Nézőpontváltó® köszöntők

"A Nézőpontváltó® csapat tevékenysége arra irányul, hogy szemléletváltásra biztasson, és abban praktikusan segítsen. Felhívják a figyelmet arra, hogy az emberek álljanak önmagukhoz másként, mint addig! Vigyázzanak arra a testre, ami az övék! Próbálják az adottságaikból a lehető legtovább a lehető legjobbat kihozni! De ha mindazok ellenére mégis megbetegednének, akkor tudják, kikhez, hova fordulhatnak támogatásért, kik nyújtanak segítő kezet.”

Dr. Borbényi Erika, Szedlacsek Emília és Sári Edina köszöntő üzenete az oldalra látogatóknak.

 

Tovább olvasom

Az életért harcolni kell

Amikor Tari Katalinról kiderült, hogy rákos, senki nem hitt a gyógyulásában. A tüdődaganat következtében ugyanis a szervezete már tele volt áttétekkel, ám ő elhatározta: mindent elkövet, hogy meggyógyulhasson.

Kati tudta, hogy a betegnek joga van hozzájutni a tudomány legújabb vívmányaihoz és élt a lehetőséggel.

Részt vett egy spanyolországi kúrán és a családjától távol, a magánya elűzése érdekében naplóírásba kezdett. Mihalicza Csilla újságíró végigkövette Kati gyógyulásának útját és amikor az asszony tünetmentes lett, a
naplói alapján ketten megírták az Akinek kétszer kelt fel a nap… című dokumentum-regényt. A leghosszabb zarándokút alcímű könyv nemcsak betegségtörténet, hanem egy igaz mese a gyógyulásról. Kati sorsa példaértékű, hiszen gyógyulása az akarás és küzdés eredménye.

A Kossuth Kiadónál megjelent kötet a többi betegnek és orvosnak is reményt ad és tanúbizonyság arra, hogy
az életért a legreménytelenebb helyzetekben is érdemes harcolni.

 

Könyvsarok - Szózene; Vendégjátékos voltam

Versmelódiák

A közelmúltban jelent meg Kassai Franciska legújabb kötete, a Szózene, melyben a költő, dalszerző-előadóművész az elmúlt öt évben született verseit tette közé. A élet apró rezdüléseire érzékenyen figyelő és reagáló szerző az örök értékek elkötelezett híve, azok devalvációja ellen lázad.

A szépséget és a harmóniát keresi a hétköznapok viharában és figyelmeztet a szellemi felülemelkedés fontosságára. Igazi nőként az ősi mesék nyelvén, a keleti bölcsességek fényében igyekszik eligazodni a minket körülvevő ködben.

Verseiben őszintén ír az önazonosságáért folytatott belső és külső küzdelmeiről. Ezen a kanyargós úton egymást váltja a céltévesztés és ráismerés, eltévedés és hazaérés. Kassai Franciska minden költeményében tetten érhető a zene lendülete: a versmelódiák és a szavak tánca.

/Hungarovox Kiadó/

 

 

 

 

Rosszkedvünk évtizedei

Egy titkokkal terhelt, békétlen század szülötteként Telkes Margit hosszú időn át gyermekorvosként dolgozott.  

                                     

Munkás évtizedek alatt nemcsak kis betegei kórképét, hanem családi hátterét, az emberi természetet és az egyén tetteinek mozgatórugóit is alaposan megismerte.

Ám a világ történései iránti élénk érdeklődése nyomán szomorú tapasztalatokkal is gazdagodott. Betegei hozzátartozói révén ugyanis számos olyan meghökkentő-megdöbbentő sztori, anekdota jutott a tudomására, melyek nagyrésze az akarat rabszolgaságáról, az emberi kiszolgáltatottságról szól. Telkes Máriának köszönhetően ezek a történetek egy idő után nem hevertek tovább földön, hanem novellák, regények formájában éltek tovább.

Vendégjátékos voltam című, legújabb kötete sem véletlenül kapta az Életrajzi novellák alcímet. A kötet révén az érdeklődő egy bizarr, Közép-Európa múltjában, közelmúltjában és jelenében íródó önéletrajzzal szembesül.

