Az Európai Rákellenes Kódex ajánlásai a daganatos betegségek elkerülésére

A WHO Nemzetközi Rákkutatási Ügynöksége (IARC) 2015-ben megjelentette cselekvési kódexének új kiadását – ebben olyan intézkedések szerepelnek, amelyeket egyénileg tehet meg a rák megelőzéséért.

A kódex 12 módszert ismertet, amelyek segítségével az emberek egészségesebb életmódra válthatnak, és tehetnek azért, hogy megelőzzék a betegség kialakulását.

 

A megelőzés tizenkét pontja

 

1. Ne dohányozzon! Ne fogyasszon semmiféle dohányterméket!

2. Otthonát tegye dohányfüstmentes övezetté. Támogassa a füstmentes munkahely megteremtését célzó kezdeményezéseket.

3. Tegyen az egészséges testsúly eléréséért!

4. Iktassa napirendjébe a rendszeres mozgást. Minél kevesebb időt töltsön ülve!

5. Táplálkozzon egészségesen: egyen sok teljes kiőrlésű gabonából készült terméket, hüvelyeseket, zöldséget és gyümölcsöt. Mértékkel fogyasszon magas kalóriatartalmú (sok cukrot vagy zsírt tartalmazó) ételeket, és kerülje a cukrozott italokat. Kerülje a feldolgozott hústermékeket; mértékkel fogyasszon vörös húsokat és magas sótartalmú élelmiszereket.

6. Ha bármilyen alkoholt fogyaszt, tartson mértéket! A rákmegelőzés szempontjából az a legjobb, ha egyáltalán nem iszik alkoholt.

7. Óvakodjon a túlzott napozástól, különös tekintettel a gyermekekre. Használjon napvédő termékeket. Kerülje a szoláriumot!

8. Munkahelyén kövesse az egészségügyi és biztonsági előírásokat, hogy óvja egészségét a rákkeltő anyagoktól.

9. Járjon utána, nincs-e kitéve otthonában a természetes, magas radonsugárzásnak. Tegyen intézkedéseket a radonsugárzás szintjének csökkentésére.

10. Az anyák a szoptatással csökkenthetik a rák kockázatát. Ha csak teheti, szoptassa a csecsemőjét. A hormonpótló kezelések növelik a rák bizonyos fajtáinak kockázatát. Korlátozottan alkalmazzon hormonpótló kezeléseket!

11. Gondoskodjon róla, hogy gyermekei részt vegyenek az alábbi oltási programokban: Hepatitis B (újszülöttek) Humán papillomavírus (lányok).

12. Évente vegyen részt szervezett rákszűrő programokban: szájüregirák szűrés a fogorvosnál, tüdőszűrés, vastagbélrák (férfiak és nők), emlőrák, méhnyakrák, hererák, anyajegyvizsgálat.

 

Az Európai Rákellenes Kódexet rákspecialisták, tudományos kutatók és más szakértők állították össze annak érdekében, hogy jobban megismertessék az európai polgárokkal a rákmegelőzés hatékony módszereit.

 

A WHO (Egészségügyi Világszervezet) szerint a 2012-ben 3,7 millió új rákos esetet diagnosztizáltak, ez a szám becslések szerint 2030-ra 25%-kal emelkedhet, és elérheti a 4,6 milliót.

 

A növekedés mögött részben az egyre idősödő népesség, részben egy sor olyan tényező áll, mint:

 

- a dohányzás és az alkoholfogyasztás,

- az egészségtelen táplálkozás,

- a testmozgás hiánya,

- a túlsúlyosság,

- a környezetben jelen lévő rákkeltő anyagok (azbeszt, benzol, levegőszennyezés, stb.),

- sugárzás (ultraibolya, környezeti radon),

- valamint bizonyos fertőzések: mint a hepatitisz B, a Helicobacter pylori vagy a humán papillomavírus. 

 

Az Európai Rákellenes Kódex olyan intézkedésekre fekteti a hangsúlyt, amelyeket maguk az egyének tehetnek a rák megelőzéséért.

A sikeres rákmegelőzéshez az is szükséges, hogy ezeket az egyéni lehetőségeket a kormányzati politika és a kormány által hozott intézkedések is támogassák.

 

Váljunk aktív részesévé egészségünk fenntartásának és gyógyulásunknak!

 

 

Iratkozzon fel hírlevelünkre!