Erzsébet Hospice Otthon és Alapítvány - Miskolc

Az Erzsébet Hospice Alapítvány alapvető célja, hogy minden ellenszolgáltatás nélkül jelentős szakmai segítséget nyújtson azon családoknak, akik utolsó stádiumba került rákbeteg hozzátartozójuk otthoni ápolását vállalják.

Számukra térítésmentesen kölcsönzünk a mindennapi életvitelt könnyítő és az ápolást, mozgást segítő eszközöket (pl. tolókocsi, szobai WC, felfekvést megelőző matracok stb.). Gondozásunkat 2008-ban már Borsod-Abaúj-Zemplén megye 102 településére terjesztettük ki, és mintegy 3800 látogatás során 180 beteg otthoni gondozását végeztük. Otthonápolt betegeink 62%-a saját otthonában fejezte be az életét. Az ellátást palliatív jártasságú (hospice) orvos javaslatára a háziorvos rendelheti el. Otthonápolói tevékenységünk 10 évig TB támogatás nélkül, adományokból, pályázati pénzekből és karitatív alapon működött.

Az Erzsébet Hospice Alapítvány a magyar hospice szervezetek egyik úttörőjeként 1994-ben kezdte meg végállapotú rákbetegek otthoni ápolását.

Míg az egészségügy más területein a gyógyíthatatlan betegekről sokszor lemondanak, a hospice az a hely, ahol a súlyos betegre irányul minden figyelem, ahol ő áll az ápolás középpontjában, és ahol soha nem adják fel a reményt, hogy tudnak segíteni.

A hospice szemlélet a halált az élet természetes részének tekinti, ennek megfelelően elutasítja az eutanázia alkalmazását, csakúgy, mint az élet mesterséges és gyötrelmes meghosszabbítását. A gondozás célja a betegek életminőségének javítása, testi és lelki szenvedéseik enyhítése, fizikai és szellemi aktivitásuk fokozása, valamint a hozzátartozóik segítse.

A gondozásban orvos, nővér, gyógytornász, lelkész, szociális munkás, dietetikus és képzett önkéntes segítő vesz részt, a munkacsoport tagjai így átfogó támasz nyújtására képesek. Valamennyi szakember őszinte, de tapintatos beszélgetéssel segít a betegség pszichés terheinek csökkentésében.

Gondozásunkban kb. évi 500 beteget látunk el, mely a miskolci agglomeráció végállapotú rákbetegek kb. 75%-a. Korábbi felméréseink alapján házigondozásunk során végzett szakmai munkánkat a háziorvosok 89,2%-ban találták igen értékesnek, a hozzátartozók 95%-ban értékelték maximálisan megbízhatónak, és 100%-ban ajánlották volna más családoknak is. A szolgálat szakmai munkája az országhatáron túl is ismert.

Az Otthon osztályvezető főorvosa, dr. Simkó Csaba, a Magyar Hospice-Palliatív Egyesület alelnöke, a Közép- és Kelet-Európai Palliatív Bizottságban (ECEPT) valamint az Európai Palliatív Társaságban (EAPC) szakmai referensként képviseli hazánkat. Az ápolói közösség 1999-ben Miskolc város nívódíját, 2000-ben az egészségügyi miniszter elismerő oklevelét, egyik önkéntesünk 2001-ben az Egészségügyi Miniszter dícsérő oklevelét, az otthonápoló munkacsoport vezetője 2002-ben a Magyar Köztársaság Aranykereszt Érdemrendjét, az osztály főorvosa 2007-ben a "Miskolc Gyémántja", 2009-ben a Keresztény Értelmiségiek Szövetsége Kartal-Veczán díját vehette át.

Az önkéntes hospice-segítők a hospice-szolgálatok nélkülözhetetlen munkatársai, segítségük igen sokrétű lehet:
- betegekkel való beszélgetés, zenehallgatás, számukra történő felolvasás
- hajvágás
- segédkezés a reggeli fürdetésben
- résztvétel a betegek szállításában
- betegfelügyelet vállalása (otthon ápolt betegeknél)
- adománygyűjtés
- szervezőmunka
- "misszió" (a hospice szellemiségének terjesztése)
- gyásztanácsadás.

Hospice Osztály
Osztályvezető főorvos: dr. Simkó Csaba
3501 Miskolc, Csabai kapu 9-11. Pf. 187
Telefon: +36-46-555-619
Fax: +36-46-555-601

Számlaszám:
OTP Bank - 11734004-20394369
Citi Bank - 10800014-50000006-11302037

Kérjük ajánlja föl személyi jövedelemadójának 1%-át!
Adószám: 18414020-1-05

Iratkozzon fel hírlevelünkre!