Új utakon- interjú Rippel Ferenccel
Rippel Ferenc Guinness rekorder artistaművész azt vallja, hogy a szisztematikusan, tudományos alapon kidolgozott, globális életmód változtatása nemcsak az étkezése átállítását jelenti, hanem a mentális megújulást is elhozta számára.
Arról kérdeztem őt, hogy kiváló fizikumú artistaként miért és miként kezdett okosan élni, és miért került kapcsolatba a deutérium megvonás tanulmányozását végző orvoscsoporttal.
– Miért fogtál bele az életmódváltásba?
– Öt éve észrevettem, hogy valami nincs rendben velem. Nem volt különösebb problémám, hiszen egész életem során sokat mozogtam, sportoltam, törekedtem az egészséges étkezésre, de a munkám miatt napjaim hajszoltsága az átlagénál jóval magasabb és a szervezetem jelzett.
Megbomlott bennem valamiféle belső egyensúly - ami addig talán a még fiatal szervezetem gyors regenerációs folyamatainak köszönhetően könnyedén feldolgozta a bevitt „mérgeket” -és ennek jeleként étkezések után diszkomfort érzésem lett, puffadtam, morgott a hasam, fáradékonyabb, sápadtabb lettem, a bőröm, a körmeim fényüket vesztették, és bizony az életörömöm is jócskán vesztett az intenzitásából.
Amikor ezektől a jelektől már lelkileg is mélypontra kerültem, elkezdtem gondolkodni, vajon mitől kerülhettem ilyen lerobbant fizikai-, szellemi- és mentális állapotba.
Pontról-pontra feltérképeztem a testemben-lelkemben, hogy mit ronthatok el, mi az,
amit rosszul teszek. Elkezdtem utánaolvasni a fenti tüneteknek, és azt szűrtem le, valószínűleg szivárgó-, vagy irritábilis bélszindrómám van, tehát az első és legfontosabb lépés, hogy az étkezésemen változtassak. Hogy abból kitakarítsak minden olyan komponenst, ami nem az épülésemet szolgálja.
Amikor ezzel elméleti szinten megvoltam, második lépésként a fejemben kezdtem rendet tenni.
Nem volt nehéz dolgom, mert ahogy döntésre jutottam abban, hogy változtatni akarok, az élet szinte mindent azonnal az utamba sodort, hogy segítsen ebben, és nekem már csak adaptálni kellett a világban fellelhető tudást a saját életritmusomhoz.
Az étkeim megtisztulása után a gondolataim megújulását céloztam, ami a saját magamhoz, embertársaimhoz és az önmagam világhoz való viszonyának és hozzáállásának megváltoztatását is jelentette.
A hozzám forduló segítségkérőktől tapasztalom, hogy a változtatás, a megszokások átalakítása szinte megoldhatatlan feladatnak tűnik, ezért az utóbbi időben egészségmentorként dolgozom, hogy támogatni tudjam őket az általam átélt és megtapasztalt tudás átadásával.
Ennek érdekében folyamatosan képezem magamat, és arra a döntésre jutottam, hogy a természetgyógyászati fakultációk mellett orvosi képzésben is szeretnék részt venni.
Annak elvégzéséig a saját tapasztalatomból leszűrt eredményeket és az ahhoz elvezető napi praktikákat viszont szívesen megosztom azzal, aki igényli, hiszen a fizikai és mentális állapotom hitelesíti ezt.
– Milyen típusú étkezést folytatsz?
– Ketogén alapú étkezést, ami azt jelenti, hogy a szénhidrátok megvonásával arra kényszerítem a szervezetemet, hogy zsírokból fedezze energiaigényét. Normális esetben az élelmiszerrel felvett szénhidrátokat a szervezet glükózzá alakítja, majd pedig a szervezet minden részében, így az agyban is, felhasználja. A ketogén diéta alatt viszont igen kevés szénhidrát áll rendelkezésre, ezért a máj a zsírokat zsírsavakká és ketonokká bontja le. A glükóz helyett ebben az esetben a ketonok játsszák az energiahordozó szerepét.
