Nézőpontváltó® köszöntők

"A Nézőpontváltó® csapat tevékenysége arra irányul, hogy szemléletváltásra biztasson, és abban praktikusan segítsen. Felhívják a figyelmet arra, hogy az emberek álljanak önmagukhoz másként, mint addig! Vigyázzanak arra a testre, ami az övék! Próbálják az adottságaikból a lehető legtovább a lehető legjobbat kihozni! De ha mindazok ellenére mégis megbetegednének, akkor tudják, kikhez, hova fordulhatnak támogatásért, kik nyújtanak segítő kezet.”

Dr. Borbényi Erika, Szedlacsek Emília és Sári Edina köszöntő üzenete az oldalra látogatóknak.

 

Tovább olvasom

Innováció a gondolkodásban

... avagy a nagy tavaszi megújulásod elfogadtatása

 

Ha máskor nem is jut eszedbe az egészségesebb életmódra váltás, akkor ennek vágya vagy szükségszerűsége egy megbetegedésnél, annak kezelése alatt, majd a gyógyulás rögös útjára lépve, bizony igencsak felerősödhet.

A szenvedés időszakában elhatározod, hogy a következő csapdát elkerülöd, ezért eltervezed, hogy ezentúl odafigyelsz az étkezésedre, elkezdesz egy számodra örömöt is adó mozgásformát és megpróbálsz a jelenben élve, az élet apró szépségeire is figyelni, hogy a lelked is rendben legyen. A betegség alaposan megtanított arra, hogy az egész-ség a test, lélek és szellem szentháromsága, azok harmóniájából születik.

A terved megalapozására leülsz és a gugliban rákeresel a legeslegjobb receptekre, olvasod a dietetikai rovatokat, életmódguruk és személyi edzők ajánlatát böngészed, betegtárs-segítő csoportokba lépsz be, zoom-on keresztül bekapcsolódsz eseményekbe, részt veszel online előadásokon, ahol sok-sok okosságot hallasz és látsz.

 

Rövidesen letisztul előtted, mit és hogyan kell tenned. Amikor már ismered a módszert, lelkesen neki is állsz, viszont egy bizonytalansági tényezővel nem számolsz: a szerető családoddal és a hozzád legközelebb álló barátaiddal. Akik bár szilárd támogatóidként menedzselték a betegségedet, harcias felbuzdulásodat tapasztalva és azt a tevékenységedet, ami az ő életüket is feldúlja, tétován és passzív rezisztenciába burkolva, netán ellenségesen fogadják. Hisz’ ők nem betegek, prevencióról nem hallottak vagy ha igen, felesleges papolásnak veszik, tehát minek nekik bármin is változtatni. A változás kényelmetlen, fárasztó, örökös készenlétet, figyelmet igényel, főként a bevésődés idején, amíg beválttá nem válik az új szokásrendszer. És önkontrollt. Amivel egyre kevesebben rendelkeznek, illetve egyre kisebb mértékű a mindennapi élet számos területén – pláne, amit úgy hívnak: életmódváltás.

 

Mit kell tehát tenned, ha nem akarsz meghátrálni? Először is, olvasd az Összehangolva – Gyógyít a képzeleted Tudástárát, amelyben rengeteg gyakorlati jó tanácsot, tippet kapsz majd szakemberektől, amik abban is segítenek, hogy ne add fel.

Másodszor: légy kitartó, ne hidd el, hogy a sikert gyorsan el lehet érni, ha tartós egészségre vágysz! Az egészséged kulcsa te magad vagy, nem a csilliárdokba kerülő és mindent ígérő termékek, szolgáltatások vagy éppen a saját magukat gurunak kinevező, önjelölt kóklerek. Képes vagy rá, hogy egyedül végigcsináld, és arra is, hogy rávedd a szeretteidet, hogy támogassanak ebben a te és a saját maguk érdekében.

De vajon miért állna ez az ő érdekükben? Egyrészt, mert szeretnek téged, ezért sokáig egészségesnek akarnak tudni maguk mellett, másrészt pedig azért, mert az ő testüknek-lelküknek is jót tesznek a te változtatásaid. A téged körülvevő emberek hatással vannak a fejlődésedre, te pedig az övékére.

Mire készülj velük kapcsolatban elsősorban? A fogcsikorgatásukra. Kukkantsunk be egy vasárnapi ebédre, amikor mindannyian ott ültök az ebédlőasztalnál.

Sugárzó arccal feltálalod az általad szeretettel készített, egészséges ebédet: grillcsirkét, párolt, de roppanós zöldséget és majonézmentes, vegyes, idénysalátát. Idegesen figyeled a reakciókat. A már egyedül evő kétévesed, bekapja, majd kiköpi az egyik brokkoli rózsát. A tizenegy évesed hozzá sem nyúl az ételhez, megkérdi, lesz-e süti, majd a nemleges választ hallva, lehajtja a fejét, hogy az ölében levő mobillal játsszon inkább. A férjed próbál udvarias és támogató lenni, de már hosszú percek óta nézi és tologatja a falatokat a tányérján, forgatja a szájában - de még véletlenül sem nyeli le.

Te az idegességtől remegő kézzel és hangon, nyammogva buzdítod őket, hogy milyen finom, de nem győzöd meg őket. Most mi lesz? Hogyan tovább?

