Nézőpontváltó® köszöntők

"A Nézőpontváltó® csapat tevékenysége arra irányul, hogy szemléletváltásra biztasson, és abban praktikusan segítsen. Felhívják a figyelmet arra, hogy az emberek álljanak önmagukhoz másként, mint addig! Vigyázzanak arra a testre, ami az övék! Próbálják az adottságaikból a lehető legtovább a lehető legjobbat kihozni! De ha mindazok ellenére mégis megbetegednének, akkor tudják, kikhez, hova fordulhatnak támogatásért, kik nyújtanak segítő kezet.”

Dr. Borbényi Erika, Szedlacsek Emília és Sári Edina köszöntő üzenete az oldalra látogatóknak.

 

Tovább olvasom

Falevelek - daganatos betegséggel érintettek történetei

A Falevelek című gyűjtemény gyógyult, vagy gyógyuló daganatos betegeknek a történeteit tartalmazza.

Magukról vallanak őszintén, testi-lelki harcaikról, győzelmeikről. Mesélnek arról, mi segített nekik, és hogyan fordították hasznukra ezt az embert próbáló helyzetet.

Gyógyulások is megjelennek a könyv lapjain, melyek időnként csodaszámba mennek, gyakran megindítóak, de mindenképpen példaértékűek és követésre méltók.

A Falevelek könyvbemutatója a Nézőpontváltó Egyesület MENŐKlub-estje keretében 2018. május 11-én 17.30 órától lesz a Zabrakadabra Egészséges Cukrászműhelyben (Budapest, IX. Ferenc krt. 1.)

Egyesületünk tagjai, a könyv szerkesztője, Fodorné Vincze Anna, és a könyv kiadója, a REGEA Alapítvány munkatársai szeretettel várnak minden érdeklődőt!

 

Nem vagy egyedül!

Hiánypótló, INGYENES kiadványt állított össze a Mellrákfórum - Nem vagy egyedül Alapítvány, amely azoknak a gyermekes anyukáknak és családjuknak kíván segítséget nyújtani, akiket mellrákkal diagnosztizáltak.
Igényelhető, kérhető az alapítvány FB-oldalán és honlapján: http://mellrakforum.hu/ 
Élj a segítséggel!
 
 
 

Utolsó levél Körtvélyes Évának, a "Rózsaszín Lánchíd Összefogás" életrehívójának

Szia, Körte!

Ott kezdem, hogy eleinte nem voltunk barátnők, sőt! Amikor a kilencvenes években először találkoztunk, talán a Gundelben, vagy S. Hegyi Lucia divatszalonjában, kifejezetten – ha nem is ellenségesen – de ellenfélként méregettük egymást. Akkor te már jó ideje az Elite főszerkesztője voltál, én akkor indítottam a Driver Golfmagazint. Ami belepiszkált a te hirdetői körödbe, bár később kiderült, sok exkluzív, igényes lap elfér a piacon, így mi is megfértünk egymással.

Gyakran találkoztunk rendezvényeken, szemmel tartottuk egymást, figyeltük egymás munkáját.

 

Aztán jó ideig nem találkoztunk, mert én másfelé evickéltem az élet tengerén, de 2010-ben egy rendezvényen ismét összefutottunk.

Egy rákellenes rendezvényen.

Akkor te már az összefogás vezetője voltál, én pedig kezdő, lelkes önkéntes egy rákellenes alapítványnál.

Elkezdtünk barátkozni, mert a cél szentesítette a kapcsolatunkat, meg egyébként is.

 

Megtisztelő volt, amikor az általam összehozott Magyar Rákellenes Charta ünnepélyes aláírásakor felkértél, vigyem tovább a lángot az Összefogásban, de én nem vagyok olyan elkötelezett betegsegítő, mint amilyen te voltál, és mivel meggyőződésem, hogy ahhoz a munkához, amit végeztél, nem száz, hanem ezer százalék munka és lobogás kell, ezért csak megköszöntem a felkérést, és a gondolatot, hogy én jutottam eszedbe.

 

Szóval, most átsétáltál a rózsaszínű hídon! 

Megint jó pár évig nem találkozunk, Körte! Erősen remélem, hogy mire én odaérek, te már felméred a terepet, és szervezkedsz, és valami teljesen más, de mindenképpen az én gondolkodásomra rímelő dolgot találsz ki, amihez majd én is csatlakozni tudok.