Öt éve kezdtem okosan táplálkozni, három éve viszont sikerrel adaptálódott a szervezetem és elfogadta a folyamatos ketózist. Onnan tudom, hogy ketó adaptált állapotban vagyok, hogy folyamatosan mérem az értékeket, de ahogy egyre gyakorlottabb leszek, már érzem is az ezt jelző feltűnően energikus, és eufórikus állapotot.
Három helyen lehet ezt a legjobban mérni: a leheletből, ami a tüdőnkből kiáramló aceton szintjét jelzi, ezen kívül a vérből, és a vizeletből az acetát sav szint mérésével. Mindhárom mérés különböző eredményt adhat egyazon időben, de én a három év alatt megtapasztaltam, hogy a ketózis szintjét nem feltétlenül a kimutatott érték adja, hanem a szervezetünk vércukorszintje, ezért olyan vércukorszintmérőt vettem, amely kettős funkciót tud mérni: a glükóz- és a keton szintet egyaránt.
Azt leszögezem, hogy mindenkinek a szervezete ketogén módon is működik. Ha valaki este hat-hét óra körül vacsorázik, és utána több óra (12-16) elteltével eszik ismét, akkor a szervezet átlép a ketózis állapotába, hiszen nem kapja meg a számára fontos építőanyagot, a glükózt.
A ketogén táplálkozás viszont nem más, minthogy elfogadtatjuk a szervezetünkkel a keton testek folyamatos felhasználását, főként az agyunkkal, ami egy óriási glükóz felhasználó gépezetként az energia bevitel nagy részét felhasználja -, hogy energiapótlásért ne a glükózhoz nyúljon.
Ha nem viszünk be semmiféle cukrot, a szervezetünk nagyon érdekes módon a saját magának előállítja azt. Én már több éve szinte semmilyen mesterséges cukrot nem viszek be a szervezetembe, és a különböző, csakis a természetben előforduló szénhidrátokat is a minimumra csökkentettem.
Az inzulinszintem a nullához közelít, vércukorszintem átlagosan 3.5-4.5 millimol érték között mozog, amit befolyásol egy étkezés, egy edzés - ezek okozhatnak esetleg ingadozást. Érdekesség és fontos tudni, hogy az agynak 4 millimol értékű szénhidrátra van szüksége.
Az alacsony vércukorszintért a szervezet nagyon hálás, de csak akkor, ha az magától alacsony, és nem attól, hogy sok inzulin árad szét a szervezetben - az a 2-es típusú cukorbetegség egyik komplikációja lehet.
Ahhoz, hogy valakinek magas legyen a keton-szintje, nagyon sokat kell tenni, és hagyni kell, hogy a szervezet saját magától működjön. Ne háborgassuk gyógyszerekkel, kemikáliákkal, de mondhatnám akár az éjszakázást, rossz étkezést, az élvezeti szerek túlzott fogyasztását is.
A magas keton szintet nem lehet fotelharcosként elérni. Egyénfüggően mindenkinél más és más, de általában a máj már pár óra éhezés után elkezdi kiengedni a keton testeket, hiszen olyan nincs, hogy bevitt táplálék híján leálljon a szervezet. Ekkor lép működésbe a ketózis. Ez a csoda, amiben élünk, a testünk több milliárd sejtje remekül tudja és teszi a dolgát, a cukor helyett a keton testek felhasználásával működteti a szervezetünket mint ahogyan azt évmilliók óta teszi a fajok túlnyomó többségében.
A keton testeket elfogadja minden szervünk, mert jóval nagyobb energia társul hozzá, mint a glükóz elégetéséhez. Kétszer annyi energia képződik a zsírok felhasználásakor, mint a szénhidrátok vagy fehérjék elégetésekor, emellett kétszer annyi anyagcserevíz is keletkezik a sejtjeinkben az ATP energia termeléséhez kapcsolva.
Egy példával tudnám szemléltetni a különbséget: ha begyújtunk a kályhába, vagy tüzet rakunk, és újságpapírral kezdünk tüzelni, akkor az azonnal magas hőmérsékletet ad, de gyorsan elhamvad, és a kívánt hatás eléréséhez folyamatosan, nagy adagokban kell pótolni a tüzelőt a meleghez. Ha viszont egy szép darab farönköt - azaz minőségi üzemanyagot - teszünk alapnak a kályhába, akkor hosszú időn át, egyenletesen ontja a meleget magából.
