A zene pozitív hatásai a szellemi és mentális egészségre

Színjátszás, sport, zene, bármelyik jó időtöltés lehet, viszont a zenélés nagyon speciális hatással van ránk.

A hangszeres játék segíti a személyiség fejlődését, javítja a memóriát és formálja az esztétikai érzéket.

A zenélés egyedi örömérzetet biztosít, ami sokat segít a fejlődő gyermekeknek.

 

A zenélés javítja a kézügyességet, az összpontosítást, az emlékezést és az intelligenciát

 

Felmérések igazolták, hogy a rendszeres zenélés stimulálja az agyat, segíti a fejlődésben és növeli a teljesítményét. Egyre több bizonyíték létezik arra, hogy a zenészek szervezőkészsége fejlettebb, mint azoké, akik nem játszanak hangszeren. Ha megtanul akármilyen hangszeren játszani, az agynak azokat a területeit serkenti, amik a koncentrációt segítik, amelyek a motorikáért felelnek és állandó készenlétben tartja az emlékezést.

 

A zenélés segítségével megtanuljuk beosztani az időnket

 

A nem kényszerített, tehát saját indíttatású hangszeres gyakorlás, segít megtanulni beosztani a napot, azaz koncentrált időt találni arra, amit szeretünk. A zene motiváló erejének köszönhetően ezt a gyerekek játszva tanulják meg, így felnőtt korban is jobban kezelik az időhiánynak nevezett társadalmi jelenséget.

 

A zenélés segíti a csapatmunkát

 

Az ember társasági lény. Egész életünkben bizonyos csoportok részeként létezünk – az első a család, aztán az iskola, később a munkahely. A zenekarban való zenélés előfeltételezi a másra figyelés képességét. A csoportos zenélés hatására megtanulunk együttműködni másokkal, tolerálni más hibáit, empatikusan reagálni más érzelmi állapotára.

 

A zenélés közösségformáló erő

 

A fent felsorolt tényeknek köszönhetően a közös zenélés során megtanuljuk meghallani a másik hangszerét, így a másik hangját is. A gondolatok, problémák, érzések megosztása, és az egymásra figyelés hajlama gyakran életre szóló barátságokat eredményez. Az ilyen kapcsolat zenélés és hangszerek nélkül nem alakulhatna ki.

 

A zenélés türelemre, kitartásra és fegyelemre tanít

 

Egy zeneszám, klasszikus darab élvezhető előadásához sok gyakorlás, kitartó munka kell. Az eredmény eléréséhez szorgalomra, akaratra és fegyelemre van szükség, ami az élet más területén is hasznos erénynek bizonyul.

 

A zenélés fejleszti a felelősségérzetet és megtanít gazdálkodni

 

A hangszerek gondoskodást, állandó karbantartást igényelnek ahhoz, hogy sokáig használhatók legyenek. A szüntelen húrozás, hangolás, takarítás, törölgetés személyessé teszi a kapcsolatot zenész és hangszer között, ezzel pedig erősödik benne a felelősségérzet tárgyai iránt. Nem kell felmérés hozzá, hogy lássuk, a gyermek zenészek mennyire szeretik és óvják hangszerüket.

 

Támogatja az önkifejezést és csökkenti a stresszt

 

Amikor olyan zenét játszunk, amit szeretünk, azzal saját magunkat is kifejezzük, érzéseinket, hovatartozásunkat, életstílusunkat, ugyanúgy, mint egy festő, aki érzéseit a vászonra viszi fel. Ezek az érzések csökkentik a stresszt és remek terápiás eszközök. A zeneterápia hasznos az autizmusnál, depressziónál és sok mentális betegségnél.

 

A hangszeren történő játék intenzív örömérzetet okoz

 

A zenélés nagyon szórakoztató és izgalmas tapasztalat. Nemcsak a zenészt szórakoztatja, hanem a hallgatóságot is (jobb esetben). A pozitív visszacsatolás nagyon fontos, ez tovább motiválja az ifjú zenészt a teljesítmény javításában.

 

Zenéléssel az önbizalomhiány és lámpaláz ellen

 

A lámpaláz és az önbizalomhiány gyermekkorban jelentkezik először és végigkísérheti egész felnőttkorunkat. A jól begyakorolt zenei darab erősíti az önbizalmat, a fokozott színpadi szerepelés pedig csökkenti a lámpaláz bénító hatását. A közönség előtti játék tapasztalatát az élet más szegmensében, felvételiken, állásinterjúknál is alkalmazni tudjuk.

 

Gyermekeknél a zenélés segít az olvasásban, matematikában és erősíti a légutakat

 

Többéves elméleti zeneoktatás után a gyermekek javuló tendenciát mutatnak a matematikában és olvasásban is. Fúvós hangszerek esetén a gyermekek megtanulják a helyes légzés technikáját, illetve megerősítik a légzőszerveket is.

 

Egyszerűbb az életben egy zenerajongónak vagy zenésznek?

 

Értelemszerűen a zene, illetve zenélés nem old meg mindent, de megfelelő eszköz lehet kompetenciáink fejlesztésére. Egy kreatív, szociálisan érzékeny, jó kommunikációs képességekkel bíró céltudatos és kitartó ember bizonyára jobban megállja a helyét az életben.

 

Egyértelműen kijelenthetjük, hogy zenélni minden korban szórakoztató és mindenki több lesz általa, ugyanis amire már nem elég a szó, arra ott a: ZENE!

 

 

 

Iratkozzon fel hírlevelünkre!