Elszajkózod nekik már századszor is, hogy azért főzöl ilyesmit, mert szereted őket? Mert a legjobbat szeretnéd nekik, egészségben, biztonságban, jó közérzetben? Szeretnéd megvédeni őket a betegségtől és fájdalomtól? Igen. Ők ezt tudják? Igen. Van hatása? Nincs. Akkor mi legyen? Valamivel meg kell őket győzni, de hogy a bánatba lehet ezt kivitelezni?

Bárhogyan is, de magad mellé kell állítanod őket, mert ez fontos neked. Sőt, már azt is tudod, hogy ez jó neked. A kontrollvizsgálatokon az orvosod meglepődik, de nagyon megdicsér és bátorít arra, hogy akármit is csinálsz, folytasd csak, ezen kívül a leleteid eredményei is igazolják a befektetett energia megtérülését. Ó, hát és ez a titokzatos energia! Amiből mintha mostanság több lenne benned! Talán még a betegsége előttinél is jobb a közérzeted. Könnyebben mozogsz, többet tudsz sétálni, néha már kocogsz is pár kört. A lépcsőzésnél nem fulladsz ki, le tudsz rendesen hajolni, hogy megkösd a cipőfűződet és nem nyom a hasad étkezés után. A kollégáid is kérdezgetik, mitől vagy ilyen sugárzóan jó kedvű és könnyed. És végre, tádááám! Szombaton feljött a már két éve a szekrényben ide-oda rakosgatott farmered!

Ha szeretteid nem veszik észre ezeket a pozitív változásokat, amik alig pár hét alatt zajlottak le benned, akkor fel kell rá hívni a figyelmüket, hiszen szükséged van támogatásra a hozzád legközelebb állóktól. Ezeket a nagy változtatásokat folyamatosan, hosszú ideig – életfogytig – egyedül véghezvinni nagyon nehéz. Mert te most nem fogyókúrázol, hanem az egészséged érdekében hosszú távra tervezett, új, neked tetsző, más módon éled az életedet.

Ha ilyen és ehhez hasonló terveid és számodra kudarcot jelentő, már-már feladással járó érzéseid vannak, ne érezd magad egyedül, mert ez roppant gyakori. Sokan küzdenek ugyanezzel a gonddal.

 

Nagyon nehéz úgy tartani magadat a kitűzött céljaidhoz, hogy a családod hurka-kolbászt eszik vacsorára, te pedig salátát csipegetsz, majd ők elterülnek a fotelekben a tévé előtt a mobiljaikkal, te pedig sétálni viszed a kutyát a parkba, miközben kocogsz két kört.  

A körülöttünk élők életmódja és szokásai hatnak ránk, minél többen csinálnak valamit, annál valószínűbb, hogy mi is azt fogjuk csinálni. Ha a családtagjaink és a barátaink fittek és egészségesek, akkor valószínűbb, hogy mi is azok leszünk. És persze, ennek az ellenkezője is igaz, de itt megemlítem a sok lúd disznót győz effektust, még ha a disznó jelen esetben a karcsúsodó-erősödő téged jelöl is. …

 

Szokásainkat, beidegződéseinket nemcsak a gyerekkorunk és a környezeti hatások, hanem közvetlen körülöttünk élők szokásrendszere is befolyásolja, hiába sziklaszilárd az elhatározásod és edzett acélból gyártottad az akaraterődet.

Egy nagyevő, fizikailag lusta és szellemileg tunya típusú családban te is hajlamos leszel visszazökkenni a régi kerékvágásba ahelyett, hogy ők idomulnának hozzád. De miért működik ez így? Mert közösségben élünk és a szociális egymásrautaltság bizonyos mértékig jó dolog, hiszen ez az összetartás tart életben bennünket.

A testünk úgy reagál a szociális kirekesztésre, mint a vírusveszélyre, például megemelkedik a szervezet gyulladásszintje, csökken az ellenálló képesség, gyakoribbá válnak a krónikus betegségek és hamarabb halunk meg. Az egyedüllét félelmetes, kiszolgáltatott és nehéz.

 

Ezt lefordítva az előbb példának hozott vacsorára, ha te egyedül eszel salátát, a többiek pedig a disznótorosban tobzódnak, akkor egyedül fogod magadat érezni és bizony kilógsz a sorból.

Persze megteheted, hogy kitartasz az újonnan bevezetett szokásaid mellett, de tedd a szívedre a kezedet! Egyszerűbb és könnyebb lenne, jól enni és többet mozogni, ha a környezeted támogatna ebben.

De még ha a szeretteid nem is szuperlelkesek az életmódváltásoddal kapcsolatban, ez még nem jelenti azt, hogy nem érdekled őket, és hogy nem fognak segíteni.

A támogatás kétoldalú, mert a te önbizalmad, hited és kitartásod is lehet hatással a környezetedre, sőt, motiválhatja is őket erre, ha figyelembe veszed a következő, tapasztalatból született tanácsokat. Bízz benne, hogyha békésen, de határozottan és kitartóan képviseled a döntésedet, azzal előbb-utóbb megtöröd az ellenállást.

 

 1. Fogadd el, hogy esetleg nem neked van igazad! Lehet, hogy a konfliktusokat, amiket érzel, valójában te kreálod a saját bizonytalanságoddal?