Csak annyit ígérek, hogy a Nézőpontváltó Egyesületben tesszük tovább a dolgunkat, néha meg-megállva, és megkérdezzük, ilyenkor ő vajon mit talált volna ki?

Taposd csak az utat, amin kettőnk közül megint te jársz előbb, de engedd meg, hogy itt lent én még sirassalak kicsit…

 Edina

 

"Az Egészség Hídja Összefogás a mellrák ellen léte azt bizonyítja, hogy a társadalomnak fontos a mellrák és az egészségtudatosság ügye, ami független a politikától és a gazdasági helyzettől. Azt mondhatjuk, hogy mivel mindenkinek az életében van legalább egy fontos nő, ezért ez nem csak a nők ügye, hiszen ha egy nő megbetegszik, az az egész családra hatással van" – hangsúlyozta, amikor az egészségtudatos életmódra nevelés és a mellrák elleni küzdelem országos kampányában végzett 12 éve aktív, sokoldalú tevékenységéért a Magyar Köztársaság Arany Érdemkeresztjét vehette át.

 

Az Egészség Hídja Összefogás Nancy Goodman Brinker amerikai nagykövetasszony kezdeményezésére 2002-ben jött létre Magyarországon. Az Összefogás küldetése az egészséges életmód népszerűsítése, illetve az emlőrák korai felismerésének révén a betegség legyőzése.

 

 

Jótékonysági könyvvásár az Európai Méhnyakrák Megelőzési Hét alkalmából

A 2018. január 27-étől az ALLÉE Bevásárlóközpontban megrendezendő Európai Méhnyakrák Megelőzési Hét alkalmából a Nézőpontváltó Egyesület és a Cser Könyvkiadó- és Kereskedelmi Kft. jótékonysági akciót hirdet!

 

"A Mályvavirág Alapítvány ajánlásával a XII. Európai Méhnyakrák Megelőzési Hét alkalmából minden Sári Edina: MeNŐpauza könyvvásárló és megrendelő az Életrevaló című regényhez 1000 forintos áron juthat hozzá, amelynek a felét adományként a szerzők – Simó Vivien-Sári Edina – és a Cser Könyv- és Lapkiadó felajánlják a Mályvavirág Alapítvány célkitűzéseinek támogatására."

 

ÉLETREVALÓ – rövid tartalom: Egy fiatal nő, Simó Vivien petefészekrák betegségének, az abból való kigyógyulásának, petesejt donációval történő gyermekvállalásának és párkapcsolati drámájának romantikus regény formájában megírt igaz története. A könyv nem csak szórakoztat és reményt ad, de eligazítja az orvosi rendelők, kórházak útvesztőiben bolyongó, saját félelmétől a kérdéseit megfogalmazni sem tudó és azokat feltenni sem merő olvasót az orvosi protokoll és az alternatív terápiák világában. A könyv szakmai részében elismert magyar orvosok is mesélnek a rákbetegség hátteréről és gyógyításáról, és a meddő párok gyermekvállalásának buktatóiról és sikereiről is. Az olvasó egy világsztárok privát szférájába bekukkantó könyvet tarthat a kezében.

 

MeNŐpauza – rövid tartalom: Negyven után egy nő előtt két út áll: vagy felfelé, vagy lefelé. A könyv főszereplőjéhez, Nikohoz hasonlóan a legtöbb nő dacosan inkább széllel szemben, mint hátszéllel halad tovább.

Ezért szórakozhat jól Niko történetén mindenki, aki próbálta már a panaszait olyan furcsa nevű szerrel enyhíteni, mint a poloskavész. Aki érezte már azt, hogy kívánja ő a férjét, de leginkább a háta közepére. Aki igyekszik feltűnés nélkül hunyorogni a drogériában a kisbetűs szövegre, nehogy véletlenül hajfestékkel szőrtelenítsen.  

Niko a klimax rettenete elől a fiához szökik Rómába, ahol beáll főzőnőnek a Trastevere egyik XVIII. században épült villájába, a fia professzorának apjához, Bernardo Bianchihoz, akinél kosztot, kvártélyt kap a munkájáért cserébe. Izgalmas és sorsfordító tíz hetet tölt ott, ahonnan egy kis párizsi kitérő után kívül-belül megújulva, megtalált, új életcéllal tér vissza a családjához.

