Jubilueumi versünnep a Holdvilág Kamaraszínházban

A vers a szavak szimfóniája.

A versolvasás szívdobbanás az élet csendjében.

A vershallgatás ünneppé emeli a pillanatot.

A versszínházi előadás Pharoszként világítja meg a lelket annak sötétebb pillanataiban.

 

A Holdvilág Kamaraszínház József Attila versszínháza minden rendű emberi dolgok túléléséhez, emberhez méltó elviseléséhez nyújt támaszt és ad megerősítést.

 

Hogy mégis, és mindig. Érdemes.

 

Élni, bármily rövidke idő is adatik meg, mint például József Attilának.

 

És mégis érdemes, mert a költő versei - mint aprócska szenjánosbogarak az éjben - eligazítják a sötétben bolyongó, a lélek útvesztőjében eltévedt vándort.

 

Koltai Judit és művészei életre keltik a színpadon a költőt, megelevenítik a gondolatait, a szívdobbanás ritmusához hasonlóan váltakozva dallal, zenével, tánccal, korabeli képkockák vetítésével és a kedvenc verseink elmondásával.  

 

Nem megemlékezés ez, hanem maga a kontinuum fenntartása, hiszen József Attila élete és költészete végigkísér minden magyar embert gyermeki eszmélésétől haláláig.

 

Így vagy úgy.

 

Koltai Juditék hangulati elemekkel sokszorozzák a líra drámaiságát, amit - a költő élete végkifejletét ismerve, jeleket keresve figyelünk.

A lebbenő fátyolban az elmúlás szimbólumát fedezzük fel, egy D-dúr dallamfoszlány, egy sóhaj előrevetíti a bekövetkező tragédiát.

A szöveget háromdimenzióssá tevő színészi játék eszenciává sűríti a mondanivalót, és erős érzetet hagyva maga után éli utóéletét a néző idegszálaiban.

 

Intim térben vagyunk, a színészekkel együtt létezünk-lélegzünk a színpadon, akik tőlünk csak karnyújtásnyira játszanak, ezért minden mozdulatnak, mimikának, szónak, hanglejtésnek megsokszorozódik az üzenete, ha az hiteles.

Ez a bizalmas légkör kedvez annak az ellazult befogadói koncentrációnak, ami a katarzis állapotának eléréséhez szükséges.

 

A versszínházi forma megengedi a színészeknek, hogy olykor furcsa szemszögből láttassák a hétköznapi szituációkat, amire válaszul a lelkünk ismeretlen zugaiból előbukkanó rácsodálkozás meglep, majd hatalmas ajándékká lényegül.    

 

A Minden rendű emberi dolgokhoz versszínházi előadás úgy kísér végig a Faludy György által „csak” Attilaként emlegetett költő életén, hogy annak gondolatvilága igazodik gazdag hagyatéka szellemiségéhez, ezért méltó jubileummá varázsolja az idén 80 éve elhunyt költő megünneplését.

 

 

Sári Edina

 

 

Az előadásban közreműködtek: Balatoni Dóra, Csernák Norbert, Jeges Krisztián, Koltai Judit, Kovács Andrea, Kókai János

 

Zongoránál: Varga Zoltán

 

Zene: Csernák Norbert, Haik Viktória, Kókai János, Varga Zoltán

Rendező, látvány: Koltai  Judit

 

 

 

www.holdvilag.hu

Iratkozzon fel hírlevelünkre!