Mi van, ha megváltozik a párom hozzámállása? Mi van, ha az újféle ételek borzalmasak lesznek és nem fognak szeretni, ha nem a kedvenceiket főzöm? Mi van, ha az egészséges szokásaim tükrében a családom (barátaim) szembesülnek a saját egészségtelen szokásaikkal és ezzel megszégyenülnek maguk és előttem is? Mi van, ha az emberek nem fognak így elfogadni engem? Mi van, ha ítélkezni fognak fölöttem, mert kilógok a sorból és már nem fognak szeretni? Mi van, ha megérzik, nem fognak tudni lépést tartani velem és mi van, ha mindezek hatására elveszítem őket?
Ezekre a kétségekre nincs jó válasz sem érzelmi, sem értelmi alapon. Az a fő, hogy tarts ki az elhatározásod mellett, de beszéljetek is az aggodalmaitokról! Még ha biztos vagy is abban, hogy száz százalékban neked van igazad, lehetséges, hogy a környezetednek túl sok a lelkesedésed, az eredményeid prezentációjakor mutatott önelégültséged. Elegük lehet abból, hogy folyamatosan ezekről beszélsz, hogy elmúlt a spontaneitásod, mert hiszen tudatos lettél. Ha nyitottabban, elfogadóbban hallgatod meg őket, érdeklődsz az ő szemszögük iránt, empatikus és megértő vagy velük, talán az előbbre fogja vinni az eseményeket. Vagy, ha esetleg nem minden fagyizáskor sorolnád a kalória, szénhidrát, allergén mutatókat, hanem csak hagynád, hogy csendben élvezzétek a finomságot.

Ha el tudod engedni azt, hogy "nekem van igazam" és a másik téved a szokásaival kapcsolatban, akkor belép a képbe az empátia, ami fészket rak a megértésnek. Súrlódások helyett több együttműködés, kritika helyett kapcsolódás és érdeklődés, megértés születik.

 

 1. Légy kitartó, de ne mindenáron erőltesd az akaratodat!

Az ellenállás gyakran félelemből fakad. A változás félelmetesnek tűnhet, és felszínre hozhat kontrollal, biztonsággal, identitással kapcsolatos érzéseket. Most ez vagyok, gondolják a szeretteid, ha megváltozom, ki leszek és milyen viszonyom lesz a többiekkel? Az ilyesfajta kérdésekre a kamaszkoron át az ifjú felnőttkort végigélve, nagyjából tudhatják a választ, amiben most megrendülhet a hitük. És ez fájdalmas felismerésekkel járhat. Mind az ő, mind a te részedről.

 1. Magaddal foglalkozz!

Hidd el, hogy mindenki csak maga alakíthatja ki a saját meggyőződését, ami másokat soha nem fog előrelendíteni. A szeretteidnek is szükségük van a saját meggyőződésük kiérlelésére. Arra, hogy belső motivációjuknak engedelmeskedve egyék meg a spenótot a hurka helyett és biciklizzenek veled mobilozás előtt. Csakis ez vezethet tartós eredményhez, viszont ezt hosszabb ideig tart kifejleszteni. Foglalkozz tehát magaddal, és haladj szilárdan előre az utadon, tudd, hogy a kitartásod, erőfeszítéseid inspirálni fogja őket. Amit te tehetsz értük, hogy még ma kezdd el nem győzködni őket a te igazad helyességéről! Azonnali eredményként ez csökkenteni fogja a súrlódásokat, a konfliktusokat. Ezen kívül semmit ne tilts és ne kritizáld a családodat, barátaidat! Inkább vond be őket a terveidbe, hallgasd meg a véleményüket, tegyél javaslatokat, de szemernyit se utasíts!

 1. És kérd, engedd, köszönd és ne feledd!

Kérd meg a párodat, gyermekedet hogy töltsenek le edzés utáni nyújtási tervet, rendeljék meg a receptes könyvet, válasszanak ők gerinc- és háterősítő gumiszalagot, vagy fogják meg a lábadat a hasizomgyakorlat közben, esetleg, ha van kedvük, kísérjenek el sétálni.
Kérd meg őket, hogy segítsenek megtervezni egy hétre a menüt, amihez intézzétek együtt a bevásárlást, és ha akarják, segítsenek a főzésben is, mert mindig nagyobb értéke van az együtt elkészített műnek. Itt a tavasz, ha van hol, a párod grillezhet is, ahhoz inkább elfogadja mindenki a könnyebb köretet. Kérd meg a barátnődet, ne sütizni üljetek be, hanem sétáljatok egyet a Margit szigeten, vagy a szabadtéri edzőeszközökön segítsen neked megbirkózni a gyakorlatsorral, amit kitűztél magad elé, vagy kérd meg, hogy kísérjen el a nordic walking körbe, ahová eddig egyedül nem mertél elmenni.   
Engedd, hogy részt vegyenek az új életedben anélkül, hogy rájuk erőltetnéd a változást és mondd el nekik, hogy sokat jelent a számodra a támogatásuk.

Köszönd meg nekik, hogy elfogadják a bukdácsoló, újító, jobbá válni próbálkozó énedet, és végül te is fogadd el őket a szokásaikkal és a gyengeségeikkel együtt!