Az életigenlő, humoros, pazar olasz ételleírásokkal, erotikával fűtött, és nagy amplitúdójú érzelmekkel teli történet mellett szakorvosokkal készült interjúk kerekítik egésszé a MeNŐpauzát.

 

 

Megrendelhető: https://cserkiado.hu/regeny-eletrajz/menopauza-9789631298802-15253.html

 

Személyes átvétel dedikált kötet igénylése esetén:

1114 Budapest, Ulászló u. 8., telefon: (+36-1) 386-9019

https://cserkiado.hu/tartalom/70-kapcsolat

Közkívánatra már heti négy alkalommal Chatszoba, avagy...

amit mindig is tudni szerettél volna a hospice-ról, csak nem merted megkérdezni!

Mit jelent a hospice ellátás? Mi az a palliatív orvoslás? Hol érhető el a lakóhelyem közelében? Ki jogosult rá? Nem rákbeteg vagyok, én kérhetek hospice-ellátást? Szükségszerű velejárója a betegségnek a fájdalom és más kínzó tünetek? Hogyan enyhíthető? Hogyan kérhetek ellátást? Van házhoz jövő segítség? Kell érte fizetni? Hogyan kérhetek ellátást? Van házhoz jövő segítség? Mi az a hospice ház? Mit csinálnak ott? Látogathatnak a hozzátartozók? Hívhatok papot? Kik a gondozók? Van várólista?

... és még tucatnyi kérdés, ami fel sem merül bennünk addig, amíg nem kerülünk mi sajátmagunk, vagy szerettünk olyan élethelyzetbe, amikor szükségessé válik egy szakmailag hozzáértő és emberséges életvégi ellátás.

Amikor már nem a gyógyítás a cél, hanem a szenvedés nélküli búcsú az élettől, a hozzátartozóktól.

 

Az ilyen, és ehhez hasonló kérdésekre adnak szakszerű választ a hospice orvoslásban jártas szakemberek a Nézőpontváltó Egyesület és a Magyar Hospice­–Palliatív Egyesület együttműködésében létrehozott Chatszoba konzultációs szolgáltatás keretében, amely 2017. március 13-ától elérhető, de szeptember végétől az igényeknek megfelelően időben kibővülő, ingyenes tanácsadás.

 A hosszú évek óta hospice-palliatív területen tevékenykedő szakemberek virtuális fogadóórája minden héten:

 

Hétfő   9-11 óra

Lukács Miklós            

hospice szakápoló és koordinátor

Kedd   9-12 óra

Munk Katalin

MHPE titkár, irodavezető

Szerda 8-9 óra

dr. Csikós Ágnes                    

palliatív szakorvos, családorvos

Szerda 9-11 óra

Schaffer Judit                          

egészségügyi menedzser, hospice szakápoló és koordinátor, gyógytornász

A kérdezni, konzultálni óhajtók egy rövid regisztráció után ingyenesen vehetik igénybe a szolgáltatást.

 Az orvostudomány folyamatos fejlődése és az életminőség javulása ellenére egyre nagyobb szükség van a hospice ellátásra, gondozásra.

Érdemes időben kérdezni, illetve megjegyezni a konzultáció elérhetőségét, hogy szükség esetén azonnal cselekedni lehessen az érintett beteg érdekében!

 

A csevegés megkezdése és menete

 

A honlapra látogató csak abban az esetben tud chatelni a hospice szakemberekkel (adminisztrátorokkal), ha a www.nezopontvalto.hu oldalon sikeresen regisztrált, majd a szolgáltatási időben (lásd táblázat!) bejelentkezik.

Ezután a bejelentkezett felhasználónak megjelenik egy üzenet, amely jelzi, hogy megkezdheti a valós idejű online beszélgetést.

Ekkor a felhasználónak a honlap jobb oldalán lévő oldalsávban található chat-ikonra kattintva van lehetősége kapcsolatba lépni és elkezdeni a csevegést a hospice szakemberrel.

Az ikonra kattintva felugrik a más programokból, pl. Facebook-ról jól ismert levelező ablak, ahova a felhasználó szöveget írhat és képet is csatolhat.

Az üzeneteket az ENTER gombra kattintva küldheti el a chat adminisztrátornak.

 Miután a felhasználó elküldte az üzenetet a hospice szakembernek, az azonnal megjelenik az adminisztrációs felületen. Az üzenetek érkezését egy hang effekt kíséri.