A történetek tükrében élesen megjelenik a hetvenes évek kádári Magyarországa, a szökés és az emigráció, valamint a kusza-tökéletlen rendszerváltás időszaka egyaránt. 

/ IAT Kiadó/

 

 

Szendi Horváth Éva

Könyvsarok - A nő hétszer

Így kell járni, úgy kell járni...

A szoknyájuk szélét kecsesen fogó, óvodaudvarban táncikáló kislányok mindig örömmel énekelgetik a címben idézett dalocskát. Mire  „Sári, Kati tudja hogy kell járni…” sorhoz érkeznek, addigra a fejecskéjükben már megfordul, hogy nagylányként vajon ők tudják-e majd?

Ám a nő számára a tánchoz partnerre, a hétköznapok sikeres lebonyolításához pedig egy kis útbaigazításra van szüksége.

Lakatos Márk mindig igyekezett felfedezni a másik nem világát, tapasztalatait mindig közzé is tette. A nő hétszer című új könyvében egyenesen cinkostársnak szegődött a nők mellé.

Az ismert stílustanácsadó hisz a hetes szám mágikus erejében.

A kötetben a lányokat, asszonyokat, hölgyeket és csajokat hét korosztályba sorolta. A tizenévesekkel kezdi és szakértők segítségével a hetedik X-ig kíséri őket.

A hiánypótló könyv elsősorban nem a divatról szól. Lakatos Márk életmód- és stíluskalauzában ugyanis a különböző életszakaszok sajátosságai, illetve a lélektani változások is terítékre kerülnek.

A szerző mondanivalója alátámasztásaként meginterjúvol egy-egy különböző korosztályhoz tartozó, közismert hazai hírességet.

A kötetben

Radics Gigi,

Jakabos Zsuzsa,

Wossala Rozina,

Gryllus Dorka,

Jakupcsek Gabriella,

Pataki Ági

és Halász Judit

gondolatai mellett a nemzetközi sztárok sikereinek a titkát is megosztja az olvasókkal. 

 

Ízelítő a tartalomból:

- A nők lélektani változásai a tizenéves korosztálytól egészen a hetedik X-ig

- A különböző életszakaszok sajátosságai

- Pszichológiai tanácsok

- Stílustippek minden korosztálynak

- Az ideális kiegészítők kiválasztása

 

/Alexandra Könyvkiadó/

 

Szendi Horváth Éva

 

Könyvsarok - Mementó a budavári Sziklakórházról

 A Sziklakórház végnapjai

 

Budapest ostromát a történészek a második világháború legszörnyűbb eseményei között tartják számon. A legkegyetlenebb csata a Budai Vár környékén alakult ki.

Ide zsúfolódott össze 45 000 katona, - közülük ezer sebesült, —és rengeteg civil, akik menekülni szerettek volna a várost fojtogató ostromgyűrűből.

Hitler személyes parancsa azonban az utolsó pillanatig megtiltotta a csapatok távozását. Így a német és a magyar hadvezetés későn döntött a kitörés mellett, mely iszonyatos emberveszteséggel járt.

Flautner Lajos sebészorvos, aki egész életében az emberek megmentésén fáradozott, aki soha nem értette meg a felesleges áldozatot.

Régen foglalkoztatja Budapest ostromának története, a több tízezer katona és civil értelmetlen és kegyetlen halála. Az események miatti mélységes szomorúság arra ösztökélte, hogy megírja A sziklakórház végnapjai - Hiába menekülsz című regényét.

A könyv főszereplője, az egyetemista Zoltán történetén keresztül a szerző megismerteti az olvasóval a magyar történelemnek ezt a mindent elpusztító, apokaliptikus szeletét.

Így tiszteleg az áldozatok emléke előtt, akik sikertelenül, mégis hősiesen megpróbálták az életüket és a hazájukat megmenteni. 

/IAT Kiadó/

Szendi Horváth Éva

 

 

Az első igenek a hosszútávú életmódváltásban

Kedves Olvasóim!

Nem hiszek a kampányszerű életmódváltásban.