 

Utóirat: … és ne feledd elmondani nekik, hogy bármit tesznek, bármit esznek, szereted őket úgy, ahogy vannak!

 

 

Hogy kerül a csizma az asztalra?

Sokan kérdezték a MeNŐKlub októberi porgramleírását meglátva, hogy egy életközepi válságba toppanó változókorral foglalkozó klub miért szenteli októberi klubestjét a mellráknak.

Egyrészt alapvetően NŐklub, ahol 90%-ban nők vannak - bár a férfiak is jelentkeznek és "sokasodnak" a MeNŐKlub nevű Facebook oldalunkon! -, akiknek egyik legrettegettebb betegsége a mellrák.

Másrészt miért ne beszélnénk arról a kérdésről, ami izgatja a változókorú nőket, jelesül, hogy a klimax, MeNŐpauza beköszöntével nagyobb-e  az esélye a különböző daganatos betegségek kialakulásának. A válasz erre alapvetően: NEM. Ennél hosszabban a november 8-án megjelenő Pauza-trilógia befejező kötetében, a MűNŐpauza duplanő regényben található. 

 

Nagyon izgalmasra sikerült az október 12-én tartott MeNŐKlub-est!

Köszönöm mindenkinek, aki péntek délután időt áldozott a programra, és hozzászólt a témához. Ami igen nehéz és fontos, hiszen életről és halálról volt szó, ehhez mérten minden megszólaló szavai felelősséggel voltak átitatva. Mert igenis, mindenkit érintenek és érdekelnek a daganatos betegségekről szóló pontos információk, a szakértők részéről elhangzó javaslatok, jó tanácsok, illetve a betegségen átesett vagy éppen annak közepén lévő gyógyulók tapasztalatai.

Külön öröm volt számomra, hogy minden megjelent egybehangzó véleménye szerint szükség van a rákszűrésekre való figyelemfelhívás kommunikációjának megváltoztatására és egy egységes, pozitív kicsengésű "hívószónak" a kitalálására. Hogy ne azért ne járjunk életmentő szűrésekre, mert "jaj, még a végén kiderül valami!", hanem azért menjünk el, hogy még véletlenül se kelljen attól tartani, hogy ott kiderül valami rossz. Az egészségünk megőrzése érdekében merjünk menni és tegyünk érte, hogy a legkisebb esély legyen - például a rák - (vagy egyéb krónikus) betegség kialakulására.

A Nézőpontváltó Egyesület ezentúl is mindent megtesz az alkalmas hívószó és megfelelő hang megütésére a szűrésekre való figyelemfelhívás és az azokon való megjelenés pozitív bemutatása érdekében.

Köszönöm a Magyar Rákellenes Liga - Violetta Winkler, a Mellrákfórum - Nem vagy egyedül Alapítvány - Balassa Gabriella és Kenessey Andrea, a Pink Bolero Egyesület vezető - Aranka Pataki és Dr. Judit Désfalvi, a Semmelweis Egyetem Onkológiai Intézet-ének pszichológus - munkatársainak aktív részvételét és hozzászólásait, kiemelve Dr. Andrea Kenessey rögtönzött előadását a mellrákról, és Gabi őszinte megnyilatkozását. Jó őt hallgatni.Olyan keresetlenül beszél és egyenesen fogalmaz, hogy azt gondolom, ezzel tud nagyon sok nő józan eszére hatni rákmegelőzés- és szűrés témában.
Köszönöm Dr. Mangó Gabriella háziorvos-természetgyógyász, hétgyermekes anyukának az obligát "Mitől van manapság ennyi rákbetegség a világon?" kérdésre adott közérthető válaszát.
Köszönöm Dr. Andrea Ohár-nak a hozzáforduló melldaganatos hölgyek lelki gyógyításából eredő tapasztalatainak megosztását. Köszönöm Zita Kovács fantasztikusan bátor kiállását, amivel elmesélte a betegsége történetét! Le a kalappal, Zita!
És végül, de sosem utolsó sorban köszönöm Tóth Zsuzsa parázs vitát gerjesztő hozzászólásait, és azt, hogy mullázs segítségével érzékletesen bemutatta, hogyan tapinthatók ki a csomók a mellben.

A szilikon mellen kívül hozott plasztik herét is, amin a nők megtanulhatták kitapintani a férfiak heréjében keletkező csomókat is, amelyek nem kevésbé veszélyesek a mell-, vagy egyéb daganatos betegségnél, viszont a férfiak párja "játszi" könnyedséggel, időben felfedezheti azt.
A sörözőben megjelent négy-öt férfi a kuncogva, visítva nevető, tapogató nőket lesütött szemmel, nagy ívben kerülte ki a kezükhöz ragadt söröskorsóba bámulva.
Azért én reménykedem, hogy a viháncoló hölgyek este a párjukon bemutatták és a jövőben kitartóan gyakorolni fogják az elsajátított fogásokat!

A Csalóka csokitorta receptjének sorsolása György Biró-nek kedvezett. Sok sikert kívánunk a mindenmentes nyalánkság elkészítéséhez!

Köszönöm Éva Káli-nak, hogy ismét a Mr és Mrs Columbo Étterem Söröző Hivatalos-ben tarthattuk a rendezvényünket!

Legközelebb november 8-án 17.30-kor találkozunk a MűNŐpazua duplanő regény bemutatóján!