A felhasználónak lehetősége van képeket is csatolni, amelyek szintén automatikusan megjelennek a szakembereknél. A képekre kattintva a képek nagy formátumban jelennek meg.

Sikeres csevegést és a lehetőségekhez képest jó egészséget kíván a Nézőpontváltó csapat, és a Magyar Hospice-Palliatív Egyesület munkatársai!

 

 

 

Brjeska Dóra: Gyógyulónapló

A rákbetegség diagnózisa hatalmas megterhelés lehet mindenkinek, a betegnek és a hozzátartozóknak egyaránt. Jól jön, ha van valami, amire támaszkodni lehet, ami segít túljutni a legnehezebb perceken, a támogat, ha kell jókedvre derít. A Füles Odú: Gyógyulónapló pont egy ilyen különleges füzet. Saját tapasztalataim alapján készítettem. Csupa olyan dolog, ami nekem segített, megkönnyítette a vizsgálatokat, kezeléseket, és a mindennapokat.

 

Van benne egy hónapra elég megerősítő mondat, és ezzel együtt egy 30 napos kihívás, ami segít elindulni a gyógyulás útján, mert nem csak testileg kell gyógyulni a diagnózis után, hanem lelkileg is.

Egy rész a gyógyító mandalákról, a színek, formák világáról. Különleges színezhető, a borítóról már ismert mandalás kövekkel, mert színezni jó. Egy újabb kihívás, ami támogatja a szervezetet a betegség ellen. Egy fejezet a mozgás fontosságáról, és egy sportnapló, ami segít a kezelések alatt és után, hogy a mozgást is bevegyük a gyógyszerek közé. És egy újabb rész, tele színezhető rajzokkal, amiket egy csodálatos kilenc éves készített, mert szerinte ez is segít a gyógyulásban. És mert színezni tényleg jó. Végül pedig a füzet praktikus fele. Egy napló, ahova a legfontosabb adatokat, a betegséggel kapcsolatos információkat írhatjuk, ami tapasztalatból tudom, hogy hatalmas könnyebbség, ha új orvoshoz, vizsgálatra, vagy műtétekre kell menni.

 

Mandalás kövek: Szalay Adrienn, Mandala Stones

Rajzok: Forró Juli

 

Pár szó rólam: 2013-ban diagnosztizáltak négyes stádiumú mellrákkal, 32 évesen. Akkor kezdtem el blogot írni azokról a dolgokról, amikkel egy rákbeteg találkozik, amik megfordulhatnak a fejében, amiket érezhet. Azóta ebből született egy könyv is, ami összefoglalja a legfontosabb tanácsokat, praktikákat a kezelések idejére.

 

A Gyógyulónapló kapható a www.undergroundbolt.hu és a www.thepop.huwebáruházakban.

 

Ha többet szeretne tudni a blogról, itt megtalálja:

fulesodu.cafeblog.hu

www.facebook.com/fulesodu

 

Csatoltan küldök néhány képet, és egy kis betekintőt.

Köszönöm segítségüket, hogy minél több beteghez eljuthasson, és segíthessen.

 

Üdvözlettel, Brjeska Dóra

 

MáSzínház: Képmás - jótékonysági úszás

A Swimathon egy négy hetes közösségi adománygyűjtő kampány és egyben egy olyan sokszereplős és jó hangulatú, közösségi esemény, amelyet egy uszodában rendeznek meg. A kampányban olyan emberek úsznak és kérik a támogatásodat – köztük én is – akik ebben a közös játékban most egy-egy izgalmas, civil ügy „nagykövetei”. Mi nem csak úszunk majd a nagy napon egy vállalt távot és időt megcélozva, de gyűjtünk is ezeknek a programoknak a megvalósulásáért.

"A KépMás című előadást a 2017/2018-as évad (szeptembertől júniusig) során 20 alkalommal tervezzük játszani középiskolában 16-18 éves korosztálynak drámapedagógiai foglalkozással, és nyilvánosan, felnőtteknek szóló szakmai beszélgetéssel egybekötve. A projektről dokumentumfilmet forgatunk, amely kapcsán 10 alkalommal szeretnénk egyetemi kurzusok keretében előadást tartani a program módszeréről és szakmai hátteréről."

Kérlek, ha tudod, támogasd az úszásom és ezáltal a MáSzínház nőiességről is szóló előadásának megvalósulását. Köszönöm! Balassa Gabi

 

Balassa Gabriella a Mellrákfórum - Nem vagy egyedül Alapítvány egyik alapító-vezetője a MáSzínházat támogatja úszásával.

