A fiatalkori orális szex és a rákbetegség kapcsolata

Veszélytelen-e az orális szex, különösen fiatal korban?

 

Mi is lenne izgalmasabb általában, de különösen a kamaszkorban a szerelemnél és a szexnél, amikor elkezdődik egy hosszú életen át tartó újfajta életérzés, a fizikai és lelki vágyódás egy másik ember iránt?

 

Leszögezhetjük, hogy az emberi szexuális aktivitásban szinte minden póz, variáció jól ismert volt a szerelmesek érzelmi-fizikai megnyilvánulásaiban, az emberek között ez elmúlt több ezer évben. Azonban a szokásmódban és egészségi szempontból bizonyos változások követhetők nyomon annak megítélésében, gyakoriságában, a nemek közötti különbségben, a viselkedési szokásaokban is.

 

Miért most feszegetik a kutatók az orális szexuális szokások komplex vizsgálatát? Melyek azok a tényezők, amelyek elősegítik a kutatást?

 

A társadalmi diskurzus és a szakmai viták mutatják, hogy a kutatók most kezdik felderíteni a szexus-szokás változásainak okát és a szemléletváltozás motivációját. Többféle szempontból lehet vizsgálni, a szexuális szokásokat, illetve elválasztva a komplex szexuális aktivitástól lehet különbséget tenni pl. a társadalmi „besorolása” alapján is, genitális, anális, vagy orális behatolás között, de létezhet más besorolás is: coitális, és noncoitális szexuális együttlét.

Felmerül a kérdés van-e bármelyikben fokozottabb kockázati tényező, és ha igen, miben? Milyen a társadalmi megítélésük külön-külön, van-e szokásbeli, preferáltsági különbség a nemek és kor között?

Külön álláspontokat jelöl: szexuális cselekedet-e az orális szex, vagy az absztinencia fogalomba tartozik?

Megőrizhető-e a szüzesség, ha „csak” orális szexet alkalmaznak a fiatalok, megelőzhetőek-e a nemi betegségek és a nem kívánt terhesség a testi együttlét eme formájában?

Ad-e azonos intimitás érzetet, mint a kölcsönös genitális érintkezés? Része-e a hatalmi dinamikának ez a fajta szexuális lokalitás?

 

A kutatók újabb tendenciáira figyeltek fel az elmúlt 15-10 évben, különösen a tinik szexuális szokásaiban.

Akik hosszabb időre meg akarják őrizni a szüzességüket, azok is aktívak már szexuálisan, hiszen a hormonműködés és az akarat nincs szinkronban.

Vagyis a fiatal korban biológiai érés idejében (ez Magyarországon a lányoknál 12,6 év, a fiúknál sem később alakul ki) a nemi hormonok elkezdenek „tombolni” az ifjú szervezetében.

A társadalmi nevelés és elvárás viszont a tudatos, irányított fegyelmezett viselkedést várja el a fiataloktól.

Folyamatosan izgalmi állapotban vannak és mivel ez a legsérülékenyebb időszak, hiszen minden hirtelen megváltozik: külső-belső, a szülőkkel való viszony, az új barátokkal való több együttlét, a folyamatos szexuális késztetés, a kezdeti udvarlás, a csoportnyomás a fiatal közösségben, a vágyódás a felnőtt viselkedésre. Minderre kiválóan alkalmas az orális szex, a genitális nélkül.

 

Az orális szexben van egy adó (aki nyújtja) és egy elfogadó a páros együttlétben. Felmérések szerint 2000-től megváltozott az addig egyensúlyban lévő genitális és orális szexuális gyakoriság a nemek között az iskoláskorú tanulók szokásaiban, mégpedig abban, hogy a lányok gyakrabban nyújtották partnerüknek az orális szexet.

 

Sokan azt hiszik az orális szex veszélytelen, hiszen ha a terhességtől biztos védelmet nyújt, akkor a nemi betegségek ellen is véd.

Köztudott, bizonyos betegségek csak szexuális együttlét útján adhatók át a partnernek: ezek a szexuális úton terjedő fertőzések (STF), más néven szexuális úton terjedő betegségek (SZTB).

A nemi betegség szexuális érintkezés útján, a nemi szerveken keresztül terjedő fertőző betegség, mindhárom behatolási úton átadható.

A fertőzést baktériumok, gombák, vírusok okozzák. Ma több mint 20-féle nemi betegséget tartanak nyilván. A nemi betegség mindkét nemnél előfordul. Ha a pár egyik tagja megkapja, a partnert is kezelni kell, mert a betegség ping-pong módjára újra visszakapható, ha nem egyszerre kezelik páros tagjait.

 

Így a HIV és a HPV fertőzés orálisan is megbetegedést okoz. Nem csak megfertőződhet, hanem nagyon súlyos következményekkel is járhat fertőzésen túl a megfertőzött partner.

Nevezetesen torokrák éppúgy kialakulhat, mint a méhnyakrák.

 

Ezért nagyon fontos betartani a STF megelőzésének általános szabályait:

 • Nem csak fogamzásgátlót kell alkalmazni, hanem ha lehet akadálytípusút, vagyis óvszert, mert az védelmet ad a terhesség és a nemi betegség ellen is.
 • Orális szexnél is használni kell az óvszert!
 • A szexuális partnerek számát csökkenteni kell! Csak megbízható, hosszú távú kapcsolat az előnyös;
 • Az első gyanús jelnél orvoshoz kell fordulni;
 • A hűség fontos védelmet nyújt.

 

Tények:

 • naponta 1 millió ember fertőződik nemi betegségekkel.
 • minden évben, a becslések szerint 500 millió ember betegszik meg 4 leggyakoribb nemi betegséggel: Chlamydia, gonorrhoea, szifilisz és trichomoniasis.
  • több mint 530 millió ember fertőzött a nemi herpesszel (HSV-2).
  • több mint 290 millió nő fertőződik humán papillomavírussal (HPV)
  • a legtöbb szexuális úton terjedő betegségek jelen vannak tünetek nélkül.

 

Kockázatcsökkentő irányelvek szexuális magatartás terén:

 

 1. Absztinencia, azaz senki ne kezdjen túl fiatalon, érzelmileg éretlenül nemi életet!

    

     2.Ha már valaki szexuális életet él, akkor fontos, hogy:

 • törekedjen monogám kapcsolatra,
 • kölcsönös bizalom alakuljon ki a pár között,
 • ismerje a gyakori partnercsere veszélyeit,
 • minden esetben használjon óvszert!

 

 1. Nem lehet elég sokszor hangsúlyozni, hogy a szexualitás nem azonos a közösüléssel, vagyis a testi érintkezésnek vannak fokozatai (csók, simogatás, petting stb.) amelynek tudatos alkalmazása megóvja a fiatalokat a nem kívánt következményektől, és alkalmazásuk majdnem! veszélytelen.

 

 Dr. Forrai Judit

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Iratkozzon fel hírlevelünkre!