Sári Edina író, MeNŐKlub-vezető

REGEA Alapítvány Életmód tábora a Pintér Tanyán

Alapítványunknak TE vagy a legfontosabb!

 

Ezen a héten azt szeretnénk megmutatni Neked, hogyan találhatsz rá a belső gyermekedre

Lehetsz akár férfi, akár nő, a belső gyermeked pontosan tudja, hogy mi jó Neked, mi tesz boldoggá Téged és mi nem, tele van érzésekkel, játékossággal és kíváncsisággal.

Kreatív, mindig kész az új élmények befogadására, nagy segítség lehet Ő a belső harmóniád megtalálásában, a testi-lelki gyógyulásodban.

Szakembereink odaadóan és elkötelezetten nyújtják a tudásuk legjavát, hogy rátalálj erre a benned élő csodára.

 

Vár Rád többek között:

 • Többféle mozgás: Meridián-torna, Pink Ribbon torna, Örömtánc
 • Meditációk, relaxálás
 • A belső gyógyítóerő mozgósítása többféle módon
 • Zene- és meseterápia
 • Hatékony önérvényesítés és problémamegoldás
 • Családállítás

Hasznos előadásokat fognak tartani és konzultációs lehetőséget is biztosítanak az orvosaink

 

Fakultatív programok:

 • Esti csapatépítő és önismereti játékok
 • Kézműveskedés, beszélgetések
 • A horgász-tavak nyugalma vagy a teniszpálya dinamizmusa
 • Szalonna sütés
 • Úszás, jakuzzi, szauna
 • Gyalogolás, kirándulás az arborétumba.

 

A részletekről:

 • A tábor időpontja: 2018. október 08-től 13-ig
 • Helyszíne: Erdőtelek, Pintértanya
 • Elhelyezés: 2 ágyas zuhanyozós szobákban

 

Részvételi dj: 35.000 Ft / fő

 

A jelentkezést akkor tudjuk elfogadni, ha legkésőbb 2018. szeptember 25-ig

 1. Kitöltve visszaérkezik a jelentkezési lapod a regealapitvany@gmail.com címre, vagy személyesen eljuttatod Fodorné Vincze Annához
 2. Beérkezik alapítványi támogatásként a számlánkra 10.000 Ft -os utalásod a részvételi foglalásodra. Bankszámlaszáma:12046133-01420425-00100007

 

A jelentkezésről azt érdemes még tudni, hogy:

 • a jelentkezéseket érkezési sorrendben tudjuk befogadni ( maximális létszám 20 fő! )
 • olyan jelentkezők számára biztosítunk helyet, akik a tábor teljes időtartamában jelen tudnak lenni
 • az előző táborok tapasztalata alapján várunk egy-egy napra napijeggyel érkező vendégeket is.

 

További információt kaphatsz:

Fodorné Vincze Anna, T.: 20/216-9459 vagy  anna710517@gmail.com címen

Psenyeczky-Nagy Klára, T.: 30-326-8391 vagy  regealapitvany@gmail.com címen

 

Táplálkozási kisokos egészségben, betegségben

A helyes táplálkozásnak a betegség megelőzésében és a gyógyulásban is fontos szerepe van.

Az egészség fenntartása és helyreállítása szempontjából egyaránt lényeges, hogy mindennapi táplálékunk tartalmazza a szervezet egészséges működéséhez szükséges tápanyagokat, azaz enzimeket, rostokat, vitaminokat, ásványi anyagokat a megfelelő mennyiségű kalória, fehérje, zsiradék és szénhidrát mellett. A megfelelő (teljes értékű) táplálkozás támogatja a szervezetet a rákkeltő anyagokkal folytatott harcban és az elfajult sejtek legyőzésében.

 

A teljes értékű táplálkozás egyrészt abban különbözik a hagyományos, vegyes étrendtől, hogy kerüli az alapanyagok túlzott megmunkálását, feldolgozását, vagyis a friss ételben nincsenek jelen a finomított élelmiszerek (pl. fehér liszt, fehér cukor, finomított olaj), adalékanyagok (pl. színezékek, állományjavítók, tartósítószerek). Másrészt ez a fajta táplálkozás főleg növényi eredetű élelmiszerekből – lehetőleg ellenőrzött művelésből származó – teljes értékű gabonafélékből, zöldségekből és gyümölcsökből, illetve tejből és savanyított tejtermékekből áll.

 

Az ételek felét frissen, azaz nyersen ajánlott elfogyasztani. A hús, a hal és a tojás fogyasztása alárendelt szerepet játszik. Naponta minimum 50 deka nyers zöldségre, gyümölcsre, ezen kívül teljes kiőrlésű gabonafélékre, ezekből készített pékárura, és megfelelő mennyiségű folyadékra (elsősorban víz, forrásvíz, gyógyteák) épül. Fontos az is, különösen gyógykezelés ideje alatt, hogy az élettanilag szükségesnél bővebb táplálkozással ne kényszerítsük felesleges munkára a szervezetet.

Mivel minden betegség, minden kezelés más és más, ezért érdemes egyéni dietetikai konzultációt igényelni, ahol megállapítható, hogy az Ön szervezetének milyen tápanyagokra, milyen mennyiségben van szüksége. A gyógyulás ideje alatt kerülje a nehezen emészthető ételek (pl.: a vörös húsok, a só, a finomított cukor, a fehér liszt) alkoholt, erős, csípős fűszereket (pl.: fekete bors, mustár).

