Júniusi ebéd: főétel és desszert

Amikor életmódot váltasz, nem elég csak a fizikai síkra gondolni, a lelkedet is kényezetni kell, főképp eleinte, hiszen az emberi tudat legmélyén élénken él a valamit-valamiért elv. Tehát: ha már feladod a megszokott, ellustult, tunya testi-lelki életformádat, és eleinte még nem látszik az erőfeszítés eredménye, legalább élvezd ki az eleinte szokatlan ízeket, érzéseket. Ehhez adunk ötleteket, de a kreatívitásod a variációk végtelenségével kápráztathat el!

Kényeztesd magadat luxusnak számító, bár mindenhol megvásárolható alapanyagokból készült ételekkel nyári ebéd alkalmával is!

FŐÉTELEK

Mungó bab lepény zöldsalátával

Hozzávalók:

1 csésze mungó bab,

1 csésze aprított kínai kel,

1 csésze víz,

3 ek aprított újhagyma,

2 tk préselt fokhagyma,

2 tojás,

1 tk szezám olaj,

só, bors,

napraforgó vagy földimogyoró olaj;

Elkészítés:

A mungóbabot áztassuk be előző éjszaka. Akkor jó, ha a bab kettényílt, és elkezdett csírázni. Mossuk és szűrjük át a beáztatott babot, majd egy robotgéppel dolgozzuk el a tojással és vízzel együtt. Adjuk hozzá az újhagyma darabokat, préselt fokhagymát és káposzta darabokat. Turmixoljuk egy sűrű masszává.

Egy nehéz aljzatú serpenyőt (vagy palacsintasütőt) olajozzunk meg vékonyan. Öntsünk egy kis merőkanállal két adagot, ezeket oszlassuk el egyenletesen. Amikor a lepények átsültek (azaz kis lyukak keletkeznek a felszínén), fordítsuk át, és a másik oldalát is süssük 1-2 percig. A massza kb. 8 lepényre elegendő.

Tippek:

  • Kínai kel helyett alkalmazhatunk káposztát vagy spenótot is, újhagyma helyett póréhagymát.
  • Pikánssá tehetjük egy fél magozott és aprított (zöld) chili hozzáadásával.
  • Nagyon finom húsos változatban is –  adjunk a masszához 1 csésze apróra vágott bacon-t.
  • A mungóbab lepény egy nagyon egészséges étel, így ajánljuk rendszeres fogyasztását –méregtelenítésre is alkalmas! Elkészíthető  csicseriborsóval is. Puffancsként is kisüthetjük.

 

DESSZERT

Túrós-almás kuszkusz dióval 

Hozzávalók: 1-1,5 pohár kuszkusz,

1 pohár kókuszliszt,

1 ek.kókuszolaj,

2 ek.túró,

1 pohár reszelt alma,

1 tojás,

1/2 pohár dió,

1 citrom leve és reszelt héja,

1 kk.szódabikarbóna,

ízlés szerint méz és fahéj, csipet só.

Elkészítés: A kuszkuszt forró vízzel leöntjük és fedő alatt hagyjuk, hogy megdagadjon. Amikor már magába szívta a vizet hozzáaadjuk a kókuszlisztet, szódabikarbónát, kókuszolajat, túrót, tojást, mézet, fahéjat, sót, darált diót, reszelt almát, citromot.

Serpenyőben mézen és kókuszvajon egy kicsit megpároljuk a szeletekre vágott almát és fahéjjal ízesítjük. Ezt a masszát helyezzük a sütőforma aljára, majd erre ráöntjük a kuszkuszos masszát és megsütjük. Ez  kb. 30 perc 16o fokon.

Óvatosan átfordítjuk a sütőformát, így kerül a fahéjas alma a sütemény tetejére.

 

Receptek, szöveg és fotó: Csere Erzsébet, az ÉletmódCsere ötletgazdája és ügyvezetője

Iratkozzon fel hírlevelünkre!