Amikor valami így kezdődik, hogy holnaptól nem, az engem megrémít. Azt szeretem, ami holnaptól valamit igen.

Az én első igenem a táplálkozásban még nagyon messze volt az életmód szakemberek által jónak mondott étrendtől, de számomra mégis meghozta az első sikereket.

Úgy döntöttem, hogy igent mondok arra, ami természetes. Mert ami természetes, az biztosan jobb nekem, nem idegen a testem és a sejtjeim számára. Még nem vega, nem paleo, nem a többi ma is divatos – különösen, hogy ezek ellentmondanak egymásnak,  - csak  természetes.

Elkezdtem fényképezni a törekvéseimet látványosan példázó ételeimet és örültem nekik. Most megmutatok nektek ezekből néhányat.

Csíkokra vágott répával együtt főztem meg a durum spagettit. Ez volt az első lépés, azóta is főzöm így. Nagyon finom egy darált húsból készülő sajtos szósszal.

Sokat gondolkodtam egészséges kenyérre kenhető vajhelyettesítőkön, margarint évek óta nem eszem.  A brokkoliból, karfiolból, vagy paprikából és más zöldségekből  pürésítéssel  készült krémek mellett felfedeztem magamnak az avokádót, ami egy kis sóval és fokhagymával ízesítve kiváló szendvicskrém.

Egy kis salátát, lila hagymát mellé téve sonkatekercsbe is kiváló.

Sikerült arról is meggyőznöm magam, hogy a fehér liszt és a fehér kenyér sem természetes. A lisztet mindentől, ami értékes a búzában, megszabadítják mire a zacskóba kerül, a belőle készült kenyér meg újabb testidegen adalékanyagokat tartalmaz.

Az interneten sok oldalon hozzák egészséges alternatívaként a karfiol pizzát, aki szeretné kipróbálni, azonnal meg is találja a receptet. Nagyon megszerettem, gyakran sütöm.

Legközelebb arról mesélek majd, hogy a megszokott ételeket hogyan változtattam úgy egészségessé, hogy a családom semmit nem vett észre belőle. Addig is szeretettel üdvözöllek benneteket!

Andi

 

 

 

Könyvsarok: Zeneközelben - Jutalomjáték

Juhász Előd érti és szereti a zenét.

Évtizedek óta fáradhatatlanul dolgozik azon, hogy mások is megértsék és megszeressék.  Munkája során megismerte a magyar közélet számos szereplőjét, akiket a muzsikához való viszonyukról a Zene-közelben című műsorában rendre ki is faggatott.

Juhász Előd tájékozottságának, felkészültségének köszönhetően a Petőfi Rádióban a meghívottak mindig szívesen ültek mikrofon elé. Mintegy huszonöt év után a népszerű műsorsorozatot a Katolikus Rádió vette a szárnya alá.

A Nap Kiadó vezetője, Sebestyén Ilona, a Nap Kiadó vezetője pedig azt akarta, hogy ezek a beszélgetések könyvalakban is megjelenjenek.

                                                    

A három, eddig megjelent Zeneközelben című kötet nem pehelykönnyű olvasmányt ígér, de elgondolkodásra késztet. 

Az ábécérendben sorakoztatott beszélgetések között „csemegézve” mindenki rájön, hogy egy igazi jutalomjáték részesévé vált.

 

Szendi Horváth Éva

Könyvsarok: Mesék a nagyvilágból

Benedek Elek nemcsak nagyszerű meséket írt, hanem figyelemmel kísérte a világ különböző országaiban született hasonló műfajú alkotásokat is. 

Így jól ismerte azt a vándormotívum-kincset, mely a székely, szicíliai, spanyol, cseh, tót, francia, albán, angol, görög és a hazai mesékben egyaránt felfedezhető.

Minden gyerek szeretett Elek apója a nemzetközi kínálatból jónéhányat átültetett magyar nyelvre. Ezek a híres, két kötetes kék/piros mesekönyvben jelentek meg, melyek közül Havas Judit előadóművész most öt-öt mesét választott ki.

