A civilek tartják életben az egészségügyet

... avagy a Superman kalandjai a színészekkel az onkológián

A Hála festőként elhíresült Lakatos Norbert a kislánya kórházi tartózkodása idején figyelt fel a gyógyító munkához nem méltó kórházi munkakörülményekre, ésazon nyomban elhatározta, amennyire erejéből telik, a saját eszközeivel segít az ott dolgozókon.

Az eszközei a két keze, ecsetek és festékek.

Ennyi kell az elhatározáson kívül, hogy a Hála Festője dolgozni tudjon.

 

Norbert két évvel ezelőtti vállalásából mozgalom nőtte ki magát, amely az ország különböző kórházaiban teljesít jószolgálati tevékenységet. A hozzá csatlakozott önkéntesekkel sorra újítják fel azokat a kórházi osztályokat, és szakrendelő helyiségeket, rendelőket, amelybe már nemcsak betegként, hanem gyakran életmentő munkát is végző orvosként, egészségügyi szakdolgozóként is szégyen és rossz érzés bejárni, azok elhanyagolt külseje és rossz állapota miatt. 

 

Legutóbbi munkája a gödöllői Tormay Károly Egészségügyi Központ Fül-orr-gégészeti, a Neurológiai, ezen kívül a Gyermek ortopédiai rendelője várja felfrissült, megújult külsővel a gyermek és felnőtt pácienseket.

 

Norbertet sokszor megkérdezik a jó szándékú segítségnyújtás miértjéről, sőt, gyakran megkérdőjelezik önkéntességét és elkötelezetlenségét, és érdeklődnek, vajon milyen érdekből csinálja azt?

Az ilyen jó szándékú kérdésekre mindig türelmesen elmondja, hogy azt szeretné, ha tudnák, hogy a betegek nagyon hálásak a gyakorta embert próbáló körülmények között dolgozó, eszköz- és pénzhiánnyal küszködő orvosoknak, ápolóknak, és a kórházi szakszemélyzetnek.

Természetesen tisztában van azzal, hogy ő és maroknyi csapata nem tud ezen összességében változtatni, hiszen ahhoz politikai akarat és szakmai összefogás kellene, de úgy véli, a saját tehetségével és lehetőségével mindenki hozzátehet valami apróságot a közjóhoz.

 

Szükségük van a segítségre, hogy a gyógyítók ne veszítsék el a hitüket a hivatásukban! - mondja Norbert az ő töretlen hitével.

 

És nemcsak az egészségügy területén változtathatunk a hozzáállásunkkal az ott dolgozók közérzetén! – emeli ki a fiatalember.

A többi közintézményben, mint például önkormányzati hivatalok, ahol egy mosollyal, kedves szóval, jól hallható köszönéssel is sokat tehetnek az emberek az ott dolgozók mentális jóllétéért, jó közérzetéért.

Hiszen értünk dolgoznak, a mi ügyes-bajos problémáinkat, ügyeinket próbálják megoldani – hívja fel a figyelmünket az emberek számára nem mindig nyilvánvaló tényre Norbert.

 

Norbert sok nehézséggel küzd a magánéletében, de ezeken felülemelkedve folytatja az általa felvállalt munkát.

Már több kórházi osztályt, rendelőt felmért, hogyan lehetne azokat a legjobb eredménnyel felújítani a legpraktikusabb, csak a felhasználandó anyagok és eszközök árát tartalmazó költségvetéssel.

 

Azért, hogy megkezdhesse ezeket a munkákat, kéri, hogy a festékboltok, barkács áruházak támogassák, szponzorálják őt és csapatát a Nézőpontváltó Egyesület online felületein (honlap, FB oldalak) való hirdetésért cserébe festékkel, ecsettel, mert azzal egy remek kezdeményezést és célt támogatnak.

 

A civilszervezeten kívül két közismert művész, Gubik Ági színművész, és Hajnal János színész az első hívó szóra csatlakoztak a Hála festője mozgalomhoz, és a népszerűségükkel, ismertségükkel szívesen támogatják őt. A művészek elmondták, hogy fontos dolognak tartják az önkéntes segítségnyújtást, ami személyes példamutatás is egyben.

 

Az optimizmusukat és a lelkesedésüket látva, és szavaikat hallgatva akár még a szkeptikusok is elhiszik, hogy a világ egy jó hely… lehet, főleg, ha közösen teszünk érte.

 

Köszönjük a fotózási lehetőséget a Semmelweis Egyetem Onkológiai Központja igazgatójának, Dr. Dank Magdolna professzor asszonynak!

 

Fotók: Tóth Viktória;

 

Sári Edina

 

Iratkozzon fel hírlevelünkre!