 

Bemutatkozása:

43 éves vagyok, két gyermek édesanyja. Számomra központi kérdés a nőiesség megélése akkor, ha az ember MÁS. Én egy betegség miatt lettem MÁSképp nő – mellrákom volt, és a jobb mellem elvesztése lett a gyógyulásom ára. Tudom, hogy milyen, mikor az átlagos, a többség szerint normális emberek mondanak véleményt azokról, akik kilógnak a sorból. Engem is számtalan kritika, bírálat ért, mert nyíltan merek beszélni a mellem elvesztéséről és a nőiességről. Biztos vagyok abban, hogy ha több elfogadás és befogadás lenne az emberekben, nem kéne magyarázni, hogy akár testileg, akár lelkileg MÁS ember is érezhet nőként, szeretne anyává válni, szeretni. Hannáról sokat hallottam már az édesanyjától, és büszke vagyok arra, hogy számítanak rám és segíthetem őket az előadás megvalósításában. Bízom azokban, akik ismernek engem, és követték az utam, hogy a támogatásukkal is mellém állnak. Vállalás: 200 m és 12 perc.

 

 

Támogatás, infók, fotók:

https://2017.swimathon.hu/swimmer/balassa-gabi/

#maszinhaz
#kepmasertaswimathonon

’Mozdulj meg a hospice-ért!’ - Biciklitúra

Velencei-tó, 2017. május 27.

 

Hospice Biciklitúra MHPE Hospice Önkéntesek 2017

TEKERD VELÜNK KÖRBE A VELENCEI-TAVAT!

2017. május 27-én szeretettel várunk minden sportembert, diák önkéntest és támogatót a Velencei-tó körbebiciklizésére.

 

Rendezvényünk célja: közösségi megmozdulás a gyógyíthatatlan betegek ellátásának javításáért.

 

Indulás: 2017. május 27. 11:00 Velence, Korzó Szabadstrand. (É 47.230799' K 18.66305) Közel van a velencei vasútállomáshoz, illetve itt van lehetőség autóval parkolni is.

A túraútvonalon 3 ellenőrzési pontot biztosítunk számotokra, melyeknél önkénteseink játékos feladatokkal várnak majd minden kicsit és nagyot. A 3 pont továbbá 3 frissítőpontot és 3 távot is jelent, melyeknek mindegyike teljesíthető külön is, azok kedvéért, akik szívesen csatlakoznának, de nem éreznek elég erőt vagy kitartást magukban ahhoz, hogy megtegyék a teljes kört.

 

Mozdulj meg a hospice-ért biciklitúra MHPE Hospice Önkéntesek 2017 térkép

Kedvezményes korai regisztráció: 1500 Ft/fő, diákönkénteseknek 700 Ft/fő, 6 éves kor alatt ingyenes. Feltétele, hogy regisztráljatok legkésőbb május 23-án 17:00-ig a regisztrációs oldalon és a részvételi díjat utaljátok át a Magyar Hospice-Palliatív Egyesület 10102093-35608700-01003005 bankszámlaszámára. A megjegyzés rovatba írjátok be a neveteket és a BRINGA szót.

Helyszíni regisztráció: 10-11 óra között 1800 Ft/fő, diákönkénteseknek: 1000 Ft/fő, 6 éves kor alatt ingyenes

 

Rendezvényünk teljes bevételét a hospice ellátás fejlesztésére fordítjuk.

Szeretettel vár mindenkit a Magyar Hospice - Palliatív Egyesület és Hospice Önkéntesei

rendezvények
 
 

Információ, regisztráció:

 
Online regisztrációs oldal: https://hospice.hu/rendezvenyek/biciklituraReg
 
 

 

A RENDEZVÉNY TÁMOGATÓJA:

Preventa logó link a honlapjához

A szavak mágikus ereje - életvégi beszélgetés

(Birtalan Balázs – Mátai Tamás: Életvégi beszélgetés)

„Hiányzik a tudás, hogy a közlések a betegben valódi változásokat idéznek elő, akár pozitív irányba, akár negatív irányba. Akár a gyógyulás útján, akár arrafelé, hogy én egy tehetetlen falevélként sodródom a szélben, és semmi kontrollom nincs afelett, hogy mi fog itt történni”
 „Amikor közölnek a beteggel egy rossz hírt – maradjunk ennél, hogy rosszindulatú daganata van, - ebben az esetben a beteg – ezt Bányai Éva a Magyar Hipnózis Egyesület örökös tiszteletbeli elnöke fogalmazta így – a beteg módosult tudatállapotba kerül.

