után.

Bababarát kórház után itt a Családbarát kórház? - vagyis inkább sajnos még csak egy osztály.

A doktornők, nővérek kedvesek, segítőkészek, pelenkázást, ha naponta öt-hatszor kell, akkor még ők csitítgatják a beteget, hogy ez egyáltalán nem gond, csak szóljon nyugodtan. Csengetésnél kedves kérdés - kinek segíthetek?, de általában hívni sem kell, mert a nővérek folyamatosan jelen vannak a . Törődnek a beteggel, a hozzátartozóval is, türelemmel meghallgatják, sőt kikérik a véleményét, figyelik, ha valaki valamivel nem boldogul és igyekeznek mindent, de tényleg mindent elkövetni, hogy mindenki számára a legjobb feltételeket biztosítsák.

Egyszer nem kellett nekem fürdetnem, pelenkáznom, ami nem lenne probléma, csak azért gond, mert én nem voltam ott egész nap a nagynéném mellett, és nagyon kellemetlen három-négy órákat várni így, amíg én visszaérek, és rendbe tudom tenni. A kellemetlen, kiszolgáltatott, helyzetről nem is beszélve, a koszban, büdösben.

A családtól elvárják, hogy látogassák minél többen és többet a beteget, és furcsa volt, amikor egyik családtag azt tételezte fel, hogy biztosan azért, mert tőlünk, rokonoktól várják el a beteg ellátását. Először én sem értettem, de azután rájöttem, hogy erről szó sincs, csak arról, hogy ők itt mindent megtesznek fizikailag, ezért a hozzátartozóktól csak annyit kérnek, hogy szeretgessék a beteget, amíg csak lehet, a többit ők megoldják.

Tisztesség, emberség, hozzáállás a maximumon jóval felül.

Érthetetlen számomra, hogy miért csak itt tudják azt a legfontosabb dolgot, hogy egy jó szó sokkal többet segít, mint egy-egy pirula.

 

Egyetlen nagy szomorúságom, hogy túl rövid időt tölthettünk itt.

Az viszont boldogsággal tölt el, hogy a szeretett nagynéném ilyen hozzáértő és kedves gondoskodásban, a szeretteitől körülvéve távozott, mert innen még azok a családtagok is jó érzéssel távoztak, akik hallani sem akartak a látogatásról, én pedig minden nap örömmel, szorongás nélkül jöttem látogatni.

Nagyon köszönöm ezt a Hospice ház összes munkatársának!

 

Ildikó, hozzátartozó"

 

A levelet stilisztikai változtatások nélkül közöltük! (a szerk.) 

 

Együttműködés az Esélyegyenlőségi Magazinnal!

Az esélyegyenlőség megteremtéséért, annak szélesebb kiterjesztéséért, a fizikai és szellemi másság kirekesztése ellen és az egymást segítő elfogadásért megkezdjük együttműködésünket a szemléletformálásban élenjáró Esélyegyenlőségi Magazinnal, amely a Nézőpontváltó Egyesület új partnere. 

Az Esélyegyenlőségi Magazin információi megtalálhatók a Facebook oldalon, ezen kívül rádióadással is segítik az egyéni és társadalmi nézőpontváltást.

A magazin két alapító-vezetőjével, Bratkó Józseffel és feleségével, Bratkóné Földesi Ágotával készült interjúnkat a jövő héten olvashatják.

 

 

https://www.facebook.com/eselyegyenlosegimagazin

Iratkozzon fel hírlevelünkre!