 

A tej a felnőtt ember részére kis mennyiségben, főként savanyított tejtermékek (pl.: natúr joghurt, kefir, aludttej, túró) formájában ajánlott. Ezek a termékek segítenek a hasznos bélflóra (vastagbélben található „jó” baktériumok) visszaállításában. Az egészséges bélflóra szabályozza az emésztést, gátolja a salakanyagok és mérgező anyagok lerakódását, akadályozza a rákkeltő anyagok felszívódását, és hozzájárul az immunrendszer megfelelő működéséhez is.

 

A vitaminok és ásványi anyagok, rostok biztosítására a vegyszermentes, friss, évszaknak megfelelő zöldségek, gyümölcsök, a teljes értékű gabonaféléből (pl.: teljes gabonaszemek, búza, zab, rozs, árpa) készített ételek a legalkalmasabbak. Érdemes otthon készített müzlivel vagy kása étellel kezdeni a napot. Számos növényben találtak védőanyagokat, amelyek rákkeltő anyagok vagy a daganatos sejtek ellen hatnak. Ezekből minden nap érdemes fogyasztani nyersen és párolva is!

 

Ritkán gondolunk arra, hogy a szervezet számára a salakanyagoktól való megszabadulás ugyanolyan fontos, mint a tápanyag-utánpótlás. A szervezet mindennapi méregtelenítési folyamatait támogatjuk, ha a növényekben gazdag étrend mellett naponta megközelítőleg két liter folyadékot (tiszta víz, gyógytea, zöldségleves) fogyasztunk, ha reggelente megiszunk két-három deciliter vegyszermentes alapanyagból frissen készített zöldség-, vagy gyümölcslevet, valamint, ha rendszeresen végzünk könnyű testmozgást. A növényi rostok a bélben megkötik a méreganyagokat, meggyorsítják a salakanyagok tápcsatornán való áthaladását, a sok folyadék pedig valósággal „átmossa” a szervezetet, így segítve a szervezet tisztulását.

 

Kerülje az ételek bő zsiradékban sütését, helyette kevés vízben vagy sütőben párolja puhára ételét, és az értékes hidegen sajtolt olajból (olíva-, tökmag-, lenmag-, napraforgóolaj) csak tálaláskor tegyen az ételhez egy-két teáskanállal. A párolóedényt elég csak épp kikenni egy kevés olajjal!

 

Húsféléből keveset fogyasszon, heti egy-két alkalommal kevés tengeri hal, vagy pulyka-, csirkehús formájában, a többi napokon egyéb állati eredetű fehérjével (natúr joghurt, túró, esetleg tojás) fedezni tudja szervezete szükségleteit. Kifejezetten kerülendők a füstölt húsok és húskészítmények pl.: konzervek, vörös áruk, felvágottfélék, mert ezek nagy mennyiségű sót, rejtett zsiradékot és különféle kémiai adalékanyagokat, tartósítószereket tartalmaznak.

 

Egyszerre kevés mennyiséget egyen, és hagyjon időt, hogy a gyomor az egyik étkezéstől a másikig kiürülhessen!

 

Az onkológiai kezelés idején szigorúan tilos böjtölni!

Ezt kizárólag orvosi felügyelet és a kezelések befejeződése után fél – egy évvel célszerű elkezdeni. Gondosan figyelje szervezete visszajelzéseit és előtte kérje ki dietetikus szakember tanácsát!

Felhívás műtét utáni helyreállító-sebészeti beavatkozáson való részvételre!

A Perfect Age Kinika plasztikai sebésze, Dr. Molnár Miklós felajánlását tesszük közzé daganatos betegséggel műtöttek részére ingyenes helyreállító-sebészeti beavatkozás céljából! 

Dr. Molnár Miklós a Lifestyle című műsorral karöltve hét ember életét szeretné megszépíteni.

A plasztikai sebészet körébe tartoznak a rekonstrukciós vagy helyreállító operációk is, amelyek a fejlődési abnormitások, rendellenességek, baleseti vagy égési sérülések, illetve műtét okozta torzulások – például daganatok eltávolítása esetén -, hegek korrekcióját jelentik, esetleg egy nagyobb súlyvesztés okozta bőrfelesleg eltávolítását.

Akik ilyen látható problémákkal küszködnek azoknak a mindennapi életben ez igen komoly terhet jelenthet.
Nekik szeretnénk a segítségükre lenni.

Aki úgy érzi van elég bátorsága, az írja meg nekünk a saját történetét!

A hét kiválasztott személyen, Dr. Molnár Miklós a Lifestyle magazinműsorában a kamerák előtt elvégzi a szükséges rekonstrukciós plasztikai sebészeti beavatkozásokat.

A jelentkezőnek egyelőre nincs más dolga, minthogy írjon nekünk egy bemutatkozó levelet és természetesen küldje is el a lifestyle@daylightmedia.hu email címünkre a fotójával együtt.