Munkája nyomán gyönyörű és többfunkciós kötet született. Benedek Elek Mesék című kiadvány ugyanis egyben olvasó- és kifestő könyv.

A kötethez két CD is dukál, melyen Havas Judit mesél a kultúra jövőbeni igényes befogadóinak. A hangfelvételeket Bolla György készítette, a rendezői tisztet pedig Radó Gyula töltötte be.

A kötetet illusztráló csodálatos rajzokat Szyksznian Wanda készítette.

 

Szendi Horváth Éva

 

 

/ A könyv kiadását a Belváros-Lipótváros Budapest Főváros V. Kerület Önkormányzata támogatta /

 

 

" Ha az ember favágó szeretne lenni, muszáj bemennie abba az átkozott erdőbe" Michael J. Fox.

Létrehozva: 2017.01.31 15:50

Legyen jó hetetek!

Létrehozva: 2017.01.30 09:17

Ha hajót akarsz építeni

Létrehozva: 2017.01.29 15:02

             

Szeretettel köszöntelek Benneteket az első blog bejegyzésemben. A blog egy napló,  - méghozzá elég szubjektív napló - , amit azért szeretnék megosztani Veletek, mert úgy gondolom, hogy óriási erő van abban, ha az ember tudhatja, hogy nincs egyedül, bármilyen nehézséggel, változással, nagy feladattal készül szembe nézni. Én örülök, hogy ti itt lesztek nekem, még nem ismerlek Benneteket,  de abban bízom, hogy egyre többen lesztek majd és nem csak olvassátok majd, amiket írok, hanem amikor kedvet éreztek hozzá, akkor írtok is nekem.  Én is itt leszek Nektek, kérdezhettek, beszélgethetünk, együtt fogok örülni Veletek, a legkisebb sikereknek is és remélem, hogy erőt merítetek majd az írásaimból akkor is, amikor kicsit nehezebben megy tenni valamit azért, hogy a jövőben minden jobb legyen.

Már az elején elmesélem, hogy én nem vagyok egészséges életmód szakember, sem dietetikus, sem zumba oktató, sem személyi edző, sem  léböjt specialista. Egy óvó néni vagyok, 3 gyerek anyukája.

Egy vagyok közületek, aki bizony nagyon is nehezen boldogul a mai egészségszakemberek szájából elhangzó gyakran egymásnak homlokegyenest ellentmondó információval, hogy hogyan is kéne élni. Még mindig van, aki a koleszterin és más tényezők miatt életveszélyes fenyegetésnek tartja a húsevést, mások a kenyeret, krumplit, tésztát és a cukrot, vagy mindet együtt. Az emberek komoly százaléka bűntudattal eszi meg a tojást, minden megszokott, családi kedvenc magyar ételt, rossz érzések kínozzák, ha valami édes ízűre, netán süteményre vágyik. A mozgás az ember öröme addig, amíg nem rontják el azzal, hogy előírják: napi 45 percet, ilyen és ilyen kardio és erősítő formában kell. Mivel az emberek zöme nem sportoló, a mozgás szóhoz is legtöbbünkben bűntudat kapcsolódik.

Mintha valaki mindig azt suttogná a fülünkbe: Nem csinálod elég jól, nem lesz ennek jó vége!  Én biztos vagyok benne, hogy nem a Bűntudat lesz az az erő, ami minket majd arra motivál, hogy változtassunk.

 Antoine de Saint-Exupéry – től származik a következő idézet

„Ha hajót akarsz építeni,

ne az embereket trombitáld össze,

hogy  fát szerezzenek,

hanem tanítsd meg nekik

a végtelen tenger iránti vágyat!”

Azt gondolom, hogy mielőtt bármibe is belekezdünk, a szemünk elé kell helyeznünk az egészségesség csodálatos érzését. Most először is erről fogunk álmodozni, erre fogunk vágyakozni.

 

 

Olyan programot akartam kitalálni, ami az öröm felé vezet. Legyen öröm a célba érés és legyen az út maga is öröm. Velem jössz?

 Szeretettel várlak ! Andi

 

Iratkozzon fel hírlevelünkre!