Könyvsarok - Szózene; Vendégjátékos voltam

Versmelódiák

A közelmúltban jelent meg Kassai Franciska legújabb kötete, a Szózene, melyben a költő, dalszerző-előadóművész az elmúlt öt évben született verseit tette közé. A élet apró rezdüléseire érzékenyen figyelő és reagáló szerző az örök értékek elkötelezett híve, azok devalvációja ellen lázad.

A szépséget és a harmóniát keresi a hétköznapok viharában és figyelmeztet a szellemi felülemelkedés fontosságára. Igazi nőként az ősi mesék nyelvén, a keleti bölcsességek fényében igyekszik eligazodni a minket körülvevő ködben.

Verseiben őszintén ír az önazonosságáért folytatott belső és külső küzdelmeiről. Ezen a kanyargós úton egymást váltja a céltévesztés és ráismerés, eltévedés és hazaérés. Kassai Franciska minden költeményében tetten érhető a zene lendülete: a versmelódiák és a szavak tánca.

/Hungarovox Kiadó/

 

 

 

 

Rosszkedvünk évtizedei

Egy titkokkal terhelt, békétlen század szülötteként Telkes Margit hosszú időn át gyermekorvosként dolgozott.  

                                     

Munkás évtizedek alatt nemcsak kis betegei kórképét, hanem családi hátterét, az emberi természetet és az egyén tetteinek mozgatórugóit is alaposan megismerte.

Ám a világ történései iránti élénk érdeklődése nyomán szomorú tapasztalatokkal is gazdagodott. Betegei hozzátartozói révén ugyanis számos olyan meghökkentő-megdöbbentő sztori, anekdota jutott a tudomására, melyek nagyrésze az akarat rabszolgaságáról, az emberi kiszolgáltatottságról szól. Telkes Máriának köszönhetően ezek a történetek egy idő után nem hevertek tovább földön, hanem novellák, regények formájában éltek tovább.

Vendégjátékos voltam című, legújabb kötete sem véletlenül kapta az Életrajzi novellák alcímet. A kötet révén az érdeklődő egy bizarr, Közép-Európa múltjában, közelmúltjában és jelenében íródó önéletrajzzal szembesül.

A történetek tükrében élesen megjelenik a hetvenes évek kádári Magyarországa, a szökés és az emigráció, valamint a kusza-tökéletlen rendszerváltás időszaka egyaránt. 

/ IAT Kiadó/

 

 

Szendi Horváth Éva

Iratkozzon fel hírlevelünkre!