Az utolsó valcer - Martin Scorsese koncertfilmje

Május végétől felújítva a mozikban!


A Pannónia Entertainment ezúttal az 1978-as Az utolsó valcert hozza be, 43 évvel eredeti magyar premierje után.

Mivel a rendezőzseni a Woodstock egyik vágója volt, már akadt némi tapasztalata a műfajban, amikor az 1976 hálaadásán tartott, a The Band együttes San Franciscó-i búcsúfellépésének filmes rendezését elvállalta 6 héttel az esemény előtt. A bandából Robbie Robertson kérte föl, mert szerette a zenehasználatot az Aljas utcákban. A direktor még stúdióban is forgatott az alkotáshoz némi kiegészítést, összedobtak hozzá egy főcímzenét, ám az utómunkálatok egy másik dokuja és a New York, New York befejezése miatt másfél évig tartottak. A Robert De Niro féle musical kitűnt díszleteivel, de a koncert látványtervezője sem akárki volt: a veterán Boris Leven (West Side Story, A muzsika hangja) felelt érte.

A magyarok 1979 augusztusában felirattal láthatták a mozikban a filmet és bár később kapott szinkront, május 25-től hűen az eredeti bemutatóhoz, feliratosan kerül műsorra. 2002-ben DVD, majd 2006-ban az elsők között Blu-Ray remaster is készült a lemezes kiadásokhoz, ám tavaly Scorsese jóváhagyásával a Cannes-i Filmfesztiválon mutatkozott be egy, az eredeti negatívokat újrahívó teljes körű felújítás, melyben a képarány visszaállítása és a helyes színkorrekció is megtalálható, míg a hanganyag forrása a 2001-es újrakeverés, mely annak idején, mint zenei album jelent meg. A negatívokat 7 operatőrnek köszönhetjük, akik között ott volt a Harmadik típusú találkozásokkal Oscart nyert Zsigmond Vilmos és a többek között a Szelíd motorosokat fényképező Kovács László, akit egy koncert közbeni technikai leállás nem érintett, így egyedüliként tudott mindent felvenni a színpadról.

A The Band búcsúja nagyszabású lett és bár ők nyitották és zárták az estet, rengetegen adtak még elő rajtuk kívül, így az egy kb. 5 és félórás „minifesztivállá” duzzadt. Scorsese a visszatapsolás után kezdi a dramaturgiát, hogy onnan aztán előbb az utóforgatott stúdióba, majd a jégcsarnoki buli elejére vigye a nézőt. A The Band mellett Ronnie Hawkins, Michael McClure, Dr. John, Neil Young, Neil Diamond, Joni Mitchell, Paul Butterfield, Muddy Waters, Eric Clapton, Van Morrison, a stúdióban a The Staple Singers és Emmylou Harris, majd némi jogi huzavona után Bob Dylan is feltűnik, míg a záróakkordban többek között Ronnie Wood a The Rolling Stones-ból és Ringo Starr a The Beatles-ből is tiszteletüket teszik. Persze így is vannak kimaradók, akik már nem fértek bele a kb. 2 órás játékidőbe, de az kiegészül a Scorsese által készített interjúkkal és kulisszák mögötti felvételekkel, ahol az erős kokainhasználatot bár hangilag nem, képileg rotoszkóp technikával kiretusálták.

Az általánosan a valaha készült egyik legjobb koncertfilmnek tartott Az utolsó valcernek a zenekar dobosa, Levon Helm nem nagy rajongója, szerinte ugyanis a producerként ténykedő gitáros, Robbie Robertson túlságosan háttérbe szorította zenésztársait. Hogy ez így van-e, azt saját szemmel is meg lehet majd nézni, követve a nyitányban felvillanó javaslatot, miszerint: „Ezt a filmet hangosan kell lejátszani!”. 

Nos, erre május 25-től az országosan kiválasztott mozikban bizony bőven lesz lehetőség!

Szinopszis

Martin Scorsese-nek már volt tapasztalata a műfajban, amikor a The Band együttes búcsúfellépésének filmes rendezését elvállalta, ám az utómunkák többi projektje miatt másfél évig tartottak. A magyarok 1979-ben láthatták eredetileg, most hűen az eredeti bemutatóhoz, ismét feliratosan kerül műsorra. Tavaly Scorsese jóváhagyásával mutatkozott be egy teljes körű felújítás. A felvételeket 7 operatőr készítette, többek közt az Oscar-díjas Zsigmond Vilmos és Kovács László.

A The Band búcsúja nagyszabású lett, rengetegen adtak még elő rajtuk kívül. Scorsese a visszatapsolás után kezd, onnan előbb az utóforgatott stúdióba, majd a koncert elejére viszi a nézőt. A The Band mellett Ronnie Hawkins, Michael McClure, Dr. John, Neil Young, Neil Diamond, Joni Mitchell, Paul Butterfield, Muddy Waters, Eric Clapton, Van Morrison és Bob Dylan is felléptek, míg a záróakkordban Ronnie Wood (The Rolling Stones) és Ringo Starr is tiszteletüket teszik. Így is vannak kimaradók, akik nem fértek be (hisz a fellépés kb. 5 és félórára duzzadt), de az alkotás kiegészül interjúkkal és kulisszák mögötti felvételekkel Scorsese rendezésében. A moziban követni lehet a nyitányban felvillanó javaslatot, miszerint: „Ezt a filmet hangosan kell lejátszani!”.

Az utolsó valcer

Iratkozzon fel hírlevelünkre!