Az emberi test funkcióit nézve a szénhidrát egy gyors üzemanyag, amit egy-két órán belül felhasznál, eléget a szervezet, és máris előáll a farkaséhség, amire válaszul ismét bekap valami szénhidrátalapú terméket, amire a szervezet inzulinkiáradással válaszol – hiszen legtöbben étkezés után elfáradnak, pihennek, vagy akár csak az ülőmunka miatt nem mozognak -, ami előidézi a kajakómát, és ez körforgásszerűen így megy: farkaséhség – bezabálás – kajakóma.
Aki változtatni akar, annak azzal is tisztában kell lennie, hogy hosszú hónapok munkája az, hogy a szervezettel elfogadtassuk, hogy nem viszünk be kívülről cukrot.
Hasonló a dohányzásról való leszokáshoz, hiszen a cukor is egy függőséget, addikciót okozó szer. Abban is hasonlít, hogy mi magunk kezdtük el kínálni a szervezetünknek azt a szert, amit magától nem kért volna, mi pedig adtuk, amíg az hozzászokott mindaddig, amíg úgy éreztük, élni sem tudunk nélküle. De ha nem pótoljuk ezeket az anyagokat, a testünk nem fog könyörögni a cukorért, a kátrányért, nikotinért, felesleges szénhidrátokért – csak megfelelő tudással felfegyverkezve túl kell élni az átállási folyamatot.
Nem lenne igaz, ha azt mondanám, hogy nekem nem hiányzott az édesség, csokoládé, sütemények, a tésztafélék, imádtam ezeket! És hát a sajtok! Azoknak most is nehezen tudok ellenállni!
Ezekért cserébe viszont jó közérzetet, magas energiaszintet, egészséget, és szép testet kaptam. Mérlegre lehet tenni a rövid távú élvezetet a hosszú távú, teljes értékű életért cserébe.
Nem összeesküvés elmélet gyártásként mondom, de a korunkat jellemző nagyüzemi, élelmiszeripari mérgezés akarva-akaratlanul mindenkit magával ragad, mint ahogyan engem is. Kikerülni is alig lehet, mert minden termékbe, akár egy szalonnába, kolbászba is cukrot tesznek. Többféle néven nevezik, dextróz, fruktóz, glükóz, de mind ugyanaz az ártalmas, megbetegítő cukor.
Ha továbbgombolyítjuk ezt a gondolatmenetet, az élelmiszerektől megbetegszünk, orvoshoz megyünk, aki gyógyszerekkel töm bennünket, hiszen ezt tanulta, ez a hivatalos a hivatalos nyugati orvoslás alapja. Megvannak az etalon laborértékek, és akinek azon felül jelez a szám, az gyógyszert kap. Pontos és hatékony életmód változtatásra azonban ritkán szólít fel az orvos, ilyen jellegű javallatot csak a legritkább esetben kap a „beteg”, aki a gyógyszerfogyasztás mellékhatásainak mérséklésére kénytelen saját maga eligazodni a kínálkozó lehetőségek dzsungelében, ezért szalad fűhöz-fához, és ezzel sokszor többet árt magának, mintha semmit nem tett volna.
Gyakorlatilag ez a két iparág - az élelmiszer- és a gyógyszergyártó - közvetlenül az emberi szervezetet rombolja le, és ezáltal alakulnak ki a természeti népeknél ismeretlen civilizációs betegségek, a daganatos, a szív- és érrendszeri, vagy akár a mentális betegségek.
A szivárgó bél szindróma már majdnem mindennapi eset, a mellékvese fáradtság manapság szinte mindenkire jellemző, meglátszik az embereken. Arcuk szürke, sápadt színű, lóg a bőrük, fénytelen hajuk, pattanásos, foltos az arcuk, töredezik a körmük – és ezek csak a külső tünetek!
Ha valaki nagyon körültekintően, kemény munkával és roppant tudatosan kiküszöböli az életéből a toxikus anyagokat – amiket nemcsak élelmiszerekkel visznek be, hanem a tüdőn, és a legnagyobb szervünkön, a bőrön keresztül is ártanak -, akkor nagyon sokat tesz ahhoz, hogy akár száz évig is éljen egészségesen.