Ez azt jelenti, hogy a szuggesztibilitása, a szuggesztiók iránti érzékenysége hihetetlen mértékben megnövekszik. Bármilyen mondat elhangzik, abban a térben ahol a beteg van, bárkitől, aki kompetens személynek tűnik, annak a mondatnak a jelentése vagy jelentősége az hatszor, nyolcszor, tízszer akkora súllyal fog beíródni a beteg tudatába.

Emlékszem, ami utólag már kicsit komikusnak tűnik, hogy fölébredtem az altatásból a kolonoszkópia után, bejött az orvos, közölte, hogy rosszindulatú daganat, „itt a papír a CT-ről, viszont látásra” – kerestem azt, aki legalább egy kicsit úgy néz ki, mintha kórházi ruhában lenne, és kérdeztem, hogy mik az esélyeim.

Aki egy kicsit úgy nézett ki, mintha kórházi ruhában lenne, az történetesen egy takarítónő volt. Tehát én a rosszindulatú daganatomról való közlés után egy kórházi takarítónőt interjúvoltam meg arról, hogy milyenek a kilátásaim, és mi fog várni a műtét során. Most ezt röhögve mondom, de ugyanakkor el is sírhatom magam rajta. Tamás ott volt velem, ő sem ma jött a hathúszassal, de azt teljesen adekvátnak tartotta ő is, hogy megkérdezzük azt, aki itt van, hogy mi fog történni. Szerencsére a kórházi takarítónő meglepően tájékozott volt a kérdésben. Kicsit empatikusnak is bizonyult, és mondta, hogy nyugodjak meg, nem lesz semmi baj. Ez nagyon jó érzés volt nekem. Jaj, de jó, megmondta nekem egy hivatalos ember a kórházban, hogy nem lesz semmi baj. Hurrá. Ezzel a tudattal mentünk haza, hogy nekünk ezt a kórházban mondták, hogy nem lesz semmi baj…”

Onkológia, élet, halál, hipnábilitás, kommunikáció, tájékoztatás, információ, orvosképzés, ápolóképzés, boldogság, párkapcsolat, módosult tudatállapot, hospice, jelenlét – ITT TALÁLOD AZ EGÉSZ FILMET nézd meg, hallgasd meg!

 

Még több pozitív attitűd formáló információ: http://pafhungary.hu/

A Bátor Tábor 1% kisokosa

Ha bármi kérdésed lenne az 1%-ról, itt nagy valószínűség szerint megtalálod a választ.

 

Miért fontos, hogy rendelkezzek az 1%-ról?
Mert számítunk rád. Mert állampolgári jogod. Mert te dönthetsz arról, hogy az állam mire fordítsa az adód egy részét. Mert jót tehetsz, könnyen, gyorsan.

Akkor is rendelkezzek, ha kevés a jövedelmem?
Persze, hiszen sok kicsi sokra megy. Tudtad, hogy egy átlag 1% felajánlásból mi egy táborozónk egészségügyi ellátását tudjuk biztosítani? Évente több mint 7 milliárd forintnyi felajánlás érkezik a civil szervezetek javára, amely jelentős segítséget jelent a működésükben.

Mire figyeljek a támogatni kívánt szervezet kiválasztásánál?
Mindenképp olyan szervezetet válassz, ami átláthatóan működik. Keress rá a szervezet nevére az interneten, nézd meg a honlapját, alapelveiket, ellenőrizd, hogy kint van-e az éves beszámolója! Figyelj, nehogy összekeverd két hasonló szervezet nevét!

 

Hogyan rendelkezhetek az 1%-omról…
A.    Ha a NAV készíti az adóbevallásom?

Ha van ügyfélkapud, a NAV eszja oldalán online is rendelkezhetsz az 1%-ról néhány kattintással május 22-ig. Ha nincs ügyfélkapud, töltsd ki az 16EGYSZA nyomtatványt és 2017. május 22-ig postázd el a területileg illetékes NAV-nak. Az adóbevallás-tervezet online javítása közben is lehetőséged van az 1%-ról rendelkezni.