Minden levélre válaszolunk, a hét történetet pedig nézőink is láthatják a műsorunkban. www.perfectage.hu

 

Valkó Eszter és Somogyi Zoltán felhívása

 

A civilek tartják életben az egészségügyet

... avagy a Superman kalandjai a színészekkel az onkológián

A Hála festőként elhíresült Lakatos Norbert a kislánya kórházi tartózkodása idején figyelt fel a gyógyító munkához nem méltó kórházi munkakörülményekre, ésazon nyomban elhatározta, amennyire erejéből telik, a saját eszközeivel segít az ott dolgozókon.

Az eszközei a két keze, ecsetek és festékek.

Ennyi kell az elhatározáson kívül, hogy a Hála Festője dolgozni tudjon.

 

Norbert két évvel ezelőtti vállalásából mozgalom nőtte ki magát, amely az ország különböző kórházaiban teljesít jószolgálati tevékenységet. A hozzá csatlakozott önkéntesekkel sorra újítják fel azokat a kórházi osztályokat, és szakrendelő helyiségeket, rendelőket, amelybe már nemcsak betegként, hanem gyakran életmentő munkát is végző orvosként, egészségügyi szakdolgozóként is szégyen és rossz érzés bejárni, azok elhanyagolt külseje és rossz állapota miatt. 

 

Legutóbbi munkája a gödöllői Tormay Károly Egészségügyi Központ Fül-orr-gégészeti, a Neurológiai, ezen kívül a Gyermek ortopédiai rendelője várja felfrissült, megújult külsővel a gyermek és felnőtt pácienseket.

 

Norbertet sokszor megkérdezik a jó szándékú segítségnyújtás miértjéről, sőt, gyakran megkérdőjelezik önkéntességét és elkötelezetlenségét, és érdeklődnek, vajon milyen érdekből csinálja azt?

Az ilyen jó szándékú kérdésekre mindig türelmesen elmondja, hogy azt szeretné, ha tudnák, hogy a betegek nagyon hálásak a gyakorta embert próbáló körülmények között dolgozó, eszköz- és pénzhiánnyal küszködő orvosoknak, ápolóknak, és a kórházi szakszemélyzetnek.

Természetesen tisztában van azzal, hogy ő és maroknyi csapata nem tud ezen összességében változtatni, hiszen ahhoz politikai akarat és szakmai összefogás kellene, de úgy véli, a saját tehetségével és lehetőségével mindenki hozzátehet valami apróságot a közjóhoz.

 

Szükségük van a segítségre, hogy a gyógyítók ne veszítsék el a hitüket a hivatásukban! - mondja Norbert az ő töretlen hitével.

 

És nemcsak az egészségügy területén változtathatunk a hozzáállásunkkal az ott dolgozók közérzetén! – emeli ki a fiatalember.

A többi közintézményben, mint például önkormányzati hivatalok, ahol egy mosollyal, kedves szóval, jól hallható köszönéssel is sokat tehetnek az emberek az ott dolgozók mentális jóllétéért, jó közérzetéért.

Hiszen értünk dolgoznak, a mi ügyes-bajos problémáinkat, ügyeinket próbálják megoldani – hívja fel a figyelmünket az emberek számára nem mindig nyilvánvaló tényre Norbert.

 

Norbert sok nehézséggel küzd a magánéletében, de ezeken felülemelkedve folytatja az általa felvállalt munkát.

Már több kórházi osztályt, rendelőt felmért, hogyan lehetne azokat a legjobb eredménnyel felújítani a legpraktikusabb, csak a felhasználandó anyagok és eszközök árát tartalmazó költségvetéssel.

 

Azért, hogy megkezdhesse ezeket a munkákat, kéri, hogy a festékboltok, barkács áruházak támogassák, szponzorálják őt és csapatát a Nézőpontváltó Egyesület online felületein (honlap, FB oldalak) való hirdetésért cserébe festékkel, ecsettel, mert azzal egy remek kezdeményezést és célt támogatnak.

 

A civilszervezeten kívül két közismert művész, Gubik Ági színművész, és Hajnal János színész az első hívó szóra csatlakoztak a Hála festője mozgalomhoz, és a népszerűségükkel, ismertségükkel szívesen támogatják őt. A művészek elmondták, hogy fontos dolognak tartják az önkéntes segítségnyújtást, ami személyes példamutatás is egyben.

 

Az optimizmusukat és a lelkesedésüket látva, és szavaikat hallgatva akár még a szkeptikusok is elhiszik, hogy a világ egy jó hely… lehet, főleg, ha közösen teszünk érte.

 

Köszönjük a fotózási lehetőséget a Semmelweis Egyetem Onkológiai Központja igazgatójának, Dr. Dank Magdolna professzor asszonynak!

 

Fotók: Tóth Viktória;

 

Sári Edina

 

42 év 42 kilométer

A Madách Színház és a Győri Nemzeti Színház színésze, Nagy Balázs, élete első maratonjára készül a 32. SPAR Budapest Maraton® Fesztivál második napján, október 15-én. Az elmúlt tíz évben eljátszotta szinte minden Győrben bemutatott zenés darab főszerepét a West Side Storytól a Hairig. A Madách Színházban két darabban játszik (Szerelmes Shakespeare, Meseautó). A kitűnő színész négy éve kezdett komolyabban foglalkozni a futással.  Ez a sport mindig is jelen volt az életében, általános iskolás kora óta futott, de sokáig csak a rövidebb távok érdekelték, majd a komolyabb kihívás miatt áttért a hosszabb távú futásokra.