Azon kevéssé változtathatunk, ha a szmogos belváros közepén, vagy egy gyár mellett lakunk, de azt, hogy mit eszünk, azt meghatározhatjuk, még ha kevés anyagi forrás is áll rendelkezésünkre.
Most sokan felhördülnek, „hogy könnyű neki, biztos sokat keres!”, de ha valaki összeszámolja, mennyi pénzt költ havonta gyógyszerre, és táplálék kiegészítőre, majd ezt szembeállítja az étkezéséből kivéve az összes chips-kóla-édesség szentháromság árát, és úgy szemléli a jobb minőségű élelmiszerekre fordítható költségeit, akkor már nem is annyira elképzelhetetlen, ugye?
Ha már megbékéltünk a cukormegvonással, és arra érzékenyek vagyunk, akkor a gluténtól, a laktóztól is mentesíthetjük magunkat. Ismételni tudom csak, hogy a szervezet nagyon hálás lesz az okos étkezés kialakításáért!
– Milyen a jó étkezés?
– Nem mondanám rá, hogy jó, inkább úgy jellemezném, hogy - „smart”- okos. Azt sem mondanám, hogy ilyen vagy olyan diéta, mert a diéta a betegek gyógy étkezését jelenti. Azt viszont határozottan mondom rá, hogy folyamatosan fenntartandó, tehát nem ad hoc jellegű, nem divatétkezés, és nem fogyókúra!
Tehát először meg kell értenünk, mi az, ami jó a szervezetünknek és meg kell ismernünk a működését. Az én szervezetem a legelőn legelésző különböző állatok húsának, az egészséges növényi- és állati zsíroknak, a szabad levegőn kapirgáló szárnyasok tojásainak, és a zöld színű zöldségek fogyasztásáért a leghálásabb. De azzal is tisztában vagyok, tökéletes étkezés nincs, mert olyan lények vagyunk, akik, hogyha van étel, esznek. Ha étkezés után leülünk, szundítunk, vagy este elalszunk, akkor a szervezet nem használja fel energiaként a táplálékot, hanem zsírokká alakítva elraktározza azt. A normál zsírréteg fontos a testünkön, mert a máj szükség esetén abból nyeri vissza a keton testeket. Ahogy ezt megértjük, abban a pillanatban okafogyottá válik, hogy a zsír- és koleszterinmentes étkezés ellen legyünk.
Gondoljunk bele! Miért okolnánk a zsírt a kenyér hibájáért? Ha reggelire eszünk sonkát, szalonnát hagymával, paprikával, tojást friss zöldsalátával, akkor ráébredünk, hogy anélkül tudunk sokáig fizikai erőkifejtést tenni, hogy közben ránk törne a farkaséhség.
Az én példám messzemenőkig igazolja ezt, hiszen én az erőkifejtésből „élek”!
Fontosnak tartom az idényjellegű étkezést is. Minden időszakban azt kell enni, amit a természet kínál. Télen nem eszünk epret, nyáron pedig banánt. Legalábbis itt, a mérsékelt égöv kontinentális éghajlata alatt.
Az okos étkezéshez nem kell diploma, csak józan paraszti ész. És az, hogy ne hagyjuk magunkat becsapni és elcsábítani szép csomagolással, jó szlogenekkel, ütős tévéreklámokkal – és az oly kényelmes, megszokott, sokszor tévútra vivő emberi lustasággal!
Higgyük el, a szervezetünk nagyon jól megvan zsíron, és ebben a deutérium* is segíthet.
Hogy mire is képes – többek között - a deutérium, egy példával világítanám meg: ha a szervezetünkbe nem kerülne be víz, viszont egy kilogramm zsír igen, akkor az nem rakódna le rajtunk csinos kis hájréteg formájában, hanem a szervezet deutérium csökkentett vizet állítana elő, mégpedig 1,1 litert.
Amikor valaki elkezd tisztán étkezni, visszafogja a szénhidrátfogyasztást, az első napokban látványosan fogy, akár két-három kilót is. Ez azért lehetséges, mert a bent tartott, zsírokból előállított vizet a szervezet kiengedi magából - ez a fogyókúra első pár napjának eufórikus örömmel kísért eredménye, ami után megáll a látványos „fogyás”, és akkor kezdődhet az igazi harc a testtömeg vesztésért – már akinél ez az első szempont az egészség visszaszerzésénél.