B.    Ha a munkáltatóm készíti az adóbevallásom?
A 16EGYSZA nyilatkozatot legkésőbb május 10-ig lezárt borítékban átadhatod a munkáltatódnak, vagy 2017. május 22-ig papír alapon vagy ügyfélkapun keresztül elektronikusan eljuttathatod a NAV-nak.

C.    Ha egyéni vállalkozó vagyok?
Az adóbevallásod 16SZJA EGYSZA lapján február 27-ig.
Ha a február 27-ig leadott adóbevallásodban nem nyilatkoztál az 1%-ról, május 22-ig még lehetőséged van eljuttatni a nyilatkozatodat a NAV-nak a 16EGYSZA nyomtatványon ügyfélkapun keresztül elektronikusan vagy postai úton a területileg illetékes NAV-nak.

D.    Ha saját magam készítem az adóbevallásom?
Elektronikusan rendelkezhetsz a 16SZJA adóbevallás részét képező önálló EGYSZA lapon, vagy az erre a célra kialakított 16EGYSZA jelű önálló nyomtatványon akár elektronikusan, akár postai úton, önállóan megküldheted a területileg illetékes NAV-nak 2017. május 22-ig.

 

Meddig rendelkezhetek az 1%-ról?

2017-ben az adóbevallási és az 1%-ról való rendelkezési határidő május 22. Az ezt követően beküldött nyilatkozatokat a NAV nem dolgozza fel.

 

Mennyi időbe kerül rendelkezni az 1%-ról?
El sem hinnéd, hogy milyen gyorsan megy. Ha van ügyfélkapud, csak néhány perc az egész. De ha postai úton küldöd be, akkor sem vesz több időt igénybe, mint egy csekk befizetése.

 

Bárki rendelkezhet az 1%-ról?
Az 1%-ról az a magánszemély rendelkezhet, aki az előző évben fizetésből vagy egyéb bevételből származó adózott jövedelemmel rendelkezett

 

Már elkészítettem az adóbevallásom, de az 1%-ról nem rendelkeztem. Mit tehetek?
Május 22-ig még lehetőséged van eljuttatni a nyilatkozatodat a NAV-nak a 16EGYSZA nyomtatványon ügyfélkapun keresztül elektronikusan vagy postai úton a területileg illetékes NAV-nak.

 

Csak egy szervezetnek ajánlhatom fel?
Igen, egy adott évben csak egy civil szervezetnek ajánlható fel az 1%. Ha több szervezetet jelölsz meg vagy ha több nyilatkozatot töltesz ki, a NAV érvénytelennek fogja minősíteni őket.

 

Mi van akkor, ha csak a civil 1%-ról akarok rendelkezni és az egyháziról nem?
Megteheted. Ebben az esetben a nyilatkozatnak csak a civil szervezetekre vonatkozó részét töltsd ki.

 

Honnan tudom, hogy a civil szervezet megkapta az 1%-ot?                                             Ha ügyfélkapuval rendelkezel, a NAV értesítést küld arról, hogy a civil szervezet megkapta az összeget. Erre rendszerint a felajánlási évet követő év elején kerül sor.

 

Honnan tudom, hogy a civil szervezet mire használja fel az 1%-ot?
Erre jó lehetőség, ha a rendelkezési nyilatkozaton megjelölöd, hogy a civil szervezet megkaphassa a postacímedet és/vagy e-mail címedet. Ebben az esetben vissza tud jelezni az 1%-ok felhasználásáról.

 

Hogyan kaphatok visszajelzést, hogy mire használták fel az 1%-ot?
A civil szervezet csak abban az esetben kapja meg az elérhetőséged, ha ezt a rendelkező nyilatkozaton bejelölted. Ellenkező esetben a NAV semmilyen személyes adatot nem szolgáltathat a kedvezményezett szervezetnek.
Ha megadtad az adataid a nyilatkozaton, a civil szervezet be tud számolni arról, mire költötte az 1%-ból befolyt összegeket.

 

Mikor kapja meg a civil szervezet az 1% felajánlásokat?
A NAV a rendelkezési év szeptemberében közli az adott civil szervezettel a várható 1% felajánlások összegét és rendszerint októberig átutalja a szervezetnek az összeget.

 

Ha még mindig nem találtál választ a kérdésedre, írj nekünk a

jotett@batortabor.hu

címre és mi készségesen válaszolunk.

Iratkozzon fel hírlevelünkre!