Nagy Balázs a felkészülésére komoly figyelmet fordított és minden lehetséges információt begyűjtött, hogy minél eredményesebben essen át élete első maratonján. Ezt mi sem bizonyítja jobban, mint az, hogy az egyik tanácsadója nem más, mint a hétszeres SPAR Budapest maraton győztes, egykori olimpikon. "Van egy nagyon kedves győri ismerősöm, Földingné Nagy Judit, aki a mai napig a Budapest Maraton csúcstartója, nos az ő segítségével készítettem el az edzéstervemet". Futásainak színterei rendkívűl változatosak, mivel Győrben és Budapesten is sokat tartózkodik, így szinte minden futását máshol tartja. "A Normafától a Margitszigetig sokfelé felbukkanok, így a győri Püspökerdőben, de még Kőbányán is, a jelenlegi forgatásaim helyszínén is sokat szoktam futni". A színész próbálja a sűrű napirendjében megtalálni az alkalmat az edzésekre. Győrben 8 kilométerre lakik a Győri Ne mzeti Színháztól, így oda gyakran futva teszi meg a távot, illetve ha máshogy nem jut rá ideje estébe nyúlóan edz, hogy kellően felkészült legyen a "nagy" maratonra. Nagy Balázs az elmúlt három évben már több félmaratont is teljesített, melyeken a célja nem volt más csakhogy célba érjen, de az idő múlásával, már tervezni is kezdett, hogy milyen idő eredménnyel is lenne elégedett. Persze élete első maratonja előtt itt is a fő cél a táv teljesítése, de annyit elárult szeretne  3 óra környékén szeretne beérkezni.

2012 óta rendszeressé vált a különleges "42év, 42km" futás, melynek lényege, hogy az adott híresség a 42. születésnapjára 42 km-rel "lepi meg" magát, azaz élete első Budapest maratonjával.  Nagy Balázs a táv teljesítésével beléphet abba a klubba, melynek már tagja Kovács Koko István olimpiai bajnok ökölvívó, Rippel Ferenc artistaművész, Csőre Gábor színmű vész, Dombi Tibor egykori válogatott labdarúgó, Kovács Áron televíziós műsorvezető.

 

 

Svejk, a derék katona jótékony estje a szervátültetett gyerekek táborozásáért a Pinceszínházban

Svejk! Vacsorázunk!

Vendéglőjáték a monarchia dalaival

Ezzel a címmel adja elő Tóth Zoltán színművész és Ernyei László harmonikaművész Jaroslav Hašek legendás katonafigurájának, Svejk történetét május 25-én, csütörtök este 19 órától a Pinceszínházban.

Az előadás szünetében vendégül látjuk nézőinket: a pecsenyezsíros kenyeret, a sört és az
üdítőt Börcsök Enikő színésznő és Szalamanov Zsuzsa, a Transzplantációs Alapítvány a Megújított Életekért elnöke szolgálja fel.

Az este teljes bevételét a szervátültetett gyerekek táborának javára ajánljuk fel!

 

 

 

Jegyek a Transzplantációs Alapítvány a Megújított Életekért e-mail címén:
transalap@acenet.hu vagy telefonon: 06 30 242 8558 igényelhetőek, illetve közvetlenül az előadás előtt a színházban válthatóak.

Információ: www.pinceszinhaz.hu

Zenészkupa - szimfonikus zenekarok futballrangadója

A szervezők az idén is megtartják a szimfonikus zenekarok közötti barátságos futballmérkőzést.

Az eseménynek május 7-én (vasárnap) 11.00 és 16.00 óra között a XI. kerületi, Bogdánfi út 12. sz. alatti sportpálya ad otthont.

A játékra eddig nyolc csapat nevezett be. A budapestiek közül a Concerto Budapest, MÁV Szimfonikus Zenekar, Nemzeti Filharmonikus Zenekar, az Opera, a Rádiózenekar, a Zuglói Filharmonikusok, a vidékiek közül Győr és a Szolnoki Szimfonikus Zenekar méri össze tudását, de várható még a Kórus és egy vegyes csapat részvétele is.  

2011-ben született újjá az a régi hagyomány, hogy a komolyzenei élet együttesei labdarúgó bajnokságot szervezzenek.

Az ötletgazda Bodor János, a Nemzeti Filharmonikusok hegedűművésze, az Óbudai Danubia Zenekar koncertmestere.

A rendezvény célja az önfeledt szórakozás, a foci, a versengés, de leginkább a szakma összekovácsolása, a jó kapcsolatok ápolása és újak teremtése. A zenekarok csapatát nemcsak hangszeres- és énekművészek alkotják, hanem olykor a vezetők is részt vesznek a játékban.

Az idei játék érdekessége még, hogy a döntő mérkőzés levezetését a magyar nemzetközi labdarúgó-játékvezető Kassai Viktor talán az időrendjébe tudja iktatni, és elvállalja.

A győztes csapat a következő mérkőzésig birtokolhatja a Zenészkupát. Tavaly ezt a megtisztelő címet a szolnokiak csapata vehette át (fotó).  

 

Szeretettel várják a zeneszerető futballrajongókat!

 

Iratkozzon fel hírlevelünkre!