Amikor ez a folyamat beindul, nemcsak megkönnyebbül a test, hanem éberebbé válhatunk, elmúlik az agyi tompultság, a fáradtság, nyugodtabbak vagyunk, jobban alszunk, javul a sportteljesítményünk, egyszóval: minden területen, holisztikus szemlélettel tekintve is javulnak a funkcióink.
A szervezet ilyenkor kevesebb kortizolt termel, amivel a kisebb adrenalin szint is együtt jár, ezért kisebb a szervezet stressz-szintje, ami megnyugvást ad nemcsak az agynak, idegeknek, hanem a szerveknek is.
A modern ember nem veszi figyelembe a szervezete jelzéseit, így nem érvényesül a természetes bioritmus áldásos hatása sem. Az, hogy este tizenegykor még mindenki ott ül a számítógép előtt és veri a billentyűket munka vagy szórakozás gyanánt, vagy chipset ropogtatva, koffeinbomba kólát iszogatva horrort néz a tévében, az nem normális.
Ezektől az elalvás előtt végzett tevékenységektől nem tudnak beindulni és szétáramlani a szervezetben a megnyugvásért, alvásért felelős hormonok, ennek ellenére a legtöbb ember csodálkozik, miért nem tud elaludni, vagy éjszaka miért riad fel folyton, és miért ébred kialvatlanul, heves szívdobogással. Az ördögi kör pedig folytatódik, mert sokan már felkelés után, reggeli helyett azonnal élénkítő szerhez vagy nyugtatóhoz nyúlnak.
Összegezve: okos étkezéssel, megfelelő mozgásprogrammal, a szervezet természetes deutérium szint csökkentésével, és a bioritmus figyelembevételével együttesen olyan óriási lendületet kap a szervezet, hogy arra csak pozitívan tud reagálni mindenféle gyógyszer, vagy táplálék kiegészítő nélkül.
– Felkértek egy tudományos munkában való részvételre is, mi ez és praktikusan hogyan zajlik a munka rád eső része?
– Dr. Boros G. László, a Kaliforniai Egyetem professzora a kísérlet elején mindhárom mintavételi ponton megmérte a deutérium értékeimet és egy, a Santa Monica klinikáján rendszeresített riportban azt az általam megadott e-mail címre név nélkül megküldte.
Hat héten keresztül megiszom bizonyos mennyiségű deutérium csökkentett vizet, ezzel párhuzamosan naponta mérem a keton- és cukor értékeket, amikről naplót vezetek. Közben folyamatosan figyelem az energiaszint változásaimat is, amelyeket szintén feljegyzek.
A megadott idő után a professzor ismét megméri a deutérium értékeket, és beszámolok az eltelt idő alatti fizikai változásokról, érzetekről.
Fontos része munkámnak, hogy a Kalifornia Egyetem rangos publikációs tevékenységébe is
Bekapcsolódtam, mint természetgyógyász doktor jelölt, ahol egy, a Metabolomics folyóirat
szerkesztői bírálatán már sikeresen átment közleményben, mint társszerző szerepelek.
A kaliforniai professzor Brett Hundley-nak, a Green Bay Packers amerikai football csapat irányítójátékosának személyre szabott felkészítését is segítette már az anyagcsere biomarkerek és a ketogén alapú deutérium csökkentő eljárások alkalmazásával a kiváló sportoló eredményességének optimalizálására.
Így ez az együttműködés számomra egy óriási lehetőség fizikai teljesítményem növelésére egészségem megőrzésének új dimenzióba helyezése mellett, a Kaliforniai Egyetemen honos szakmai pontossággal és precíz biokémiai ismeretekkel a háttérben.
* A deutérium a hidrogén olyan változata, amelynek atommagja a proton mellett egy neutront is tartalmaz, így tömege kétszerese a hidrogénének. A vízmolekulák az oxigénatomok és a hidrogén mellett deutériumot is tartalmazhatnak, ahol a nehézhidrogén kétszer súlyosabb.
Sári Edina